Mirka Vasiljević

Od | 19 Decembra, 2023
Mirka Vasiljević

Ko je Mirka Vasiljević?

Mirka Vasiljević, istaknuta srpska glumica, ostavila je neizbrisiv trag u svetu glume svojim talentom i harizmom. Mirka je svoju karijeru započela kao dečiji model, a kasnije se proslavila ulogama u brojnim filmovima i televizijskim serijama. Poznata po svojoj svestranosti i sposobnosti da oživi različite likove, Mirka je postala jedna od najpopularnijih glumica mlađe generacije u Srbiji. Njen doprinos srpskoj kinematografiji obuhvata širok spektar uloga koje su joj doneli priznanje i ljubav publike.

Rani život i obrazovanje

Mirka Vasiljević rođena je 27. septembra 1990. godine u Beogradu. Od malih nogu pokazivala je interesovanje za umetnost i zabavu. Odrasla je u toplom porodičnom okruženju sa mamom Mirjanom, tetkom Ljiljanom, tečom Goranom i bratom od tetke Nikolom, gde je njen talenat i kreativnost bili očigledni od rane dobi. Njeno detinjstvo bilo je ispunjeno različitim aktivnostima koje su podsticale njen umetnički razvoj.

Već sa pet godina, Mirka je započela karijeru kao dečiji model, što je bio njen prvi korak u svet zabave. Njen prirodni šarm i karizma brzo su je istakli, a ona je ubrzo postala prepoznatljivo lice na televiziji, vodeći emisiju „City kids“ na televiziji Pink. Osim modelinga, Mirka je pokazala interesovanje i za druge oblike umetnosti, uključujući folklor, što je dodatno obogatilo njen umetnički izraz.

U školskim danima, Mirka je bila posvećena učeniku, završivši gimnaziju „Ruđer Bošković“ u Beogradu. Njena ljubav prema umetnosti i kreativnosti nastavila se i tokom školovanja, gde je često učestvovala u školskim predstavama i drugim kulturnim aktivnostima. Nakon završetka srednje škole, upisala je Fakultet literature i komunikacije, nastavljajući da se obrazuje i razvija u smeru koji je odgovarao njenim interesovanjima i strastima.

Mirkin rani život i obrazovanje postavili su temelje za njenu kasniju uspešnu karijeru u glumi, gde je njen talent, uz podršku porodice i formalno obrazovanje, došao do punog izražaja.

Mirka Vasiljević

Mirka Vasiljević u ulozi Sofije u filmu “Mi nismo anđeli 2”

Početak karijere

Mirka Vasiljević je svoje prve korake u glumačkoj karijeri napravila već kao dete, kada je svoj talenat za glumu počela da razvija kroz dečije modele i televizijske nastupe. Njen prirodni šarm i sposobnost da se poveže sa publikom brzo su je istakli kao talentovanu mladu zvezdu u usponu. Njena rana izloženost svetu zabave pružila joj je dragoceno iskustvo i samopouzdanje potrebno za dalji razvoj karijere.

Mirkin prvi značajniji glumački angažman dogodio se 2005. godine, kada je dobila glavnu ulogu Sofije u filmu „Mi nismo anđeli 2“. Jednu od glavnih uloga u filmu igra legendarni Nikola Kojo. Ovaj film bio je ključan trenutak u njenoj karijeri, jer je pružio priliku da pokaže svoj glumački talenat široj publici. Njen nastup u filmu bio je dobro prihvaćen, a Mirka je pokazala da poseduje prirodnu sposobnost za glumu, što je bilo presudno za njene buduće uloge.

Filmska i televizijska karijera

Mirka Vasiljević, kao jedna od najistaknutijih glumica svoje generacije, ostvarila je niz zapaženih uloga koje su oblikovale njenu karijeru i učinile je prepoznatljivom na srpskoj filmskoj sceni. Njen glumački opus obuhvata širok spektar likova, od dramatičnih do komičnih, pokazujući njenu svestranost i talent.

Nakon uspeha u filmu “Mi nismo anđeli 2”, Mirka je nastavila da gradi svoju karijeru kroz različite projekte. Jedna od njenih značajnih uloga bila je u seriji “Jesen stiže, Dunjo moja” iz 2009. godine, gde je tumačila lik Dunje Lađarski. Serija, bazirana na popularnoj trilogiji filmova, istakla je njenu sposobnost da nosi kompleksne i emotivne uloge.

Godine 2010, Mirka se pojavila u komediji “Pare ili život”, koja se prikazivala na televiziji Pink. Njena uloga u ovoj seriji pokazala je njenu fleksibilnost i sposobnost da se prilagodi različitim žanrovima. Takođe, iste godine, igrala je Blanku Salom de Korać u seriji “Miris kiše na Balkanu”, adaptaciji istoimenog romana Gordane Kuić, gde je njen nastup bio posebno pohvaljen.

U filmu “Zduhač znači avantura” iz 2011. godine, Mirka je imala ulogu Milice, što je bio još jedan primer njenog talenta za tumačenje različitih karaktera. Njen nastup u ovoj avanturističkoj komediji dodatno je potvrdio njenu sposobnost da se poveže sa mlađom publikom.

Godine 2013, Mirka je igrala Veru u seriji “Zvezdara”, koja prati priču o tri sestre i njihovom bratu. Ova uloga je bila posebno izazovna, jer je zahtevala od nje da prikaže složene međuljudske odnose i porodične dinamike.

Pored ovih značajnih uloga, Mirka je takođe učestvovala u brojnim pozorišnim predstavama, uključujući “Pazi s’ kime spavaš” i “Aladinova čarobna lampa”, gde je pokazala svoj talenat i na pozorišnim daskama.

