Srđan Mijailović sport

Srđan Mijailović

Ko je Srđan Mijailović?

Srđan Mijailović, rođen 10. novembra 1993. godine u Požegi, istaknuti je srpski fudbaler koji trenutno nastupa za Crvenu zvezdu. Poznat po svojoj ulozi zadnjeg i centralnog veznog igrača, Mijailović se odlikuje snažnom prisutnošću na terenu i ključnim ulogama u timu. Ovaj talentovani sportista ima bogatu karijeru, uključujući međunarodno iskustvo i brojne utakmice za nacionalni tim. Njegov doprinos Crvenoj zvezdi i srpskom fudbalu čini ga važnom figurom u savremenom sportu Srbije.

Srđan Mijailović

Srđan Mijailović je istaknuti srpski fudbaler i reprezentativac

Početak karijere

Srđan Mijailović, rođen 1993. godine u Požegi, započeo je svoju fudbalsku karijeru u omladinskoj školi Crvene zvezde, gde je izdvojen kao jedan od najtalentovanijih igrača svoje generacije. Već sa 17 godina, tokom sezone 2010/11, Mijailović je debitovao za prvi tim Crvene zvezde pod trenerskom palicom Roberta Prosinečkog. Njegov debitantski nastup obeležio je početak impresivne serije igara, što je rezultiralo sa 13 nastupa u proleće 2011. godine.

U sezoni 2011/12, Mijailović je nastavio da gradi svoj status unutar tima, uknjiživši 21 nastup u Superligi. Međutim, njegova poslednja sezona u klubu nije protekla bez izazova. Zbog promena u taktičkim postavkama i manje minutaže na terenu, Srđan je osetio pad u svojoj ulozi u timu, što je na kraju dovelo do njegove odluke da napusti klub na način koji nije bio popularan među navijačima – zahtevom za rasprodajom ugovora. Iako je Crvena zvezda iz ovog transfera zaradila manje novca nego što se očekivalo, transfer je bio korak ka novim izazovima u Mijailovićevoj karijeri, obeležavajući značajan trenutak u njegovom razvoju kao profesionalnog sportiste.

Kayserispor

Srđan Mijailović je svoju međunarodnu karijeru nastavio u Turskoj, pridruživši se timu Kayserispor nakon svojih nastupa u Crvenoj zvezdi. Njegov prelazak u Kayserispor bio je rezultat pravila FIFA i UEFA o naknadama za razvoj igrača i njegovom učešću u međunarodnim utakmicama. Međutim, njegov boravak u turskom klubu nije bio bez izazova. Dolaskom trenera Ricarda Sa Pinta, Mijailović se našao u situaciji smanjene igračke minute, što je naročito bilo vidljivo u prolećnom delu prvenstva 2012/13. Unatoč tome, zaigrao je samo tri puta kao starter, i to u trenucima kada su šampionske ambicije tima već bile izgubljene nakon poraza od Partizana.

Tokom tri i po sezone provedene u Kayserisporu, Mijailović je nastupio u 78 ligaških utakmica i postigao jedan gol. Ovaj period u njegovoj karijeri bio je značajan za njegovo profesionalno sazrevanje, uprkos izazovima s kojima se suočavao na terenu i van njega. Njegova sposobnost da igra kako na poziciji zadnjeg veznog tako i na štoperskoj poziciji pokazala je njegovu fleksibilnost i adaptabilnost kao igrača.

Krila Sovjetov

U zimu 2017. godine, Srđan Mijailović je napravio još jedan značajan korak u svojoj međunarodnoj karijeri prelaskom u ruski klub Krila Sovjetov. Dolaskom u Samaru, gde se klub nalazi, Mijailović je brzo uspeo da se nametne kao ključni igrač na poziciji zadnjeg veznog. Tokom prolećnog dela ruske Premijer lige u sezoni 2016/17, Mijailović je bio redovan starter, odigrao je 13 utakmica, od čega je 11 puta bio u startnoj postavi.

Njegov angažman u Rusiji omogućio mu je da dodatno razvije svoje veštine i postane važan deo tima, što pokazuje njegova konstantna prisutnost na terenu. Ipak, saradnja sa Krilima Sovjetov završila se 31. maja 2020. godine, kada je postao slobodan igrač nakon isteka ugovora. Njegovo slobodno agentstvo nije dugo trajalo, jer je krajem oktobra 2020. potpisao ugovor sa beogradskim Čukaričkim, čime je označen njegov povratak u srpski fudbal.

Srđan Mijailović

Srđan Mijailović trenutno nastupa za Crvenu Zvezdu

Crvena Zvezda

Srđan Mijailović se vratio u Crvenu zvezdu na kraju letnjeg prelaznog roka 2022. godine, obeležavajući svoj povratak klubu gde je svojevremeno započeo svoju profesionalnu karijeru. Ovaj povratak u matični klub došao je nakon niza internacionalnih angažmana koji su obuhvatali igru u Turskoj i Rusiji. Ponovno pridruživanje Crvenoj zvezdi simbolizuje ne samo povratak kući već i priliku da Mijailović ponovo utiče na domaći fudbal svojim iskustvom i veštinama stečenim u inostranstvu. Njegov povratak je bio dočekan s entuzijazmom od strane navijača i tima, što odražava njegov prethodni doprinos i status u klubu.

Reprezentacija

Srđan Mijailović je svoj debi za seniorsku reprezentaciju Srbije zabeležio 31. maja 2012. godine u prijateljskom meču protiv Francuske u Remsu, gde je Srbija izgubila rezultatom 0:2. Njegov ulazak u nacionalni tim bio je pod vođstvom tadašnjeg selektora Siniše Mihajlovića, koji je prepoznao Mijailovićev talenat i dao mu šansu da se dokaže na međunarodnoj sceni. 

Tokom iste godine, Mijailović je takođe učestvovao u dva važna kvalifikaciona meča za Svetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine, igrajući protiv Škotske i Belgije, što su bili ključni momenti za njegovu međunarodnu karijeru. Ukupno je za nacionalni tim Srbije odigrao 5 utakmica, čime je stekao dragoceno iskustvo i priliku da predstavlja svoju zemlju na međunarodnom nivou.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

 • Kada je Srđan Mijailović debitovao za reprezentaciju Srbije? Srđan Mijailović je za reprezentaciju Srbije debitovao 31. maja 2012. godine u prijateljskom meču protiv Francuske.
 • Za koje klubove je Srđan Mijailović igrao tokom svoje karijere? Mijailović je tokom svoje karijere igrao za Crvenu zvezdu, Kayserispor, Krila Sovjetov, a bio je i član Čukaričkog.
 • Koliko utakmica je Srđan Mijailović odigrao za nacionalni tim Srbije? Za nacionalni tim Srbije, Mijailović je odigrao ukupno 5 utakmica.

Za kraj

Srđan Mijailović je svoju karijeru izgradio na snažnim temeljima u Crvenoj zvezdi, proširujući svoje iskustvo na međunarodnim terenima u Turskoj i Rusiji. Njegov povratak u Crvenu zvezdu 2022. godine simbolizuje ne samo povratak kući, već i nastavak predanosti fudbalu u svojoj domovini. Kroz svoje nastupe u reprezentaciji Srbije i klupske angažmane, Mijailović je pokazao izuzetan talenat i profesionalizam. Njegova karijera služi kao primer mladim igračima o važnosti upornosti, prilagodljivosti i posvećenosti sportu.

Spoljne reference:

Klupske informacije

 • Trenutni klub: Crvena zvezda
 • Broj: 33

Juniorska karijera

 • 2010: Crvena zvezda

Seniorska karijera

2010—2013. Crvena zvezda

 • Nastupi: 52
 • Golovi: 0

2013—2017. Kayserispor

 • Nastupi: 78
 • Golovi: 1

2017—2020. Krila Sovjetov

 • Nastupi: 67
 • Golovi: 4

2020—2022. Čukarički

 • Nastupi: 59
 • Golovi: 1

2022— Crvena zvezda

 • Nastupi: 38 (u toku)
 • Golovi: 1

Reprezentacija

2009—2010. Srbija do 17

 • Nastupi: 11
 • Golovi: 0

2011—2012. Srbija do 19

 • Nastupi: 4
 • Golovi: 0

2013—2015. Srbija do 21

 • Nastupi: 12
 • Golovi: 0

2012. Srbija

 • Nastupi: 5
 • Golovi: 0