Simonida Milojković književnost, novinarstvo

Simonida Milojković

Ko je Simonida Milojković?

Simonida Milojković, rođena 26. februara 1972. godine u Beogradu, istaknuta je srpska književnica i novinarka, članica Udruženja književnika Srbije. Njeno ime je sinonim za bestselere u Srbiji, a njeni romani redovno se nalaze na listama najprodavanijih dela. Od 2007. godine, kada je objavila svoj prvi roman “Grabljivica”, Simonida je postala prepoznatljivo ime u svetu srpske književnosti. Pored književnog rada, ostavila je značajan trag i u novinarstvu, gde je provela šesnaest godina radeći za dnevni list “Blic”, doprinoseći time i medijskoj sceni Srbije.

Rani život i obrazovanje

Simonida Milojković rođena je 26. februara 1972. godine u Beogradu, glavnom gradu Republike Srbije i nekadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Odrasla je u radničkoj porodici srpskog porekla i pravoslavne veroispovesti, uz oca Miletu, automehaničara, i majku Danicu, blagajnicu. Njen šest godina mlađi brat Vladan takođe je postao automehaničar, sledstveno očevoj profesiji. 

Od malih nogu, Simonida je iskazivala izraženu sklonost ka umetnosti i kreativnom izražavanju. U osnovnoj i srednjoj školi bila je aktivna članica literarnih sekcija i dramskih klubova, gde je pisala poeziju, kratke priče i scenarije za školske predstave. Ne samo da je pisala, već je često režirala i glumila u tim predstavama, pokazujući svoj rani talenat i strast prema književnosti i pozorištu. Ovaj period njenog života postavio je temelje za njenu buduću karijeru i razvoj kao književnice, gde će njena ljubav prema pisanju i umetnosti postati centralni deo njenog profesionalnog identiteta.

Simonida Milojković

Simonida Milojković je jedna od najistaknutijih književnica savremene srpske književnosti

Novinarstvo

Simonida Milojković, svestrana umetnica i novinarka, svoje prve profesionalne korake napravila je glumeći u televizijskom filmu “Plavi, plavi!” 1989. godine. Njena kreativnost nije se zaustavila na glumi. Postala je članica SOKOJ-a, gde je pisala tekstove za pesme popularnih pop i folk izvođača. Istovremeno je studirala na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu.

Tokom NATO bombardovanja Srbije 1999. godine, Simonida započinje karijeru novinarke u dnevnom listu “Blic”, gde piše za rubrike Kultura, Džet-set i Reportaže sve do 2014. godine. Tada odlučuje da se posveti prozi, pisanju scenarija i držanju predavanja o društveno relevantnim i kontroverznim temama, poput zloupotrebe droga među mladima. Kao novinarka, intervjuisala je brojne poznate ličnosti poput Jim Jarmuscha, Michela Hazanaviciusa i Paola Sorrentina, a izveštavala je i o Rolling Stonesima pre njihovog koncerta u Beogradu 2007. godine, kao i o Mariji Šerifović neposredno pre njenog trijumfa na Evroviziji.

Književnost

Simonida Milojković, istaknuta figura savremene srpske književnosti, svojim delima zauzima značajno mesto na listama najčitanijih autora. Članstvo u Udruženju književnika Srbije samo potvrđuje njen ugled u literarnim krugovima.

Od 2007. godine, kada je objavila svoj prvi roman “Grabljivica”, Simonida je postala sinonim za uspeh u književnosti. Ovaj roman, koji je postao najprodavanija knjiga na Balkanu u poslednje tri decenije sa tiražom od 210.000 primeraka, donosi priču koja je odjeknula ne samo u regionu već i šire. Britanska izdavačka kuća Pegasus prepoznala je njegovu vrednost i objavila ga na engleskom jeziku kao “The Lady Predator”.

Njen drugi roman, brzo postaje bestseler, osvajajući čitaoce svojom aktuelnošću i tematikom koja provocira razmišljanja. Na osnovu ovog romana je realizovana istoimena pozorišna predstava. U glavnoj ulozi našla se Marijana Mićić, čija je interpretacija lika dodatno obogatila narativ romana i približila ga široj publici. Predstava je postala popularna među ljubiteljima pozorišta, a njen doprinos kulturnoj sceni je neosporan. Za naslovnu numeru predstave zaduženi su bili Aca Lukas i Ivana Selakov.

Roman “Žena” literarizuje priču iz sveta transrodnih osoba, dok “Dijagnoza: ljubav” istražuje granice ljubavi i zaljubljenosti, postavljajući pitanje o njihovoj psihološkoj prirodi. “U zagrljaju princa tame” je ljubavni triler koji čitaoca uvodi u mračni svet satanističkih sekti, kroz priču o devojci koja se suočava sa svojim najdubljim strahovima. Simonida Milojković svojim delima neprestano izaziva, provocira i inspiriše, čineći je jednim od najznačajnijih glasova u savremenoj srpskoj književnosti.

Simonida Milojković

Roman “Žena” je jedan od njenih najpoznatijih dela a izdat je 2016. godine

Lični život

Simonida Milojković živi i radi u Beogradu. Nakon razvoda od supruga 2008. godine, vratila se na svoje devojačko prezime – Milojković, završavajući period tokom kojeg je sve svoje knjige i članke potpisivala kao Simonida Stanković. Trenutno nije u braku. Simonida vodi aktivan život, redovno se bavi raftingom i letenjem. Pod nadzorom sertifikovanog instruktora izvela je skok padobranom sa visine od 3000 metara i upravljala je avionom Cessna 172 Skyhawk i helikopterom Robinson R44. 

Simonida je aktivna članica Udruženja književnika Srbije, gde doprinosi svojim literarnim radom, ali i učešćem u različitim aktivnostima i projektima koje ovo udruženje organizuje. Njena strast prema avanturizmu i istraživanju novih horizonta nije ograničena samo na književnost; ona se odražava i u njenom ličnom životu, gde Simonida ne prestaje da iznenađuje svojom željom za novim iskustvima i izazovima. Ova svestrana književnica svojim životnim stilom inspiriše mnoge da izađu iz svoje zone komfora i istraže šta sve život može da ponudi.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

  • Da li je Simonida Milojković udata? Trenutno, Simonida Milojković nije u braku. Nakon razvoda 2008. godine, vratila se na svoje devojačko prezime Milojković.
  • Koje hobije ima Simonida Milojković? Simonida se bavi se raftingom, letenjem, skakanjem padobranom.
  • Da li je Simonida Milojković član nekog udruženja? Da, Simonida je aktivna članica Udruženja književnika Srbije, gde doprinosi svojim literarnim radom i učešćem u različitim aktivnostima.

Za kraj

Simonida Milojković predstavlja izuzetan primer kako se strast prema umetnosti i životnoj avanturi može pretočiti u inspirativnu karijeru i bogat lični život. Kroz svoje književno stvaralaštvo, ona doprinosi bogatstvu srpske kulture. Njen avanturistički duh odražava želju za neprestanim istraživanjem i prekoračenjem granica uobičajenog. Njena sposobnost da živi punim plućima, istražujući različite aspekte života, bilo kroz književnost ili kroz lične podvige, služi kao motivacija mnogima da tragaju za svojom strašću i da žive život punim intenzitetom. Simonida Milojković je zaista žena koja svojim primerom pokazuje kako se snovi mogu pretvoriti u stvarnost.

Spoljne reference:

Književni rad

  • Grabljivica, Laguna, 2007
  • Žena, Laguna, 2016
  • Dijagnoza ljubav, Laguna, 2018
  • U zagrljaju princa tame, Laguna, 2022