Jorgovanka Tabaković politika

Jorgovanka Tabaković

Ko je Jorgovanka Tabaković?

Jorgovanka Tabaković je znacajna figura u političkom i ekonomskom životu Srbije. Rođena 21. marta 1960. godine u Vučitrnu, izgradila je značajnu karijeru koja vrhunac doživljava njenim izborom za guvernera Narodne banke Srbije 2012. godine, funkciju koju obavlja sve do danas. Osim toga, Jorgovanka je i zamenica predsednika Srpske napredne stranke, što dodatno potvrđuje njen uticaj u srpskoj politici. Njeno vođstvo u Narodnoj banci ima ključnu ulogu u održavanju finansijske stabilnosti zemlje, čime direktno utiče na ekonomsku sliku Srbije.

Jorgovanka Tabaković

Jorgovanka Tabaković je istaknuta figura srpske političke scene

Rani život i obrazovanje

Jorgovanka Tabaković je rođena 21. marta 1960. godine u Vučitrnu, malom mestu koje je tada bilo deo veće Jugoslavije. Svoje obrazovanje započela je završetkom gimnazije 1977. godine, iste godine kada upisuje Ekonomski fakultet u Prištini. Tokom studija, Jorgovanka se istakla visokim prosekom ocena, što joj je omogućilo da koristi pravo skraćenog studiranja i diplomira 1981. godine kao student generacije, samo četiri godine nakon srednje škole.

Nakon univerziteta, Tabakovićeva nije odmah prešla u političke vode. Od 1981. do 1989. godine radila je kao profesor ekonomskih predmeta u Srednjoj ekonomskoj školi u Prištini, gde je delila svoje znanje i iskustvo sa mladim studentima. Njena karijera zatim je krenula u smeru finansija, gde je dve godine obavljala funkciju finansijskog direktora u trgovinskoj kući “Grmija”. Životne okolnosti i turbulentna dešavanja na Kosovu naveli su je da se 1999. godine preseli u Novi Sad, gde nastavlja svoju profesionalnu i političku karijeru.

Poslovna karijera

Jorgovanka Tabaković započela je svoju impresivnu karijeru u bankarstvu ranih 90-ih godina, prelaskom u Prištinsku banku, deo sistema Beogradske banke, gde je obavljala dužnost zamenika direktora sve do 1999. godine​. U istom periodu, njen profesionalni put odveo ju je u Telekom Srbija a.d.. Tu je zasnovala radni odnos i ostala sve do stupanja na funkciju guvernera Narodne banke Srbije​.

Tokom svoje akademske karijere, Tabakovićeva je magistrirala na temu “Reforma bankarskog sistema Jugoslavije” 1999. godine na Ekonomskom fakultetu u Prištini, a kasnije, 2011. godine, odbranila je svoju doktorsku disertaciju pod naslovom “Instrumenti centralne banke – dometi i ograničenja na primeru Republike Srbije”​.

Pored svoje bankarske karijere, Jorgovanka je takođe objavila nekoliko knjiga na temu monetarne politike i bankarstva u Srbiji, koje odražavaju njenu duboku posvećenost i razumevanje složenih ekonomskih pitanja. Takođe je bila angažovana kao predavač na Fakultetu za menadžment u Novom Sadu, što pokazuje njenu strast prema deljenju znanja i obrazovanju novih generacija ekonomista​.

Od avgusta 2012. godine, Tabakovićeva je na funkciji guvernera Narodne banke Srbije, gde je reizabrana 2018. godine za još jedan šestogodišnji mandat. Njeno vođstvo karakteriše fokus na finansijskoj stabilnosti i reformi bankarskog sektora, što je čini ključnom figurom u ekonomskom sektoru Srbije​​.

Politička karijera

Jorgovanka Tabaković je u srpskoj političkoj areni prisutna već decenijama. Šest puta je izabrana za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Njena politička karijera počela je sredinom 1990-ih, kada je postala članica Srpske radikalne stranke. Njen angažman uključuje period od 1993. do 2000. godine, a potom od 2007. do 2012. godine. Tokom tog vremena, u dva mandata bila je predsednik Odbora za finansije.

