Igor Jurić sport

Igor Jurić

Ko je Igor Jurić?

Igor Jurić, ime koje je postalo poznato ne samo na fudbalskim terenima, već i u borbi za bezbednost i prava dece. Rođen u Srbiji, danas se ističe na drugačiji način, kao bivši fudbaler i trener koji je svoju strast pretočio u nesebičnu borbu za bezbednost najmlađih. Ipak, najupečatljiviji deo njegove biografije čini njegov neumorni trud da olakša bol i patnju roditelja koji su izgubili svoju decu.

Igor Jurić, kao osnivač Fondacije “Tijana Jurić”, preusmerio je svoju energiju iz sportskog sveta u bitku za bezbednost i budućnost srpske dece. U ovom članku, istražujemo njegov životni put i angažman kao izuzetnog društvenog aktiviste, ostavljajući utisak da je njegova posvećenost jača od bilo kog fudbalskog podviga.

Igor Jurić: Fudbalska karijera

Igor Jurić rođen je 20. novembra 1973. godine u Subotici. Jurić je svoju sportsku karijeru započeo kao fudbaler, braneći boje lokalnog kluba, FK Spartak iz Subotice. 

Pored toga, nastupao je i za nekoliko manjih klubova tokom svoje fudbalske karijere. Međutim, njegov doprinos sportu nije se završio samo na terenu. Kako se bližio kraj njegove igračke karijere, odlučio se za prelazak na trenerski posao.

Nakon završetka igračke karijere, Igor Jurić je preuzeo trenersku ulogu. Koristio je svoje bogato iskustvo kako bi prenosio svoje znanje i strast prema fudbalu na nove generacije igrača. Njegova trenerska karijera odvela ga je u različite delove sveta, uključujući gradove kao što su Cirih i Brisel.

Porodična tragedija

Igoriva ćerka Tijana Jurić nestala je 26. jula 2014. godine u Bajmoku, i  Igor se tada vratio u Srbiju. Očajnički su tragali za Tijanom, i njihova potraga trajala je punih 12 dana, sa nadom da će je pronaći živu i zdravu.

Nažalost, sudbina nije bila naklonjena Jurićima, a 7. avgusta 2014. godine, telo malene Tijane pronađeno je u naselju Čonoplja kod Sombora. Celokupna nacija je bila potresena ovim tužnim događajem, a podrška porodici Jurić pristizala je sa svih strana.

Ubistvo Tijane Jurić šokiralo je Srbiju i izazvalo talas besa i tuge širom zemlje. Ubica, mesar Dragan Đurić (34) iz Surčina, osuđen je na 40 godina zatvora zbog ovog stravičnog zločina. Ova presuda je donešena uz veliku podršku javnosti i jasnu poruku da se takvi zločini neće tolerisati.

Fondacija “Tijana Jurić”

Igor Jurić nije dopustio da tragedija koja je zadesila njegovu porodicu obeshrabri njegovu volju da se bori za bezbednost i prava dece u Srbiji. Dana 2. juna 2015. godine, osnovao je neprofitnu Fondaciju “Tijana Jurić”, koja se posvetila aktivizmu u oblasti zaštite bezbednosti dece širom zemlje.

Osnivanje Fondacije “Tijana Jurić” predstavljalo je ključni korak u Igorovoj misiji da spreči slične tragedije i poboljša bezbednost najmlađih građana Srbije. Ova organizacija postala je glas za sve one koji su izgubili svoju decu ili su zabrinuti za njihovu budućnost.

Jedan od značajnih uspeha Fondacije “Tijana Jurić” bio je doprinos promeni Zakona o policiji 2015. godine. Ova promena zakona imala je za cilj poboljšanje sistema zaštite dece i brže reagovanje u slučajevima njihovog nestanka. Igor Jurić i Fondacija aktivno su lobirali za ovu promenu i bili su deo procesa izrade novog zakona.

U okviru organizacije Fondacije, Igor Jurić je organizovao više od 700 radionica, predavanja i tribina širom Srbije. Ove aktivnosti imale su za cilj edukaciju dece, roditelja i šire zajednice o važnosti bezbednosti dece, prevenciji nestanka i nasilja nad decom. Takođe su pružali podršku porodicama koje su prolazile kroz slične traume i gubitke.

