Toni Montano muzika

Toni Montano

Ko je bio Toni Montano?

Velibor Bora Miljković, poznatiji kao Toni Montano, rođen je 1962. godine u Beogradu i ostavio je neizbrisiv trag na muzičkoj sceni Balkana. Kao jedan od istaknutih srpskih rok muzičara, Toni Montano je kroz svoju karijeru stekao status legende. Svoj umetnički pseudonim izabrao je po popularnom filmskom liku, što je odražavalo njegovu karizmatičnu i buntovnu prirodu. Njegov uticaj seže daleko van granica Srbije, a njegova muzika i dalje odjekuje među ljubiteljima roka. Toni Montano preminuo je u Beogradu 22. maja 2024. godine, ostavljajući za sobom bogato muzičko nasleđe koje će živeti decenijama.

Toni Montano

Toni Montano je bio jedan od najistaknutijih srpskih rok muzičara

Početak karijere

Velibor Bora Miljković, kasnije poznat kao Toni Montano, započeo je svoju muzičku karijeru sredinom 1970-ih kao pevač u pank rok bendu Radost Evrope, koji je osnovan 1979. godine. Bend je brzo stekao popularnost na beogradskoj underground sceni, poznat po energičnim nastupima i repertoaru koji je uključivao kako obrade poznatih pesama grupe Ramons, tako i originalne kompozicije.

Kroz Radost Evrope prošli su brojni talentovani muzičari koji su kasnije imali značajne karijere, uključujući Dimeta Todorova, koji će postati član kultnog benda Partibrejkers, i Slobodana Loku Nešovića, koji se kasnije pridružio bendu Urbana gerila. Bend je bio poznat po svojim živahnim nastupima u beogradskom Studentskom kulturnom centru, gde su često svirali.

Radost Evrope je prestala sa radom 1985. godine, nakon čega je Miljković odlučio da nastavi solo karijeru. Njegov prvi solo album, koji je objavljen nedugo nakon raspada benda, sadržao je nekoliko pesama koje su originalno nastale dok je bio član Radosti Evrope. Ovaj album je pokazao njegovu sposobnost da se prilagodi i uspe u solo formatu, a njegova muzička evolucija postavila je temelje za dalji razvoj njegovog umetničkog izraza.

Njegov talenat bio je široko prepoznat, što je potvrđeno osvajanjem tri nagrade na festivalu MESAM, čime je dodatno učvršćen njegov status u muzičkom svetu

Solo karijera

Nakon što je bend Radost Evrope prestao sa radom, Velibor Miljković se preobrazio u Toni Montana, nadimak inspirisan glavnim likom iz filma “Lice sa ožiljkom”. Prvi album pod ovim imenom objavio je 1986. godine, sa Borutom Činčem, članom legendarnog benda Buldožer, kao producentom. Album je sadržao nekoliko zapaženih pesama koje su odredile Montanin muzički pravac. “Vreme je da skinem mrak” bila je obrada pesme “Friggin’ in the Riggin” od Sex Pistolsa, dok je “Boli me zub” prethodno izvedena sa Radost Evrope.

Ovaj album je takođe uključivao “Baladu o Boni i Klajd”, obradu Dragana Stojnića, i pesmu “Do You Wanna Dance?” Bobija Frimena. U pratećem bendu su članovi uzeli pseudonime poznatih gangstera, što je dodatno doprinelo imidžu benda kao ‘gangsterskog’. Ovo je uključivalo članove kao što su Edi Salvatore na gitari, Manzanera na bubnjevima, Pjetro Manolo na bas gitari i Serđo Manini na gitari, svi iz benda Rock Street.

Njegov naredni album, “Talični Tom je mrtav”, objavljen je 1987. godine i nastavio je u sličnom muzičkom stilu. Godine 1988, Montano je izdao album “Mi smo iz Beograda”, koji nije bio dobro prihvaćen od strane kritike. Uprkos tome, Montano i bend Đavoli su organizovali uspešnu turneju po SFRJ, šireći svoj uticaj i popularnost

Uspeh 1990 – ih

Tokom 1990-ih, Toni Montano je proširio svoje umetničko delovanje i na pozorište, nastupajući 1993. godine u komadu “Bilo jednom u Beogradu”, nakon čega je usledio istoimeni album naredne godine. Album “Najbolje od najboljeg 1991—1995”, objavljen 1995. godine, predstavljao je vrhunac njegove karijere, uključujući i pesmu “Mi smo srećna porodica” sa gostovanjem Neleta Karajlića. Još jedan zapažen album, “Moja žena fudbal ne voli! (Zašto?)”, snimljen je 1997. godine. Krajem decenije, 1999. godine, Montano je objavio kompilacijski album “Hajde, slušaj ovaj CD”, koji je uključivao obrade pesama Elvisa J. Kurtovića, dok je istovremeno izdao i studijski album “Srećan rođendan”. Na ovom albumu se našla i obrada popularne pesme “Široke ulice” benda Prljavo kazalište, pokazujući njegovu sposobnost da osveži stare hitove novim interpretacijama​.

Ostali projekti

Nakon perioda smanjene aktivnosti u muzici, Toni Montano se vratio na scenu 2006. godine sa kompilacijom “Blue Eyes – Best of Tonny Montano”, a godinu dana kasnije objavio je i “Lepšoj od najlepše”, obe izdanja pod okriljem City Recordsa. Ove kompilacije su obuhvatile ključne trenutke njegove karijere i ponovo potvrdile njegov uticaj na muzičku scenu​​.

U 2012. godini, Montano je proslavio 25 godina svog muzičkog rada izdavanjem kompilacije “Istinita ljubavna priča – Jubilej: 25 godina muzičkog rada 1986 – 2011” pod etiketom PGP RTS. Takođe je organizovao povratničku turneju, okupivši grupu talentovanih muzičara iz Beograda, uključujući Edi Salvatorea na ritam gitari, Santos Trafikantea na solo gitari, Vićenca de Moru na bas gitari, i Emilia Horhasa na bubnjevima. Njihov prvi zajednički nastup bio je na Beogradskom festivalu piva 14. avgusta 2012. godine​.

Najnoviji projekat, kompilacijski album “Neću da budem šljam”, objavljen je u novembru 2019. godine od strane TIOLI Recordsa. Album sadrži sedamnaest pesama, uključujući i nekoliko novih stvaralačkih radova, demonstrirajući Montanovu neprekidnu kreativnost i prilagodljivost.

Toni Montano

Toni Montano je ostavio neizbrisiv trag u muzičkoj istoriji Balkana

Lični život

Toni Montano, rođen kao Velibor Bora Miljković, bio je poznat ne samo kao muzičar već i kao osoba koja je ostavila značajan trag u drugim umetničkim formama. Njegov doprinos srpskoj kinematografiji obuhvata uloge u filmovima kao što su “Davitelj protiv davitelja” (1984) i “Brod plovi za Šangaj” (1991), što pokazuje njegovu višestranačku kreativnost i sposobnost da se izrazi i van muzičke scene​​.

Osim njegovih umetničkih dostignuća, Montano je bio priznat i u muzičkoj industriji po tome što su druge umetnike inspirisale njegove pesme. Na primer, srpska pevačica Viktorija obradila je njegovu pesmu “Svi se sada njišu”, koju je objavila na svom uživo albumu “Nostalgija” 2000. godine, čime je potvrdila njegov uticaj na savremenu muzičku scenu​​.

Toni Montano, preminuo je 22. maja 2024. godine u 62. godini života. Tragičan kraj dočekao je u svom stanu, gde je, nakon što se nije odazivao na pozive i nije otvarao vrata, pronađen  u svojoj fotelji. Snežana Miljković, njegova sestrična, zajedno sa policijom koja je morala intervenisati, zatekla je telo. Očevid je izvršen, a stan je zapečaćen. 

FAQ – najčešće postavljana pitanja

 • Ko je bio Toni Montano? Toni Montano, pravo ime Velibor Miljković, bio je istaknuti srpski rok muzičar, poznat po svojim energičnim pesmama.
 • Koje su najpoznatije pesme Toni Montana? Nekoliko njegovih najpoznatijih pesama uključuje “Vreme je da skinem mrak”, “Mi smo iz Beograda”, i obrade popularnih pesama kao što je “Balada o Boni i Klajd”.
 • Da li je Toni Montano glumio u filmovima? Da, Toni Montano se pojavio u nekoliko srpskih filmova, uključujući “Davitelj protiv davitelja” (1984) i “Brod plovi za Šangaj” (1991).
 • Kada je Toni Montano preminuo? Toni Montano je preminuo 22. maja 2024. godine u Beogradu.

Za kraj

Velibor Miljković, poznatiji kao Toni Montano, ostavio je neizbrisiv trag u muzičkoj istoriji Balkana. Njegova karijera, obilježena originalnim pesmama i jedinstvenim interpretacijama, odražava njegov buntovni duh i umetničku autentičnost. Smrt u Beogradu 2024. godine zatvorila je poglavlje njegovog bogatog života, ali njegova muzika i dalje živi, inspirišući nove generacije muzičara i ljubitelja muzike širom sveta. 

Spoljne reference:

Diskografija

Studijski albumi

 • Toni Montano (1986)
 • Talični Tom je mrtav (1987)
 • Lovac na novac (1991)
 • Bilo jednom u Beogradu (1994)
 • Najbolje od najboljeg 1991 – 1995. (1995)
 • Moja žena fudbal ne voli! (Zašto?) (1997)
 • Srećan rođendan (1999)

Kompilacije

 • Najbolje od najboljeg 1991—1995 (1995)
 • Najbolje od najboljeg (1986—1991) (1995)
 • Hajde, slušaj ovaj CD (1999)
 • Blue Eyes – Best of Tonny Montano (2006)
 • Lepšoj od najlepše! (2007)
 • Istinita ljubavna priča – Jubilej: 25 godina muzičkog rada 1986-2011 (2012)
 • Neću da budem šljam (2019)

Singlovi

 • Perač prozora/Frigidna (1986)
 • Talični Tom je mrtav/Banane (1987)
 • Da bog da crk'o rokenrol (1998)
 • Neću da budem šljam (2012)