Aca Lukas

Od | 6 Decembra, 2023
Aca Lukas

Ko je Aca Lukas?

Aca Lukas, rođen kao Aleksandar Vuksanović, predstavlja jednu od najistaknutijih figura na srpskoj muzičkoj sceni, posebno u žanru turbo-folka. Lukas je svoju karijeru započeo početkom devedesetih godina, brzo stičući popularnost svojim jedinstvenim glasom i emotivnim interpretacijama. Njegov umetnički put obiluje brojnim hitovima i albumima koji su ostavili neizbrisiv trag u srpskoj i regionalnoj muzičkoj industriji. Osim po svojim muzičkim dostignućima, Lukas je poznat i po svojim kontroverznim izjavama i burnom privatnom životu, što ga čini jednom od najzanimljivijih ličnosti na estradi. Njegova sposobnost da se iznova reinventira i održi relevantnost kroz decenije, uprkos brojnim izazovima i skandalima, čini ga fascinantnom figurom za proučavanje u kontekstu savremene balkanske muzičke scene.

Rani život i počeci u karijeri

Aca Lukas, čije je pravo ime Aleksandar Vuksanović, rođen je 3. novembra 1968. godine u Beogradu. Odrastajući u srpskoj prestonici, Lukas je od ranih dana pokazivao interesovanje za muziku, što će kasnije definisati njegovu karijeru i životni put. Njegov umetnički nadimak „Lukas“ potiče od imena popularnog splava na Novom Beogradu, gde je počeo da nastupa i stiče prve znake popularnosti početkom 1990-ih godina.

Najveću ranih popularnost Aca Lukas je stekao tokom nastupa u beogradskom klubu „Hogar“ na Adi Ciganliji. Tu je došao kao zamena za dotadašnjeg pevača Mileta Lojpura, gde je upoznao Milana Šćepovića i Sašu Lunginovića. Njihova saradnja bila je plodna; zajedno su izvodili džez i ciganske pesme, koje je Lukas prerađivao u svoj prepoznatljiv stil. Ovaj jedinstveni pristup muzici brzo mu je donio veliku popularnost.

Nakon uspešnih nastupa u klubovima, Aca Lukas je započeo saradnju sa poznatom pevačicom Viktorijom, što je dodatno uticalo na njegovu karijeru. Njegov prvi veliki hit bio je „Pesma od bola“, koji je otvorio put za niz drugih uspešnih pesama kao što su „Kafana na Balkanu“ i „Bele ruže“. Ove pesme su postavile temelje za njegovu dalju karijeru i učvrstile njegov status na muzičkoj sceni.

Muzička karijera

Aca Lukasova muzička karijera obilježena je brojnim uspjesima i prepoznatljivim hitovima koji su ga učvrstili kao jednog od vodećih izvođača na turbo-folk sceni. Njegov uspon na muzičku scenu započeo je izdavanjem prvih albuma, koji su odmah privukli pažnju publike i kritike.

Prvi albumi i uspon na scenu

Lukasov prvi album, “Ponos i laž”, objavljen je 1994. godine i odmah je postao popularan zahvaljujući autentičnom stilu i emotivnim tekstovima. Usledili su albumi “Pesma od bola” 1996. godine i “Lična karta” 1998. godine, koji su dodatno učvrstili njegovu popularnost. Posebno se ističe album “Lična karta”, koji sadrži neke od njegovih najpoznatijih pesama i koji je postao simbol njegovog muzičkog identiteta.

Saradnja sa poznatim tekstopiscima

Tokom svoje karijere, Aca Lukas je sarađivao sa nekim od najpoznatijih tekstopisaca i kompozitora na Balkanu. Posebno se ističe saradnja sa Marinom Tucaković i Aleksandrom Radulovićem Futom, koji su doprineli stvaranju nekih od njegovih najvećih hitova. Ova saradnja rezultirala je stvaranjem pesama koje su postale neizostavni deo muzičke scene i koje su odjeknule ne samo u Srbiji već i šire.

Aca Lukas

Aca Lukas je jedan od najuticajnijih izvođača u žanru turbo-folka

Najpoznatije pesme i albumi

Među Lukasovim najpoznatijim pesmama su “Lična karta”, “Kafana na Balkanu”, “Bele ruže”, kao i mnoge druge koje su postale sinonim za njegovu karijeru. Njegovi albumi su redovno postizali veliki uspeh, a među njima se posebno izdvajaju “Nešto protiv bolova”, “Istina je da te lažem”, i “Jagnje moje”. Svaki od ovih albuma donio je nove hitove i potvrdio Lukasov status kao jednog od najuticajnijih izvođača na Balkanu. Njegova sposobnost da se prilagodi promenama na muzičkoj sceni i da stalno inovira, čini ga jednim od najznačajnijih i najtrajnijih izvođača u istoriji srpske muzike.

Nakon uspešnih početnih albuma, Aca Lukas je 2008. godine objavio album “Lešće”, koji se istakao obradama popularnih pesama. Njegov talenat za interpretaciju i jedinstveni vokalni izraz došli su do punog izražaja na ovom albumu. U istom periodu, Lukas je ostvario značajan uspeh na “II Axal Grand” festivalu sa pesmom “Upali svetlo”, koja mu je donela pobedu.

Veliki koncerti i albumi

Prvi veliki koncert u beogradskoj “Areni” Aca Lukas je održao 3. novembra 2010. godine, privukavši preko dvadeset hiljada ljudi. Ovaj koncert označio je početak tradicije velikih koncerata koji su se nastavili i u narednim godinama. Godine 2012, Lukas je za “City records” izdao album “Stil života”, koji je sadržao hitove poput “Dođi gore” i dueta “Daleko si” sa Ivanom Selakov. Ovaj album dodatno je učvrstio njegovu poziciju na muzičkoj sceni.

Najveći koncert u karijeri Aca Lukas je održao 8. juna 2013. godine na stadionu Marakana, pred 50.000 ljudi. Iste godine, imao je uspešnu turneju po Americi i Australiji. U 2014. godini, Lukas je izdao dva zapažena dueta: “Ne zanosim se ja” sa Cecom Ražnatović i “Omaklo mi se” sa Ivanom Selakov, koji je postao njegova najslušanija pesma na “YouTube” platformi sa preko 57.4 miliona pregleda.

Singlovi i filmovi

U 2015. godini, Lukas je ponovo snimio duet sa Ivanom Selakov pod nazivom “Ljubav u doba kokaina”. Godinu dana kasnije, promovisao je singl “Voliš li me” i učestvovao na koncertu u čast Tome Zdravkovića, interpretirajući nekoliko njegovih pesama. Lukas se pojavio i u filmu “Jesen samuraja”, ne kao pevač, već u ulozi kockara.

Tokom 2017. godine, Lukas je objavio duet “Bankina” sa Jelenom Karleušom i pesmu “Da me je ona volela” sa Miletom Kitićem i Sašom Matićem. Usledili su duet sa Milicom Pavlović “Kidaš me” i singl “Veran” 2018. godine. U 2019. godini, snimio je pesmu “Problem” sa Majom Berović, a 2020. godine obradovao je publiku singlom “Moj život”.

Autobiografija i novi album

Izdavačka kuća “Laguna” je u junu 2021. godine objavila Lukasovu autobiografiju “Ovo sam ja”, koja predstavlja ispovest o njegovoj karijeri i privatnim izazovima. Iste godine, objavljen je i njegov 12. studijski album “Uspavanka za ozbiljne bebe”, koji sadrži pesme kao što su “Makina”, “Demon”, “Mana”, “Hotel”, “Učila si od najboljeg” i druge.

Lični život

Aleksandar Vuksanović, poznatiji kao Aca Lukas, osim svoje bogate muzičke karijere, ima i veoma dinamičan privatni život. Njegova porodična priča obuhvata dva braka iz kojih ima troje dece: ćerku Miljanu i sinove Lazara i Andreja. Lukasov lični život doživeo je značajne promene 2008. godine kada je započeo vezu sa Sonjom Šašić, koja je prethodno bila u braku sa Željkom Šašićem, Lukasovim kolegom i prijateljem. Sonja i Aca su se upoznali u kontekstu njihovih prethodnih veza, što je dodalo složenost njihovoj priči.

Venčanje sa Sonjom Šašić 2010. godine bilo je veliki događaj, a ceremonija je održana u crkvi Svetog Vasilija Ostroškog. Par je naredne godine dobio ćerku Viktoriju, čime je Lukasova porodica postala bogatija za još jednog člana. Međutim, njihov brak nije bio bez izazova. Spekulacije o problemima u braku počele su 2015. godine, kada su mediji izvestili o mogućem razvodu, navodeći Lukasovu bliskost sa poznatim ličnostima kao mogući razlog.

Iako je Aca u početku demantovao ove navode, tvrdeći da i dalje voli Sonju, nesuglasice u vezi sa njegovim poslom i životnim stilom nisu mogle biti prevaziđene. Nakon nekoliko pokušaja da se odnosi poprave, par se našao pred sudom radi razvoda i podele imovine. Konačan razvod i zvanično okončanje braka dogodili su se 2019. godine, što je Lukas potvrdio izjavom da je pristao na sve uslove kako bi se postupak završio.

Aca Lukas

Aca Lukas je bio član žirija muzičkog takmičenja “Zvezde Granda”

Kontroverze

Aca Lukas, čija je karijera obilježena brojnim hitovima, nije bio imun na kontroverze i pravne probleme koji su često privlačili pažnju javnosti. Njegov život van pozornice bio je ispunjen različitim incidentima koji su uključivali probleme sa zakonom, kontroverzne izjave i javne skandale.

Problemi sa zakonom

Lukas se suočavao sa nekoliko pravnih problema tokom svoje karijere. Jedan od najznačajnijih događaja bio je njegov sukob sa zakonom zbog posedovanja nelegalnog oružja. Ovaj incident dogodio se u kontekstu šire policijske akcije, što je dodatno pojačalo medijsku pažnju usmerenu na njega. Pored toga, Lukas je imao i nekoliko manjih incidenata koji su uključivali prekršaje saobraćajnih propisa i slične prekršaje.

Kontroverzne izjave i javni skandali

Pored pravnih problema, Lukas je bio poznat i po svojim kontroverznim izjavama koje su često izazivale javne reakcije. Njegovi komentari na račun različitih društvenih i političkih tema bili su predmet brojnih debata i kritika. Osim toga, njegov privatni život, uključujući brakove, razvode i veze sa poznatim ličnostima, često su bili u centru pažnje tabloida, što je dodatno doprinosilo njegovom kontroverznom imidžu.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

 • Ko je Aca Lukas? Aca Lukas, čije pravo ime je Aleksandar Vuksanović, je poznati srpski pop-folk pevač.
 • Koje su najpoznatije pesme Aca Lukasa? Neki od njegovih najpoznatijih hitova uključuju pesme kao što su “Lična karta”, “Kafana na Balkanu”, “Bele ruže”, “Upali svetlo”, i “Daleko si”.
 • Koliko dece ima Aca Lukas? Aca Lukas ima četvoro dece iz tri različita braka.
 • Kako je Aca Lukas dobio svoj umetnički nadimak? Njegov umetnički nadimak “Lukas” potiče od imena popularnog beogradskog splava na kome je često nastupao u ranim danima svoje karijere.
 • Kako je Aca Lukas uticao na muzičku scenu na Balkanu? Aca Lukas je poznat po svom uticaju na turbo-folk scenu, a njegov jedinstveni stil i emotivne interpretacije pesama imali su značajan uticaj na razvoj ovog muzičkog žanra u regionu.

Za kraj

Aca Lukas, pravim imenom Aleksandar Vuksanović, ostavio je neizbrisiv trag na muzičkoj sceni Balkana. Kroz svoju karijeru, koja obuhvata brojne hitove, kontroverze i lične izazove, Lukas se istakao kao jedan od najprepoznatljivijih i najuticajnijih izvođača u žanru turbo-folka. Njegova sposobnost da se prilagodi promenama u muzičkoj industriji, kao i njegov jedinstveni glas i stil, učinili su ga miljenikom publike. Iako njegov život prate brojne kontroverze, Lukasova muzička ostvarenja i dalje odjekuju na muzičkoj sceni, potvrđujući njegov status kao ikone balkanske muzike.

Spoljne reference:

Diskografija

Albumi:

 • Ponos i laž (1994)
 • Pesme od bola (1996)
 • Jedno veče u kafani (1998)
 • Lična karta (1998)
 • Drugo veče u kafani (1999)
 • Zora beli… (1999)
 • Još sam tu (za drugove) … (1999)
 • Rođendan (2000)
 • Nešto protiv bolova (2002)
 • Istina je da te lažem (2003)
 • Jagnje moje (2006)
 • Lešće (2008)
 • Stil života (2012)
 • Uspavanka za ozbiljne bebe (2021)

Videografija

 • Lisica (1994)
 • Kuda idu ljudi kao ja (1994)
 • Balkan ekspres (1994)
 • Ja živim sam (1996)
 • Šta učini crni gavrane (1996)
 • Lična karta (1998)
 • Koma (2002)
 • Nešto protiv bolova (2002)
 • Digla si mi cenu (2003)
 • Nisam preživeo (2003)
 • Istina je da te lažem (2003)
 • Sa ljubavi se skidam (2003)
 • Niko kao ti (2008)
 • Drugovi (2009)
 • Sedam subota (2010) – Haris Dubica
 • Daleko si (2011)
 • Luda glava balkanska (2011)
 • Gotovo (2012)
 • Dođi gore (2013) – Haris Dubica
 • Omaklo mi se (2014)
 • Ljubav u doba kokaina (2015)
 • Kraljevi grada (2016)
 • Voliš li me (2016)
 • Da me je ona volela (2017)
 • Kidaš me (2018)
 • Veran (2018)
 • Problem (2019)
 • Moj život (2020)
 • Demon (2021)
 • Uspavanka za ozbiljne bebe (2021)
 • Hotel (2021)
 • Machina (2021)
 • Mama (2021)
 • Opet je danas nedelja (2021)
 • Sad i zauvek (2021)
 • U tri lepe (2021) – Branislav Pećaranin
 • Oskar (2022)
 • Pokidan (2022) – Branislav Pećaranin
 • Jednom (2022) – Branislav Pećaranin
 • Paranoja (2023) – Branislav Pećaranin
 • Ateriram (2023) – Branislav Pećaranin

Singlovi i dueti

 • “Vrati nam se druže moj” (ft. Mira Škorić, 1998)
 • “Grad naše mladosti” (ft. Medeni mesec, 1998)
 • “Crni sneg” (ft. Ceca, 1999)
 • “Zemun” (ft. Goran Radosavljević Mance, 2002)
 • “Kad se ne da, ne da se” (ft. Selma Bajrami, 2007)
 • “Pao sam na dno” (2007)
 • “Niko kao ti” (ft. Danijela Vranić, 2008)
 • “Šizofrenija” (ft. Ana Nikolić, 2008)
 • “Amajlija” (2009)
 • “Drugovi” (ft. Akapulko bend, 2009)
 • “Čija li si sada” (obrada, 2010)
 • “Sedam subota” (ft. Dado Polumenta, 2010)
 • “Luda glava balkanska” (ft. Marija Šerifović, 2010)
 • “Ja ovaj život imam” (2010)
 • “Daleko si” (ft. Ivana Selakov, 2011/12)
 • “Ne zanosim se ja” (ft. Ceca, 2014)
 • “Omaklo mi se” (ft. Ivana Selakov, 2014)
 • “Ljubav u doba kokaina” (ft. Ivana Selakov, 2014)
 • “Kraljevi grada” (ft. MC Stojan, 2015)
 • “Voliš li me” (2016)
 • “Da me je ona volela” (ft. Mile Kitić i Saša Matić, 2017)
 • “Bankina” (ft. Jelena Karleuša, 2017)
 • “Kidaš me” (ft. Milica Pavlović, 2018)
 • “Problem” (ft. Maya Berović, 2019)
 • “Sad i zauvek” (ft. Dragana Mirković, 2021)