Vukašin Jovanović sport

Vukašin Jovanović

Ko je Vukašin Jovanović?

Vukašin Jovanović istaknuti je srpski fudbaler koji igra na poziciji centralnog odbrambenog igrača. Njegova fudbalska putanja odražava put talentovanog igrača kroz različite evropske lige i klubove. Jovanovićeva karijera započinje u omladinskim redovima Crvene Zvezde, gde počinje da gradi svoj profesionalni identitet. Njegov talenat nije ostao nezapažen, što mu je omogućilo da nastavi karijeru u inostranstvu, uključujući angažmane u klubovima kao što su Zenit Sankt Peterburg i Bordeaux.

Rani život i počeci Crvenoj Zvezdi

Vukašin Jovanović, rođen 17. maja 1996. godine u Beogradu, od malih nogu pokazivao je izuzetan interes za fudbal. Njegova strast prema ovom sportu brzo se razvijala, vodeći ga ka prvim koracima u profesionalnom fudbalu. Jovanovićeva fudbalska karijera počinje u omladinskom sistemu Crvene Zvezde, gde je njegov talenat brzo prepoznat.

Pod trenerskim vođstvom Slaviše Stojanovića, Jovanović se pridružuje prvom timu Crvene Zvezde u martu 2014. godine. Ovo je bio ključan trenutak u njegovom razvoju kao igrača, jer je stekao priliku da trenira i igra sa iskusnijim i tehnički superiornijim igračima. Njegov profesionalni debi za Crvenu Zvezdu dogodio se 9. avgusta 2014. godine, pod trenerskom palicom Nenada Lalatovića.

Samo nekoliko dana nakon svog zvaničnog debija, 12. avgusta 2014. godine, Jovanović potpisuje svoj prvi profesionalni ugovor. Ovaj događaj je označio početak njegove profesionalne karijere i predstavljao je značajan korak u njegovom razvoju kao igrača. Jovanovićeva rana posvećenost i uspesi u Crvenoj Zvezdi postavili su temelj za njegovu dalju karijeru i otvorili put ka međunarodnom uspehu.

Zenit Sankt Peterburg

Vukašin Jovanović je napravio značajan korak u svojoj karijeri potpisivanjem ugovora sa ruskim klubom Zenit Sankt Peterburg. Ovaj transfer, koji je bio na snazi na period od 4,5 godine, predstavljao je novi izazov i priliku za Jovanovića da svoje veštine pokaže na međunarodnoj sceni. Prelazak u Zenit bio je znak priznanja za njegov dosadašnji rad i potencijal koji je pokazivao kao mladi igrač.

Jovanovićevo iskustvo u Rusiji bilo je ključno za njegov dalji razvoj. Iako je trenirao sa prvim timom Zenita, veći deo vremena proveo je igrajući za rezervni tim kluba. Ovo iskustvo mu je pružilo priliku da se prilagodi na novu fudbalsku kulturu i stil igre koji se razlikovao od onoga na koji je bio navikao u Srbiji. Igranje u rezervnom timu Zenita takođe je bilo važno za sticanje iskustva i održavanje visokog nivoa igre, što je bilo neophodno za njegov dalji profesionalni napredak.

Iako je igranje za rezervni tim možda izgledalo kao korak unazad u odnosu na igranje za prvi tim, Jovanović je iskoristio ovu priliku da unapredi svoje veštine i prilagodi se novom okruženju. Njegov boravak u Zenitu bio je važan period u njegovoj karijeri, tokom kojeg je stekao dragoceno iskustvo i znanje koje će kasnije koristiti u svojoj karijeri.

Bordeaux

Vukašin Jovanović je 31. januara 2017. godine započeo novo poglavlje u svojoj karijeri, prelaskom na pozajmicu u francuski klub Bordeaux do kraja sezone 2016–17. Ovaj prelazak u Ligue 1, jednu od najprestižnijih evropskih liga, predstavljao je značajan korak napred u njegovoj karijeri i priliku da se dokaže na višem nivou takmičenja.

