Nemanja Stojić sport

Nemanja Stojić

Ko je Nemanja Stojić?

Nemanja Stojić, rođen 15. januara 1998. godine u Beogradu, istaknuti je srpski fudbaler koji trenutno igra za FK Crvena zvezda, jedan od najprestižnijih klubova u Srbiji. Od početaka karijere u manjim klubovima, preko značajnih uloga u Metalcu i TSC Bačkoj Topoli, Stojić je razvio reputaciju svestranog odbrambenog igrača sposobnog za igru na više pozicija. Njegov prelazak u Crvenu zvezdu bio je ključan korak u njegovoj karijeri, dodatno potvrđujući njegovu vrednost na srpskoj fudbalskoj sceni. Stojićeva sposobnost da se prilagodi različitim taktičkim zahtevima čini ga dragocenim igračem kako za klub tako i za nacionalni tim.

Nemanja Stojić

Nemanja Stojić je istaknuti srpski fudbaler

Početak karijere

Nemanja Stojić započeo je svoju fudbalsku karijeru u mlađim kategorijama FK Partizan, gde je stekao prve važne fudbalske veštine. Tokom leta 2016. godine, prešao je u FK Voždovac, gde je nastavio svoj razvoj, igrajući kako za omladinske tako i za prvi tim. Njegovo prisustvo u prvom timu Voždovca naglašeno je učešćem u osmini finala Kupa Srbije protiv FK Spartak iz Subotice.

Nakon Voždovca, Stojićeva karijera uzima značajan obrt kada u februaru 2017. godine prelazi u FK Crvena zvezda, potpisujući trogodišnji ugovor. Tokom prve sezone u Crvenoj zvezdi, Stojić je uglavnom bio deo omladinskog tima, ali je dobio priliku da se dokaže i u nekoliko mečeva za rezervni tim u nezvaničnom takmičenju poznatom kao Liga B timova. Tadašnji vršilac dužnosti trenera prvog tima, Boško Đurovski, uključio ga je u treninge prvog tima zajedno sa drugim omladincima. Njegove izvedbe tokom letnjih priprema pod vođstvom trenera Vladana Milojevića dodatno su uticale na njegovu karijeru, otvarajući mu vrata stalnog učestvovanja u prvoj ekipi.

Pozajmice

Nakon što je Nemanja Stojić stekao osnovno iskustvo u Crvenoj zvezdi, poslat je na jednogodišnju pozajmicu u FK Grafičar. Tokom svoje prve sezone tamo, Stojić je bio ključni igrač u osvajanju prvog mesta u Srpskoj ligi Beograd, čime je Grafičar ostvario plasman u viši rang takmičenja. U sezoni 2018/19. bio je jedan od najistaknutijih igrača u Prvoj ligi Srbije, odigravši 29 od ukupno 30 utakmica.

Za sezonu 2020/21, Stojić je poslat na pozajmicu u FK Zlatibor iz Čajetine, gde je debitovao u Superligi Srbije, najvišem nivou fudbalskog takmičenja u zemlji. Iako je sezonu započeo u Zlatiboru, vratio se u Grafičar tokom iste sezone. Tokom svog povratka, Stojić je ostavio značajan trag, postigavši het-trik u utakmici protiv FK Sloga iz Kraljeva, demonstrirajući svoju sposobnost i igračku zrelost.

FK “Metalac” i “TSC Bačka Topola”

U junu 2021. godine, Nemanja Stojić potpisao je ugovor sa FK Metalac iz Gornjeg Milanovca. Nakon odlaska Bojana Mlađovića, Stojić je preuzeo ulogu kapitena tima u drugom delu sezone, što je bila značajna prilika da pokaže svoje vođstvo na terenu. Njegova sposobnost da vodi tim bila je od ključnog značaja za Metalac u tom periodu.

Godinu dana kasnije, tokom leta 2022, Stojić je obnovio saradnju sa trenerom Žarkom Lazetićem potpisavši za TSC iz Bačke Topole. U TSC-u, Stojić je proveo dve produktivne sezone, tokom kojih je odigrao ukupno 78 utakmica u svim takmičenjima. Ovo uključuje i učešće u grupnoj fazi Lige Evrope za takmičarsku sezonu 2023/24, gde je njegov doprinos na terenu bio vitalan za uspehe kluba u evropskim takmičenjima.

Nemanja Stojić

Nemanja Stojić je potpisao trogodišnji ugovor za “Crvenu Zvezdu”

“Crvena Zvezda”

Nemanja Stojić započeo je novo poglavlje svoje karijere vraćajući se u FK Crvena zvezda u junu 2024. godine, čime je drugi put u svojoj karijeri obukao dres ovog kluba. Novi ugovor, koji će trajati tri godine, dodelio mu je dres sa brojem 15, koji je ranije pripadao Aleksandru Dragoviću. Ovaj povratak uključio je i finansijske aspekte, s Crvenom zvezdom koja je za transfer izdvojila milion evra. Kao deo sporazuma, Crvena zvezda je takođe pristala da odustane od budućih procenata od transfera igrača Petra Stanića i Veljka Ilića. U sklopu ovih pregovora, Andrej Petrović prešao je iz Crvene zvezde u TSC, što je dodatno potvrdilo obim i značaj ove razmene igrača između dva kluba.

Reprezentacija

Selektor Dragan Stojković prepoznao je kvalitete Nemanje Stojića te ga je uvrstio u sastav seniorske reprezentacije Srbije za prijateljski susret protiv Sjedinjenih Američkih Država u januaru 2023. godine. Stojić je tom prilikom bio na terenu tokom celog meča, što je bio značajan trenutak u njegovoj internacionalnoj karijeri. 

Njegove dobre partije nisu ostale neprimećene, pa ga je Stojković uključio i u širi spisak igrača za kvalifikacione mečeve za Evropsko prvenstvo protiv Litvanije i Crne Gore u martu iste godine. U maju 2024, Stojić je prvo bio deo šireg spiska od 35 igrača za Evropsko prvenstvo, a kasnije i u konačnom sastavu reprezentacije za to takmičenje, što je potvrda njegovog stalnog napretka i značaja za nacionalni tim.

Stil igre

Nemanja Stojić se ističe svojom svestranošću na fudbalskom terenu i sposobnošću da igra na više ključnih defanzivnih pozicija. Ovaj talentovani igrač počeo je svoju profesionalnu karijeru kao štoper i desni bek. Međutim, vremenom se dokazao i kao izuzetno koristan zadnji vezni. Stojićeva adaptibilnost omogućila mu je da se izdvoji u svakom timu za koji je igrao, posebno se ističući u FK Grafičaru, gde je njegov doprinos bio ključan za promociju tima u viši rang.

Njegova igra karakteriše se inteligentnim pozicioniranjem, sposobnošću da čita igru i interveniše tamo gde je najpotrebnije. U FK Metalac i kasnije u TSC iz Bačke Topole, Stojić je često započinjao akcije, pokazujući svoje veštine u vođenju lopte i organizaciji napada. Takođe, njegova sposobnost da se prilagodi taktičkim zahtevima trenera i da preuzme različite uloge na terenu ga čini izuzetno vrednim igračem.

Njegova igra u veznom redu, posebno u utakmicama gde je potrebno više defanzivne sigurnosti ili kreiranje viška u napadu, demonstrira njegovu tehničku osposobljenost i taktičku inteligenciju. Ove osobine su ga učinile cenjenim članom svakog tima, a njegova sposobnost da postiže ključne golove u važnim utakmicama samo dodatno potvrđuje njegovu vrednost na terenu.

Nemanja Stojić

Nemanja Stojić se ističe svojom svestranošću na fudbalskom terenu i sposobnošću da igra na više ključnih defanzivnih pozicija

Lični život

Nemanja Stojić deli svoj privatni život sa dugogodišnjom partnerkom, Milicom Perić. Ona je igrala značajnu ulogu tokom njegovih profesionalnih prelazaka, pružajući mu podršku u ključnim trenucima. Njihova zajednička pojava bila je posebno uočljiva prilikom potpisivanja njegovog najnovijeg ugovora sa Crvenom zvezdom, što ukazuje na čvrstu podršku i zajedništvo koje deluju van terena. Ovakva podrška igra bitnu ulogu u Stojićevoj karijeri, pružajući mu emocionalnu stabilnost i sigurnost potrebnu za uspehe na profesionalnom planu.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

 • Ko je Nemanja Stojić? Nemanja Stojić je profesionalni fudbaler iz Srbije, trenutno igra za Crvenu zvezdu. Poznat je po svojoj svestranosti na terenu, sposoban da igra kao štoper i defanzivni vezni.
 • U kojim klubovima je Stojić igrao pre dolaska u Crvenu zvezdu? Pre nego što se pridružio Crvenoj zvezdi, Stojić je igrao za Voždovac, Grafičar, Metalac, i TSC Bačka Topola.
 • Kada je Stojić debitovao za reprezentaciju Srbije? Stojić je za reprezentaciju Srbije debitovao u januaru 2023. godine u prijateljskom meču protiv Sjedinjenih Američkih Država.

Za kraj

Nemanja Stojić je primer modernog fudbalera čija karijera ilustruje uspeh kroz konstantan razvoj i prilagodljivost. Njegove igračke sposobnosti omogućile su mu da se istakne u više klubova, uključujući Crvenu zvezdu i TSC Bačka Topola, dok je njegova uloga u nacionalnom timu potvrdila njegov kvalitet na međunarodnom nivou. Sa podrškom partnerke Milice, Stojić nastavlja da gradi svoj profesionalni put, dokazujući da su strast prema igri i porodična podrška ključni za postizanje i održavanje vrhunskih rezultata u svetu fudbala.

Spoljne reference:

Klupske informacije

Trenutni klub

 • Klub: Crvena zvezda
 • Broj: 15

Juniorska karijera

 • Partizan
 • Voždovac: 2016.
 • Crvena zvezda: 2017.

Seniorska karijera

 • 2016. Voždovac: Nastupi 0, Golovi 0
 • 2017—2021. Crvena zvezda: Nastupi 0, Golovi 0
 • 2017—2020. → Grafičar (na pozajmici): Nastupi 80, Golovi 11
 • 2020. → Zlatibor Čajetina (na pozajmici): Nastupi 4, Golovi 0
 • 2020—2021. → Grafičar (na pozajmici): Nastupi 21, Golovi 3
 • 2021—2022. Metalac Gornji Milanovac: Nastupi 36, Golovi 5
 • 2022—2024. TSC Bačka Topola: Nastupi 66, Golovi 5
 • 2024 Crvena zvezda

Reprezentacija

2023— Srbija: Nastupi 2, Golovi 0

Nagrade

Grafičar:

 • Srpska liga Beograd: 2018/19.