Igor Jurić: Rad i angažman

Igor Jurić nije samo osnovao Fondaciju “Tijana Jurić” da bi podigao svest o bezbednosti dece u Srbiji, već je svojim ličnim zalaganjem i angažmanom postao ključni akter u promeni društva i zakona u korist najmlađih građana.

Nakon osnivanja Fondacije, Igor Jurić je odlučio da se dodatno obuči kako bi bio još efikasniji u svom aktivizmu. Prošao je specijalističke obuke u Belgiji, Centru za nestalu i zlostavljanu decu u Osijeku, kao i u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije. Ova dodatna obuka omogućila mu je da stekne dublje razumevanje problema i efikasnije se bavi zaštitom i bezbednošću dece.

Jedan od ključnih trenutaka u Igorovom aktivizmu bio je njegov doprinos usvajanju izmena Krivičnog zakonika 2019. godine. Kada je uvedena kazna doživotnog zatvora za određene teške zločine protiv dece, Igor Jurić bio je prisutan u Domu Narodne skupštine Republike Srbije kao inicijator ovakvog rešenja. Njegova uloga u usvajanju ovih promena zakona bila je ključna za unapređenje pravne zaštite dece u Srbiji.

Pored svog rada u Srbiji, Igor Jurić je višejezičan i govori francuski jezik. Ovo je doprinelo širenju njegovog uticaja i saradnji sa međunarodnim organizacijama i institucijama koje se bave pitanjima bezbednosti dece.

Njegov trud i posvećenost nisu prošli nezapaženo. List “Blic” ga je 2015. godine uvrstio na listu 20 najznačajnijih ljudi u Srbiji, dok mu je nedeljnik “NIN” dodelio priznanje “Čovek godine” 2017. godine. Ova priznanja svedoče o širokom društvenom uticaju i poštovanju koje je stekao svojim radom.

Još jedan značajan doprinos Igora Jurića je uvođenje Amber Alert sistema u Srbiji. Od 2015. godine, unutar Centra za nestalu i zlostavljanu decu, Igor radi na implementaciji ovog sistema koji brzo reaguje u slučajevima nestanka dece, pružajući nadu za njihovo pronalaženje.

Igor Jurić i Milena Popović

Nakon razvoda od prve supruge Mirjane, Igor je ušao u novu vezu sa Milenom Popović

Igor Jurić: Lični život

Igor Jurić je imao i svoju ličnu priču koja nije bila toliko izložena javnosti. Iako se tokom poslednjih godina pojavljivao često u medijima nakon tragične smrti njihove zajedničke ćerke Tijane, manje se zna o njegovom ličnom životu i odnosima.

Prva supruga Igora Jurića, Mirjana, relativno je slabo poznata široj javnosti. Njihov brak bio je deo privatnog života koji su očuvali od medijske pažnje. Kroz tu vezu, imaju zajedničku ćerku, Sašku, koja ih veže, iako više ne žive zajedno.

Nakon razvoda od Mirjane, Igor Jurić je ušao u novu vezu sa Milenom Popović. Iako su svoju vezu prvobitno držali daleko od javnosti, često su se zajedno počeli pojavljivati na javnim mestima. Njihova veza je postala predmet interesovanja javnosti zbog Igorovog istaknutog statusa u društvu i njegovih aktivnosti u okviru Fondacije “Tijana Jurić”.

Važno je napomenuti da je Igor Jurić ušao u vezu sa Milenom nakon što je već bio razveden od Mirjane. Njihova veza predstavlja deo njegovog privatnog života, a Igor Jurić se i dalje posvećuje svojoj društvenoj misiji i borbi za bezbednost i prava dece.

Za kraj

Igor Jurić predstavlja istinsku inspiraciju i primer pojedinca koji je svoju ličnu tragediju pretvorio u snagu za promene u društvu. Njegova hrabrost da se suoči sa gubicima i traumama, nakon tragične smrti svoje ćerke Tijane, nije ga slomila, već ga je podstakla da se posveti borbi za bezbednost i prava dece u Srbiji.

Igor Jurić nije samo zaštitnik bezbednosti dece, on je i glas za pravdu i promene. Njegova lična priča i rad postali su inspiracija za mnoge. Njegova posvećenost ostaje primer kako pojedinac može uticati na društvene promene.