Vesna Dedić književnost, novinarstvo

Vesna Dedić

Ko je Vesna Dedić?

Vesna Dedić, rođena 25. decembra 1967. godine u Osijeku, istaknuta je figura u svetu srpskih medija i književnosti. Kao novinarka, književnica i televizijska voditeljka, Dedićeva je tokom godina ostavila neizbrisiv trag na medijskoj sceni Srbije. Njena najpoznatija uloga je kao kreatorka i voditeljka popularne TV emisije “Balkanskom ulicom”. Ova emisija je decenijama privlačila brojne gledaoce svojim intrigantnim i duboko ličnim intervjuima sa značajnim ličnostima iz različitih sfera društva. Osim toga, Vesna je autor brojnih bestselera koji istražuju teme ljubavi, odnosa i ličnog rasta, čime je osvojila srca mnogih čitalaca.

 Vesna Dedić

Vesna Dedić je istaknuta srpska književnica i medijska ličnost

Rani život i obrazovanje

Vesna Dedić je rođena u Osijeku 25. decembra 1967. godine. Odrasla je u vojničkoj porodici koja je često menjala mesto boravka zbog očevog posla. Njeni roditelji su Branka i Dragoljub, a ima i mlađeg brata Đorđa. Osnovnu školu je završila u Trebinju. Srednje obrazovanje stekla je u gimnaziji “Slobodan Škerović” u Podgorici, gde se istakla kao odličan đak. Vesna je bila aktivna u školskim aktivnostima, posebno u pisanju i recitovanju, a iz istorije je učestvovala na saveznim takmičenjima. Njeno interesovanje za književnost bilo je izraženo još u gimnaziji, što je kulminiralo odlukom da nastavi obrazovanje u tom pravcu.

Nakon preseljenja u Beograd 1986. godine, Vesna je imala ambicije da studira dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti. Međutim, nakon što nije prošla prijemni ispit, upisala je Filološki fakultet. Izabrala je odsek za opštu književnost i teoriju književnosti, delimično inspirisana time što je isti fakultet pohađao poznati srpski književnik Danilo Kiš. Vesnino detinjstvo i tinejdžerski dani bili su ispunjeni i sportskim aktivnostima, te se kratko vreme bavila košarkom, što je dodatno obogatilo njeno iskustvo i formiranje ličnosti. Kroz akademske i vanškolske aktivnosti, Vesna je razvijala svoje veštine koje će kasnije definisati njenu karijeru u medijima i književnosti.

Voditeljska karijera

Vesna Dedić je svoju medijsku karijeru započela veoma rano, sa samo trinaest godina. Bila je voditeljka dečje emisije “Suncokrili” na Radio Titogradu. U toj ranoj fazi karijere, jedan od novinara koji su imali značajan uticaj na njen profesionalni razvoj bio je Budislav Kralj. Nakon tog iskustva, Vesna je nastavila da razvija svoje novinarske veštine radeći za dnevni list “Pobjeda”. Takođe je radila i na različitim radio-stanicama uključujući Studio B, Televiziju Politika i na kraju RTS.

Najznačajniji period njene karijere otpočinje 1991. godine. Postala je urednik i voditelj Jutarnjeg programa na Televiziji Beograd, koji je vodila subotom zajedno sa Banetom Vukašinovićem. Ovo iskustvo joj je omogućilo da stekne važne veštine u vođenju uživo emitovanih programa, što će kasnije koristiti u svojoj daljoj karijeri.

Vrhunac njene voditeljske karijere je emisija “Balkanskom ulicom”. Ovu emisiju je Vesna Dedić autorski kreirala i vodila od 2000. do aprila 2020. godine na RTS 1, a zatim na televiziji Nova od juna 2020. godine. Ova emisija, koja je kombinovala intervjue sa značajnim ličnostima iz različitih oblasti života, postigla je veliku popularnost i priznanje, te je učvrstila Vesninu reputaciju kao jedne od najpoštovanijih televizijskih ličnosti u Srbiji.

Književnost

Vesna Dedić je jedan od istaknutih imena u savremenoj srpskoj književnosti, a njen prvi korak ka literarnom uspehu bio je objavljivanje proznih tekstova pod nazivom “Muškarci devedesetih – jesi li slobodan večeras”. Prvi veliki uspeh doživela je 2002. godine sa romanom “Kao leto”, u kojem se glavna junakinja Lola zaljubljuje u slikara Danila, istražujući složene emotivne pejzaže.

Njena literarna karijera dodatno je ojačana radionicom za medije “Oficina”, koju je pokrenula 2006. godine sa Sanjom Marinković. Radionica se kasnije širila čak i do Kopenhagena. Vesna je takođe 2008. godine napisala scenarije za Evroviziju koja je održana u Beogradu, što pokazuje njen široki spektar talenta i veština.

Dedićeva je nastavila da piše bestselere, sa “Zauvek u srcu” iz 2010. godine, koji prati živote tri poznate glumice suočene sa stvarnošću koja nije onakva kakvu su zamišljale. Roman je brzo postao popularan, sa preko 16 izdanja u prvih godinu dana. Sledi trilogija koja počinje sa “Sunce meni, sunce tebi” (2011), nastavlja sa “Ti si meni sve” (2012), koju kritika opisuje kao zrelo delo, i završava se sa “Pola duše” (2013), istorijskom melodramom koja razotkriva život na Cetinju i u Beogradu krajem XIX veka.

Vesna Dedić takođe je osnovala izdavačku kuću “Dedić” 2013. godine, sa željom da promoviše dela drugih autora, što pokazuje njen altruistički pristup književnoj zajednici. Njeno najnovije delo “Samo je tebe vredelo sresti” (2023) nastavlja da osvaja čitaoce, dokazujući njenu sposobnost da ostane relevantna i voljena u srcima svoje publike.

Vesna Dedić svojim literarnim radom ne samo da obogaćuje srpsku književnost, već i aktivno učestvuje u njenom oblikovanju i promociji, što je čini jednim od ključnih savremenih srpskih pisaca.

 Vesna Dedić

Vesna Dedić je 2023. godine izdala novi roman pod nazivom “Samo je tebe vredelo sresti”

Lični život

Vesna Dedić svoj privatni život oblikovala je snažnim ličnim vrednostima i odlučnošću. Upoznala je Srđana Milojevića 1995. godine na diplomskoj žurki svoje najbolje drugarice. Njihova veza brzo je napredovala od prvog poljupca do zajedničkog života. Nakon šest meseci veze, Vesna i Srđan počeli su zajedno da žive, a njihov brak trajao je deset godina. Vesnino iskustvo u braku krunisano je rođenjem ćerke Lenke, 11. januara 2001. godine, koja je postala centralna figura njenog emotivnog života.

Vesna se, vođena svojim vaspitanjem i stavovima, posle razvoda odlučila za diskretnost u ličnom životu. Javnosti nije predstavljala partnere sa kojima je bila nakon razvoda, naglašavajući da je “dobar razvod mnogo bolji od lošeg braka.” Ova izjava odražava njenu unutrašnju snagu i nezavisnost, karakteristike koje su joj pomogle da postigne profesionalni uspeh i ličnu sreću.

Njena ćerka Lenka, koja je najbolje upoznata sa Vesninim emotivnim životom, imala je značajan uticaj na Vesnu, uključujući odluku da zadrži prezime bivšeg muža. Vesnina priča ilustruje njeno nepokolebljivo dostojanstvo i nezavisnost. Njena sposobnost da uprkos izazovima održi lični integritet čini je uzorom mnogima koji teže da nađu ravnotežu između profesionalnog uspeha i ličnog zadovoljstva.

Kontroverze

Vesna Dedić, iako poznata po svom radu u medijima i književnosti, našla se u centru pažnje i zbog nekoliko kontroverzi. Jedna takva situacija dogodila se 2010. godine kada je u emisiji „I to je život“ došlo do sukoba sa Leom Kiš. Lea Kiš je izrazila mišljenje da deca treba da upisuju fakultet umesto kursa novinarstva, što je Vesna kritikovala tvrdnjom da Lea u svojim emisijama ne demonstrira kompetencije koje bi odgovarale njenom akademskom zvanju i loše se ponaša prema polaznicima Vesnine radionice.

Dodatnu kontroverzu izazvala je Vesnina pojava u emisiji „Dobro jutro, Srbijo“ gde je gostovala sa Miroljubom Petrovićem, poznatim po kontroverznim stavovima. U emisiji, Petrović je izneo stavove o negativnom uticaju obrazovanja žena na demografsku sliku, tvrdeći da su žene nekada živele kao princeze koje su muževi izdržavali. Vesna se oštro usprotivila ovim tvrdnjama, ističući da takvi pogledi nisu samo zastareli, već i štetni, te je pozvala voditelja Milomira Marića da interveniše i ispravi te pogrešne percepcije. Ove epizode su pokazale Vesninu spremnost da se suprotstavi stavovima koje smatra retrogradnim ili štetnim, bez obzira na popularnost ili autoritet osobe koja ih iznosi.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

 • Ko je Vesna Dedić? Vesna Dedić je srpska književnica, novinarka i televizijska voditeljka. Najpoznatija je po svojoj emisiji “Balkanskom ulicom” i brojnim bestseler romanima.
 • Kada je Vesna Dedić započela svoju karijeru? Vesna Dedić je svoju karijeru započela veoma rano, sa trinaest godina, kao voditeljka dečje emisije “Suncokrili” na Radio Titogradu.
 • Koje su glavne teme u knjigama Vesne Dedić? Vesnine knjige najčešće istražuju teme ljubavi, međuljudskih odnosa i ličnog rasta.
 • Kakve kontroverze su povezane sa Vesnom Dedić? Vesna je bila uključena u nekoliko javnih debata, uključujući sukobe mišljenja o obrazovanju novinara sa Leom Kiš, kao i oštro suprotstavljanje diskriminišućim izjavama u televizijskim emisijama.

Za kraj

Vesna Dedić se ističe kao snažna figura u srpskim medijima i književnosti, ostavljajući značajan trag kroz svoje televizijske emisije i knjige. Sa svojim jasnim stavovima, hrabro se suprotstavljala kontroverznim temama i zastupala modernije vrednosti, posebno kada je reč o ulozi žena u društvu. Njene knjige, koje se bave složenim međuljudskim odnosima i emocionalnim razvojem, odražavaju duboku posvećenost ljudskim iskustvima. Vesna Dedić ostaje inspiracija za mnoge, kako zbog svojih profesionalnih dostignuća, tako i zbog lične snage i integriteta.

Spoljne reference:

Romani

 • Zauvek u srcu (2010)
 • Sunce meni, sunce tebi (2011)
 • Ti si meni sve (2012)
 • Pola duše (2013)
 • Zagrli me (2014)
 • Kao leto (2015, dopunjeno izdanje)
 • Čuvaj me (2015)
 • Ničija (2016)
 • Seti se naše ljubavi (2017)
 • Ne gledaj preko ramena (2018)
 • Nikada nisam (2019)
 • Ne dam te (2020)
 • Nisi kao on (2021)
 • Izgubila sam sebe (2021)
 • Nemoj nikad da se vratiš (2022)
 • Samo je tebe vredelo sresti (2023)

Citati

 • “Ne osvaja me zavođenje, nego prepoznavanje.”
 • “Promena i iščekivanje su ključ smisla života.”
 • “Sve za čim juriš, baš to ti beži.”
 • “Tragedije se u životu dešavaju, a sreća se gradi.”
 • “Istovremeno volim i mrzim sebe jer nemam prag tolerancije i granicu bola koji nekad mogu da podnesem.”
 • “Muškarci ‘padaju’ na lepotu i na harizmu, a ako želite da ih podignete na noge i zadržite pored sebe, onda je presudna inteligencija.”
 • “Ljudi se dele na one koji su bili voljeni u svojoj porodici i na one kojima je to bilo uskraćeno što im je kasnije u mnogome odredilo i životni put.”
 • “Žene treba da shvate da je mudrost života prihvatiti ga onakav kakav jeste, a samo ponekad sanjati kakav bi mogao da bude.”
 • “Bila sam u životu i ptica i pobednica, kao svaka žena koja je ikada volela i bila voljena.”
 • “Od vaspitanja, obrazovanja i od onog sa kim se budimo zavisi sa koliko samopouzdanja ćemo koračati kroz život.”