Lični život

Mirka Vasiljević, poznata po svojoj uspešnoj glumačkoj karijeri, vodi ispunjen i zanimljiv privatni život. Rođena i odrasla u Beogradu, Mirka je od malih nogu bila izložena svetu umetnosti i zabave, što je oblikovalo njen lični i profesionalni put.

U privatnom životu, Mirka je poznata po svojoj dugogodišnjoj vezi sa fudbalerom Vujadinom Savićem, sinom legendarnog fudbalera Dušana Savića i novinarke Marine Rajević Savić. Par ima četvoro dece, što dodatno obogaćuje njihov zajednički život. Njihovi sinovi, Andrej i Mihajlo, kao i ćerke Adrijana i Anika, centar su njihovog sveta. Mirka i Vujadin zajedno odgajaju svoju decu, pružajući im ljubav, podršku i stabilnost.

Mirka je od malih nogu navijala za fudbalski klub “Crvena zvezda”, što je zajednička strast sa njenim suprugom i svekrom. Njen život sa decom često uključuje selidbe zbog Vujadinovih angažmana u inostranim klubovima, ali uprkos tome, ona uspeva da balansira između porodičnog života, studija i glume.

Mirka Vasiljević je primer uspešne žene koja uspeva da uskladi zahtevnu karijeru sa bogatim porodičnim životom, pokazujući da je moguće postići ravnotežu između profesionalnih ambicija i lične sreće.

Mirka Vasiljević

Mirka Vasiljević i Vujadin Savić na slici

Nagrade i priznanja

Mirka Vasiljević, kao jedna od najistaknutijih glumica svoje generacije u Srbiji, nagrađena je za svoj doprinos filmskoj umetnosti. Njene glumačke sposobnosti i posvećenost umetnosti prepoznate su kroz različite nagrade i priznanja, što dodatno potvrđuje njen talenat i uticaj u svetu glume.

Jedna od najznačajnijih nagrada koju je Mirka osvojila bila je na Filmskim susretima, gde je 2005. godine nagrađena za najboljeg debitanta. Ova nagrada joj je dodeljena za ulogu Sofije u filmu “Mi nismo anđeli 2”. Ovaj film, koji je nastavak popularne srpske komedije, bio je ključan trenutak u njenoj karijeri i pružio joj je priliku da pokaže svoj glumački talenat široj publici. Njena interpretacija lika Sofije bila je dobro prihvaćena od strane kritike i publike, što je bio jasan pokazatelj njenog talenta i potencijala.

Ova nagrada je bila samo početak niza priznanja koja su usledila tokom njene karijere. Mirka je postala prepoznatljivo lice srpske kinematografije, a njen doprinos filmu i televiziji postao je neizostavan deo srpske kulturne scene. Njene uloge su ostavile dubok trag u srcima publike, a nagrade koje je osvojila su potvrda njenog umetničkog integriteta i posvećenosti glumi.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

 • Ko je Mirka Vasiljević? Mirka Vasiljević je priznata srpska glumica, poznata po svojim ulogama u filmovima i televizijskim serijama.
 • Za koju ulogu je Mirka najpoznatija? Mirka je široko prepoznata po svojoj ulozi u filmu “Mi nismo anđeli 2”, gde je igrala lik Sofije.
 • Da li je Mirka Vasiljević osvojila neke nagrade? Da, Mirka je osvojila nagradu za najboljeg debitanta na Filmskim susretima 2005. godine za ulogu u filmu “Mi nismo anđeli 2”.
 • Kakav je privatni život Mirke Vasiljević? Mirka je u dugogodišnjoj vezi sa fudbalerom Vujadinom Savićem, sa kojim ima četvoro dece.

Za kraj

Mirka Vasiljević je istinski primer uspešne i talentovane glumice koja je ostavila neizbrisiv trag u srpskoj kinematografiji. Njene uloge, koje variraju od emotivnih do komičnih, pokazuju njenu svestranost i dubinu kao umetnice. Kroz svoju karijeru, Mirka je postala inspiracija mnogima, dokazujući da strast i posvećenost umetnosti mogu dovesti do izuzetnih dostignuća. Njena sposobnost da uskladi profesionalni uspeh sa ispunjenim porodičnim životom čini je uzorom i dokazom da je moguće postići ravnotežu između ličnih i profesionalnih ciljeva. Mirka Vasiljević ostaje jedna od najcenjenijih ličnosti u svetu srpske glume, čiji rad i dalje inspiriše i oduševljava.

Spoljne reference:

Filmografija

2000 – e

 • Mi nismo anđeli 2 (2005) – Sofija
 • Ljubav, navika, panika (2005—2007) – Janja (TV serija, glavna uloga)
 • Ne skreći sa staze (2006) – devojka sa videa
 • Premijer (2007) – Iva (TV serija)
 • Doba nevinosti (2007) – Sara (kratki film)
 • Jesen stiže, Dunjo moja (2009—2010) – Dunja (TV serija, 7 epizoda)

2010 – e

 • Pare ili život (2010) – Kosa (TV serija, 4 epizode)
 • Totalno novi talas (2010—2011) – Milica (TV serija, glavna uloga)
 • Miris kiše na Balkanu (2010—2011) – Blanki (TV serija, glavna uloga)
 • Zduhač znači avantura (2011) – Milica
 • Miris kiše na Balkanu (2011) – Blanki
 • Zvezdara (2013) – Vera (TV serija, 20 epizoda)
 • Santa Maria della Salute (2017) – Mileva Olujić (TV serija, 1 epizoda)
 • Istine i laži (2017) – Dragana Hadžić (TV serija)
 • Nek ide život (2019) – Žanka (TV serija, 1 epizoda)

2020 – e

 • Junaci našeg doba 2 (2021) – Zorica (TV serija)
 • Apsurdni eksperiment (2023)