Nikola Selaković politika

Nikola Selaković

Ko je Nikola Selaković?

Nikola Selaković, rođen 30. aprila 1983. godine u Titovom Užicu, istaknuti je srpski političar i pravnik. Trenutno služi kao ministar kulture u Vladi Republike Srbije. Tokom svoje dinamične karijere, Selaković je obavljao niz značajnih funkcija: bio je ministar za rad i zapošljavanje, ministar pravde i državne uprave, kao i generalni sekretar predsednika Republike Srbije. Takođe je bio na čelu Ministarstva spoljnih poslova. Selaković je aktivan član Predsedništva Srpske napredne stranke, što dodatno ističe njegovu ulogu u političkom životu Srbije.

Nikola Selaković

Nikola Selaković je istaknuti srpski političar i pravnik

Rani život i obrazovanje

Nikola Selaković, rođen 30. aprila 1983. godine u Titovom Užicu, svoje rane dane proveo je u gradu koji je bio ključan za njegov razvoj. Njegova akademska karijera počela je u Šestoj beogradskoj gimnaziji, nakon koje je usledio prijem na Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu. Na ovom prestižnom fakultetu, Selaković je završio osnovne i master studije, postavši poznat ne samo po svojim akademskim dostignućima već i po aktivnom učešću u dodatnim akademskim aktivnostima.

Od 2009. godine, Selaković je bio zaposlen kao saradnik u nastavi na Katedri za pravnu istoriju. Tokom svog rada na fakultetu, držao je predavanja iz predmeta koji obuhvataju Upravnu pravnu tradiciju, Srpsku pravnu istoriju i Retoriku. Njegovo duboko razumevanje pravne materije i sposobnost da inspiriše studente bili su evidentni, što je dovelo do njegovog izbora za asistenta 2010. godine, iste godine kada je upisao i doktorske studije.

Akademska dostignuća i učešće na međunarodnim pravničkim takmičenjima

Nikola Selaković je tokom svojih studija na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu ostvario značajne akademske uspehe koji su doprineli njegovom profesionalnom profilu. Posebno se isticao u besedništvu, gde je tri puta osvojio prvo mesto na takmičenju koje organizuje fakultet – 2004, 2005. i 2007. godine. Ova takmičenja su bila prilika da Selaković demonstrira svoje retoričke veštine i duboko razumevanje pravnih tema.

Pored uspeha na lokalnom nivou, Selaković je bio aktivno uključen i u međunarodne pravne sfere. Bio je član tima koji je predstavljao Univerzitet u Beogradu na prestižnom takmičenju “Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition”, koje je jedno od najvećih i najuglednijih takmičenja iz oblasti međunarodnog javnog prava. Njegova sposobnost da se takmiči na međunarodnom nivou bila je dodatno potvrđena 2007. godine kada je dobio prvu nagradu Alan Watson fondacije za projekat “Dušanov zakonik i pravni transkripti”. Ova nagrada je priznanje njegovoj sposobnosti da poveže istorijsku pravnu materiju sa savremenim pravnim izazovima.

Osim takmičenja, Selaković je bio aktivno uključen u akademske i kulturne aktivnosti unutar fakulteta. Od 2003. godine bio je član, a od 2005. sekretar Kluba ljubitelja antičkog i rimskog prava “Forum Romanum”. Takođe, od 2010. godine, obavljao je funkciju predsednika Instituta “Oratoria”, centra za retoriku, a bio je i osnivač i predsednik Srpskog kulturnog kola “Despot Stefan Lazarević” od 2011. do 2012. godine. Ove uloge su mu omogućile da razvije organizacione sposobnosti, što se posebno videlo kroz njegov rad u Rektoratu Univerziteta u Beogradu od 2005. do 2009. godine, gde je bio odgovoran za organizaciju važnijih univerzitetskih događaja.

Politička karijera

Nikola Selaković je svoj politički put započeo kao član Srpske radikalne stranke od 2001. do 2008. godine, a njegova politička karijera dobija novi zamah osnivanjem Srpske napredne stranke (SNS) 2008. godine. Aktivno učestvujući u osnivanju, Selaković postaje ključni član, preuzimajući važne uloge unutar stranke, uključujući članstvo u Glavnom i Izvršnom odboru i funkciju predsednika Pravnog saveta. Njegova sposobnost i posvećenost brzo su prepoznati, što ga dovodi do izbora za člana Predsedništva SNS u septembru 2012. godine.

Njegova politička karijera nastavlja se njegovim izborom za ministra pravde i državne uprave u Vladi Republike Srbije, 27. jula 2012. godine. Na ovoj funkciji, Selaković nije samo vodio ministarstvo, već je postao i član Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca. To ukazuje na njegovu centralnu ulogu u pravosudnom sistemu Srbije.

Od 2016. do 2020. godine, Selaković je obavljao dužnost generalnog sekretara predsednika Republike Srbije, gde je bio ključni savetnik i blizak saradnik predsednika, što je dodatno utvrdilo njegov visoki položaj u srpskoj politici. Nakon toga, od 2020. do 2022. godine, Selaković preuzima još jednu važnu nacionalnu funkciju kao ministar spoljnih poslova. Tokom ovog perioda, bio je odgovoran za vođenje spoljne politike Srbije, što uključuje brojne diplomatske inicijative i međunarodne odnose.

Nikola Selaković

Nikola Selaković sa suprugom Milicom na slici

Lični život

Nikola Selaković je 26. februara 2017. godine zakoračio u brak sa Milicom Stojanović, svojom dugogodišnjom devojkom koja je poreklom iz Zaječara. Njihovo venčanje obavljeno je u veličanstvenom ambijentu Hrama svetog Save, a ceremoniju venčanja predvodio je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej. Slavlje je nastavljeno u poznatom beogradskom restoranu Stadion, gde je bilo oko 600 gostiju. Među zvanicama su se našle značajne javne ličnosti kao što su Aleksandar Vučić, Bratislav Gašić i Jorgovanka Tabaković.

Milica je svoju profesionalnu karijeru započela u Ministarstvu spoljnih poslova, gde je 2013/14. godine završila Diplomatsku akademiju, nakon čega prelazi u Ministarstvo pravde. Ova profesionalna pozadina dodaje dodatnu dimenziju njihovom zajedničkom životu, kombinujući privatno i profesionalno iskustvo u sferama koje su ključne za Nikolino delovanje.

Par ima troje dece: Lazara, Vasilija i Ljubicu, što dodatno obogaćuje njihov porodični život. Pored svoje obimne političke karijere, Nikola ima bogat lični život. Tečno govori engleski jezik, služi se francuskim i italijanskim, a poznaje i osnove grčkog i starogrčkog jezika. Takođe, izražava strast prema konjima i fotografiji, što ukazuje na njegovu širu kulturološku i ličnu zainteresovanost van profesionalnih obaveza.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

  • Koje su ključne političke pozicije koje je Nikola Selaković zauzimao? Nikola Selaković je bio ministar pravde i državne uprave, generalni sekretar predsednika Republike Srbije, i ministar spoljnih poslova. Trenutno obavlja dužnost ministra kulture.
  • Kako je Nikola Selaković započeo svoju političku karijeru? Selakovićeva politička karijera započela je aktivnim učlanjenjem u Srpsku naprednu stranku 2008. godine, nakon što je napustio Srpsku radikalnu stranku.
  • Kakvo je obrazovanje Nikola Selaković stekao? Završio je osnovne i master studije na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Nakon toga je upisao i doktorske studije.
  • Da li Nikola Selaković ima porodicu? Da, oženjen je Milicom Stojanović, s kojom ima troje dece: Lazara, Vasilija i Ljubicu.

Za kraj

Nikola Selaković je istaknuti srpski političar i pravnik čija karijera ilustruje duboku posvećenost javnoj službi i pravnoj struci. Od akademskih uspeha do značajnih političkih funkcija, njegova profesionalna putanja reflektuje njegov uticaj u oblikovanju pravne i političke scene Srbije. Kroz različite uloge, od ministra pravde do ministra kulture, Selaković nastavlja da igra ključnu ulogu u razvoju srpskog društva, ostavljajući trajni pečat na kulturnom, pravnom i političkom pejzažu zemlje. Njegova priča je primer kako stručnost i posvećenost mogu voditi ka značajnom javnom uticaju.

Spoljne reference:

Odlikovanja i počasti

  • Orden prepodobnog Prohora Pčinjskog (Eparhija vranjska)
  • Počasni građanin Trstenika