Jelena Žarić Kovačević politika

Jelena Žarić Kovačević

Ko je Jelena Žarić Kovačević?

Jelena Žarić Kovačević, rođena 2. maja 1981. godine, istaknuta je figura u političkom životu Srbije. Kao članica Srpske napredne stranke, njen angažman u Narodnoj skupštini Srbije započeo je 2016. godine. Trenutno zauzima važnu ulogu u parlamentu i aktivno doprinosi razvoju zakonodavstva, usmerenog ka unapređenju državne uprave i lokalne samouprave. Njen politički put odražava posvećenost pitanjima koja oblikuju svakodnevni život građana, kao i nacionalnu politiku.

Jelena Žarić Kovačević

Jelena Žarić Kovačević je istaknuta srpska političarka

Rani život i obrazovanje

Jelena Žarić Kovačević rođena je u Nišu, gradu koji se tada nalazio unutar granica Socijalističke Republike Srbije. Odrasla je u ovom istorijskom i kulturnom centru, što je imalo značajan uticaj na njeno obrazovanje i razvoj. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Nišu, gde je kasnije i magistrirala. Time je stekla duboke akademske osnove u pravu. Njena akademska karijera nije se zaustavila na tome. Postala je i profesor prava, pre nego što se u potpunosti posvetila političkoj karijeri. Ova svestrana obrazovna pozadina pružila joj je čvrst temelj za razumevanje pravnih i upravljačkih struktura.

Poslovna karijera

Pre nego što je započela svoju političku karijeru, Jelena Žarić Kovačević bila je angažovana u pravnom sektoru kao advokat, sve do 2012. godine. Njeno profesionalno iskustvo u advokaturi omogućilo joj je da stekne značajne veštine u rešavanju pravnih pitanja i upravljanju složenim situacijama, što je kasnije koristila u političkom radu. Godine 2012, prešla je na značajnu administrativnu funkciju u svom rodnom gradu Nišu, gde je bila zamenik sekretara Skupštine Grada Niša.

Ova uloga je podrazumevala odgovornosti koje su obuhvatale nadzor nad lokalnim zakonodavnim procedurama i učestvovanje u planiranju gradskih projekata. Njeno mesto zamenika sekretara zadržala je sve do marta 2016. godine, kada preuzima još jednu važnu funkciju. Postala je predsednica Gradske izborne komisije. Međutim, njeno vreme na ovoj poziciji bilo je kratko jer je već u julu iste godine podnela ostavku kako bi prešla na nacionalni nivo politike, postavši narodna poslanica. Kontroverze su se pojavile vezano za prihode koje su ona i drugi članovi izborne komisije primili. Jelena je to objasnila kao standardnu proceduru zasnovanu na prethodnim presedanima.

Politička karijera

Politička karijera Jelene Žarić Kovačević počela je na parlamentarnim izborima u Srbiji 2014. godine, kada se našla na 219. mestu na izbornoj listi stranke “Aleksandar Vučić — Budućnost u koju verujemo”. Iako ova pozicija nije obećavala izbor, stranka je ostvarila značajnu pobedu osvojivši 158 od 250 mogućih mandata. Njeno političko napredovanje bilo je očigledno 2016. godine kada je bila promovisana na 51. mesto na listi “Aleksandar Vučić — Srbija je pobednička”. Stranka je osvojila 131 mandat, što joj je omogućilo da uđe u parlament.

Tokom mandata 2016-2020, Žarić Kovačević je bila aktivna u različitim odborima Narodne skupštine. Bila je član Odbora za ustavna i zakonodavna pitanja, zamenik člana Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, te Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije. Takođe, predvodila je grupu prijateljstva sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i bila članica grupa prijateljstva sa brojnim drugim zemljama.

U izborima 2020. godine, zauzela je 144. mesto na listi “Aleksandar Vučić — Za našu decu”. Osvojila je mandat u skupštini s obzirom da je lista dobila 188 mandata. Tokom ovog mandata, preuzela je predsedavanje Odborom za ustavna i zakonodavna pitanja i postala član Odbora za pravosuđe, javnu upravu i lokalnu samoupravu. Nastavila je da vodi i grupu prijateljstva sa UAE.

Dana 2. maja 2024. godine, Žarić Kovačević je imenovana za ministra državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije, što predstavlja vrhunac njene političke karijere i odgovornost za vođenje jednog od ključnih ministarstava u vladi.

Jelena Žarić Kovačević

Jelena Žarić Kovačević je trenutno ministrica državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije

Lični život

Tokom trogodišnjeg perioda, bila je član Upravnog odbora Odbojkaškog kluba Niš. Klub je pod njenim vođstvom ostvario istorijski uspeh vraćanjem u superligu nakon 39 godina. Ovaj uspeh imao je veliki značaj već i za mlade igrače kluba, posebno one iz mlađih kategorija koji teže da postanu profesionalni sportisti. Njena posvećenost sportu se ne ogleda samo u podršci lokalnim timovima, već i u entuzijazmu za sve reprezentacije. Za nju, ulaganje u sport je ulaganje u zdravlje i dobrobit zajednice. To je motiviše da podržava projekte kao što su rekonstrukcije stadiona i izgradnja nacionalnih stadiona, čime se unapređuju uslovi za treniranje kako dece, tako i profesionalnih sportista.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

  • Kada je Jelena Žarić Kovačević počela svoju političku karijeru? Jelena je svoju političku karijeru započela 2014. godine kada se prvi put našla na izbornoj listi Srpske napredne stranke.
  • Koje funkcije je obavljala u Narodnoj skupštini? Jelena je bila članica više odbora, uključujući Odbor za ustavna i zakonodavna pitanja. Vodila je grupu prijateljstva sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima.
  • Koji su njeni najznačajniji doprinosi kao ministarke? Kao ministarka, Jelena je fokusirana na poboljšanje uslova u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi, te na razvoj projekata koji unapređuju infrastrukturu i usluge.
  • Da li Jelena Žarić Kovačević ima iskustva u sportu? Da, bila je član Upravnog odbora Odbojkaškog kluba Niš i aktivno se zalaže za unapređenje sportske infrastrukture i podsticanje mladih talenata.

Za kraj

Jelena Žarić Kovačević ostavlja značajan trag u političkom i društvenom životu Srbije. Njena karijera, koja obuhvata važne uloge u Narodnoj skupštini i ministarske pozicije, ilustruje njenu posvećenost unapređenju državne uprave i lokalne samouprave. Kroz svoj rad, posebno ističe značaj sporta i infrastrukturnih projekata, što pokazuje njenu želju za izgradnjom bolje budućnosti za sve građane. Njeni napori u razvoju pravnog sistema i sporta samo potvrđuju njenu viziju Srbije kao napredne i zdrave zajednice.