Lidija Piroški novinarstvo

Lidija Piroški

Ko je Lidija Piroški?

Lidija Piroški, istaknuta novinarka i autoritet kada je reč o automobilskoj industriji, zajedno sa svojim suprugom Miodragom, već godinama unazad beleži i prenosi najnovije vesti iz ovog dinamičnog sektora. Njihova zajednička strast prema istraživanju i otkrivanju novih horizonta dobila je novu dimenziju kroz putopisni serijal “Planetarijum”. Ova emisija vodi gledaoce na uzbudljivo putovanje kroz nepoznate vidike i kulture. Par Piroški svojim iskustvom i znanjem obogaćuje i proširuje vidike ljubitelja putovanja i automobilizma.

“Planetarijum”

U vreme kada su putovanja postala retkost zbog globalne epidemiološke situacije, Lidija Piroški se isticala u svetu novinarstva koji je gledaocima pružao jedinstven uvid u različite kulture i narode. Sa suprugom Miodragom, dugogodišnjim saputnikom u izveštavanju o automobilskoj industriji, pretočila je svoju strast za istraživanjem u putopisni serijal “Planetarijum”. Ovaj serijal nudio je više od običnog prikaza destinacija. Bio je to prozor kroz koji su gledaoci mogli da upoznaju drugačije živote, običaje i lepote sveta.

Ljubav prema Maroku

Lidija je gledaocima predstavila živopisnu Kostariku i zagonetni Napulj, a najavila je i epizode posvećene Maroku i Albaniji. Njena lična povezanost sa Marokom, gde je provela deo detinjstva, dodala je posebnu dimenziju njenim pričama. 

Njeni dani provedeni kao student u Londonu, kao i periodi života u Beču sa porodicom, obogatili su je različitim kulturama i načinima života. Kroz svoje putopise, Lidija je pokazala da, iako se život može razlikovati od Sahare do Fruške gore, postoji univerzalna ljudska težnja za srećom i ispunjenjem.

Strast prema putovanjima

Deset godina pre nego što je serijal počeo da se emituje, Lidija i njen suprug su se odlučili na veliki korak – iselili su se iz Novog Sada. Putovanja su im otkrila važnost kontakta sa prirodom. Lidija je otkrila da se najbolje oseća “među svojih 113 zasađenih stabala i još mnogo drugih biljaka” na Fruškoj gori. “Što više putujete, to više volite svoje,” govorila je ona, ističući značaj korena i pripadnosti.

Njeni putopisi nisu bili samo priče o dalekim zemljama. Oni su bili odraz njenog dubokog razumevanja i poštovanja prema različitim kulturama. Lidija Piroški je postala simbol za istraživački duh i sposobnost da se lepote sveta prenesu onima koji trenutno ne mogu da ih istraže sami. Njena sposobnost da poveže svoje iskustvo sa pričama koje je pričala činila je “Planetarijum” ne samo serijalom o putovanjima, već i otkrivanjem univerzalnih ljudskih vrednosti koje nas sve povezuju.

Lidija Piroški

Lidija je ljubiteljica motora, afalta i prirode

“Vrele gume”

Direktorica Lidija Piroški sa suprugom Miodragom vodila je “Vrele gume”. Ovo je najstariji medijski sistem posvećen automobilskoj industriji u Srbiji, koji je svoje informisanje temeljio na modernim principima. Pod jednim brendom, “Vrele gume” su objedinjavale različite oblike informacija, od štampanog magazina, preko televizijske emisije, do internet izdanja i mobilne aplikacije, a nisu zaobišle ni socijalne mreže.

Web izdanje “Vrelih guma” izraslo je u najveću automobilsku enciklopediju u regionu. Forum koji je pratio web izdanje prerastao je u mesto okupljanja i razmene znanja za automobilske entuzijaste.

“Vrele gume” su proširile svoje delovanje na mobilne platforme, lansirajući aplikaciju koja je korisnicima omogućavala da prate novosti iz sveta automobila gde god se nalazili. Na Twitteru su gradili autoritet kratke vesti, dok su na Instagramu slavili automobil kao tehničko dostignuće i umetničko delo.

Lidija Piroški, sa svojim timom, uspela je da “Vrele gume” postanu prepoznatljiv i uticajan medijski glas u automobilskom svetu. Ljubiteljima automobila pružen je kompletan uvid u najnovije trendove, tehnološke inovacije i estetske aspekte automobilizma. Njihov rad je oblikovao način na koji se o automobilima govori i piše, čineći “Vrele gume” nezaobilaznim izvorom informacija za sve one koji strastveno prate ovu industriju.

Slikanje za “Plejboj”

Lidija Piroški, poznata po svom radu u automobilskoj industriji, 2004. godine odlučila je da se pojavi u nešto drugačijem svetlu. Njene fotografije za srpsko izdanje časopisa “Plejboj” privukle su značajnu pažnju javnosti. Pozirajući ležeći na motoru i za volanom automobila, Lidija je zauzela izazovne poze koje su bile sve samo ne konvencionalne.

Objavljene u trećem broju časopisa, fotografije su bile više od običnog vizuelnog materijala – bile su izjava. Lidija je, kako je sama izjavila, želela da razbije predrasude koje su tada bile prisutne u srpskom društvu. Njena odluka da se slikala za “Plejboj” nije bila samo hrabar potez, već i način da pokaže da žene mogu biti snažne i senzualne, bez obzira na stereotipe koji su često prisutni u tradicionalnim sredinama.

Iako je to bio korak koji bi neki mogli smatrati kontroverznim, Lidija ne izražava kajanje. Njen stav prema ovoj epizodi iz prošlosti je jasan. To je bio izbor koji je napravila svesno, sa željom da pomeri granice i inspiriše druge da se ne boje da izraze sebe.

Za kraj

Lidija Piroški je žena čiji je profesionalni i lični put obilježen hrabrošću i inovativnošću. Njen doprinos medijskom izvještavanju o automobilskoj industriji kroz “Vrele gume” je nemerljiv. Njeni putopisi u “Planetarijumu” otvaraju prozore u svet za sve one željne otkrivanja novih horizonta. Lidijino pojavljivanje u “Plejboju” 2004. godine bilo je više od senzacionalizma. To je bio čin izazivanja i rušenja predrasuda, potvrda da žene mogu biti snažne i u domenu koji se tradicionalno smatra muškim. 

Njena sposobnost da se prilagodi i istakne u različitim sferama, od novinarstva do modelovanja, odražava njenu svestranost i odlučnost da se izrazi na svoj način. Lidija Piroški ostaje inspiracija mnogima, simbol da su granice tu da bi se preispitivale i da je svaki oblik izražavanja, bilo kroz reči ili slike, prilika za dijalog i razvoj.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

  • Ko je Lidija Piroški? Lidija Piroški je poznata novinarka i direktorica medijskog sistema “Vrele gume”. Takođe je poznata po svom radu na putopisnom serijalu “Planetarijum”.
  • Šta je “Planetarijum”? “Planetarijum je putopisni serijal.
  • Koje destinacije je Lidija predstavila?  Neke od predstavljenih destinacija su Kostarika, Napulj, Maroko, Albanija.
  • Kakav je njen stav o slikanju za “Plejboj”? Lidija se ne kaje zbog slikanja za “Plejboj”, želela je da razbije predrasude.

Spoljne reference: