Petar Ratkov sport

Petar Ratkov

Ko je Petar Ratkov?

Petar Ratkov istaknuti je srpski profesionalni fudbaler koji igra na poziciji centarfora. Njegova karijera je primjer uspona mladog talenta u svetu profesionalnog fudbala. Ratkov je svoje fudbalske veštine razvijao od ranih dana, a njegov trud i posvećenost sportu brzo su ga izdvojili kao jednog od najperspektivnijih mladih igrača u regionu. Njegov prelazak u Red Bull Salzburg, jedan od vodećih klubova u Austriji, označio je važan korak u njegovoj karijeri i potvrdio njegovu reputaciju kao igrača od izuzetnog značaja.

Rani život i obrazovanje

Petar Ratkov je rođen 18. avgusta 2003. godine u Beogradu, Srbija. Od malih nogu pokazivao je izuzetan interes i talenat za fudbal. Rođen u sportskoj porodici, Ratkov je već kao dete razvio strast prema fudbalu, inspirisan sportskim okruženjem i podrškom svoje porodice. Njegovo detinjstvo bilo je ispunjeno igrom na lokalnim fudbalskim terenima, gde je brusio svoje veštine i razvijao ljubav prema igri.

Ratkov je svoje formalno obrazovanje započeo u Beogradu, gde je pohađao osnovnu i srednju školu. Uprkos zahtevima fudbalske karijere, on je uspeo da održi balans između školskih obaveza i sportskih aktivnosti, pokazujući rano svoju posvećenost i disciplinu. Njegovo obrazovanje nije bilo samo akademsko; Ratkov je takođe pohađao fudbalske akademije, gde je stekao temeljne veštine i znanja potrebna za profesionalnu karijeru. Ovaj period njegovog života bio je ključan za njegov razvoj kao igrača, postavljajući temelje za njegovu buduću profesionalnu karijeru u fudbalu.

Fudbalska karijera

Petar Ratkov je svoju fudbalsku karijeru započeo u školi fudbala beogradskog DIF-a, gde je proveo devet godina, usavršavajući svoje veštine i razvijajući se kao mladi fudbaler. Njegov boravak u DIF-u bio je ključan za njegov rani razvoj, pružajući mu temeljne fudbalske veštine i taktičko razumevanje igre.

Nakon DIF-a, Ratkov je prešao u TSC iz Bačke Topole, gde je nastavio svoj razvoj. U TSC-u je dobio priliku da radi sa iskusnim trenerima i igračima, što je dodatno obogatilo njegovo fudbalsko iskustvo. Posebno značajan trenutak u njegovoj karijeri bio je debi u Superligi Srbije 3. marta 2021. godine, protiv Crvene zvezde, gde je ušao u igru kao zamena u 84. minutu.

Krajem marta 2021. godine, Ratkov je potpisao svoj prvi profesionalni ugovor sa TSC-om, zajedno sa vršnjakom i saigračem iz omladinske ekipe, Nemanjom Krsmanovićem. Tokom sezone 2020/21, Ratkov je nastupio ukupno devet puta, uglavnom ulazeći sa klupe za rezervne igrače.

U narednoj sezoni, Ratkov je postao standardni prvotimac TSC-a. Prvi put se u startnoj postavi našao u septembru 2021. godine, u utakmici protiv Spartaka iz Subotice. Prvi gol u profesionalnoj karijeri postigao je u oktobru, u utakmici protiv Čukaričkog.

Dolaskom Žarka Lazetića za šefa stručnog štaba, Ratkov je do kraja sezone postigao još dva gola. U sezoni 2022/23, Ratkov je završio kao prvi strelac ekipe sa 13 postignutih golova, doprinoseći plasmanu TSC-a na drugo mesto na tabeli. Ovaj period njegove karijere bio je ključan za njegov razvoj kao profesionalnog igrača, postavljajući temelje za njegovu buduću uspešnu karijeru.

Petar Ratkov

Petar Ratkov trenutno igra za Red Bull Salzburg

Red Bull Salzburg

Petar Ratkovov uspon u profesionalnom fudbalu dosegao je novi nivo 18. juna 2023. godine, kada je potpisao petogodišnji ugovor sa Red Bull Salzburgom, jednim od vodećih klubova u Austriji. Ovaj transfer, vredan 4 i po miliona evra, plus 15% od naredne prodaje njegovog ugovora, predstavljao je najveći prihod u istoriji TSC-a po tom osnovu. Ovaj potez ne samo da je bio značajan za Ratkova ličnu karijeru, već je takođe bio istorijski trenutak za njegov matični klub.

Ratkovov debi u Bundesligi Austrije bio je spektakularan, obeležen golom na otvaranju sezone 2023/24. protiv Rajndorf Altaha. Ovaj trenutak nije samo potvrdio njegovu sposobnost da se prilagodi novom okruženju i višem nivou takmičenja, već je takođe pokazao njegovu izuzetnu sposobnost da postiže golove pod pritiskom.

Prelazak u Red Bull Salzburg bio je ključan korak u Ratkovovoj karijeri, omogućavajući mu da se takmiči na višem nivou i razvija se kao igrač u međunarodnom okruženju. Ovaj potez je takođe bio priznanje njegovog talenta i potencijala od strane jednog od vodećih evropskih klubova, što je dodatno potvrdilo njegov status kao jednog od najperspektivnijih mladih igrača u regionu.

Reprezentacija

Petar Ratkov je svoju međunarodnu karijeru započeo kao član omladinske reprezentacije Srbije. Njegov prvi poziv u nacionalni tim došao je od selektora Dejana Brankovića za utakmice protiv Bosne i Hercegovine u oktobru 2021. godine. Na jednoj od tih utakmica, Ratkov je ušao u igru na poluvremenu, zamenjujući Srđana Hrstića.

U poslednjoj fazi kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, Ratkov je postigao golove u pobedama protiv Holandije i Norveške, pokazujući svoj golgeterski talent na međunarodnoj sceni. Njegove izvedbe su mu osigurale mesto na konačnom spisku igrača za završni turnir u Slovačkoj. Iako je reprezentacija Srbije završila svoje učešće na turniru nakon grupne faze, Ratkov je bio strelac u poslednjoj utakmici grupne faze, u porazu od Austrije.

Interesovanje za Ratkova nije bilo ograničeno samo na Srbiju. Prema izveštajima, Hrvatski nogometni savez je razmatrao mogućnost da ga pozove u svoj nacionalni tim, želeći da iskoristi činjenicu da Ratkov poseduje i hrvatski pasoš. Sličan interes pokazao je i Fudbalski savez Bugarske, pod vođstvom Mladena Krstajića.

Dragan Stojković, selektor seniorske reprezentacije Srbije, pozvao je Ratkova u prošireni sastav tima za susrete sa Mađarskom i Litvanijom u septembru 2023. godine. Iako Ratkov nije bio na skraćenom spisku zbog povrede, kasnije je ponovo pozvan u reprezentaciju. Ratkov je izjavio da nije imao dilemu i da je želeo da nastupa isključivo za Srbiju. Njegov debi za seniorsku reprezentaciju desio se 14. oktobra protiv Mađarske na Puškaš areni gde je ušao u igru u 84. minutu, zamenjujući Sašu Lukića.

Stil igre i veštine

Petar Ratkov se ističe kao izuzetan talent u svetu fudbala, što je potvrđeno njegovim rangiranjem na 79. mestu od 100 najboljih izvođača među igračima do 21 godine u 32 evropske lige, prema izveštaju CIES Football Observatory. Njegov stil igre i veštine na terenu obuhvataju osam različitih igračkih oblasti: vazdušnu odbranu, odbranu na zemlji, oporavak, distribuciju, dribling, kreiranje šansi, napad u vazduhu i šutiranje.

Ratkov, sa samo 18,6 godina, bio je treći najmlađi igrač na listi, jedini srpski igrač uključen, i njegov igrački profil karakteriše se kao ciljani napadač sa sposobnošću efikasnog šutiranja. Na terenu, Ratkov se ističe svojom sposobnošću da dominira u vazdušnim duelima, što ga čini ključnim igračem u vazdušnom napadu. Njegova fizička snaga i visina omogućavaju mu da bude efikasan u duelima i da zadrži loptu, što je ključno za igrača na njegovoj poziciji.

Pored toga, Ratkov poseduje izvanrednu sposobnost za kreiranje šansi, kako za sebe tako i za svoje saigrače. Njegova sposobnost da precizno distribuira loptu i njegov osećaj za prostor na terenu omogućavaju mu da bude ključni igrač u napadu. Njegova veština u driblingu i sposobnost da se oslobodi čuvara čine ga opasnim protivnikom u jedan-na-jedan situacijama.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

 • Ko je Petar Ratkov i odakle je? Petar Ratkov je profesionalni fudbaler iz Srbije, rođen u Beogradu. Trenutno igra kao centarfor za Red Bull Salzburg.
 • Gde je Ratkov započeo svoju fudbalsku karijeru? Ratkov je svoju fudbalsku karijeru započeo u školi fudbala beogradskog DIF-a, gde je proveo devet godina pre nego što je prešao u TSC iz Bačke Topole.
 • Kada je Ratkov debitovao u profesionalnom fudbalu? Ratkov je debitovao u profesionalnom fudbalu 3. marta 2021. godine, igrajući za TSC protiv Crvene zvezde.
 • Da li je Ratkov imao ponude od drugih nacionalnih timova? Da, Ratkov, koji ima i bugarsko i hrvatsko poreklo, imao je ponude da igra za reprezentacije Hrvatske i Bugarske, ali je izabrao da zastupa Srbiju.

Za kraj

Petar Ratkov, mladi i talentovani fudbaler iz Srbije, svojom impresivnom karijerom već ostavlja značajan trag u svetu fudbala. Od početaka u školi fudbala DIF-a, preko uspeha u TSC-u, pa sve do prelaska u Red Bull Salzburg, Ratkov pokazuje izuzetan talenat i posvećenost sportu. Njegovi nastupi na međunarodnom nivou, kako u omladinskim tako i u seniorskim reprezentacijama Srbije, dodatno potvrđuju njegovu vrednost kao igrača. 

Spoljne reference:

Klupske informacije

 • Trenutni klub: Red Bull Salzburg
 • Broj: 21

Juniorska karijera

 • 2011—2020: DIF Beograd
 • 2020—2021: TSC Bačka Topola

Seniorska karijera

2021—2023: TSC Bačka Topola

 • Nastupi: 76
 • Golovi: 16

2023—: Red Bull Salzburg

 • Nastupi: 4
 • Golovi: 1

Reprezentacija

2021—2022: Srbija do 19

 • Nastupi: 8
 • Golovi: 3

2022—: Srbija do 21

 • Nastupi: 5
 • Golovi: 1

2023—: Srbija

 • Nastupi: 1
 • Golovi: 0