Snežana Savić film, muzika

Snežana Savić - Biografija

Ko je Snežana Savić?

Snežana Savić je ime koje je osvetlilo ne samo scenu naše domaće zabave, već i srca mnogih poštovalaca širom regiona. Ona je više od obične izvođačice – ona je srpska filmska, televizijska i pozorišna glumica, istinska umetnica koja je ostavila neizbrisiv otisak na mnogim područjima umetnosti. 

U osamdesetim godinama prošlog veka, bila je apsolutna zvezda narodne muzike i pevačica koja je osvojila srca brojnih obožavalaca. U ovom članku, upoznaćemo vas sa životom i karijerom Snežane Savić, osvetlićemo njene najznačajnije momente i doprinose srpskoj kulturnoj baštini.

Snežana Savić: Rani život i obrazovanje

Snežana Savić, poznata srpska glumica, pevačica i umetnica, rođena je 6. marta 1953. godine u Velikoj Plani. Njeno ime ostaje trajno urezano u istoriju srpske zabavne industrije zbog njenog izvanrednog doprinosa muzici, filmu i pozorištu.

Nakon završetka srednje škole, Snežana je odlučila da sledi svoju strast prema glumi i upisala se na Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu. 

Tokom svojih školovanja, bila je deo istaknute generacije studenata, zajedno sa talentovanim umetnicima kao što su Ljiljana Stjepanović, Zlata Petković, Lazar Ristovski, Bogdan Diklić i Radoš Bajić. Diplomirala je u klasi profesorke Ognjenke Milićević, što je bio samo početak njene izvanredne karijere.

Snežana Savić: Filmska karijera

Snežana Savić, jedna od najcenjenijih srpskih glumica i pevačica, svoj je umetnički put započela na televizijskim ekranima. Njena karijera se proteže kroz decenije i obuhvata brojne nezaboravne uloge u televizijskim serijama i filmovima.

Prve uloge

Prvu zapaženu ulogu na televiziji ostvarila je u televizijskom filmu “Ignjatović protiv Gebelsa” 1975. godine. Ovo je bila njena prva prilika da se pojavi pred kamerama, a već naredne godine dobila je jednu od najzapaženijih uloga u svojoj karijeri – ulogu Koštane u istoimenoj TV drami. Njena izvanredna glumačka veština i harizma brzo su privukle pažnju gledalaca i kritičara.

Prepoznatljive uloge

Nakon tih početaka, Snežana Savić je nastavila da gradi svoju karijeru na televiziji i filmu. Njen talenat i posvećenost glumi brzo su je učinili traženom umetnicom. Nastupala je u raznim serijama kao što su “Čast mi je pozvati vas”, “Sedam plus sedam”, “Sedam sekretara SKOJ-a”, “I to se zove sreća” i filmovima kao što su “Maska”, “Pad Italije”, “Počnimo život iz početka”, “Živeti kao sav normalan svet”, i “U zatvoru”. U filmu “Šta je s tobom, Nina” igrala je glavnu junakinju, a takođe je ostvarila zapamćene uloge u filmovima “Žikina dinastija” i “Žikina ženidba”.

Popularnost u serijama

Ipak, najveću popularnost i priznanje doneo joj je rad na televizijskim serijama. Prvo je bila Nina Andrejević, pevačica, u seriji “Bolji život”. Potom je igrala Malinu Vojvodić, bogatašicu, u kultnoj seriji “Srećni ljudi”. Nastavila je da briljira u serijama kao što su “Porodično blago” i “Stižu dolari”.

Njene uloge su bile emotivno duboke i nezaboravne, a njen talenat je osvojio srca gledalaca širom regiona.

Bolji život

Snežana Savić u ulozi pevačice Nine Andrejević u seriji “Bolji život”

Snežana Savić: Muzička karijera

Početkom osamdesetih godina, Snežana Savić je započela svoju muzičku karijeru koja će je kasnije učiniti jednom od najpoznatijih pevačica narodne muzike na prostoru Balkana. Njen talenat za pevanje i harizma brzo su je izdvojili među muzičkim izvođačima.

Njen prvi album, nazvan “O, kakva noć”, snimila je 1983. godine za izdavačku kuću Jugoton. Ovaj album označio je početak Snežanine muzičke karijere i donio je nekoliko nezaboravnih pesama.

Nastavila je svoj uspon sa albumima “Ne smem da te diram” (1984) i “Ti kraj mene nisi” (1985), koji su joj takođe doneli veliki uspeh. Snežanin prepoznatljiv vokal i emotivna interpretacija pesama postali su njen zaštitni znak.

Od 1987. godine, Snežana je snimala za izdavačku kuću PGP RTB, gde je nastavila da stvara hitove koji su osvajali srca publike. Kasnije, početkom 2000-ih godina, prešla je u produkciju Grand, gde je nastavila svoju uspešnu karijeru.

Prepoznatljive pesme

Snežana Savić je do sada snimila dvanaest studijskih albuma, a njena muzika ostala je omiljena među ljubiteljima narodne muzike. Njeni hitovi su postali evergreen pesme koje se i danas rado slušaju. Neki od najpoznatijih hitova u njenoj karijeri uključuju pesme kao što su “Тri poljupca za sreću”, “Тоpolska 18” (pesma iz serije “Srećni ljudi”), “Nova ljubav”, “Zašto te toliko volim”, “Svirajte mi Vranje”, “Šapni mi, šapni”, “Volim te sunce moje” i druge.Ovo su samo neke od njenih nezaboravnih numera.

Snežana Savić je ostavila neizbrisiv trag u svetu narodne muzike svojom izvanrednom vokalnom tehnikom i interpretacijom pesama. Njeni hitovi su deo muzičke baštine Balkana i i dalje se vole i cene širom regiona.

Snežana Savić

Pored izuzetne filmske karijere Snežana je ostvarija uspeh i u svetu muzike

Snežana Savić: Lični život

Snežana Savić, iako poznata po svojim uspesima na sceni, takođe je iskusila turbulente trenutke u svom ljubavnom životu. Tokom svojih mladih godina, dok je još bila student na Fakultetu dramskih umetnosti, Snežana se prvi put udala. Međutim, taj brak nije bio dugotrajan i brzo se okončao.

Brak i porodica

Njen drugi suprug bio je Dragoslav Lazić, reditelj i scenarista koji je bio 17 godina stariji od nje. Iz tog braka su dobili kćerku, Anitu, koja je postala svetla tačka u njihovim životima. Međutim, iako su započeli porodični život zajedno, brak Snežane Savić i Dragoslava Lazića nije dugo potrajao. Brak se završio razvodom, a Lazić se kasnije ponovo oženio.

Snežana Savić je donela hrabru odluku da ne ulazi u novi brak, s obzirom na to da je želela da zaštiti svoju ćerku Anitu od dodatnih stresova koji bi mogli da proiziđu iz nove bračne situacije. Njen fokus bio je na pružanju podrške i stabilnosti svojoj porodici, čime je pokazala svoju posvećenost majčinstvu i brizi o svojoj kćerki.

Snežana Savić: Nagrade i priznanja

Snežana Savić je ne samo ostvarila zapaženu karijeru na televiziji i filmu, već je i nagrađivana za svoj izvanredan glumački talenat. Tokom godina, dobila je mnoge prestižne nagrade koje potvrđuju njenu izuzetnu sposobnost interpretacije različitih uloga.

Jedno od najznačajnijih priznanja koja je dobila bila je Nagrada za najbolji glumački par godine prema izboru čitalaca TV Novosti. Ovo priznanje dodeljeno joj je dva puta na Filmskim susretima u Nišu. Prvi put je podelila ovo priznanje sa kolegom Desimirom Stanojevićem za svoje uloge u televizijskoj seriji “Srećni ljudi” 1996. godine. Drugi put je nagrađena zajedno sa Draganom Nikolićem za njihove uloge u seriji “Porodično blago” 2001. godine. Ove nagrade svedoče o njenom izvanrednom talentu za glumu i hemiji koju je delila sa svojim partnerima na ekranu.

Estradno – muzička nagrada

U decembru 2018. godine, Snežana Savić je dobila još jedno izuzetno priznanje za svoju izuzetnu karijeru. Savez estradno-muzičkih umetnika Srbije dodelio joj je Estradno-muzičku nagradu Srbije za životno delo. Ovo prestižno priznanje nagradilo je Snežanin dugogodišnji doprinos srpskoj zabavnoj industriji i njen uticaj na domaću umetnost.

Za kraj

U zaključku, Snežana Savić ostaje nezaboravna figura srpske zabavne scene, a njena karijera obuhvata izvanredne uspehe na televiziji, filmu i u muzici.

Kroz sve izazove i uspone u životu i karijeri, Snežana Savić ostaje inspiracija mnogima, a njen doprinos srpskoj umetnosti i kulturi će ostati zapamćen s dubokim poštovanjem i ljubavlju.