Vlasta Velisavljević film

Vlasta Velisavljević - Biografija

Ko je bio Vlasta Velisavljević?

Vlasta Velisavljević, ime koje se izgovara s poštovanjem i divljenjem u svetu umetnosti, predstavlja neizbrisivu tačku u srpskoj kulturnoj i glumačkoj istoriji. Rođen u jedinstvenom vremenu i prostoru, ova legenda pozornice i ekrana ostavila je dubok i neizbrisiv trag u srcima brojnih generacija. Kroz svoj višedecenijski doprinos glumi, Vlasta Velisavljević je postao sinonim za istinsku umetničku strast i izvanredan talenat.

U ovom članku, duboko ćemo zaroniti u život i karijeru ovog izuzetnog umetnika, istražujući njegovo poreklo, putovanje do umetničke slave i njegove izvanredne uloge na pozornici i ekranu.

Rani život i obrazovanje

Vlastimir Velisavljević, čije ime zvuči kao zlatno slovo u srpskoj glumačkoj istoriji, rođen je 28. jula 1926. godine u Beogradu. Njegovo ime i delo ostavili su neizbrisiv trag u umetničkom svetu, a njegova biografija pruža uvid u bogatstvo srpske glumačke tradicije.

Vlastina porodica ima svoje korene u Novom Bečeju, a ime Velisavljević je dobila tek nakon što su se doselili u Srbiju. Njegov otac, Milan Velisavljević, radio je kao ložač, a majka Angeline, poznata kao “Gina”, bila je posvećena domaćica. Nažalost, majka je preminula u vrlo mladim godinama, ostavivši oca da igra ključnu ulogu u Vlastinom odrastanju. Njihova porodica je prvobitno živela u Hartvigovoj (danas poznatoj kao Beogradska) ulici kada je Vlasta došao na svet, a kasnije su se preselili na Dorćol.

Vlastimir je pohađao osnovnu školu “Kralja Aleksandra”, smeštenu u Dečanskoj ulici. Danas, u toj istoj zgradi, nalazi se Mokranjčeva muzička škola, čime se ukazuje na bogatstvo kulturnog nasleđa Beograda.

Odatle je započeo svoje prve korake u svetu obrazovanja, a kasnije i u svetu umetnosti. Njegov talenat za glumu brzo je postao očigledan, a Vlasta je nastavio da se usavršava i razvija svoje veštine, pripremajući se za impresivnu karijeru koja će uskoro uslediti.

Nakon završetka školovanja, Vlastimir Velisavljević je krenuo putem umetnosti. Njegova karijera obuhvatala je različite oblasti, uključujući pozorište, film i televiziju. Njegova sposobnost da se preobrazi i uđe u duboke karaktere ostavila je dubok utisak na publiku.

Vlasta Velisavljević

Vlasta Velisavljević – izuzetan umetnik srpke kinematografije

Pozorišna karijera

Vlasta je svoje prve korake u glumi napravio u Beogradu, gledajući kako drugi glume. Međutim, njegov poziv za glumu usmerio ga je prema Mostaru, gde je tada postojala izuzetno ugledna glumačka škola i pozorište.

Nakon četiri godine provedene u Mostaru, Vlasta je odlučio da se preseli u Tuzlu, gde je lokalno pozorište tražilo nove talente. Tamo je sarađivao s rediteljem Dejanom Mijačem i drugim istaknutim glumcima. Međutim, nakon tri sezone u Tuzli, Vlastu je pozvao ansambl Beogradskog dramskog pozorišta (BDP), a s njim i tadašnji upravnik pozorišta, Predrag Dinulović. Vlasta se vratio u Beograd i započeo rad u BDP-u.

Nakon povratka u Beograd, Vlasta se pridružio Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP), gde je ostvario neke od svojih najznačajnijih uloga. Bio je deo grupe “Bojanovih Beba”, mladih glumaca koje je Bojan Stupica doveo u JDP. Ova grupa, koja se sastojala od talentovanih umetnika kao što su Milan Gutović, Gojko Šantić, Branko Cvejić, Mirjana Vukojčić i mnogi drugi, obeležila je sezonu 1968/1969. godine. Vlasta je tokom svoje bogate karijere ostvario na stotine uloga u predstavama JDP-a, kao i u drugim beogradskim pozorištima.

 Jedna od najznačajnijih i najdugovečnijih predstava u kojoj je igrao bio je komad “Buba u uhu” Georgesa Fejda, u kojem je igrao zajedno s Nikolom Simićem, Radom Đuričin i Brankom Petrić. Ova predstava premijerno je izvedena 1971. godine i od tada je odigrana više od hiljadu sedamsto puta, uvek s rasprodatom salom. Osim izvanrednih glumačkih sposobnosti, Vlasta i njegovi kolege očuvali su predstavu u životu, brinući se o njenom opstanku. Ovaj primer jasno pokazuje Vlastinu posvećenost i ljubav prema glumi.

Filmska karijera

Kroz mnoge uloge i različite žanrove, Vlasta je postao nezamenjiv deo srpske glumačke istorije. Ovaj članak istražuje ključne momente njegove bogate karijere u svetu sedme umetnosti.

Vlasta Velisavljević svoje prve korake na filmskom platnu napravio je 14. jula 1959. godine u filmu “Noći i jutra”, koji je bio ratna drama po scenariju Meše Selimovića. Nakon toga, brzo je sticao reputaciju izvanrednog glumca, a njegovo prisustvo na ekranu je postalo sveprisutno.

U narednim godinama, Vlasta je igrao u različitim žanrovima i formatima. Igrao je u komedijama kao što su “Tri priče o Džefu Pitersu” i “Ljubav do groba, poslednja”. Učestvovao je u televizijskim serijama poput “Na slovo, na slovo” i “Kod sudije za prekršaje”

Tokom osamdesetih i devedesetih godina, Vlasta Velisavljević se pojavljivao u mnogim filmskim i televizijskim projektima. Postao je poznat po svojim ulogama u serijama kao što su “Otvorena vrata”, “Gore dole”, “Bolji život” i “Mala noćna muzika”, gde je briljirao u komičnim ulogama.

Prva polovina devedesetih godina bila je vreme kada je Vlastimir Velisavljević ostvario mnoge značajne uloge u filmovima i serijama. Neki od najupečatljivijih projekata tog perioda uključuju: “Valjevska bolnica”, “Tesna koža 4”, “Bolje od bekstva”, “Napadač”, i “Želja zvana tramvaj”

U periodu od 2010. do 2018. godine, Vlastimir Velisavljević je igrao u brojnim televizijskim serijama i filmovima, doprinoseći bogatstvu srpske kinematografije. Njegove uloge u serijama kao što su “Sva ta ravnica”, “Vojna akademija”, i “Montevideo, Bog te video”, kao i u filmovima poput “Beli lavovi” i “Kako su me ukrali Nemci”, oduševljavale su publiku.

Lični život

Godine 1943., tokom Drugog svetskog rata, Vlasta je uhapšen i odveden u nacistički logor Dortmund-Hörde. U ovom logoru bio je prisiljen na obavljanje fizičkih poslova, što je bilo deo strašnih uslova zatvora. Ipak, hrabro je odlučio da ne ostane zarobljen, i uz pomoć jednog majstora u fabrici, uspeo je da dobije nemačku propusnicu. Ova propusnica mu je omogućila bekstvo iz logora i povratak u Beograd.

Nakon završetka rata, Vlasta je pokušao da emigrira u Sjedinjene Američke Države sa nekoliko prijatelja. Nažalost, njihov pokušaj je propao, i uhvaćeni su i odvedeni u zatvor na Adi Ciganliji. Iako se njegovo ime ne nalazi na spisku zatvorenika logora Goli otok, Vlasta tvrdi da je proveo tri godine u tom zatvoru. Navodno je bio odveden na Goli otok 1950. godine zbog posedovanja zabranjenih ruskih knjiga. 

Vlasta se tri puta oženio tokom svog života i ima ćerku po imenu Dubravka iz prvog braka. Porodične vrednosti bile su mu izuzetno važne, a njegova ćerka Dubravka bila je deo njegovog života o kojem je brinuo.

Pored porodičnih vrednosti, Vlasta je takođe bio strastveni navijač Crvene zvezde. Navijačka strast prema svom omiljenom fudbalskom klubu pratila ga je tokom čitavog života. Ljubav prema sportu i klubu ostala je duboko usađena u njemu i bila je još jedan deo njegove raznolike ličnosti.

Nagrade i priznanja

Vlastimir Velisavljević je tokom svoje izuzetne karijere u svetu glume zaslužio brojne prestižne nagrade i priznanja za svoj rad. Neki od najznačajnijih trenutaka njegove karijere uključuju:

 • Zlatna medalja za zasluge, dodeljena povodom Dana državnosti Republike Srbije 2017. godine. Ova nagrada prepoznaje Vlastine izvanredne doprinose društvu i kulturi.
 • Zlatni ćuran za životno delo, koji je dobio na Danima komedije u Jagodini 2017. godine. Ovo prestižno priznanje slavi njegovu izuzetnu karijeru i doprinos komediji.
 • Nušićeva nagrada za životno delo, koja mu je dodeljena na Nušićevim danima u Smederevu 2014. godine. Ova nagrada prepoznaje njegovu izuzetnu posvećenost umetnosti.
 • Najbolja epizodna muška uloga na 37. filmskim susretima u Nišu 2002. godine za ulogu babe Nate u filmu “Mala noćna muzika”.
 • Nagrada “Milorad Mandić Manda” za ulogu Sretena u filmu “Taksi bluz” 2019. godine.
 • Družbenik počasni član Jugoslovenskog dramskog pozorišta 2018. godine.
 • Godišnja nagrada Jugoslovenskog dramskog pozorišta 2017. godine.

Ove nagrade i priznanja svedoče o neizmernom talentu i doprinosu Vlaste Velisavljevića srpskoj umetnosti i kulturi. Njegovo nasleđe će zauvek ostati neizbrisivo i inspirisati buduće generacije umetnika.

Kraj života i sećanje

Nažalost, 24. marta 2021. godine, izgubili smo dragocenog člana srpskog glumačkog sveta, Vlastimira Velisavljevića, koji je preminuo usled komplikacija koje je izazvao COVID-19. Iako je prethodno primio vakcinu, neumorna borba protiv ove bolesti nažalost nije uspela da sačuva ovog izuzetnog umetnika.

Vlasta Velisavljević je bio ikona srpskog glumišta i njegova smrt predstavljala je veliki gubitak za umetnost i kulturu. Sahranjen je na Svetki dan pozorišta, 27. marta 2021. godine, na Novom groblju u Beogradu, u Aleji zaslužnih građana.

Njegova izvanredna karijera i doprinos srpskoj kulturi i glumi će zauvek ostati neizbrisivi u sećanju svih koji su ga poznavali i divili mu se. Vlasta Velisavljević će živeti kroz svoje nezaboravne uloge i ostaviti dubok trag u srpskom pozorištu i filmu.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

 • Ko je bio Vlasta Velisavljević? Vlasta Velisavljević bio je poznati srpski glumac, poznat po značajnom doprinosu pozorištu, filmu i televiziji.
 • Kada i gde je rođen Vlasta Velisavljević? Rođen je 28. jula 1926. godine u Beogradu, Srbija.
 • Šta je obeležilo početak njegove glumačke karijere? Njegova karijera počela je u prestižnoj glumačkoj školi i pozorištu u Mostaru, a zatim je nastavio angažmane u Tuzli i konačno u Beogradu.
 • Sa kojim pozorištima je Vlasta sarađivao? Sarađivao je sa Beogradskim dramskim pozorištem (BDP) i Jugoslovenskim dramskim pozorištem (JDP), među ostalima.
 • Da li je Vlasta Velisavljević primio neke nagrade? Da, primio je brojne nagrade, uključujući Zlatnu medalju za zasluge, Zlatni ćuran, Nušićevu nagradu i druge.
 • Kada je preminuo Vlasta Velisavljević? Preminuo je 24. marta 2021. godine, usled komplikacija izazvanih COVID-19.

Spoljne reference:

Filmografija

1960 – e

 • Noći i jutra (1959) – Gitarista (kao V. Velisavljević)
 • Tri priče o Džefu Pitersu (1962)
 • Junaci dana (1962)
 • Medaljon sa tri srca (1962)
 • Cipelice od krokodilske kože (1963)
 • Na slovo, na slovo (TV serija) (1963–1964)
 • Kod sudije za prekršaje (1964–1966)
 • Mali koncert za suze i gitaru (1964)
 • Put oko sveta (1964) – Ben-Said
 • Orlovi rano lete (1966) – Lazarov otac
 • Ljubav do groba, poslednja (1967)
 • Ljubav preko noći (1967) – Gazda
 • Jutro (1967)
 • Smoki (1967)
 • Krug dvojkom (1967)
 • Visočka hronika (1967) – Kozarev Valentin
 • Dežurna ulica (1967) – Pomoćnik direktora
 • Bekstvo (1968) – Ađutant Hludova
 • Sajam na svoj način (1968)
 • Tim koji gubi (TV) (1968)
 • Bekstva (1968)
 • Gorski car (1968)
 • Maksim našeg doba (1968)
 • Tanja (1969)
 • Neprijatelj naroda (1969)
 • Put gospodina Perisona (1969)
 • Pokojnik (TV) (1969) – Milan Novaković
 • Kod zelenog papagaja (1969)
 • Zakopajte mrtve (1969)

1970 – e

 • Dan koji treba da ostane u lepoj uspomeni (1970)
 • Zid i ruža (1970)
 • Krunisanje (1970)
 • Rođaci (1970)
 • Muzički automat (1971)
 • Na slovo, na slovo (1971)
 • Čedomir Ilić (1971) – Kraljev oficir 2
 • Nirnberški epilog (1971) – Maršal Fridrih Paulus
 • Čep koji ne propušta vodu (1971) – Šofer
 • Levaci (1970–1971) – Konobar
 • S vanglom u svet (1971)
 • Diplomci (1971) – Lekar
 • Roman sa kontrabasom (1972)
 • Jedan ujak Hojan (1972)
 • Samoubica (TV) (1972) – Nikifor Arsenjevič Pugačov
 • Čovek koji je bacio atomsku bombu na Hirošimu (1972)
 • Zločin i kazna (1972) – Žandarm
 • Zasluge (1972)
 • Buba u uhu (1972) – Ogisten Ferajon
 • Devojka sa Kosmaja (1972)
 • Majstori (1972) – Mušterija kod Žakline
 • Ličnost kojoj se divim (1973)
 • Samrtno proleće (1973)
 • Oni lepi rođendani (1973)
 • Piknik na frontu (1973) – Bolničar 1
 • Kamiondžije (1973) – Rista
 • Opasni susreti (1973)
 • Ping bez ponga (1974)
 • Pozorište u kući 2 (1974) – Predsednik kućnog saveta
 • Dimitrije Tucović (TV serija) (1974)
 • Povratak lopova (1975) – Milutin
 • Dole sa oružjem (1975) – Narednik streljačkog voda
 • Golgota (1975)
 • Soba sa pet zidova (1975)
 • Kraj nedelje (1975) – Sima, šef smene
 • Pozorište u kući 3 (1975) – Bane
 • Đavolje merdevine (1975)
 • Dragi, budi mi nepoznat (1975)
 • Grlom u jagode (1976)
 • Roman sa kontrabasom (1977)
 • Vasa Železnova (1977)
 • Usijane glave (1977) – Bombondžija Iva
 • Crni dani (1977)
 • Više od igre (1977) – Vitomir Ilić
 • Siroče (1978)
 • Pripovedanja Radoja Domanovića (1979) – Stevan Sremac
 • Osvajanje slobode (1979) – Vaspitač

1980 – e

 • Na rubu pameti (TV) (1981)
 • Svetozar Marković (1981)
 • Španac (serija) (1982) – Sredoje Knežević, predsednik opštine Bela Crkva
 • Idemo dalje (1982) – Komesar
 • Tri sestre (1982)
 • Sumrak (1983)
 • Dani AVNOJ-a (TV mini serija) (1983)
 • Nema problema (1984) – Milojko Pajković
 • Crna Marija (1986) – Diskografski urednik
 • Pogrešna procena (1987) – Petar Bajalović
 • Mesto susreta Beograd (1987) – Trgovac Majer Rudolf
 • Tesna koža 2 (1987) – Mićko
 • Vuk Karadžić (1987–1988)
 • Bolji život (1987–1988) – mr Vlastimir Đorđević
 • Novogodišnja priča (TV) (1988)
 • Braća po materi (1988)
 • Boj na Kosovu (1989) – Seljak sa senom
 • Gospođa ministarka (1989) – Sava Mišić
 • Osmi dan u nedelji (1989)
 • Bolji život (1989) – mr Vlastimir Đorđević

1990 – e

 • Valjevska bolnica (1990) – Milovan
 • Bolji život 2 (1990–1991) – mr Vlastimir Đorđević
 • Tesna koža 4 (1991) – Trpković
 • Volim i ja nerandže… no trpim (serija) (1992–1993) – Savetnik
 • Bolje od bekstva (1993) – Vatrogasac
 • Omnibus ‘93 (1993)
 • Napadač (1993) – Gazda
 • Dnevnik uvreda 1993. (1994) – Karlo
 • Biće bolje (1994) – Milanče
 • Želja zvana tramvaj (1994) – Beograđanin
 • Milena iz Praga (1994) – Ruski oficir
 • Simpatija i antipatija (1995) – Atanasije
 • Sve će to narod pozlatiti (1995) – Policijski službenik
 • Terasa na krovu (1995) – Rudi
 • Otvorena vrata (1995) – Tomislav Pavlović
 • Ivan (TV) (1996) – Sima
 • Kir Janja (1997) – Slugа Petar
 • Garderober (1997) – Gloster
 • Gore dole (1997) – Lale „Koperfild“
 • Sudbina jednog razuma (1998)
 • Kupi mi Eliota (1998) – Zlatar
 • Kod male sirene (1999)
 • Nož (1999)

2000 – e

 • Metla bez drške 5 (2001) – Deda
 • Poseta mlade dame (2002) – Deda
 • Lavirint (2002) – Milutin
 • Lavirint (TV serija) (2002) – Milutin
 • Mala noćna muzika (2002) – Baba Nata
 • Kordon (2002) – Prolaznik sa kučetom
 • Život je marš (2003) – Car Franc Jozef
 • Laki i Maki (2003)
 • Dobre namere (2003)
 • Naša mala redakcija (2003) – Deba
 • Kazneni prostor 2 (2003) – Predsednikov otac
 • Šarene kaže (2004)
 • Smešne i druge priče (2004)
 • Pljačka Trećeg rajha (2004) – Recepcioner
 • Pad u raj (2004) – Čovek iz pratnje
 • San zimske noći (2004) – Pecaroš
 • Crni Gruja 2 (2004) – Starac Fočo od 100 ljeta
 • Lift (2004) – Penzioner
 • Ivkova slava (2005) – Vladika
 • Optimisti (2006) – Kućepazitelj
 • Agencija za SIS (2006–2007) – Deda Avram
 • Promeni me (2007) – Radovan
 • S.O.S. – Spasite naše duše (2007) – Kuvar
 • Četvrti čovek (2007)
 • Seljaci (serija) (2006–2007) – Deda Mile
 • Naša mala klinika (serija) (2007) – Doktor Altarac
 • Absurdistān (2008) – Veteran
 • Ulica lipa (serija) (2008–2015) – Đorđe
 • Tamo i ovde (2009) – Dragi
 • Đavolja varoš (2009) – Ginekolog u penziji
 • Medeni mesec (2009) – Doktor
 • Ono kao ljubav (serija) (2009) – Vlasta

2010 – e

 • Zlatna liga (kratki film) (2010) – Deda
 • Sva ta ravnica (serija) (2010) – Čiča Galup
 • Mešano meso (serija) (2011) – Smrt
 • Beli lavovi (2011) – Deda iz zgrade
 • Kako su me ukrali Nemci (2011) – Berberin
 • Vojna akademija (serija) (2012–2014) – Risov deda
 • Kad svane dan (2012) – domar
 • Montevideo, Bog te video! (TV serija) (2012) – Toma Cvijović
 • Na putu za Montevideo (2013) – Toma Cvijović
 • Zvezdara (TV serija) (2013–2015) – Brkić
 • Mamaroš (film) (2013) – Penzioner/Tajni agent
 • Država (2013)
 • Vojna akademija 2 (2013) – Risov deda
 • Otvorena vrata (2013–2014) – Tomislav Pavlović/baba Tomanija
 • Mala istorija Srbije (2014) – Jovan Đorđević
 • Urgentni centar (2014) – gospodin Andrić
 • Europa, bre! (2014) – deda
 • Usud (2014)
 • Glavom kroz zid (2015) – penzioner
 • Lud, zbunjen, normalan (2015) – Slavoljub
 • Sumnjiva lica (2016) – Tasa
 • Nemoj da zvocaš (2016) – doktor Lune
 • Santa Maria della Salute (2017) – deda Bajić
 • Žaba (2017) – starac
 • Mamini sinovi (2018) – doktor Pocković
 • Taksi bluz (2019) – penzioner
 • Sinđelići (2019) – Otac Nebojša
 • Nije sve kao što izgleda (2019) – Mungosov deda
 • Psi laju, vetar nosi (2019) – advokat Mavrić
 • Srećan put, komšija (2019) – Ujak Dragoljub
 • Junaci našeg doba (2019)
 • Švindleri (2019–2020) – Nićifor

2020 – e

 • Kamiondžije d.o.o. (2020) – Vlaki, član grupe “Zauvek mladi”
 • Klan (2020) – Električar
 • Aleksandar od Jugoslavije (2021) – Vladika
 • Nečista krv (2021) – Tanasije
 • Da li ste videli ovu ženu? (2022) – Tata
 • Pored tebe (2023)