Prvi utisci i adaptacija u Bordeauxu bili su ključni za Jovanovića. Susrećući se sa novim stilom igre, jezikom i kulturom, Jovanović je morao brzo da se prilagodi kako bi ostvario uspeh. Njegova sposobnost da se brzo adaptira i usvoji nove taktike i tehničke zahteve pokazala se kao jedan od njegovih najjačih atributa.

Tokom svog boravka na pozajmici, Jovanović je odigrao devet utakmica za Bordeaux. Njegov doprinos timu, kako na terenu tako i van njega, bio je zapažen. Njegova igra u odbrani bila je stabilna i pouzdana, što je doprinelo ukupnom uspehu tima. Njegova sposobnost da čita igru, zajedno sa fizičkom prisutnošću i taktičkom disciplinom, učinila ga je vrednim članom tima.

Na kraju sezone, impresionirani njegovim performansama, Bordeaux je odlučio da ga otkupi za približno 3 miliona evra. Ova odluka je bila potvrda Jovanovićeve vrednosti i potencijala. U Bordeauxu, Jovanović je nastavio da razvija svoje veštine i postao ključni igrač u odbrani tima.

Vukašin Jovanović

Vukašin Jovanović trenutno igra za Čukarički

Čukarički

Vukašin Jovanović, nakon značajnog iskustva u inostranstvu, odlučio je da se vrati u Srbiju, potpisujući ugovor sa fudbalskim klubom Čukarički. Ovaj povratak u domovinu nije samo korak u njegovoj karijeri, već i prilika da doprinese razvoju srpskog fudbala sa svojim iskustvom i znanjem stečenim u inostranstvu.

Jedan od glavnih razloga za povratak u Srbiju bio je želja da igra u domaćem prvenstvu i da bude bliže porodici i prijateljima. Takođe, Jovanović je prepoznao Čukarički kao klub sa ambicijama i potencijalom, gde može da nastavi sa svojim profesionalnim razvojem i da bude ključni igrač u timu.

Ciljevi i očekivanja Jovanovića u Čukaričkom su visoki. On želi da iskoristi svoje iskustvo i znanje kako bi pomogao klubu da ostvari svoje ciljeve, uključujući uspeh u domaćem prvenstvu i evropskim takmičenjima. Jovanović se nada da će svojim liderstvom na terenu i van njega doprineti razvoju mlađih igrača i celokupnog tima, potvrđujući svoju ulogu kao iskusnog i cenjenog igrača u srpskom fudbalu.

Reprezentacija

Vukašin Jovanović je svoj put u međunarodnom fudbalu započeo igrajući za mlađe selekcije Srbije, uključujući U-17 i U-18 kategorije. Njegov talent i sposobnosti brzo su ga učinili ključnim igračem u ovim timovima, otvarajući mu vrata za dalje učešće u nacionalnim selekcijama.

Jovanovićev značajan doprinos na međunarodnoj sceni posebno dolazi do izražaja 2014. godine, kada ga selektor mlade reprezentacije Srbije, Veljko Paunović, poziva na UEFA Evropsko prvenstvo za igrače do 19 godina. Na ovom turniru, Jovanović je prvobitno zamenio Srđana Babića zbog suspenzije, ali je kasnije odigrao sve četiri utakmice. Njegova igra na ovom prvenstvu bila je impresivna, pokazujući njegovu sposobnost da se nosi sa pritiskom i igra na visokom nivou.

Najznačajniji trenutak u Jovanovićevoj međunarodnoj karijeri dogodio se 2015. godine, kada je bio deo tima Srbije U20 koji je osvojio FIFA U20 Svetsko prvenstvo u Novom Zelandu. Ovaj uspeh ne samo da je bio veliki trijumf za srpski fudbal, već je i dodatno potvrdio Jovanovićevu vrednost kao izuzetnog mladog odbrambenog igrača. Njegova igra tokom turnira bila je ključna u osvajanju svetskog prvenstva, a njegov uticaj na tim bio je očigledan.

Jovanovićeva međunarodna karijera i učešće u reprezentaciji Srbije pokazali su njegovu sposobnost da se prilagodi različitim stilovima igre i da se izdigne u ključnim trenucima. Njegov doprinos nacionalnom timu nije samo odraz njegovih fudbalskih veština, već i njegove posvećenosti i ljubavi prema igri.

Lični život

Vukašin Jovanović, van terena, uživa u mirnom i ispunjenom porodičnom životu. On i njegova partnerka, dizajnerka Kristina Simić, dočekali su rođenje svog sina Vuksana 15. januara. Ovaj srećni događaj u njihovom životu Jovanović je proslavio na originalan i emotivan način, noseći majicu sa Zvezdinim obeležjima, čime je odavao počast svojim počecima u fudbalu i klubu koji mu je mnogo značio. Rođenje sina Vuksana predstavlja novu, radostnu fazu u Jovanovićevom životu, dodatno obogaćujući njegovu ličnu priču i dajući mu novu inspiraciju i motivaciju kako na terenu, tako i van njega.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

 • Ko je Vukašin Jovanović? Vukašin Jovanović je profesionalni srpski fudbaler koji igra na poziciji centralnog odbrambenog igrača.
 • Za koje klubove je Jovanović igrao tokom svoje karijere? Jovanović je igrao za nekoliko klubova, uključujući Crvenu Zvezdu, Zenit Sankt Peterburg, Bordeaux, i najnovije za Čukarički.
 • Kakva je bila Jovanovićeva uloga u reprezentaciji Srbije? Jovanović je bio deo mladih reprezentativnih selekcija Srbije, uključujući učešće u timu koji je osvojio FIFA U-20 Svetsko prvenstvo 2015. godine.
 • Kada je Jovanović napravio svoj profesionalni debi? Jovanović je svoj profesionalni debi napravio 9. avgusta 2014. godine igrajući za Crvenu Zvezdu.
 • Da li Jovanović ima porodicu? Da, Jovanović ima sina Vuksana sa partnerkom Kristinom Simić.

Za kraj

Vukašin Jovanović, sa svojom impresivnom karijerom koja obuhvata igru u prestižnim evropskim klubovima i značajnim doprinosima u mladim reprezentativnim selekcijama Srbije, predstavlja istaknutu figuru u svetu fudbala. Njegov povratak u Srbiju i angažman sa Čukaričkim simbolizuje ne samo njegovu posvećenost profesionalnom razvoju, već i ljubav prema domovini. Kao igrač koji kontinuirano demonstrira izuzetne veštine na terenu i van njega, Jovanović ostaje inspiracija mladim fudbalerima i primer uspeha koji se može postići kroz posvećenost, rad i strast prema fudbalu.

Spoljne reference:

Klupska karijera

 • Trenutni klub: Čukarički

Juniorska karijera

 • Crvena Zvezda

Seniorska karijera

 • 2014—2016: Crvena Zvezda – Nastupi: 32, Golovi: 2
 • 2016—2017: Zenit – Nastupi: 0, Golovi: 0
 • 2016: → Zenit 2 (pozajmica) – Nastupi: 25, Golovi: 1
 • 2017: → Bordeaux (pozajmica) – Nastupi: 8, Golovi: 0
 • 2017—2021: Bordeaux – Nastupi: 49, Golovi: 0
 • 2018: → Eibar (pozajmica) – Nastupi: 0, Golovi: 0
 • 2021—2023: Apollon Limassol – Nastupi: 27, Golovi: 0
 • 2023—: Čukarički – Nastupi: 0, Golovi: 0

Reprezentacija

 • 2013: Srbija do 17 – Nastupi: 1, Golovi: 0
 • 2014—2015: Srbija do 19 – Nastupi: 10, Golovi: 0
 • 2015: Srbija do 20 – Nastupi: 5, Golovi: 0
 • 2015—2019: Srbija do 21 – Nastupi: 25, Golovi: 0