Milena Ivanović politika

Milena Ivanović

Ko je Milena Ivanović?

Milena Ivanović, rođena Popović, predstavlja značajnu figuru u savremenoj srpskoj politici i društvenom životu. Rođena 1983. godine, Milena je kroz svoj životni i profesionalni put ostavila neizbrisiv trag u srpskom društvu. Kao art istoričarka po obrazovanju, Milena je svoj profesionalni put započela daleko od političkih reflektora. Njen život se nepovratno promenio nakon udaje za Olivera Ivanovića, istaknutog političara iz Kosovske Mitrovice.

Tragično ubistvo njenog supruga Olivera 2018. godine, ne samo da je ostavilo dubok ožiljak na njenom ličnom životu, već je i usmerilo njene dalje korake ka aktivnijem učešću u politici. Milena se pridružila Srpskoj naprednoj stranci, gde je brzo stekla značajnu ulogu, postavši poslanica u Nacionalnoj skupštini Republike Srbije. Njena politička karijera, iako relativno kratka, već je obeležena značajnim doprinosima, posebno u oblastima kulture i obrazovanja.

Rani život i obrazovanje

Milena Ivanović rođena je 26. maja 1983. godine. Nakon završene osnovne i srednje škole strast prema umetnosti vodila ju je na Filozofski fakultet u Kosovskoj Mitrovici. Diplomirala je na odseku za istoriju umetnosti. Specijalizujući se za nacionalnu srednjovekovnu istoriju umetnosti, Milena je pokazala izuzetan talenat i posvećenost ovoj oblasti.

Njen akademski put nije se zaustavio na diplomskim studijama. Odlučna da produbi svoje znanje, upisala je doktorske studije na Univerzitetu Megatrend u Beogradu. Tokom svog akademskog razvoja, Milena je takođe delila svoje bogato znanje i iskustvo sa drugima. Kao asistent na Akademiji umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, predavala je istoriju umetnosti studentima vajarstva, grafičkog dizajna i slikarstva. Njeno predavanje nije bilo samo prenos znanja, već i inspiracija mladim umetnicima da istražuju i cene bogatstvo i složenost umetničke istorije. Milena Ivanović se istakla ne samo kao stručnjak u svom polju, već i kao mentor i inspirator budućim generacijama umetnika.

Politička karijera

Milena Ivanović, supruga pokojnog Olivera Ivanovića, u intervjuu iz 2019. godine iznela je zanimljive stavove o političkim dešavanjima koja su obeležila njen život. Posebno je istakla ulogu Marka Đurića, tadašnjeg direktora Kancelarije Srbije za Kosovo i Metohiju, u pomoći njenom suprugu tokom njegovog zatvora. Iako su Đurić i Ivanović bili politički rivali, posebno tokom kosovskih lokalnih izbora 2017. godine, Milena je naglasila da je Đurić učinio više za njenog supruga nego bilo ko drugi. Ovaj komentar dolazi uprkos oštrim kritikama koje je Đurić uputio prema Ivanoviću, što pokazuje složenost političkih odnosa i ličnih lojalnosti.

Milena je takođe otkrila da je bila ključna veza između Ivanovića i Đurića kada su se odnosi između njih dvojice zategli, te da je Đurića smatrala prijateljem. Ovi detalji pružaju uvid u kompleksnost političke scene na Kosovu i u Srbiji, kao i u lične dileme i odluke koje su oblikovale Milenin život.

Njeno priklanjanje Srpskoj naprednoj stranci početkom 2020. godine izazvalo je brojne negativne reakcije u javnosti. Ovaj potez usledio je nakon što su mediji pod kontrolom Srpske napredne stranke i Srpske liste, uoči atentata na Olivera Ivanovića, emitovali propagandni spot usmeren protiv njega. Spot je optuživao Ivanovića da radi protiv interesa Srba, dok je njegova politička organizacija “Građanska inicijativa ‘Sloboda, demokratija, pravda” bila jedina opozicija Srpskoj listi na Kosovu.

Milena Ivanović je na izborima 2020. godine bila 55. na listi “Aleksandar Vučić – Za našu decu”. To joj je omogućilo da dobije mesto u Skupštini. Njen politički put, iako kontroverzan, pokazuje njenu sposobnost da se nosi sa izazovima i da ostane aktivna u turbulentnom političkom okruženju.

Milena Ivanović

Milena Ivanović sa pokojnim suprugom Oliverom na slici

Atentat na Olivera Ivanovića

U ranim jutarnjim satima 16. januara 2018. Godine, izvršen je atentat na Olivera Ivanovića ispred sedišta njegove stranke u Kosovskoj Mitrovici. Atentat je izvršen od strane nepoznatih počinilaca. Nakon atentata Ivanović je prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici gde je i preminuo. Oliver Ivanović, istaknuti srpski političar, sahranjen je 18. januara 2018. godine u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, čime je Srbija izgubila jednog od svojih najznačajnijih političkih figura. Sahrani su prisustvovali brojni uglednici, među kojima su bili Ana Brnabić, tadašnja predsednica Vlade Srbije, i Marko Đurić, direktor Vlade Kancelarije za Kosovo i Metohiju. 

Lični život

Priča o ljubavi Milene Ivanović i Igora Jurića je nedavno osvojila medijski prostor Srbije. Njihova veza je počela nakon što su se upoznali u jednoj televizijskoj emisiji. Milena, koja je izgubila supruga, i Igor, koji je doživeo gubitak deteta, pronašli su utočište jedno u drugom, stvarajući snažnu emotivnu vezu.

Ovaj par, koji sada već duže od godinu dana živi zajedno u Novom Sadu, blizu Spensa, postao je primer kako ljubav može procvetati čak i nakon najvećih životnih izazova. Izvor blizak paru tvrdi da Milena nikada nije izgledala bolje, a mnogi su primetili da joj ljubav izuzetno prija. Igor je bio razveden pre nego što je započeo vezu sa Milenom. Često je viđen sa njom na javnim mestima, iako su svoju vezu u početku držali daleko od očiju javnosti.

Poseban aspekt njihove veze je i odnos prema deci. Igorova ćerka Saška i Milenin sin Bogdan upoznati su sa njihovom vezom od samog početka. Često provode vreme zajedno, uživajući u porodičnim ručkovima i večerama.

Za kraj

Milena Ivanović, figura koja je kroz svoj životni put prošla kroz različite faze. Od obrazovane umetnice, preko supruge političara, do aktivne učesnice u političkom životu Srbije ona predstavlja primer žene čiji je život oblikovan nizom izazovnih i transformišućih događaja. Njena priča, koja obuhvata tragičan gubitak, političku borbu i novu ljubav, odražava snagu, otpornost i sposobnost prilagođavanja u najtežim okolnostima.

Njen put od akademske sfere do političke arene, kao i njena uloga u očuvanju nasleđa svog supruga Olivera Ivanovića, govori o njenoj dubokoj posvećenosti i hrabrosti. Milenin život je priča o prevazilaženju tragedije, o političkoj borbi i o pronalaženju lične sreće, što je čini inspiracijom mnogima.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

  • Kako je Milena Ivanović započela svoju karijeru? Milena je svoju karijeru započela kao asistent na Akademiji umetnosti u Kosovskoj Mitrovici.
  • Kada i kako je Milena Ivanović ušla u politiku? Milena Ivanović je u politiku ušla nakon tragičnog ubistva svog supruga Olivera Ivanovića 2018.
  • Za koju političku stranku je Milena Ivanović bila aktivna? Milena Ivanović se priključila Srpskoj naprednoj stranci početkom 2020. godine i bila je na listi “Aleksandar Vučić – Za našu decu” na parlamentarnim izborima.
  • Kako je Milena Ivanović upoznala Igora Jurića? Milena Ivanović i Igor Jurić upoznali su se tokom zajedničkog gostovanja u televizijskoj emisiji.

Spoljne reference: