Ivica Dačić politika

Ko je Ivica Dačić?

Ivica Dačić, rođen u Prizrenu 1. januara 1966, predstavlja istaknutu figuru u političkom životu Srbije. Tokom svoje dugogodišnje karijere, Dačić je obavljao niz visokih državnih funkcija, uključujući uloge predsednika Narodne skupštine, premijera Srbije, kao i ministra unutrašnjih i spoljnih poslova. Od 2006. godine, on je na čelu Socijalističke partije Srbije, gde je značajno uticao na njenu organizaciju i strategiju. Sa bogatim iskustvom u vođenju ključnih političkih pozicija, Dačić je ostavio dubok trag u upravljanju državom i njenom političkom razvoju.

Ivica Dačić

Ivica Dačić je istaknuti srpski političar

Rani život i obrazovanje

Ivica Dačić je rođen 1966. godine u Prizrenu, u skromnoj porodici. Njegov otac, Desimir, bio je policajac, a majka, Jelena (devojačko prezime Đorđević), bila je domaćica. Zbog očeve službe, porodica se često selila. Ivica je već sa tri godine naučio da čita i piše, i bio je poznat kao veoma talentovano dete. O njemu je list “Večernje novosti” objavio članak pod naslovom “Enciklopedija u kratkim pantalonama”, ističući njegovu rano razvijenu intelektualnu znatiželju.

Osnovnu školu završio je u Žitorađi, a srednje obrazovanje stekao u gimnaziji u Nišu. Nakon toga, upisao je Fakultet političkih nauka na Univerzitetu u Beogradu, smer novinarstvo, gde je diplomirao sa izuzetnim uspehom. Ivica ima i sestru Emicu, koja je profesionalna glumica, najpoznatija po ulozi sekretarice Zorice u TV seriji “Porodično blago”. Ovaj period njegovog života postavio je temelje za njegovu dalju akademsku i profesionalnu karijeru u politici.

Početak političke karijere

Ivica Dačić je svoju političku karijeru započeo kao prvi predsednik mladih socijalista Beograda 1990. godine, čime je odmah stekao značajnu ulogu unutar Socijalističke partije Srbije. Od 1992. do 2000. godine obavljao je funkciju portparola ove partije, što mu je omogućilo da bude jedan od ključnih lica u javnom predstavljanju partije tokom burnih devedesetih. Pored toga, bio je i predsednik Gradskog odbora Socijalističke partije Srbije u Beogradu i potpredsednik stranke od 2000. do 2003. godine.

U istom periodu, Dačić je služio kao savezni poslanik u Veću građana Savezne skupštine Savezne Republike Jugoslavije, a kasnije i u Skupštini Državne zajednice Srbije i Crne Gore, sve do 2004. godine. Tokom kratkog perioda od oktobra 2000. do januara 2001, bio je ministar za informisanje u Prelaznoj Vladi Republike Srbije, što je bio njegov prvi direktan angažman u izvršnoj vlasti.

Njegova uloga u Socijalističkoj partiji Srbije dodatno se učvrstila kada je decembra 2006. godine izabran za predsednika partije, što mu je omogućilo da utiče na političke smernice i strategije. Nakon parlamentarnih izbora 2008. godine i formiranja Vlade Mirka Cvetkovića, Dačić je preuzeo dvostruku dužnost zamenika predsednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova, čime je započeo jedan od najznačajnijih segmenata svoje političke karijere.

Politički uspon

Nakon parlamentarnih izbora 2012. godine, Ivica Dačić je postao premijer Srbije, što je označilo ključni trenutak u njegovoj političkoj karijeri. Mandat mu je poverio tadašnji predsednik Srbije, Tomislav Nikolić, 28. juna 2012. godine. Dačićev premijerski mandat trajao je do proleća 2014. godine, nakon čega je na mesto premijera došao Aleksandar Vučić. Međutim, Dačić nije napustio vladu, već je preuzeo funkcije prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova​​.

Tokom 2015. godine, obavljao je i funkciju Predsedavajućeg OEBS-u, gde su njegovi ključni saradnici bili Ivica Tončev i Petar Škundrić, visoki funkcioneri u sportskom sektoru​​.

Ivica Dačić je takođe bio aktivan u sportskom sektoru, gde je obavljao dužnosti u KK Partizan i bio predsednik fudbalskog kluba Palilulac iz Beograda​​.

Na lokalnim i parlamentarnim izborima 2023. godine, Socijalistička partija Srbije, čiji je Dačić predsednik, zabeležila je slab rezultat, što je dovelo do njegovog ponuđenog, ali odbijenog ostavke na čelo stranke​. U maju 2024. godine, Dačić je ponovo preuzeo funkcije potpredsednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova u novoj vladi​.

Ivica Dačić

Od maja 2024. godine Ivica Dačić je na funkciji potpredsednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova u novoj vladi

Politički stavovi

Ivica Dačić je tokom svoje karijere često izražavao jake stavove koji spajaju elemente komunizma i nacionalizma. Govoreći na Megatrend univerzitetu u Beogradu 2014. godine, Dačić je komunizam opisao kao “najhumaniju ideologiju koja postoji u svetu” i izrazio uverenje da je “socijalizam jedini ispravan i pravi put za čovečanstvo”. Ove izjave odražavaju njegovo duboko verovanje u socijalističke principe koje promoviše kao lider Socijalističke partije Srbije​​.

Pored svoje privrženosti socijalističkim idejama, Dačić sebe takođe identifikuje kao nacionalista, što je vidljivo kroz njegovu retoriku u javnim nastupima. Ova kombinacija ideologija se ogleda u politikama koje podržavaju tradiicionalne vrednosti, narodne običaje, i stavove koji su često skeptični prema evropskim integracijama. Prema istraživanjima CeSID-a, pristalice Socijalističke partije Srbije u velikoj meri podržavaju ovakve stavove, što ukazuje na značajan uticaj Dačićevih političkih ideja među njegovim pristalicama.

Kontroverze

Ivica Dačić je tokom svoje političke karijere bio izložen raznim kontroverzama i kritikama koje su često odražavale složene političke i društvene uslove u Srbiji. Jedna od najznačajnijih kontroverzi tiče se njegovog nedovoljnog poznavanja engleskog i francuskog jezika tokom obavljanja funkcije ministra spoljnih poslova, što je izazvalo kritike u javnosti i medijima, s obzirom na važnost tih jezika u međunarodnoj diplomaciji.

Druga značajna kritika odnosila se na njegovu političku prošlost i dugo trajanje u vrhu Socijalističke partije Srbije, što je dovodilo do diskusija o njegovoj ulozi tokom devedesetih godina i povezanosti sa politikama koje su tada vladale​​. Ova kritika se često pojavljivala u kontekstu debate o političkoj odgovornosti i reformi političkog sistema u Srbiji.

Takođe, njegove veze sa sportskim organizacijama, posebno sa KK Partizan i fudbalskim klubom Palilulac, privukle su pažnju javnosti zbog potencijalnih sukoba interesa između njegovih političkih funkcija i uloga u sportu. Ove veze su se često analizirale u kontekstu šire rasprave o mešanju politike i sporta u Srbiji.

Ivica Dačić

Ivica Dačić sa suprugom Sanjom na slici

Lični život

Ivica Dačić je oženjen Sanjom Dačić, rođenom Đaković, koja je završila italijanski jezik i književnost. Bračni par ima sina Luku, rođenog 1999. godine, i ćerku Andreu, rođenu u decembru 2005. godine. Ivica često javno ističe da mu je supruga najveći oslonac i životna podrška. Sanja Dačić je osoba koja se retko pojavljuje u javnosti, a zajedno sa suprugom se često može videti samo u svečanim prilikama ili na glasačkom mestu tokom izbora. Ivica Dačić je poznat po tome što na veseljima voli da zapeva, što pokazuje njegov socijalni i opušteni karakter van političkih dužnosti. Osim toga, govori engleski i ruski jezik, što mu omogućava međunarodnu komunikaciju u okviru svojih političkih i diplomatskih aktivnosti. Proglašen je za “Najevropljanina” za 2009. godinu.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

  • Ko je Ivica Dačić? Ivica Dačić je srpski političar, dugogodišnji član i lider Socijalističke partije Srbije, koji je obavljao razne visoke političke funkcije uključujući uloge premijera i ministra spoljnih poslova Srbije.
  • Kada je Ivica Dačić rođen? Rođen je 1. januara 1966. godine u Prizrenu.
  • Koje obrazovanje posjeduje Ivica Dačić? Dačić je diplomirao na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, smer novinarstvo.
  • Koje jezike govori Ivica Dačić? Pored srpskog, Dačić govori engleski i ruski jezik.
  • Da li Ivica Dačić ima porodicu? Oženjen je Sanjom Dačić, sa kojom ima sina Luku i ćerku Andreu.

Za kraj

Ivica Dačić, istaknuti srpski političar, kroz svoju karijeru odlikuje se ulogama premijera, ministra i lidera Socijalističke partije Srbije. Njegova politička filozofija meša elemente socijalizma i nacionalizma, što se odražava kroz njegovo zagovaranje socijalističkih vrednosti kao “najhumanije ideologije”. Kontroverze i kritike, koje su ga pratile, odražavaju složenu prirodu njegovih političkih stajališta i upravljanja. Dačić takođe pokazuje duboku posvećenost porodici i očuvanju privatnosti, a poznat je i po svojim umetničkim sposobnostima u muzici. Njegov uticaj u političkom spektru Srbije ostaje značajan i dugotrajan.

Spoljne reference:

Priznanja

  • “Zlatni znak Policije Republike Srpske” dodijeljen je Ivici Dačiću 28. aprila 2012. u Banjoj Luci za sveukupnu saradnju Policije Srbije i Policije Republike Srpske.
  • Orden Republike Srpske na lenti.