Mladen Mijatović novinarstvo

Mladen Mijatović

Ko je Mladen Mijatović?

Mladen Mijatović, poznati srpski voditelj, ostavio je neizbrisiv trag u novinarstvu izveštavajući o jednom od najtežih perioda u novijoj istoriji Srbije – bombardovanju 1999. godine. Njegova sposobnost da u realnom vremenu prenosi događaje sa terena, pružajući građanima ne samo informacije već i emocionalnu podršku, učinila ga je prepoznatljivim licem televizijskog izveštavanja. Mijatovićeva biografija je svedočanstvo o profesionalizmu i hrabrosti koje su potrebne da se istina čuje i u najburnijim vremenima.

Karijera

U vreme bombardovanja Beograda, Mladen Mijatović, tada novinar i voditelj na Studiju B, postao je jedan od glavnih izvora informacija za građane Srbije. Od prvog dana NATO bombardovanja, 24. marta 1999. godine, Mijatović je bio na prvoj liniji izveštavanja, pružajući vesti iz srca događaja, svih 78 dana i noći koje je operacija trajala.

Njegova posvećenost poslu bila je neupitna. Kao isturen reporter na ulicama Beograda, Mijatović nije znao za odmor. Kako sam Mijatović kaže, nije spavao noćima, ali to mu nije teško palo, jer je to bio njegov posao. U vreme kada su resursi bili oskudni, kada ni automobil, ni benzin nisu bili dostupni, Mijatović je nalazio način da ostane na zadatku.

Njegova jedina privilegija, kako sam kaže, bila je soba u hotelu u centru grada. To mu je omogućavalo da bude bliži redakciji i da, kada bi se pružila retka prilika, odspava preko dana. Kući na Konjarnik, gde su ga čekali roditelji, nije išao. Bio je to izbor koji je podrazumevao žrtvu privatnog života zarad profesionalne dužnosti.

Mijatovićeva priča je priča o neustrašivosti i odanosti profesiji. U vremenima kada je svaka informacija bila od suštinskog značaja, on je bio taj koji je svojim glasom vodio građane kroz tminu rata. Njegova uloga u izveštavanju tokom bombardovanja 1999. godine ostaje zabeležena kao primer istrajnosti i profesionalizma u najtežim okolnostima.

Strah i haos usred bombardovanja

Tokom jedne od najmračnijih noći bombardovanja 1999. godine, Mladen Mijatović je bio svedok direktnog napada na zgradu generalštaba. Kao član štaba za civilnu zaštitu i novinar Studija B, našao se na prvoj liniji fronta, zajedno sa svojim kolegama, suočen sa razaranjem koje je noć donela.

Opijan strahom i užasom, prvih 15 do 20 minuta delovali su kao večnost dok je zvuk sirena odzvanjao gradom. Mijatović se, u tim trenucima haosa, fokusirao na pružanje prve pomoći, radeći rame uz rame s vatrogascima. Iako su oni bili mnogo obučeniji, njegova volja da pomogne nije poznavala granice. Poslušno je sledio njihove upute, pridružujući se naporima Hitne pomoći, pružajući utehu i podršku unesrećenima.

Kako sam ističe, često se susretao s nesporazumima od strane onih čije je priče prenosio, koji nisu shvatali da on nije imao lične motive, već da je profesionalno obavljao svoj posao. Oni su, svojim delima, sami sebe doveli do sudskih procesa i zatvora. Takvi rizici su, prema njegovim rečima, sastavni deo novinarskog poziva, a on ih prihvata kao neophodan rizik svoje profesije.

Mladen Mijatović i Dea Đurđević

Mladen Mijatović i Dea Đurđević

Lični život

Dea Đurđević, voditeljka emisije “Dobar dan” i jutarnjeg programa vikendom, i Mladen Mijatović, novinar crne hronike, sreli su se na poslu i odmah su osetili privlačnost. Iako je Dea bila verena, nije mogla da ignoriše snažne emocije koje je osetila prema Mladenu. Njena odluka da raskine veridbu i vrati prsten bila je teška, ali je znala da mora da sledi svoje srce. Nakon raskida, Dea i Mladen su počeli svoju vezu. Mladen je prethodno bio u vezi sa Sandrom Babić, takođe koleginicom s posla. Međutim, njihovi putevi su se razdvojili pre nego što je upoznao Deu.

Ljubav bez granica i podrška u izazovima

Od kada su Dea Đurđević i Mladen Mijatović javno progovorili o svojoj vezi, postali su česta tema u medijima. Upkos razlici u godinama koja iznosi dve decenije, njihova harmonija i razumevanje su neupitni. Dea, koja se još uvek oporavlja od teške saobraćajne nesreće iz februara 2019. godine, pronašla je neizmernu podršku u svom vereniku, Mladenu. Njegovo prisustvo i ljubav su joj bili stub snage u najtežim trenucima. Par ne pokazuje žurbu da se zvanično venča, ali njihova posvećenost jedno drugom je očigledna. Dea je čak podelila da nikada nije sanjala o venčanici, što dodatno naglašava da je njihova veza izgrađena na dubljim temeljima od tradicionalnih očekivanja. Uživajući u svakom zajedničkom trenutku, Dea i Mladen dokazuju da ljubav ne poznaje granice i da je prava podrška ono što čini razliku u životu.

“Ubistvo Jelene Marjanović”

Mladen Mijatović, iskusni novinar sa televizije “Pink”, pretočio je svoje bogato iskustvo u kriminalistički roman pod naslovom “Ubistvo Jelene Marjanović”. Roman prati događaje koji su se odvijali od tragičnog 2. aprila 2016. godine na nasipu u Borči, sve do momenta podizanja optužnice. Ono što roman čini posebno značajnim jeste detaljan prikaz policijske istrage, dajući čitaocima uvid u procese koji su inače skriveni od javnog oka.

Mijatovićeva naracija otvara vrata redakcija crne hronike, otkrivajući kako novinari pristupaju izveštavanju o ubistvima, što dodaje autentičnost njegovom pisanju. Zahvalnost za realizaciju romana uputio je Željku Mitroviću i Milici Mitrović, koji su imali značajnu ulogu u njegovom objavljivanju, kao i Igoru Spasovu, koji ga je uveo u svet crne hronike. “Ubistvo Jelene Marjanović” nije samo roman, već i prilika da se čitaoci upoznaju sa složenim svetom istrage i novinarstva.

Za kraj

Mladen Mijatović, sa svojim neustrašivim izveštavanjem tokom bombardovanja 1999. godine, postao je simbol profesionalnog novinarstva u Srbiji. Njegova sposobnost da iz prve ruke prenosi informacije i pruža podršku građanima u najkritičnijim trenucima, učinila je njegov rad ne samo poslom već i misijom. Njegova odluka da ostane u Beogradu, blizu redakcije i u neposrednoj opasnosti, govori o njegovoj posvećenosti i hrabrosti. Mijatović nije samo zabeležio istoriju, već je bio njen aktivni učesnik. Često je stavljao svoj život na kocku kako bi osigurao da istina dospe do onih koji su je najviše trebali. Njegova priča, koja je postala deo kolektivne memorije Srbije, ostaje trajni podsjetnik na cenu i vrednost istinskog novinarstva.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

  • Ko je Mladen Mijatović? Mladen Mijatović je srpski voditelj i novinar, poznat po svom radu tokom bombardovanja 1999. godine na Studiju B.
  • Šta je Mladen radio tokom bombardovanja 1999. godine? Mladen Mijatović je bio isturen reporter na ulici i izveštavao je svih 78 dana i noći bombardovanja.
  • Ko je Mladenova devojka? Mladenova devojka je takođe novinarka i voditeljica Dea Đurđević.

Spoljne reference: