Maja Popović politika

Maja Popović

Ko je Maja Popović?

Maja Popović, rođena 1972. godine u Beogradu, istaknuta je pravnica i političarka koja trenutno obavlja funkciju ministra pravde Republike Srbije. Kao nezavisni političar, Maja je poznata po svom stručnom pristupu i posvećenosti reformama u pravosudnom sistemu. Njena karijera u pravosuđu i politici obuhvata niz značajnih pozicija i inicijativa koje su imale za cilj unapređenje pravnog okvira u Srbiji.

Maja Popović

Maja Popović je istaknuta srpska pravnica i političarka

Rani život i obrazovanje

Maja Popović je rođena 1972. godine u Beogradu, u porodici pravnika Jevđa i Vesne Kušić. Njeno obrazovanje započelo je u rodnom gradu gde je završila osnovnu školu, dok je srednju školu pohađala u međunarodnoj školi na Balearskim ostrvima, u Španiji. Tokom srednjoškolskog obrazovanja, Maja je bila đak generacije, a nastava se odvijala na engleskom i španskom jeziku, što joj je pružilo izvrsne jezičke veštine i širu kulturnu perspektivu. 

Godine 1989, upisala je Pravni fakultet u Beogradu, koji je završila u rekordnom roku, diplomirajući u svojoj 21. godini. Nakon toga, nastavila je svoje akademsko usavršavanje na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, gde je odbranila master rad sa prosečnom ocenom 9,80, što je još jednom potvrdilo njene izvanredne akademske sposobnosti. Diplomirala je kao jedan od najmlađih studenata sa ovim zvanjem na fakultetu​.

Radna karijera

Maja Popović svoju profesionalnu karijeru započela je radeći u advokatskoj kancelariji Vesne Kušić. Njeno prvo značajno iskustvo u pravosuđu dobila je kao sudijski pripravnik, a zatim i sudijski saradnik u Okružnom sudu u Beogradu. Ova rana iskustva bila su temelj za njeno dalje profesionalno usavršavanje i napredovanje. 

Sa samo 26 godina, Maja je postavljena za sudiju Prvog opštinskog suda u Beogradu, čime je postala najmlađi izabrani sudija u istoriji Srbije. Na ovoj poziciji, delovala je kao istražni sudija i kasnije kao predsednik veća u Građanskom odeljenju, gde je stekla reputaciju zbog svoje pravne stručnosti i etičkog pristupa. Od 2000. do 2012. godine, vodila je sopstvenu advokatsku kancelariju, gde je zastupala klijente u širokom spektru pravnih slučajeva, uključujući trgovačke i vanparnične sporove. Ova faza njene karijere omogućila je dalje produbljivanje njenog razumevanja i prakse u pravnom sistemu.

Politička karijera

Maja Popović svoju političku karijeru započela je 2012. godine kada je postala pomoćnik za nemedicinske poslove direktora Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Beogradu. Na ovoj poziciji, ostala je do 2014. godine, nakon čega prelazi u Bezbednosno-informativnu agenciju (BIA). U BIA, Maja je radila na različitim zadacima koji su uključivali međunarodnu saradnju, ljudske resurse i stambena pitanja. Takođe, bila je na čelu Odeljenja za sistemsko-pravne, normativne, imovinsko-pravne i stambene odnose. Njeno napredovanje nastavilo se kroz pozicije šefa Kabineta direktora Aleksandra Đorđevića, kao i specijalnog savetnika direktora BIA Bratislava Gašića.

Ove pozicije su joj omogućile da stekne značajno iskustvo u upravljanju i operativnim aspektima državne administracije, što je bilo presudno za njen dalji politički uspon. U oktobru 2020. godine, Maja Popović je predložena i izabrana za ministarku pravde Republike Srbije, što je kruna njene dosadašnje karijere i pokazatelj njenog dubokog razumevanja pravnih i administrativnih procesa u državi​.

Maja Popović

Maja Popović je izabrana za ministarku pravde Republike Srbije

​Kontroverze

Tokom svoje karijere, Maja Popović suočila se sa različitim izazovima i kontroverzama, što je uobičajeno za visoke položaje u pravosudnom i političkom sistemu Srbije. Njeno imenovanje za ministra pravde 2020. godine izazvalo je određene diskusije, posebno zbog njene prethodne uloge u Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA). Neki su izražavali zabrinutost da njena pozadina iz obaveštajne službe može uticati na njenu sposobnost da nepristrasno upravlja pravosudnim sistemom​.

Dodatno, Maja Popović se našla u centru pažnje kada su pojedini mediji pokrenuli pitanja o mogućim sukobima interesa, imajući u vidu da je njen suprug takođe sudija. Ovakve situacije postavljaju pitanja o integritetu pravosudnog sistema, iako konkretni dokazi o nepravilnostima nisu javno dokumentovani​.

Lični život

Maja Popović vodi ispunjen porodični život. Udana je za Rastka Popovića, sudiju krivičnog odeljenja Apelacionog suda u Beogradu, s kojim ima dvoje maloletne dece. Osim svoje bogate pravne i političke karijere, Maja je takođe poznata po svojoj poliglotnosti. Tečno govori engleski, italijanski, španski i francuski jezik, što odražava njen široki obrazovni spektar i međunarodno iskustvo koje je stekla tokom studija i rada. Ova jezička veština omogućila joj je da efikasno komunicira u međunarodnom okruženju i da uspešno vodi pregovore i projekte koji zahtevaju višejezičnu komunikaciju​.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

  • Ko je Maja Popović? Maja Popović je trenutna ministarka pravde u Vladi Republike Srbije, priznata pravnica i političarka.
  • Gde je Maja Popović završila fakultet? Završila je Pravni fakultet u Beogradu, a potom i master studije na Pravnom fakultetu u Novom Sadu.
  • Kada je Maja Popović postala ministarka pravde? Za ministarku pravde Republike Srbije izabrana je u oktobru 2020. godine.
  • Da li Maja Popović govori strane jezike? Da, tečno govori engleski, italijanski, španski i francuski jezik.
  • Koji su neki od profesionalnih izazova sa kojima se Maja Popović suočavala? Kroz svoju karijeru, suočavala se sa različitim izazovima u pravosuđu i politici, unapređujući pravni sistem i administrativne procese.

Za kraj

Maja Popović predstavlja primer posvećenog i uspešnog rada u pravnom i političkom sektoru Srbije. Njena karijera odlikuje se značajnim dostignućima u pravosuđu, a kao ministarka pravde, unapređuje pravne standarde i efikasnost administrativnih procedura. Sa bogatim akademskim znanjem i međunarodnim iskustvom, Maja Popović ostaje ključna figura u oblikovanju pravnog pejzaža u Srbiji, težeći ka transparentnijem i pravednijem društvu​.

Spoljne reference: