Vujadin Savić sport

Vujadin Savić

Ko je Vujadin Savić?

Vujadin Savić, poznat kao bivši srpski fudbaler, ostavio je značajan trag u svetu fudbala igrajući na poziciji štopera. Rođen u sportskoj porodici, sin je legendarnog Dušana Savića, takođe fudbalera, i Marine Rajević Savić. Njegova sportska karijera obiluje brojnim uspesima i izazovima, a njegov doprinos timovima u kojima je igrao neosporno je ostavio dubok utisak na fudbalsku scenu. Osim sportske karijere, Vujadin je poznat i kao suprug popularne glumice Mirke Vasiljević, sa kojom deli privatni život pun podrške i zajedništva. Njegova priča je priča o talentu, posvećenosti i uspehu.

Rani život i počeci u karijeri

Vujadin Savić je rođen 1. jula 1992. godine u Beogradu. Od malih nogu je bio okružen sportskim duhom i medijskim svetom, zahvaljujući svom ocu Dušanu Duletu Saviću, legendarnom fudbaleru Crvene zvezde i kasnije fudbalskom treneru, i majci Marini Rajević Savić, poznatoj televizijskoj novinarki i voditeljki. Njegovo detinjstvo bilo je ispunjeno fudbalskim loptama i pričama o sportu, što je neizbežno uticalo na njegovu kasniju karijeru. Vujadin nije bio jedini u porodici koji je nasledio ljubav prema sportu; njegov stariji brat Uroš takođe je pokazivao interesovanje za fudbal.

Vujadinova karijera počela je veoma rano. Sa samo osam godina, pridružio se omladinskoj školi Crvene zvezde, gde je prošao sve uzrasne kategorije. Njegov talenat i posvećenost igri brzo su ga izdvojili kao jednog od obećavajućih mladih igrača. U periodu između 2007. i 2009. godine, Savić je igrao za FK Rad, pre nego što se vratio u Crvenu zvezdu. U prvoj ekipi Crvene zvezde igrao je do 2010. godine, kada odlazi u Francusku i potpisuje ugovor sa Bordeauxom. Njegova karijera u inostranstvu nastavila se pozajmicom u Dinamo Drezden tokom sezone 2011-2012, gde je nastavio da razvija svoje fudbalske veštine i stiče međunarodno iskustvo. Ovaj period njegovog života bio je ključan za njegov profesionalni razvoj i postavljanje temelja za njegovu kasniju karijeru.

Vujadin Savić

Vujadin Savić

Fudbalska karijera

Vujadin Savić je 23. januara 2015. godine započeo novo poglavlje svoje karijere potpisivanjem ugovora sa engleskim klubom Vatford, koji je tada takmičio u Championshipu, drugom rangu engleskog fudbala. Ovaj transfer označio je Savićev prvi korak u engleskom fudbalu, što je za mnoge igrače smatrano velikim profesionalnim dostignućem. Međutim, njegovo vreme u Vatfordu bilo je kratkotrajno i, nažalost, ne previše plodonosno.

Iako je Savićeva pridruživanje Vatfordu bila vest koja je privukla pažnju, njegova karijera u ovom klubu nije se odvijala kako se očekivalo. Savić nije uspeo da ostavi značajan trag u prvom timu, a njegov boravak u klubu bio je bez zvaničnih nastupa. Nakon što je Vatford osigurao promociju u Premijer ligu 2015. godine, Savić je bio jedan od trojice igrača koji su napustili klub. Njegov odlazak iz Vatforda bio je tihi kraj jednog kratkog i manje vidljivog perioda u njegovoj inače impresivnoj karijeri.

Šerif Tiraspol

Nakon kratkog boravka u Vatfordu, 2015. godine Vujadin Savić nastavlja svoju karijeru pridruživanjem moldavskom klubu Šerif Tiraspol. Ovaj potez predstavljao je novi izazov i priliku za Savića da ponovo potvrdi svoje fudbalske sposobnosti. Tokom dve sezone provedene u Šerifu, Savić je postao ključni igrač u odbrani tima, gde je ukupno zabeležio 40 nastupa i postigao 4 gola u svim takmičenjima. Njegov doprinos timu bio je značajan, kako na terenu, tako i van njega, gde je svojim iskustvom i veštinama doprineo razvoju mlađih igrača.

Jedan od najupečatljivijih trenutaka njegovog boravka u Šerifu desio se 19. septembra 2015. godine, kada je postigao spektakularan gol makazicama u ligi protiv tima Zaria Bălți. Taj gol ne samo da je demonstrirao Savićevu tehničku veštinu i atletsku sposobnost, već je i ostao upamćen kao jedan od najlepših golova u njegovoj karijeri. Njegov angažman u Šerifu Tiraspolu bio je važan period u njegovoj karijeri, gde je ponovo potvrdio svoj kvalitet i doprineo uspesima kluba.

