Srđan Babić sport

Srđan Babić

Ko je Srđan Babić?

Srđan Babić, rođen 22. aprila 1996. godine u Banjoj Luci, predstavlja značajnu figuru u srpskom fudbalu. Svoje fudbalske veštine najčešće demonstrira na poziciji centralnog beka. Trenutno je član kluba Spartak iz Moskve i nacionalnog tima Srbije, gde svojim umećem doprinosi kako na klupskom, tako i na međunarodnom nivou. Njegova karijera obuhvata igre u nekoliko evropskih klubova i značajno učešće na međunarodnim turnirima, što ga čini cenjenim igračem na fudbalskoj sceni.

Srđan Babić

Srđan Babić je istaknuti srpski fudbaler i reprezentativac

Početak fudbalske karijere

Srđan Babić započeo je svoju sportsku karijeru u FK Borac iz Banja Luke, gde je prve fudbalske korake načinio pre nego što je 2011. godine prešao u omladinske redove Vojvodine. Njegov značajan prvi timski debi desio se 1. marta 2014. godine kada je pod vođstvom trenera Branka Babića odigrao svih 90 minuta i pomogao svojoj ekipi da zabeleži pobedu od 2–0 protiv Voždovca. Iako je te sezone odigrao samo osam ligaških mečeva, njegove impresivne performanse dovele su do toga da bude uključen u idealni tim lige.

Njegov doprinos Vojvodini bio je ključan i u osvajanju Srpskog kupa. U finalnom meču protiv Jagodine postigao je gol i tako direktno doprineo pobedi od 2–0. Nastavivši da pokazuje konzistentnost, Babić je tokom sezone 2014–15 postao stalni član prve postave na poziciji centralnog beka, ukupno nastupivši u 27 takmičenja. Njegov rani uspeh i posvećenost igri jasno su naznačili da je pred njim obećavajuća karijera.

“Real Sociedad”

Srđan Babić je 8. jula 2015. godine potpisao četvorogodišnji ugovor sa španskim klubom Real Sociedad. Dodeljen je rezervnom timu u Segunda Division B. Tokom sezone 2015–16, Babić se istakao kao neosporni starter, zabeleživši impresivne 31 nastup i postigavši tri gola. Njegov doprinos timu bio je ključan, a snažne i konstantne igre u odbrani pomogle su mu da izgradi reputaciju pouzdanog centralnog beka. Njegova sposobnost da balansira između odbrane i povremenih izleta u napad dovela je do toga da postane jedan od istaknutijih igrača u rezervnom timu Real Sociedada, čime je nagovestio svoj potencijal za uključivanje u prvi tim.

Pozajmica u “Reus”

Dana 31. avgusta 2016. godine, Srđan Babić je bio poslat na jednogodišnju pozajmicu u Reus Deportiu, španski klub iz Segunda Division. Tokom svoje pozajmice, Babić nije bio prvi izbor u odbrani, s obzirom da su Pichu Atienza i Jesus Olmo bili preferirani ispred njega. Ipak, uspeo je da zabeleži 11 nastupa u toku sezone, što je pokazalo njegovu spremnost da se bori za mesto u timu. Značajan trenutak za njega bio je postizanje njegovog prvog profesionalnog gola, kada je zatresao mrežu u meču protiv Cordobe 4. decembra, uprkos porazu njegovog tima sa 1-2 na domaćem terenu. Ovaj gol nije samo bio važan lični uspeh za Babića, već je takođe potvrdio njegovu sposobnost da doprinosi timu čak i u teškim okolnostima.

Srđan Babić

Srđan Babić je 2017. godine došao na jednogodišnju pozajmicu u “Crvwnu Zvezdu”

“Crvena Zvezda”

Srđan Babić je započeo svoju avanturu u Crvenoj zvezdi 7. jula 2017. godine. Došao je na jednogodišnju pozajmicu u klub iz srpske Superlige. Tokom zimske pauze sezone 2017/18, Crvena zvezda je otkupila njegov ugovor za sumu od 800,000 evra, nakon čega je Babić potpisao trajni četvorogodišnji ugovor sa klubom 9. februara 2018. godine. Babić je postigao svoj prvi gol za Crvenu zvezdu u pobedi od 5-2 protiv Mladosti iz Lučana 1. aprila 2018, koristeći asistenciju Slavoljuba Srnića iz kornera. Kasnije, 12. avgusta 2018, postigao je gol u pobedi od 3-0 protiv Spartaka iz Subotice. Babićev doprinos timu je bio zapažen, što mu je omogućilo da se brzo integriše i postane važan deo odbrambene linije kluba.

“Almerija” i “Spartak Moskva”

Srđan Babić, talentovani srpski fudbaler, nastavio je svoju internacionalnu karijeru prelascima između evropskih klubova kroz različite pozajmice i transfera. Tokom leta 2020. godine, Babić je prešao na pozajmicu u portugalski klub Famalikao. Tu je proveo celu sezonu 2020/21, pokazujući solidne igre koje su dodatno utvrdile njegovu vrednost na terenu. Nakon kratkog povratka u Crvenu zvezdu, gde je odigrao samo tri utakmice u sezoni 2021/22, Babić se ponovo zaputio preko granica Srbije, ovog puta u Španiju.

Krajem avgusta 2021. godine, našao se u španskom klubu Almerija. Bio je ključni igrač u sezoni koja je klubu omogućila povratak u La Ligu. Njegove impresivne igre u španskoj Segundi dovele su do toga da bude uvršten u idealni tim lige. U junu 2022. godine, Almerija je odlučila da otkupi njegov ugovor od Crvene zvezde.

Nakon uspešnog perioda u Španiji, Babić je 2023. godine prešao u Spartak iz Moskve. Potpisao je trogodišnji ugovor sa ovim renomiranim ruskim klubom. Ovaj potez ne samo da je proširio njegove profesionalne horizonte već je i naglasio njegovu sposobnost da se prilagođava različitim stilovima i zahtevima evropskog fudbala.

Srđan Babić

Srđan Babić je 2023. godine prešao u “Spartak” iz Moskve

Reprezentacija

Srđan Babić, u ulozi defanzivca mlade reprezentacije Srbije, učestvovao je na Evropskom prvenstvu za mlade 2019. godine koje se održavalo u Italiji i San Marinu. Iako je tim doživeo rane poraze u svim grupnim utakmicama, iskustvo je za Babića predstavljalo značajnu etapu u razvoju njegove internacionalne karijere. Tokom turnira, Babić je propustio prvi meč protiv Austrije, ali je u narednim igrama protiv Nemačke i Danske proveo punih 90 minuta na terenu, pokazujući svoje umeće i borbenost. Ovaj turnir mu je pružio priliku da se nadmeće na visokom nivou i stekne dragoceno iskustvo igrajući protiv nekih od najboljih mladih talenata Evrope.

Lični život

Srđan Babić, poznati srpski fudbaler i reprezentativac, zakoračio je u novo poglavlje svog života, postavši otac. Njegova supruga Teodora rodila je sina, kome su ponosni roditelji dali ime Mihailo, odražavajući bogatu srpsku i hrišćansku tradiciju. Ova radosna vest brzo se proširila među fanovima i prijateljima, a Babić je podelio trenutke sreće sa svojim pratiocima na društvenim mrežama objavivši fotografiju novorođenčeta. Njegov trenutni klub, Spartak iz Moskve, kao i navijači i prethodni klubovi u kojima je igrao, uključujući Almeriju, Crvenu zvezdu i Vojvodinu, brzo su uputili čestitke i izraze podrške. 

FAQ – najčešće postavljana pitanja

 • Kada je Srđan Babić započeo svoju profesionalnu fudbalsku karijeru? Srđan Babić je svoju profesionalnu karijeru započeo igrajući za FK Vojvodinu, gde je debitovao 2014. Godine.
 • Za koje klubove je Srđan Babić igrao tokom svoje karijere? Tokom svoje karijere, Babić je igrao za više klubova, uključujući Vojvodinu, Real Sociedad B, Reus, Crvenu zvezdu, Almeriju i Spartak iz Moskve.
 • Koji je najznačajniji trenutak u reprezentativnoj karijeri Srđana Babića? Jedan od značajnih trenutaka u njegovoj reprezentativnoj karijeri bio je učešće na Evropskom prvenstvu za mlade 2019. godine u Italiji i San Marinu.

Za kraj

Srđan Babić, sa svojom uspešnom karijerom i privatnim dostignućima, ostavlja značajan trag u svetu fudbala. Njegovo putovanje od početaka u Banjoj Luci do međunarodnih terena u Španiji i Rusiji ilustruje njegovu posvećenost i strast prema sportu. Uloga oca dodatno obogaćuje njegov lični život, dajući mu novu dimenziju i inspiraciju. Kako nastavlja svoju karijeru u Spartaku iz Moskve, Babić ne samo da predstavlja svoje klubske boje već i svoju zemlju, afirmišući se kao izuzetan sportista i čovek na svim poljima života.

Spoljne reference:

Klupske informacije

 • Trenutni klub: Spartak Moskva
 • Broj: 6

Juniorska karijera

 • 2001—2011: Borac Banja Luka
 • 2011—2014: Vojvodina

Seniorska karijera

 • 2014—2015: Vojvodina
 • 2015—2017: Real Sociedad
 • 2015—2016: Real Sociedad B (pozajmica)
 • 2016—2017: Reus (pozajmica)
 • 2017—2022: Crvena zvezda
 • 2020—2021: Famalicao (pozajmica)
 • 2021—2022: Almeria (pozajmica)
 • 2022—2023: Almeria
 • 2023—: Spartak Moskva

Reprezentacija

 • 2012—2013: Srbija do 17
 • 2013—2015: Srbija do 19
 • 2014—2015: Srbija do 20
 • 2015—2019: Srbija do 21
 • 2022—: Srbija

Trofeji

 • Vojvodina: Kup Srbije (1): 2013/14.
 • Crvena zvezda: Superliga Srbije (3): 2017/18, 2018/19, 2019/20.

Odlikovanja

 • Medalja zasluga za narod (Republika Srpska)