Bratislav Gašić politika

Bratislav Gašić

Ko je Bratislav Gašić?

Bratislav Bata Gašić, rođen 30. juna 1967. godine u Kruševcu, istaknut je srpski političar i privrednik. Trenutno obavlja dužnost ministra odbrane Republike Srbije, a njegova politička i profesionalna karijera obuhvata više značajnih pozicija. Bio je gradonačelnik Kruševca od 2012. do 2014. godine, potom direktor Bezbednosno-informativne agencije od 2017. do 2022. godine, i ministar unutrašnjih poslova od 2022. do 2024. godine. Gašićeva uloga u srpskoj politici i društvenom životu bila je predmet brojnih javnih diskusija i analiza.

Bratislav Gašić

Bratislav Gašić je istaknuti srpski privrednik i političar

Rani život i obrazovanje

Bratislav Gašić rođen je 30. juna 1967. godine u Kruševcu, gradu u koji je ostao duboko vezan tokom svog rasta i razvoja. Njegovo obrazovanje započelo je u Osnovnoj školi “Jovan Jovanović Zmaj”, koja je bila osnova njegove akademske karijere. Nakon osnovne škole, nastavio je svoje školovanje u srednjoj školi, gde je stekao diplomu građevinskog tehničara u Obrazovnom centru “Bosa Cvetić”. Njegova akademska znatiželja nije se tu zaustavila, jer je kasnije diplomirao na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Nišu, gde je stekao zvanje diplomiranog ekonomista.

Osim akademskog uspeha, Gašić je služio vojni rok u Jugoslovenskoj narodnoj armiji tokom 1985. i 1986. godine. Bio je deo roda inženjerije, gde je obavljao dužnost vozača, prvo u Beloj Crkvi, a zatim i u Bačkoj Topoli. Ovo iskustvo u vojsci doprinelo je njegovom razvoju discipline i odgovornosti koje će kasnije oblikovati njegovu političku i profesionalnu karijeru.

Privatna karijera

Bratislav Gašić započeo je svoju privatnu karijeru 1989. godine, usmeravajući se na preduzetništvo. Osnovao je i vodio preduzeće “Saco”, gde je obavljao ulogu vlasnika i direktora. Osim toga, Gašić je proveo više godina u Grčkoj, gde je takođe ostvario značajan poslovni uspeh kao suvlasnik poznatog brenda “Grand kafa”. Ovaj period u inostranstvu bio je ključan za njegovo profesionalno sazrevanje i sticanje međunarodnog iskustva.

Njegov angažman nije bio ograničen samo na preduzetničke poduhvate. U martu 2013. godine, Gašić je imenovan za predsednika Upravnog odbora Javnog preduzeća “Srbijagas” u Novom Sadu, što pokazuje njegov uticaj i u javnom sektoru. Pored toga, Gašić je aktivan i u sportskom sektoru; bio je na čelu ženskog odbojkaškog kluba “Kruševac Santos”, koji je pod njegovim vođstvom stigao do Prve B lige. Takođe, četiri godine je obavljao dužnost direktora fudbalske škole “Napredak”, gde je doprineo razvoju mladih talenata i promociji sporta u svojoj lokalnoj zajednici.

Politička karijera

Bratislav Gašić, istaknuti srpski političar, jedan je od osnivača Srpske napredne stranke (SNS) i bio je njen potpredsednik od septembra 2012. do 2016. godine. Osim toga, obavljao je funkciju predsednika Okružnog odbora SNS-a u Rasinskom okrugu, što ukazuje na njegov značajan uticaj unutar stranke na lokalnom nivou.

Njegova politička karijera je posebno obeležena periodom kada je bio gradonačelnik Kruševca, od juna 2012. do aprila 2014. godine. Nakon toga, Gašić je preuzeo dužnost ministra odbrane u Vladi Republike Srbije, funkciju na kojoj je ostao do februara 2016. godine. Njegovo razrešenje sa te pozicije usledilo je nakon kontroverze koja je izbila zbog njegovog seksističkog komentara upućenog novinarki televizije B92, Zlatiji Labović, što je izazvalo veliki javni pritisak.

Nakon kratkog perioda izvan direktne političke scene, Gašić se vratio u centar pažnje kao direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA), poziciju koju je obavljao od maja 2017. do oktobra 2022. godine. Njegova karijera nastavila je uzlaznom putanjom, kada je u oktobru 2022. imenovan za ministra unutrašnjih poslova, a nakon toga ponovo za ministra odbrane maja 2024. godine.

Bratislav Gašić

Bratislav Gašić trenutno obavlja dužnost ministra odbrane Republike Srbije

Kontroverze

Bratislav Gašić je tokom svoje političke karijere bio u centru više kontroverzi koje su izazvale značajne javne reakcije. Jedan od najzapaženijih incidenata desio se 2016. godine, kada je tokom posete jedinici Vojske Srbije u Trsteniku uputio nepristojan komentar novinarki televizije B92, Zlatiji Labović. Njegov komentar “Volim novinarke koje lako kleknu” izazvao je oštre kritike javnosti i medija, te je pokrenut veliki broj diskusija o profesionalizmu i etici u političkom diskursu. 

Lični život

Bratislav Gašić vodi ispunjen porodični život sa svojom suprugom Irenom, s kojom ima trojicu sinova: Vladana, Milana i Nikolu. Takođe, ponosni je deda trojice unuka: Davida, Matije i Vidaka. Osim svojih obaveza u porodici, Gašić je poznat po svojim jezičkim veštinama, tečno govori grčki i engleski jezik, što mu je omogućilo efikasnu komunikaciju na međunarodnom nivou tokom njegove političke i poslovne karijere.

Osim profesionalnih dostignuća, Gašić je poznat i po svojim bliskim ličnim i profesionalnim vezama sa Aleksandrom Vučićem, bivšim premijerom i aktuelnim predsednikom Republike Srbije. Njihova dugogodišnja prijateljstva i politička saradnja odraz su duboke međusobne povezanosti i uticaja na političku scenu Srbije. 

FAQ – najčešće postavljana pitanja

 • Ko je Bratislav Gašić? Bratislav Gašić je srpski političar i privrednik, trenutno služi kao ministar odbrane Republike Srbije.
 • Koje su najvažnije pozicije koje je Gašić obavljao? Bio je gradonačelnik Kruševca, ministar odbrane, direktor Bezbednosno-informativne agencije, i ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije.
 • Da li je Gašić bio uključen u neke kontroverze? Da, bio je uključen u kontroverzu kada je uputio nepristojan komentar novinarki.
 • Koje jezike govori Bratislav Gašić? Gašić tečno govori grčki i engleski jezik.

Za kraj

Bratislav Gašić je figura čija karijera ilustruje duboku povezanost između politike i ličnog integriteta u savremenom društvu. Njegova politička putanja, obilježena kako značajnim dostignućima tako i kontroverzama, odražava složenost javnog života u Srbiji. Kroz različite uloge, od gradonačelnika do ministra odbrane, Gašić je bio u centru pažnje, suočavajući se sa izazovima koji su testirali njegove sposobnosti i moralne vrednosti. Njegova karijera i život poslužuju kao primer kako javne figure utiču na oblikovanje političkog pejzaža svoje zemlje.

Spoljne reference:

Odlikovanja

 • Orden Njegoša I reda (Republika Srpska)
 • Orden Svetog kralja Milutina (Srpska pravoslavna crkva)
 • Orden Svetog Save drugog reda (Srpska pravoslavna crkva)
 • Orden Svetog Simeona Mirotočivog (Srpska pravoslavna crkva)
 • Orden Prepodobnog Prohora Pčinjskog (Eparhija vranjska)

Nagrade

 • Februara 2014. godine: Proglašen za ličnost godine Rasinskog upravnog okruga. Ovo priznanje mu je dodelila Regionalna privredna komora Kruševac zajedno sa “Media invent”. Izvor za ovu informaciju trenutno se traži.
 • Decembra 2012. godine: Upravni odbor NALED-a mu je dodelio specijalno priznanje za ostvarene reforme u gradskoj administraciji i doprinos unapređenju privrednog ambijenta. Specifičan izvor za ovo priznanje takođe se traži.
 • 1998. godina: Od strane grada Kruševca proglašen je za menadžera godine, priznavajući njegove doprinose i uspeh u lokalnom upravljanju.