Povratak u Crvenu zvezdu

U junu 2017. godine, Vujadin Savić se vratio u svoj matični klub, Crvenu zvezdu, potpisujući dvogodišnji ugovor. Ovaj povratak u Beograd bio je ne samo povratak kući, već i prilika da Savić ponovo zaigra za klub u kojem je započeo svoju karijeru. U svojoj prvoj sezoni nakon povratka, Savić je bio deo istorijskog uspeha Crvene zvezde, koja je postala prvi tim u istoriji koji je uspeo da se plasira u nokaut fazu Lige Evrope 2018. godine, počevši od prvog kvalifikacionog kola. To je ujedno bila i prva sezona posle 26 godina u kojoj je Crvena zvezda uspela da preživi grupnu fazu nekog UEFA takmičenja.

Tokom sezone 2017, trener Vladan Milojević je često postavljao Savića u odbrambene parove sa Srđanom Babićem i Damienom Le Tallecom. Sa Savićem u odbrani, Crvena zvezda je primila samo dva gola u grupnoj fazi Lige Evrope, što je bio drugi najbolji defanzivni učinak u grupnoj fazi Lige Evrope, odmah iza eventualnih polufinalista Red Bull Salzburga. U maju 2018. godine, Savić je izabran u najboljih 11 igrača sezone 2017-2018 Superlige Srbije, na osnovu izbora kapitena i menadžera klubova.

Sledeće sezone, Savić je pomogao Crvenoj zvezdi da se prvi put plasira u Ligu šampiona UEFA. Tokom kvalifikacionih rundi, uglavnom igrajući u tandemu sa Milošem Degenekom, Crvena zvezda je primila samo tri gola. U odsustvu kapitena kluba Nenada Milijaša, Savić je bio kapiten Crvene zvezde u svih četiri utakmice u kojima je nastupio. U dve od tih četiri utakmice, oba puta na domaćem terenu protiv Napolija i Liverpula, Crvena zvezda je uspela da sačuva mrežu netaknutom. Savić je igrao prvo poluvreme protiv Liverpula na Enfildu, ali je zbog povrede zamenjen na poluvremenu. Zbog povrede je propustio preostale dve utakmice protiv Napolija u Napulju i Pari Sen Žermena u Beogradu. Dana 25. januara 2019. godine, Savić je produžio svoj ugovor sa Crvenom zvezdom do leta 2022. Godine.

APOEL

Vujadin Savić je 14. jula 2019. godine započeo novo poglavlje svoje karijere potpisivanjem ugovora sa kiparskim klubom APOEL. Prešavši iz Crvene zvezde u APOEL kao slobodan igrač, ugovor je uključivao klauzulu da Crvena zvezda dobije polovinu sume od njegovog sledećeg transfera. Savić je sa APOEL-om potpisao trogodišnji ugovor, čime je započeo svoju avanturu u kiparskom fudbalu.

Međutim, krajem avgusta 2019. godine, Savić se suočio sa zdravstvenim izazovima, podvrgavši se operaciji zbog povrede prepona. Ova povreda je uticala na njegovu sposobnost da doprinese timu u punom kapacitetu. Unatoč ovim izazovima, Savić je nastavio da bude važan deo tima.

U februaru 2021. godine, Savić je poslat na pozajmicu u slovenački PrvaLiga klub Olimpija Ljubljana, gde je proveo ostatak sezone 2020-2021. Ovaj prelazak u Olimpiju Ljubljanu bio je prilika za Savića da stekne novo iskustvo i da doprinese novom timu u slovenačkoj PrvaLigi. Njegov boravak u APOEL-u i kasnije u Olimpiji Ljubljani predstavljao je još jedan korak u njegovoj bogatoj i raznovrsnoj fudbalskoj karijeri.

Reprezentacija

Vujadin Savić je svoje prve korake na međunarodnoj sceni napravio kao reprezentativac Srbije na UEFA Evropskom prvenstvu za igrače do 21 godine 2009. godine. Ovo takmičenje bilo je važna platforma za Savića da pokaže svoj talenat i sposobnosti na međunarodnom nivou, igrajući protiv nekih od najboljih mladih talenata u Evropi. Njegovo učešće u ovom prvenstvu bilo je ključno u razvoju njegove karijere i sticanju iskustva na visokom nivou takmičenja.

U martu 2018. godine, Savić je dobio svoj prvi poziv u seniorsku reprezentaciju Srbije pod vođstvom selektora Mladena Krstajića, za prijateljske utakmice protiv Maroka i Nigerije. Ovaj poziv bio je priznanje za njegov dosadašnji rad i uspehe u karijeri. Međutim, uprkos velikom iščekivanju, Savić nije uspeo da debituje za nacionalni tim zbog povrede. Ova povreda je bila veliko razočaranje za Savića, jer je propustio priliku da se dokaže i doprinese svojoj reprezentaciji. Iako je njegov put u seniorskoj reprezentaciji Srbije bio kratkotrajan i obeležen izazovima, njegov doprinos mladoj reprezentaciji i dalje ostaje važan deo njegove fudbalske biografije.

Vujadin Savić

Vujadin Savić sa suprugom Mirkom Vasiljević na slici

Lični život

Vujadin Savić, sin poznatog srpskog bivšeg profesionalnog fudbalera Dušana Savića, ima bogat i ispunjen porodični život. Njegova nevenčana supruga, glumica Mirka Vasiljević, i on imaju četvoro dece, što dodatno obogaćuje njihov zajednički život. Njihovi sinovi, Andrej i Mihajlo, kao i ćerke Adrijana i Anika, centar su njihovog sveta. Mirka i Vujadin zajedno odgajaju svoju decu, pružajući im ljubav, podršku i stabilnost.

Vujadin je dobio ime po Vujadinu Boškovu, srpskom treneru i bivšem igraču, što dodatno naglašava njegovu duboku povezanost sa fudbalom od samog rođenja. Ovaj spoj sportskog nasleđa i porodičnih vrednosti igra ključnu ulogu u njegovom životu, kako na terenu, tako i van njega. Njegova porodica je njegov oslonac i inspiracija, a zajednički trenuci sa decom i suprugom su ono što mu daje snagu i motivaciju. Vujadin i Mirka zajedno grade harmoničan dom, gde se neguju ljubav, zajedništvo i poštovanje, vrednosti koje su im oboje veoma važne.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

 • Ko je Vujadin Savić? Vujadin Savić je bivši srpski profesionalni fudbaler, poznat po igri na poziciji štopera.
 • Za koje klubove je Vujadin Savić igrao? Igrao je za klubove kao što su Crvena zvezda, Bordeaux, Dynamo Dresden, Vatford, Šerif Tiraspol, APOEL i Olimpija Ljubljana.
 • Da li je Vujadin Savić igrao za nacionalni tim Srbije? Pozvan je u nacionalni tim Srbije, ali nije debitovao zbog povrede.
 • Ko je Vujadinov otac? Njegov otac je Dušan Savić, takođe poznat kao bivši profesionalni fudbaler.
 • Ko je Vujadinova supruga? Vujadinova supruga je glumica Mirka Vasiljević, sa kojom ima četvoro dece.

Za kraj

Vujadin Savić, bivši srpski fudbaler, kroz svoju karijeru demonstrirao je izuzetan talenat i posvećenost sportu. Njegova igra u klubovima širom Evrope i kratki, ali značajni, trenuci u nacionalnom timu Srbije, odražavaju njegovu strast i profesionalizam. Iako su povrede ponekad ograničavale njegove mogućnosti na terenu, njegov uticaj i prisustvo u timovima u kojima je igrao ostaju neosporni. Van terena, Savić je posvećen porodični čovek, čija ljubav prema supruzi i deci ilustruje njegovu snažnu vezu sa porodicom. Vujadin Savić je, bez sumnje, figura koja simbolizuje sportsku posvećenost i porodične vrednosti.

Spoljne reference:

Klupske informacije

Juniorska karijera

 • Crvena zvezda

Seniorska karijera

2007—2010: Crvena zvezda

 • Nastupi: 14
 • Golovi: 0

2007—2009:  Rad (na pozajmici)

 • Nastupi: 25
 • Golovi: 1

2010—2014: Bordeaux

 • Nastupi: 10
 • Golovi: 1

2012—2013: Dinamo Dresden (na pozajmici)

 • Nastupi: 34
 • Golovi: 0

2014: Arminia Bielefeld (na pozajmici)

 • Nastupi: 6
 • Golovi: 0

2015: Watford

 • Nastupi: 0
 • Golovi: 0

2015—2017: Sheriff

 • Nastupi: 34
 • Golovi: 4

2017—2019: Crvena zvezda

 • Nastupi: 36
 • Golovi: 1

2019—2022: APOEL

 • Nastupi: 34
 • Golovi: 2

2021: Olimpija Ljubljana (na pozajmici)

 • Nastupi: 10
 • Golovi: 2

Reprezentacija

2008—2012: Srbija do 19

 • Nastupi: 2
 • Golovi: 1

2009—2012: Srbija do 21

 • Nastupi: 9
 • Golovi: 1

Trofeji

Crvena zvezda:

 • Superliga Srbije (2): 2017/18, 2018/19.
 • Kup Srbije (1): 2009/10.

Sheriff:

 • Prvenstvo Moldavije (2): 2015/16, 2016/17.
 • Kup Moldavije (1): 2016/17.
 • Superkup Moldavije (1): 2016.