Irena Vujović politika

Irena Vujović

Ko je Irena Vujović?

Irena Vujović, rođena 3. aprila 1983. godine u Beogradu, istaknuta je figura u političkom životu Srbije. Kao diplomirani ekonomista i visoki funkcioner Srpske napredne stranke, Vujovićeva je preuzela ključne uloge u upravljanju gradom. Od 2016. godine obavljala je funkciju predsednice Gradskoj opštini Savski Venac, a svoj uticaj proširila je prelaskom na nacionalni nivo. Imenovana za ministarku zaštite životne sredine u oktobru 2020. godine, u Vladi premijerke Ane Brnabić, Vujovićeva je postala centralna figura u oblastima ekologije i održivog razvoja.

Irena Vujović

Irena Vujović je istaknuta srpska političarka i ekonomista

Poreklo i obrazovanje

Irena Vujović, rođena u Beogradu, vuče korene iz porodice slobodarskih heroja. Praunuka je Save Kovačevića, partizanskog heroja poginulog na Sutjesci. Njen pradeda, Nikola, bio je Savin brat. Ova porodična istorija inspirisala je njen angažman u javnom životu, a ponosna je na svoje pretke.

Formalno obrazovanje završila je na Megatrend Univerzitetu, osnovne i master studije na Geoekonomskom fakultetu, danas Fakultet za međunarodnu ekonomiju. Upisala je i doktorske studije istog fakulteta, fokusirajući se na međunarodnu ekonomiju, što ukazuje na interes za globalne ekonomske tokove i njihov lokalni uticaj.

Od 2005. do 2008. godine, radila je kao koordinator saradnje u Odeljenju za međunarodnu saradnju na Univerzitetu “Džon Nezbit”. Takođe je bila saradnik u nastavi na kursu “Savremena ruska ekonomija” i “Ekonomija postsovjetskog prostora”. Time je dodatno oblikovala svoje razumevanje ekonomskih pitanja, naročito u kontekstu Istočne Evrope i Rusije.

Politička karijera

Irena Vujović je svoju političku karijeru započela kao članica Srpske napredne stranke (SNS) 2008. godine. Svoj politički uticaj unutar stranke brzo je učvrstila, postajući članica Glavnog odbora, a zatim i Predsedništva SNS-a nakon izborne skupštine stranke 28. maja 2016. godine​​.

Kao narodna poslanica, izabrana je u Skupštinu Srbije nakon izbora 2012. i 2014. godine. U parlamentu, Vujovićeva je obavljala važne uloge kao zamenik predsednika Odbora za spoljne poslove, te članica više odbora uključujući one za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku. Takođe, bila je i šefica stalne delegacije Parlamentarne skupštine Crnomorske ekonomske saradnje​​.

Nakon beogradskih izbora 2014. godine, imenovana je za pomoćnicu gradonačelnika Beograda, Siniše Malog, zaduženu za društvene delatnosti. Zbog nove funkcije, bila je primorana da odstupi s poslaničkog mesta, u skladu s preporukama Agencije za borbu protiv korupcije koja je navela da ne može istovremeno obavljati oba zadatka​​.

Od 2015. godine, Vujovićeva je predvodila Savet za rodnu ravnopravnost i bila zamenica predsednika Saveta za prava deteta. Takođe, bila je politički predstavnik Beograda u mreži velikih evropskih gradova Eurocities​​. Njena politička karijera dobila je novi zamah kada je 2016. godine izabrana za predsednicu opštine Savski Venac. Nakon toga je na lokalnim izborima u Beogradu 2018. godine ponovo bila na listi SNS-a​​.

Značajan trenutak u njenoj karijeri desio se 28. oktobra 2020. godine, kada je postala ministarka zaštite životne sredine u drugom kabinetu premijerke Ane Brnabić​​.

Irena Vujović

Irena Vujović udala se za Ninoslava Cmolića, načelnika SBPOK-a

Lični život

Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine, udala se za Ninoslava Cmolića, načelnika SBPOK-a, u ceremoniji koja je održana daleko od javnih očiju. Detalji o venčanju su ostali skriveni, što odražava njihovu želju za očuvanjem privatnosti unutar njihovih profesionalnih života. Ova diskrecija potvrđuje njihov oprezan pristup javnosti i medijima, koji je karakterističan za osobe na njihovim pozicijama​​. Njihov brak simbolizuje spoj dve javne ličnosti koje su značajne u različitim aspektima društvenog života Srbije.

Kontroverze

Nakon nesreće kod Pirota, gde su se prevrnule cisterne sa 20 tona amonijaka, obraćanje ministrice za zaštitu životne sredine Srbije, Irene Vujović, izazvalo je brojne kritike. Vujovićeva je izjavila da ne poseduje detalje o incidentu ni informacije o odgovornosti za nesreću, uprkos novinarskim pitanjima o količinama opasnih materijala koje kompanija Eliksir, vlasnik tereta, drži uskladištenim.

Njeno reagovanje na insistiranje novinara o njenim obavezama i znanjima pokazalo je očiglednu frustraciju i odbacivanje odgovornosti. To je dodatno podgrejalo javno nezadovoljstvo. Ministrica je odbila da diskutuje o tehničkim detaljima, kao što su kapaciteti pruge za transport amonijaka, insistirajući da su takva pitanja neprimerena za njen položaj i da inspekcijski izveštaji treba da daju odgovore.

Ovakav pristup komunikaciji sa medijima i javnošću, gde ministrica odgovornost prepušta drugim institucijama, umanjio je poverenje javnosti u njenu sposobnost da efikasno vodi ministarstvo koje bi trebalo da štiti životnu sredinu i javno zdravlje.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

  • Ko je Irena Vujović? Irena Vujović je srpska političarka i ekonomista. Trenutno služi kao ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije. Ona je takođe članica Srpske napredne stranke.
  • Koji su najvažniji projekti koje je Irena Vujović inicirala kao ministarka? Kao ministarka, Vujović se fokusirala na projekte koji se tiču zelene infrastrukture i zaštite životne sredine.
  • Da li Irena Vujović ima porodičnu vezu sa poznatim istorijskim ličnostima? Da, Irena je praunuka Save Kovačevića, narodnog heroja iz Drugog svetskog rata.
  • Kakav je bio Irenin odgovor na incident sa izlivanjem amonijaka kod Pirota? Irena Vujović je kritikovana zbog nedostatka informacija i neadekvatnog odgovora na incident sa izlivanjem amonijaka u Pirotu, što je izazvalo negativne reakcije javnosti i medija.

Za kraj

Irena Vujović se istakla u političkoj karijeri kao članica Srpske napredne stranke, služeći u različitim visokim funkcijama, uključujući onu ministarke za zaštitu životne sredine. Njeno napredovanje od poslanice do ministarke pokazuje njen uticaj i sposobnost u upravljanju složenim pitanjima, kao što su ekološka regulativa i rodna ravnopravnost. Vujovićeva se pokazala kao liderka sposobna da zauzme strog stav u političkim debatama. Njena karijera odražava kako politička posvećenost može uticati na upravljanje državnim resursima i ekološkom politikom.

Spoljne reference: