Taško Načić

Od | 12 Septembra, 2023
Taško Načić - Biografija

Ko je bio Taško Načić?

Taško Načić bio je više od samo glumac – bio je umetnik čije je delo oblikovalo srpsku i jugoslovensku umetničku scenu tokom decenija. Njegova glumačka virtuoznost obasjala je pozornice pozorišta, ekrane filma i televizije, i ostavila neizbrisiv pečat na kolege i publiku.

Taško Načić će najviše ostati zapamćen po svom izvanrednom doprinosu filmskoj i televizijskoj umetnosti. Njegove uloge na velikom platnu i malim ekranima su postale legendarno. Kroz decenije, Načić je briljirao u brojnim filmovima i televizijskim serijama, a njegova prisutnost na ekranu je uvek bila magnetična. 

U ovom članku, dublje ćemo zaroniti u život i rad ovog nezaboravnog umetnika, otkrivajući tajne koje su ga činile posebnim i nezamenjivim na umetničkoj sceni.

Rani život i obrazovanje

Taško Načić rođen je 7. aprila 1934. godine u pitoresknom Kruševcu. Njegovo poreklo vuče korene iz časne činčarske porodice, a već u ranoj mladosti, kao gimnazijalac, pokazao je izuzetan talenat za glumu.

Nakon uspešno završene Kruševačke gimnazije 1952. godine, Taško se upisao na prestižnu Akademiju za pozorišnu umetnost. Tamo je sticao znanje i veštine pod nadzorom renomiranog profesora Mate Miloševića. Godine 1956. završio je svoje studije i diplomirao, a tada je već bio spreman da zauzme scenu svojom neospornom glumačkom veštinom.

Njegov debi se odigrao dok je još bio student druge godine Akademije na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP), u predstavi “Romeo i Julija”, pod režiserskom palicom upravo Mate Miloševića. Bio je to trenutak kada je svet upoznao budućeg virtuoza glume.

Nakon toga, usledila je zvanična karijera koja će zauvek ostati urezana u istoriju pozorišta i filma. Taško Načić je započeo svoju profesionalnu karijeru 1954. godine nastupima u predstavama “Stanoje Glavaš” i “Gospođa ministarka” na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu. Njegova pojava na sceni donela je svežinu i dubinu likova koje je tumačio, a njegova interpretacija uloga bila je izuzetno cenjena kako od strane kolega tako i od strane publike.

Pozorišna karijera

Taško Načić je ostavio neizbrisiv trag i u pozorištu “Atelje 212”, gde je zajedno sa Zoranom Radmilovićem, još jednom legendom jugoslovenske glume, igrao u kultnim predstavama kao što su “Radovan III” i “Kralj Ibi”. Postao je stalni član ansambla ovog prestižnog pozorišta od 1961. godine, čime je dodatno potvrdio svoj status kao vodeći glumac generacije.

Njegova gluma nije se ograničavala samo na Beograd, već je gostovao i na scenama drugih uglednih pozorišta, uključujući Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu i Večernju scenu “Radović”. Tokom svoje bogate karijere, ostvario je impresivnih 70 pozorišnih uloga, svaka sa svojom jedinstvenom notom.

Taško Načić je bio više od samo glumca – bio je umetnik čije je delo inspirisalo generacije i čije su interpretacije likova postale neprocenjivo blago umetničkog sveta.

Filmska karijera

Svoj filmski debi ostvario je 1960. godine u filmu “Bolje je umeti” Vojislava Nanovića. Taj početak obećavao je blistavu budućnost u svetu sedme umetnosti, a Taško Načić je tu obećanje ispunio u potpunosti. Tokom svoje karijere, ostvario je uloge u čak 26 dugometražnih filmova, a njegov talenat i prisustvo na ekranu su uvek bili izuzetno primetni.

Nezaboravna interpretacija

Međutim, ona koja će zauvek ostati urezana u sećanje publike i kritičara je njegova uloga infantilnog prodavca karanfila Pere Mitića u filmu “Davitelj protiv davitelja” iz 1984. godine. Za ovu nezaboravnu interpretaciju, Taško Načić je nagrađivan na brojnim filmskim festivalima. Njegova sposobnost da u potpunosti uroni u ovu neobičnu i izazovnu ulogu ostavila je publiku bez daha i dokazala njegovu izuzetnu glumačku širinu.

Najupečatljivije uloge

U bogatoj karijeri jednog od najvoljenijih glumaca Balkana, Taška Načića, neizbežno se izdvajaju neke od njegovih najupečatljivijih uloga. Među njima, jedna od najzapamćenijih je definitivno uloga lovca u kultnom filmu “Ko to tamo peva” iz 1980. godine. Taško je svojim nenadmašnim talentom i harizmom oživeo lik lovnika na način koji je publiku ostavio bez daha.

Njegova saradnja sa rediteljem Slobodanom Šijanom je ostavila neizbrisiv pečat u domaćoj kinematografiji. Nakon svoje upečatljive uloge u filmu “Čudo neviđeno”, gde je igrao nesrećnog Bara kome Savina Geršak preuzima kafanu, Taško dobija ulogu u komediji “Nije lako s muškarcima”, sa Milenom Dravić i Ljubišom Samardžićem u glavnim ulogama. Nakon toga sledi komedija “Tajna manastirske rakije” iz 1988. godine. U ovom filmu, Taško Načić je briljirao kao odbegli kriminalac, a njegova izvedba je bila neprocenjiva.

Televizija i radio

Osim filma, Taško Načić je blistao na malim ekranima, televiziji i radiju. Njegovu glumačku virtuoznost publika je mogla videti u brojnim TV dramama, serijama, zabavnim programima, i radio dramama Radio Beograda. Njegova raznolika karijera obuhvatala je širok spektar žanrova, od drama do komedija, a svaki njegov nastup je bio pun energije i strasti prema glumi.

Njegov komičarski talenat, posebno, ostao je nezaboravan i prepoznatljiv široj publici. Po ulozi komercijaliste Božidara Majkovića u TV seriji “Bolji život”, postao je omiljeni lik mnogih gledalaca. Njegova sposobnost da donese smeh i radost publici bila je jedinstvena, a njegove izvedbe ostaju dragoceni deo nasleđa domaće televizije.

Taško Načić

Taško Načić u filmu “Davitelj protiv davitelja”

Kraj života i sećanje

Taško Načić, legenda srpskog glumišta, napustio nas je 26. marta 1993. godine u Beogradu, u svojoj 59. godini života. Njegova smrt je ostavila prazninu u svetu umetnosti koja se nikada neće moći popuniti.

Taško Načić je bio ne samo izvanredan glumac, već i osoba koja je svojim prisustvom donosila radost i inspiraciju onima oko sebe. Njegova strast prema glumi i talent ostavljali su dubok utisak na sve one koji su ga poznavali i voleli.

Nakon njegovog preranog odlaska, njegovo telo je pronašlo svoj večni mir na Novom groblju u Beogradu. Generacije gledalaca, kolega glumaca i zaljubljenika u umetnost će zauvek čuvati njegove uloge kao neprocenjivo blago umetničkog sveta.

Sećanje na Taška Načića neće izbledeti. Njegova dela će i dalje inspirisati buduće generacije umetnika, a njegova harizma i strast prema glumi će ostati uzor i podsticaj svima koji teže umetničkoj izvrsnosti.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

  • Ko je bio Taško Načić? Taško Načić bio je proslavljeni srpski i jugoslovenski glumac, poznat po svojoj glumačkoj virtuoznosti na pozornicama pozorišta, filmu i televiziji.
  • Kada i gde je rođen Taško Načić? Rođen je 7. aprila 1934. godine u Kruševcu, Srbija.
  • Gde je Taško Načić stekao obrazovanje u glumi? Obrazovanje u glumi stekao je na Akademiji za pozorišnu umetnost, pod mentorstvom profesora Mate Miloševića.
  • Kada je Taško Načić započeo svoju profesionalnu karijeru? Svoju profesionalnu karijeru započeo je 1954. godine nastupima u Narodnom pozorištu u Beogradu.
  • Koje su neke od najupečatljivijih uloga Taška Načića u filmovima? Njegove najupečatljivije uloge uključuju lik infantilnog prodavca karanfila Pere Mitića u filmu “Davitelj protiv davitelja” i lovca u filmu “Ko to tamo peva”.
  • Kada je Taško Načić preminuo? Preminuo je 26. marta 1993. godine u Beogradu.

Spoljne reference:

Filmografija

1960 – e

  • Bolje je umeti (1960)
  • Cirkus Universal (1962)
  • Zvižduk u osam (1962) – Tip u mantilu
  • Detelina sa tri lista (1963)
  • Banket u Šarengradu (1963)
  • Cipelice od krokodilske kože (1963) – Detektiv
  • Kod sudije za prekršaje (1964—1966)
  • Šnajderski kalfa (1965)
  • Bananin brat (1966) – predsednik kućnog saveta
  • Vreme ljubavi (1966) – Milutin
  • Mušica (1967)
  • Ljubav na plajvaz (1967)
  • Arsenik i stare čipke (1967) – Gospodin Viterspun
  • Bokseri idu u raj (1967) – Bolničar
  • Probisvet (1967) – TV serija
  • Dan odmora jednog govornika (1968)
  • Tako je ako vam se tako čini (1968) – Centuri
  • Martin Krpan s vrha (1968) – TV – Brdavs
  • Prijateljstvo, zanat najstariji (1968) – moto
  • Moje je srce visoko u brdima (1968)
  • Parničari (1968) – Bogosav
  • Vukadin (1968) – TV serija
  • Kod Londona (1968)
  • Maksim našeg doba (1968)
  • Služavka (1969) – Dirk
  • Hajde da rastemo (1969)

1970 – e

  • Barijonovo venčanje (1971)
  • Penđeri ravnice (1971)
  • Haleluja (1971)
  • Sladak život na srpski način (1971)
  • Diplomci (1971) – Kukula
  • Uniforme (1972) – TV mini serija
  • Smeh sa scene: Atelje 212 (1972) – Kotis, Centarhalf, Vojnik & Otac
  • Glumac je, glumac (1972)
  • Majstor i Margarita (1972) – Rimski, upravnik pozorišta
  • Kućevlasnik i palikuća (1973)
  • Filip na konju (1973) – nemački vojnik
  • Kralj Ibi (1973) – TV – Kotis
  • Kamiondžije (1973) – Životije Gagić
  • Bombardovanje Nju Hejvna (1973) – Kaplar Bejli
  • Paja i Jare (1973) – mušterija
  • Trkač (1974) – TV
  • Obešenjak (1974)
  • Pozorište u kući 2 (1974) – Dikan
  • Povratak lopova (1975) – čuvar u zatvoru
  • Velebitske saonice ili tri švalera i jedna devojka (1975)
  • Kičma (1975)
  • Dvosobna kafana (1975)
  • Dragi, budi mi nepoznat (1975)
  • Izgubljena sreća (1976) – Kačerac
  • Gledajući televiziju (1977) – TV serija
  • Marija Magdalena (1977) – Volfram
  • Najdraža deca dragih roditelja (1977)
  • Najlepše godine (1978)
  • Tigar (1978) – Kuvar
  • Jedini dan (1978) – TV serija

1980 – e

  • Bilo, pa prošlo (1980) – Kafeđija
  • Ko to tamo peva (1980) – Lovac
  • Svinjski otac (1981) – Sukijašević
  • Svetozar Marković (1981)
  • Kante ili kese (1982) – drug iz SIZ-a
  • Španac (1982) – TV serija – Vlasnik kafane
  • Halo taksi (1983)
  • Imenjaci (1983) – TV serija
  • Radovan III (1983) – Osman Avramović
  • Davitelj protiv davitelja (1984) – Pera Mitić
  • Pjesak u automobilu (1984)
  • Ulični pevači (1984)
  • Pazi šta radiš (1984) – Ljubin otac
  • Čudo neviđeno (1984) – Baro
  • Formula 1 (1984)
  • Jelisavetini ljubavni jadi (1985) – Prodavac perika
  • Ćao inspektore (1985) – Tatjica, šef bande
  • Nije lako sa muškarcima (1985) – Pera
  • Smešne i druge priče (1986) – Prodavac perika
  • Sazvežđe belog duda (1987) – čika Tika
  • Vikend mrtvaca (1988) – Tomislav
  • Sulude godine (1988) – Seljak Rajko
  • Bolji život (1987—1988) – Božidar Majković
  • Tajna manastirske rakije (1988) – Bure
  • Dome, slatki dome (1988) – Superhik
  • Gospođa ministarka (1989) – Rista Todorović
  • Bolji život (1989) – Božidar Majković
  • Čudo u Šarganu (1989) – Stavra
  • Sabirni centar (1989) – Ilija Rajković
  • Drugarica ministarka (1989) – Rajić Tutankamon

1990 – e

  • Vikend na mrtovci (1990) – Tomislav
  • Gala korisnica: Atelje 212 kroz vekove (1990)
  • Sekula se opet ženi (1991) – Šljiva
  • Bolji život 2 (1990—1991) – Božidar Majković
  • Tesna koža 4 (1991) – batler Milorad
  • Juriš na skupštinu (1992) – Lider swingerske partije
  • Sekula nevino optužen (1992) – Šljiva