Radmila Živković

Od | 6 Oktobra, 2023
Radmila Živković - Biografija

Ko je Radmila Živković?

Radmila Živković je talentovana umetnica koja je ostvarila svoj put u svetu filmske, pozorišne i televizijske umetnosti, započinjući svoju karijeru krajem šezdesetih godina.

Tokom svoje dugogodišnje karijere, Radmila je ostvarila uloge u nekoliko desetina filmova, ostavljajući neizbrisiv trag u srpskoj kinematografiji. U ovom članku istražićemo njen životni put, profesionalne dostignuća i njen značajan doprinos umetnosti.

Rani život i obrazovanje

Radmila Živković, rođena 14. januara 1953. u Kruševcu, jedna je od istaknutih ličnosti u svetu glume u Srbiji. Nakon završetka studija na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, stekla je diplomu glumice i krenula u impresivnu karijeru.

Njena pozorišna karijera obuhvatala je uloge na prestižnim scenama kao što su Atelje 212, Pozorište na Terazijama i Zvezdara teatar. Impresionirajuće je i to što je Radmila Živković tokom dve decenije bila članica Drame Narodnog pozorišta u Beogradu, gde je svojim izvanrednim glumačkim talentom obogatila mnoge pozorišne produkcije.

Njen doprinos srpskom pozorištu ostavio je dubok trag, a njene uloge su se pamtile i cenile.

Filmska karijera

Radmila Živković je započela svoju izuzetno plodnu karijeru krajem šezdesetih godina, a tokom decenija koje su usledile, ostvarila je uloge u nizu zapaženih filmova. Njena izuzetna glumačka veština donela joj je prepoznavanje i poštovanje publike širom Srbije.

Među njenim najpoznatijim filmovima ističu se remek-dela kao što su “Naivko”, “Sabirni centar”, “Mrtav ‘ladan”, i “Položajnik”, koji su joj doneli značajnu slavu i priznanje u filmskoj industriji. Njene uloge u ovim filmovima obeležile su srpsku kinematografiju.

Pored toga, Radmila je ostvarila brojne nezaboravne uloge na malim ekranima. Publika je zavolela njene izvedbe kao što su Đilda u TV seriji “Srećni ljudi”, Jovanka Ljutić u “Stižu dolari”, i glavna uloga u seriji “Ulica lipa”. Ipak, najveći broj gledalaca pamti je po svojoj ulozi tetke Doke u velikom bioskopskom hitu “Zona Zamfirova”, gde je njen talenat dodatno zasijao.

Njena filmografija obuhvata još mnoge značajne naslove kao što su “Sok od šljiva”, “Poseban tretman”, “Variola vera”, “Još ovaj put”, “Uvek spremne žene”, “Poltron”, “O pokojniku sve najlepše”, “Ledina”, i naravno, “Zona Zamfirova”.

Radmila Živković svojom izuzetnom glumačkom karijerom ostavila je dubok pečat u svetu umetnosti i ostaje voljena i poštovana od strane generacija gledalaca.

Zona Zamfirova

U bioskopskom hitu “Zona Zamfirova” Radmila je igrala ulogu tetke Doke

Lični život

Radmila ima bogatu ličnu priču koja se proteže izvan sveta filma i pozorišta. Iz prvog braka sa filmskim i televizijskim snimateljem Predragom Bambićem ima ćerku Bojanu. Ona je baš kao i njena majka, krenula putem glume i postala priznata glumica. To je jasan primer talenta koji se prenosi iz generacije u generaciju.

Trenutno, Radmila vodi miran život u svom drugom braku sa Draganom Mihajlovićem. Iako nisu imali dece zajedno, ona ga smatra svojom velikom podrškom i osloncem. Njihova zajednička sreća i harmonija van svetla reflektora svakako su dragoceni aspekti njenog života.

Ovaj deo njenog života dodatno naglašava njen uspeh kao ličnosti koja se ne samo profesionalno ostvarila, već je pronašla balans između karijere i porodičnog života.

Nagrade i priznanja

Radmila Živković je zasluženo priznata i u svetu umetnosti. Postala je vlasnica prestižnih nagrada koje svedoče o njenom izuzetnom talentu i doprinosu pozorištu i glumi.

Jedno od njenih najvećih dostignuća u karijeri dogodilo se 6. februara 2005. godine kada je primila prestižnu nagradu “Žanka Stokić”. 

Ova nagrada, koju su pre nje dobile eminentne glumice kao što su Svetlana Bojković i Milena Dravić, dodijeljena joj je za ulogu Živke Popović u predstavi “Gospođa ministarka”. Ovu predstavu je sa velikim uspehom izvodila na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu. Ovo priznanje potvrđuje njenu izvanrednu glumačku veštinu i doprinos srpskom pozorištu.

Takođe, u februaru 2023. godine, Radmila Živković je odlikovana Sretenjskim ordenom drugog stepena, što je visoko državno priznanje za njenu izuzetnu karijeru i doprinos umetnosti.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

  • Ko je Radmila Živković? Radmila Živković je talentovana srpska glumica poznata po svom značajnom doprinosu filmu, pozorištu i televiziji.
  • Kada i gde je rođena Radmila Živković? Radmila Živković je rođena 14. januara 1953. godine u Kruševcu, Srbija.
  • Po čemu je Radmila Živković poznata u svojoj glumačkoj karijeri? Radmila je poznata po svojim ulogama u nekoliko zapaženih filmova kao što su “Naivko”, “Sabirni centar”, “Mrtav ‘ladan” i “Položajnik”, kao i po svojim nastupima u TV serijama poput “Srećni ljudi” i “Zona Zamfirova”. Njen rad je ostavio trajni uticaj na srpsku kinematografiju.
  • Da li je Radmila Živković dobila neke nagrade za svoj rad? Da, Radmila je dobila nekoliko prestižnih nagrada, uključujući nagradu “Žanka Stokić” 2005. godine za svoju ulogu u “Gospođa ministarka” i Sretenjski orden drugog stepena 2023. godine, priznajući njenu izuzetnu karijeru i doprinos umetnosti.

Za kraj

U zaključku, život i karijera Radmile Živković predstavljaju inspiraciju i uzor mnogim generacijama. Ova izvanredna glumica, koja je započela svoj put u svetu glume krajem šezdesetih godina, ostvarila je značajan broj uloga u filmu, pozorištu i na televiziji. Njene izuzetne izvedbe i prisustvo na sceni naišli su na priznanje kako publike, tako i kritičara.

Njena višedecenijska saradnja sa Narodnim pozorištem u Beogradu i uloge koje je ostvarila na njihovoj sceni ostavile su neizbrisiv trag u srpskom teatru. 

Njen doprinos pozorištu, filmu i televiziji ostaje nezaboravan. Njen talenat će zauvek živeti kroz njene izuzetne uloge i sećanje generacija koje su uživale u njenim izvedbama.

Spoljne reference:

Filmografija

1969 – 1970 – e

  • Oseka (1969)
  • Košava (1974) – Kelnerica
  • Naivko (1975) – Vojka
  • Idi tamo gde te ne poznaju (1976)
  • Kuhinja (1976) – Konobarica
  • Hajdučka vremena (1977) – Siromašna seljanka
  • Gledajući televiziju (TV serija) (1977)
  • Tamo i natrag (1978) – Rosa Bogdanović
  • Kvar (1978) – Sekretarica
  • Drugarčine (1979) – Milka

1980 – e

  • Petrijin venac (1980) – Jelena
  • Splav meduze (1980) – Nadežda
  • Poseban tretman (1980) – Mila
  • Crveni konj (1981) – Olga
  • Laf u srcu (1981)
  • Sok od šljiva (1981) – Ruža
  • Variola vera (1982) – Medicinska sestra Zaga
  • Još ovaj put (1983) – Zorica „Zoki“
  • Crveni konj (TV serija) (1983)
  • Uvoz—izvoz (1983)
  • Kako se kalio narod Gornjeg Jaukovca (1984) – Tankosava
  • O pokojniku sve najlepše (1984) – Tankosava
  • Ulični pevači (1984)
  • Kamiondžije 2 (serija) (1984) – Milanka
  • Nema problema (1984) – Direktorova sekretarica
  • Formula 1 (serija) (1984)
  • Uzmi pa će ti se dati (1985) – Velinka
  • U zatvoru (1985) – Đina – Žaklina (Mileva)
  • I to će proći (1985) – Služavka
  • Debeli i mršavi (1985) – Rouz, tj. Ruža Popara
  • Priče sa kraja hodnika (1986) – Katarina
  • Sivi dom (serija) (1986) – Šiljina majka
  • Već viđeno (1987) – Stoletova žena
  • Uvek spremne žene (1987) – Rada Estrada
  • Strategija švrake (1987) – Slavica Šarenac
  • Ivanov (TV) (1987) – Babakina
  • Čavka (1988) – Profina majka
  • Poltron (1989) – Vidosava Pajković
  • Kuduz (1989) – Anđa
  • Masmediologija na Balkanu (1989) – Mara
  • Sabirni centar (1989) – Lepa
  • Balkan ekspres 2 (serija) (1989) – Udovica Koviljka

1990 – e

  • Balkanska perestrojka (1990) – Mara
  • Zaboravljeni (TV serija) (1990) – Profesorka fizičkog
  • Strategija švrake (mini-serija) (1990)
  • Adam ledolomak (1990)
  • Poslednji valcer u Sarajevu (1990) – Paulina Mec Valić
  • Kuća za rušenje (TV) (1991) – Bisa
  • Velika frka (1992) – Marta
  • Raj (TV) (1993) – Nadežda
  • Čovek u praznoj sobi (1994)
  • Srećni ljudi (serija) (1993-1994) – Đilda
  • Otvorena vrata (serija) (1995) – Buca
  • Mali kućni grafiti (serija) (1996) – Slavica Cvetković
  • Tango je tužna misao koja se pleše (1997) – Jagoda Milousnić
  • Sudbina jednog razuma (1998)

2000 – e

  • Senke uspomena (2000) – Eminina majka
  • Luđe od luđeg (TV) (2000) – Živka
  • Virtuelna stvarnost (2001) – Jelena
  • Tridesetdva kvadrata (2002) – Radinka
  • Mrtav ’ladan (2002) – Majka Kize i Lemija
  • Zona Zamfirova (2002) – Doka
  • Kazneni prostor (TV serija) (2003) – Tetka sa naočarima
  • Ledina (2003) – Dara
  • O štetnosti duvana (2004)
  • Stižu dolari (2004) – Jovanka Ljutić
  • Jesen stiže, dunjo moja (2004) – Meštanka
  • Položajnik (2005) – Savka
  • Stižu dolari 2 (2005-2006) – Jovanka Ljutić
  • Naša mala klinika (2007) – Katinina mama
  • Ulica lipa (2007-2015) – Iboljka
  • Jesen stiže, dunjo moja (TV serija) (2009) – Meštanka
  • Oktobar (2011)