Rade Basta politika

Rade Basta

Ko je Rade Basta?

Rade Basta, istaknuti srpski političar, ostavio je neizbrisiv trag u političkom životu Srbije. Rođen 1979. godine u Novom Sadu, njegova karijera obuhvata različite sfere – od vojnog službovanja do visokih državnih funkcija. Diplomirao je na Univerzitetu u Novom Sadu, a njegov politički uspon započeo je radom u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Kao ministar privrede, Basta je bio poznat po podršci nuklearnoj energiji i zalaganju za brže pridruživanje Srbije Evropskoj uniji. Njegov politički put obilježen je i kontroverzama, posebno u vezi sa stavovima o sankcijama Rusiji.

Rani život i obrazovanje

Rade Basta rođen je 21. februara 1979. godine u srcu Vojvodine – Novom Sadu. Njegovi rani dani bili su ispunjeni vrednošću i tradicijom, sa ocem Miloradom, poznatim kao Mićo iz Medenog Polja, i majkom Slavicom, čiji su koreni duboko ukorenjeni u Šipovu.

Njegovo obrazovanje započelo je u Srednjoj školi unutrašnjih poslova “Pane Đukić”, gde je stekao temelje koji će ga voditi kroz profesionalni život. Nakon završetka školovanja 1998. godine, Rade je započeo svoju karijeru u Ministarstvu unutrašnjih poslova, gde je proveo sedam godina, usavršavajući svoje veštine i znanje.

Nije se zadovoljio samo radnim iskustvom; Rade je paralelno sa poslom nastavio da se obrazuje. Njegova posvećenost obrazovanju došla je do izražaja kada je 2002. godine diplomirao na Fakultetu fizičke kulture Univerziteta u Novom Sadu. Ali njegova želja za znanjem nije tu stala. Deset godina kasnije, 2012. godine, Rade je završio master studije iz ekonomije na Univerzitetu Privredna akademija, čime je dodatno obogatio svoj intelektualni arsenal.

Njegova profesionalna karijera uzela je zamah kada je u julu 2013. godine postao savetnik direktora Elektrovojvodine. Ova pozicija mu je omogućila da se dokaže kao stručnjak i lider u energetskom sektoru. Njegov uticaj i sposobnost vođenja došli su do punog izražaja tokom mandata kao direktora Beogradskih elektrana, od septembra 2018. do 2022. godine, gde je njegovo vođstvo doprinelo razvoju i modernizaciji ovog preduzeća.

Politička karijera

Rade Basta, čije ime je postalo sinonim za politički uspon u Srbiji, započeo je svoj put na lokalnim izborima 2016. godine. Njegova politička karijera dobila je zamah kada je kao kandidat Jedinstvene Srbije, u koaliciji sa SPS-JS, izabran za odbornika u Skupštini grada Novog Sada. Ovaj mandat mu je poslužio kao odskočna daska za dalje napredovanje u političkim strukturama.

Njegova sposobnost da se bavi složenim pitanjima energetike, građevinarstva i saobraćaja dovela ga je do pozicije zamenika pokrajinskog sekretara za ove oblasti u Autonomnoj pokrajini Vojvodine, gde je služio od jula 2016. do 2018. godine. U decembru iste godine, njegove lidarske sposobnosti su prepoznate i unapređene kada je postao predsednik Pokrajinskog odbora Jedinstvene Srbije.

Krajem novembra 2022. godine, na V Redovnoj izbornoj Skupštini, Rade Basta je izabran za potpredsednika Jedinstvene Srbije, što je potvrdilo njegovu ključnu ulogu unutar stranke. Takođe, kao član Izvršnog odbora, imao je značajan uticaj na kreiranje politika i strategija stranke.

Njegova politička karijera dostigla je novi vrhunac na parlamentarnim izborima 2022. godine, kada je izabran za narodnog poslanika. Njegov izbor na listi koalicije SPS-JS bio je prirodan sled događaja za političara čija je karijera u stalnom usponu. Rade Basta je postao prepoznatljivo lice u političkom životu Srbije, simbolizujući snagu, odlučnost i posvećenost javnom služenju.

Rade Basta

Rade Basta – Bivši ministar privrede Republike Srbije

Ministar privrede

Rade Basta je stupio na dužnost ministra privrede u Vladi Republike Srbije 26. oktobra 2022. godine, nakon odluke Narodne skupštine. Ubrzo nakon imenovanja, pokrenuo je inicijativu “Žene su zakon”, usmerenu na unapređenje položaja žena u privredi i podsticanje ženskog preduzetništva. Ovaj potez dobio je podršku od NALED-a, Kancelarije Svetske banke u Srbiji, kao i od javnih ličnosti i udruženja.

Predsednik Upravnog odbora Fonda za razvoj

U januaru 2023. godine, Basta je postao predsednik Upravnog odbora Fonda za razvoj Republike Srbije. Međutim, njegov poziv za uvođenje sankcija Rusiji izazvao je kontroverze unutar Jedinstvene Srbije, što je rezultiralo njegovim razrešenjem sa funkcije potpredsednika stranke i isključenjem iz članstva.

Stavovi o protestima i poziv na ostavku

Basta je u intervjuu za “Danas” izrazio razumevanje za građane koji su protestovali protiv nasilja, naglašavajući da bi članovi Vlade trebali biti uz narod. Ove izjave su naišle na reakciju predsednika Jedinstvene Srbije, koji ga je pozvao da podnese ostavku na funkciju ministra privrede.

Osnivanje pokreta Evropski put i smena sa ministarske pozicije

Nakon političkih turbulencija, Basta je 20. juna 2023. godine osnovao Pokret Evropski put, najavljujući kandidaturu na izborima. Ipak, 11. jula smenjen je sa mesta ministra privrede odlukom vladajuće većine u Narodnoj skupštini, ali je ostao posvećen evropskoj orijentaciji Srbije.

Politički stavovi

U kontekstu globalnih tenzija, Rade Basta je 13. marta 2023. godine izrazio stav da Srbija treba da se pridruži međunarodnoj zajednici u uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji. Ovaj potez usledio je nakon sličnih mera koje su već preduzele SAD, EU i druge zemlje. Basta je takođe naglasio nepotrebnost Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu, što je izazvalo reakciju Marije Zaharove, portparolke ruskog Ministarstva inostranih poslova. Njegov stav nije naišao na podršku unutar Jedinstvene Srbije, a zahtevi za njegovom smenom odjeknuli su iz redova Dveri i Srpske radikalne stranke.

Podrška Ukrajini

Basta je pokazao solidarnost sa Ukrajinom kroz niz susreta sa ukrajinskim zvaničnicima. Ugostio je ambasadora Ukrajine u Srbiji, izrazivši spremnost da pomogne ugroženom stanovništvu. Susreti sa poslanicima Vrhovne rade Ukrajine i gradonačelnikom Kijeva, Vitalijem Kličkom, potvrdili su njegovu posvećenost pružanju pomoći.

Evropski put Srbije

Basta se snažno zalaže za ubrzano pridruživanje Srbije Evropskoj uniji, što je istakao prilikom osnivanja Pokreta Evropski put. Naglasio je da Srbija, zbog svojih vrednosti, prirodno pripada zapadnom svetu.

Saradnja sa SAD

Krajem jula 2023. godine, Basta je boravio u Vašingtonu gde je održao sastanke sa ključnim američkim političarima, uključujući Majka Pompea, Bila Klintona i Boba Menendeza, čime je potvrdio svoju nameru da produbi bilateralne odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Lični život

Rade Basta nije samo poznat po svojim političkim i poslovnim dostignućima, već i po svojoj strasti prema sportu. U mladim danima, Basta se aktivno bavio džudoom, borilačkom veštinom koja zahteva ne samo fizičku snagu, već i mentalnu disciplinu. Njegova posvećenost ovom sportu krunisana je 2022. godine kada mu je Džudo savez Srbije uručio majstorski pojas 4. dan, potvrđujući njegov visok nivo veštine i posvećenosti.

Basta je takođe bio na čelu Fudbalskog kluba Radnički iz Niša od decembra 2016. do novembra 2017. godine, vodeći klub kroz izazove Superlige Srbije. Njegov privatni život je ispunjen ljubavlju i posvećenošću porodici, oženjen je Milanom Aleksić i otac je sina Marka.

Pored toga, Basta je poliglota koji tečno govori engleski, nemački i ruski jezik, što mu omogućava da se s lakoćom snalazi u međunarodnom poslovnom okruženju. Njegov rad u privredi nije ostao neprimećen. 2013. godine dobio je priznanje „Kapetan Miša Anastasijević” za doprinos razvoju preduzetništva, a 2022. godine proglašen je za najuspešnijeg privrednika u energetskom sektoru, što potvrđuje njegovu izuzetnu posvećenost i efikasnost u svakom aspektu njegove karijere.

Za kraj

Rade Basta je ostavio neizbrisiv trag na političkoj sceni Srbije svojim radom, inicijativama i reformama. Kao ministar privrede, pokrenuo je značajne akcije usmerene na unapređenje položaja žena u biznisu i ekonomskom razvoju zemlje. Njegova odlučnost da se zalaže za evropske vrednosti i integraciju Srbije u EU, kao i njegov stav prema međunarodnim odnosima, posebno u kontekstu sankcija Rusiji, pokazali su njegovu viziju i hrabrost u političkom delovanju. Iako su ga političke turbulencije testirale, Basta je ostao dosledan svojim principima, težnjama i ciljevima, čime je zacementirao svoje mesto u savremenoj političkoj istoriji Srbije.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

  • Ko je Rade Basta? Rade Basta je istaknuti srpski političar i poslovni lider koji je bio ministar privrede i osnivač Pokreta Evropski put. Poznat je po svojim reformama u energetskom sektoru i zalaganju za evropske integracije Srbije.
  • Koji su najveći uspesi Rade Baste u politici? Basta je bio ključan u pokretanju inicijative “Žene su zakon” za unapređenje položaja žena u privredi i bio je predsednik Upravnog odbora Fonda za razvoj Republike Srbije. Takođe, njegovo zalaganje za sankcije Rusiji ističe se kao hrabar politički stav.
  • Da li je Rade Basta bio sportista? Da, u mladosti se bavio džudoom i od strane Džudo saveza Srbije nagrađen je majstorskim pojasom 4. dan.
  • Koja priznanja je Rade Basta dobio? Dobio je priznanje „Kapetan Miša Anastasijević” za doprinos preduzetništvu i proglašen je za najuspešnijeg privrednika u energetskom sektoru 2022. godine.

Spoljne reference: