Bojana Stamenov muzika

Bojana Stamenov

Ko je Bojana Stamenov?

Bojana Stamenov, rođena u Beogradu 24. juna 1986. godine, srpska je pevačica koja je svoj muzički izraz najviše razvijala u žanrovima džeza i bluza. Njeno ime postalo je široko prepoznatljivo nakon što je učestvovala u popularnom šou programu “Ja imam talenat!”. Međutim, međunarodnu slavu stekla je predstavljajući Srbiju na Pesmi Evrovizije 2015. godine u Beču. Sa pesmom “Beauty Never Lies”, Bojana je uspela da osvoji impresivno deseto mesto, čime je dodatno učvrstila svoje mesto na muzičkoj sceni Srbije kao jedna od istaknutih vokalnih talenata.

Bojana Stamenov

Sa pesmom “Beauty Never Lies”, Bojana je uspela da osvoji impresivno deseto mesto ne Evroviziji 2015. godine

Rani život i obrazovanje

Rođena u Beogradu 24. juna 1986. godine, Bojana Stamenov odrasla je u muzikalnoj porodici koja je duboko uticala na njen razvoj i ljubav prema muzici. Njena porodica uključuje roditelje, baku, stariju i mlađu sestru, zeta, te sestrića s kojim je posebno bliska. Bojanin otac, samouki muzičar i roker, svirao je gitaru, dok je njena majka, iako nije profesionalno nastupala, takođe posedovala muzički talenat. Bojana je nasledila strast prema muzici od svojih roditelja, što je evidentno iz njenih ranih nastupa.

Sa samo sedam godina, Bojana je imala prve javne nastupe. Njena prva publika bili su posetioci lokalnih vašara i luna-parkova širom Srbije, gde je pevala popularne pesme Svetlane Ražnatović Cece i Lepe Brene. Ovi rani nastupi su se odvijali dok je njena porodica putovala sa luna-parkom, u kojem je Bojanin otac dobio ringišpil kao kompenzaciju.

Obrazovanje u muzici započela je u srednjoj muzičkoj školi, gde je završila tri različita odseka: za klasičnu gitaru, lutnju i renesansno pevanje. Ova široka muzička podloga pružila je Bojani čvrstu osnovu za njenu dalju karijeru, omogućavajući joj da razvije svoj jedinstveni stil i tehniku.

Karijera

Bojana Stamenov je svoj put ka zvezdama započela učešćem u trećoj sezoni popularnog talent šou-programa “Ja imam talenat!”, koji se emitovao na RTS-u od novembra 2011. do marta 2012. godine. U oštroj konkurenciji, Bojana je uspela da se izbori za četvrto mesto u finalu, što joj je otvorilo mnoga vrata u svetu muzike​​.

Njena karijera nakon talent šoua karakteriše učestvovanje na brojnim festivalima i manifestacijama, što dodatno svedoči o njenom širokom prijemu kod publike. Nastupala je na događajima kao što su Beogradski Beer Fest, Runjićeve večeri u Splitu, Foam Fest u Beogradu, i Cantat talenti u Novom Sadu. Osim toga, Bojana je bila stalni gost u predstavama za decu u beogradskom Pozorištu “Boško Buha” od 2011. godine, što pokazuje njen širok spektar muzičkih interesovanja i sposobnost da se poveže sa različitim uzrastima​.

Značajan trenutak u njenoj karijeri desio se 2015. godine kada je izabrana kao kandidat za srpskog predstavnika na takmičenju za Pesmu Evrovizije. Na nacionalnom izboru u Srbiji, održanom 15. februara, Bojana je izvela pesmu “Ceo svet je moj”, koju su komponovali Vladimir Graić i Leontina Vukomanović. Nakon što je pobedila u finalu, predstavljala je Srbiju na Euroviziji u Beču, gde je sa osvojenih 53 poena zauzela impresivno deseto mesto​.

Osim toga, 13. juna 2015. godine, Bojana je održala svoj prvi solistički koncert u beogradskom Sava centru​.

Rijaliti “Farma”

Bojana Stamenov, poznata po svojoj muzičkoj karijeri, 2015. godine učestvovala je u rijalitiju “Farma” ne samo kao takmičar, već i kao ambasador fonda “Podrži život”. Njena odluka da se priključi ovom programu bila je motivisana željom da promoviše humanitarne vrednosti. Tokom boravka na farmi, Bojana se suočavala sa zdravstvenim izazovima, uključujući astmu i višak kilograma, što je dodatno otežavalo njeno učešće. Postavila je lični cilj da tokom programa izgubi 20 kilograma. Bojana je u rijalitiju provela 124 dana, a njeno putovanje završeno je samo dva dana pre finala. Pobednik rijalitija bila je Stanija Dobrojević, dok je drugo mesto zauzela Tamara Đurić.

Bojana Stamenov

Napornom dijetom i intenzivnim vežbanjem Bojana je uspela da smrša preko 70 kg

Lični život

Bojana Stamenov, poznata srpska pevačica, prošla je kroz dramatičnu transformaciju, izgubivši više od 70 kilograma zahvaljujući rigoroznom režimu ishrane i vežbanja. Ova promena nije bila laka, jer je zahtevala strogu disciplinu i posvećenost. Ključni motiv za ovu transformaciju bio je njen zdravstveni strah. Bojana se plašila da bi mogla da oslepi zbog povišenog šećera u krvi, stanje koje je često povezano sa dijabetesom. Osim promene načina ishrane, Bojana je počela intenzivno da vežba. Njena fizička promena izazvala je iznenađenje i divljenje javnosti, a danas izgleda potpuno drugačije, pokazujući svoj novi, zdraviji životni stil. Ova transformacija nije samo poboljšala njen fizički izgled, već je imala pozitivan uticaj na njen opšti zdravstveni status i samopouzdanje.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

 • Kako je Bojana Stamenov započela svoju muzičku karijeru? Bojana Stamenov je postala široko poznata nakon što je učestvovala u šou programu “Ja imam talenat!” gde je stekla veliku popularnost zahvaljujući svom jedinstvenom glasu i izvođenju.
 • Zašto je Bojana odlučila da izgubi težinu? Glavni razlog za Bojaninu odluku o gubitku težine bio je zdravstveni strah od potencijalnog gubitka vida zbog povišenog šećera u krvi. To ju je motivisalo da preduzme drastične promene u ishrani i režimu vežbanja.
 • Koje su najveće muzičke postignuća Bojane Stamenov? Jedno od najvećih Bojaninih muzičkih postignuća je učešće na Pesmi Evrovizije 2015. godine, gde je predstavljala Srbiju pesmom “Ceo svet je moj” i osvojila deseto mesto.
 • Kako je Bojana iskoristila svoju slavu za humanitarne svrhe? Bojana je iskoristila svoju slavu kao platformu za promociju humanitarnih ciljeva, posebno kroz svoje učešće u rijaliti programu “Farma”, gde je promovisala fond “Podrži život”.

Za kraj

Bojana Stamenov predstavlja istinski inspirativni primer kako talent, posvećenost i hrabrost mogu oblikovati karijeru i lični život. Kroz svoje muzičke pothvate i impresivnu ličnu transformaciju, Bojana je dokazala da je moguće prevazići izazove i postići značajne ciljeve. Njena sposobnost da se suočava sa ličnim preprekama, čini je izuzetnim uzorom u javnom životu Srbije. Bojanina priča nastavlja da inspiriše mnoge, dok ona svojom muzikom i dalje osvaja srca publike.

Spoljne reference:

Diskografija

Singlovi

  1. — “Ludi i mladi” (sa Aleksom Jelićem)
  1. — “I Feel Free” (sa DJ Play-om) – Himna Foam Fest-a 2012.
  1. — “Spinnin’ (Original Mix)” (sa Pookie-m)
  1. — “There's No Need to Be Shy” (sa Pookie-m)
  1. — “Ceo svet je moj / Beauty Never Lies” – Srbija na Pesmi Evrovizije 2015.

Festivali

Runjićeve večeri, Split:

 • 2013: “Oluja / Što učinila si ti” (sa Ivanom Kindl i Mariom Huljevim)

Odbrojavanje za Beč, srpski izbor za Evrosong:

 • 2015: “Ceo svet je moj” – pobednička pesma

Evrosong:

 • 2015: “Beauty Never Lies” – zauzela deseto mesto

Beogradsko proleće (Dečje beogradsko proleće):

 • 2016: “Nezgoda”
 • 2017: “Ako voliš snažno”
 • 2018: “Ljubav je štetna”
 • 2019: “Plan za letovanje”
 • 2021: “Ako voliš snažno / Plan za letovanje”
 • 2022: “Kada kažeš ljubav” (duet sa Markom Toljom) – nagrada za najbolju interpretaciju
 • 2024: “Simpatija” (u spomen na nastup Slađane Milošević 1978), “Daljine” (podsećanje na nastup Maje Odžaklijevske 1979) – gost revijalnog dela festivala