Njeno ime posebno dolazi do izražaja 1998. godine. Nakon ulaska radikala u vladajuću koaliciju sa Socijalističkom partijom Srbije (SPS) i JUL-om, postavljena je za ministra za ekonomsku i vlasničku transformaciju. Ovaj period obuhvata ključne godine tranzicije i reformi koje su definisale ekonomski pejzaž Srbije​.

Politički raskol unutar Srpske radikalne stranke 2008. godine doveo je do značajnih promena u njenom političkom putu. Tada se Tabakovićeva pridružila Tomislavu Nikoliću i postala deo poslaničke grupe “Napred Srbijo”, što je prethodilo osnivanju Srpske napredne stranke, koja je usledila nakon toga​​.

Jorgovanka Tabaković

Jorgovanka Tabaković trenutno obavlja dužnost guvernera Narodne banke Srbije

Kontroverze

Tokom Jorgovanke Tabakovićeve akademske karijere, pojavile su se kontroverze oko verodostojnosti njene doktorske disertacije. Optužbe za plagijat su iznete nakon što su analize pokazale da su delovi njenog rada identični sadržaju iz drugih akademskih radova. Program za detekciju plagijata, Turnitin, bio je korišćen u ovim analizama. Univerzitet na kojem je doktorat izdat, Educons, nije pokrenuo formalnu proceduru za proveru ovih navoda, a iz univerziteta je potvrđeno da takvi planovi ni ne postoje​.

Dodatno, postavljanje Tabakovićeve na mesto guvernera Narodne banke Srbije podiglo je pitanja o politizaciji te pozicije, budući da su prethodni guverneri često bili nezavisne ličnosti, mada su neki od njih bili povezani sa političkim partijama. Ova situacija dovodi do diskusija o političkom uticaju na ovako značajnu institucionalnu ulogu​​.

Lični život

Jorgovanka Tabaković, pored svoje značajne karijere, ima i bogat lični život. Ona je udovica i majka troje dece: Ivane, Milene i Nikole. U privatnom životu, Jorgovanka je poznata po svojim neobičnim interesovanjima, uključujući i astrologiju. U intervjuima je otkrila da se 2011. godine bavila astrologijom, što dodaje još jednu dimenziju njenoj širokoj paleti interesovanja i aktivnosti van profesionalne sfere. 

FAQ – najčešće postavljana pitanja

  • Ko je Jorgovanka Tabaković? Jorgovanka Tabaković je guvernerka Narodne banke Srbije od 2012. godine. Zamenica je predsednika Srpske napredne stranke, i bivša ministarka za ekonomsku i vlasničku transformaciju.
  • Kada je Jorgovanka Tabaković rođena? Rođena je 21. marta 1960. godine u Vučitrnu.
  • Koje obrazovanje ima Jorgovanka Tabaković? Završila je Ekonomski fakultet u Prištini, gde je magistrirala i doktorirala na teme vezane za ekonomiju i bankarstvo.
  • Da li je Jorgovanka Tabaković ikada bila optužena za plagijat? Da, postojale su kontroverze u vezi sa autentičnošću njene doktorske disertacije. Neki delovi rada su bili pod sumnjom da su plagirani.
  • Koliko dugo je Jorgovanka Tabaković u politici? Jorgovanka je aktivna u politici od ranih 1990-ih. Bila je poslanica u Narodnoj skupštini i obavljala je razne političke funkcije pre nego što je postala guvernerka.

Za kraj

Jorgovanka Tabaković ostavlja značajan trag u političkom i ekonomskom razvoju Srbije kao dugogodišnja guvernerka Narodne banke Srbije i članica Srpske napredne stranke. Njena karijera je isprepletana uspesima i kontroverzama koje su oblikovale ne samo njen lični put, već i finansijski i politički pejzaž zemlje. Sa stalnim naglaskom na stabilnost i reformu, Tabakovićeva je primer kako jedna osoba može uticati na makroekonomske trendove i političke tokove u svojoj zemlji.

Spoljne reference: