Milan Marić film

Milan Marić

Ko je Milan Marić?

Milan Marić, rođen 31. jula 1990. godine u Beogradu, predstavlja jednu od najistaknutijih figura srpske glumačke scene mlađe generacije. Sa bogatom karijerom koja obuhvata rad u pozorištu, filmu i televiziji, Marić je stekao priznanje i poštovanje kako u Srbiji, tako i na međunarodnom nivou. Njegova sposobnost da oživi raznolike likove, od istorijskih figura do kompleksnih savremenih karaktera, ističe ga kao glumca izuzetnog talenta i posvećenosti umetnosti.

Rani život i obrazovanje

Milan Marić, rođen 31. jula 1990. godine u Beogradu, od ranih dana pokazivao je interesovanje za sport i umetnost. Njegova sportska strast ogledala se u fudbalu, gde je trenirao u mlađim kategorijama OFK Beograda, dok je slobodno vreme provodio baveći se odbojkom i plivanjem. Ove aktivnosti ne samo da su oblikovale njegovu fizičku spremnost, već su mu pružile i disciplinu i timski duh, koji su kasnije postali važni aspekti njegove glumačke karijere.

Već kao tinejdžer, Marić je otkrio svoju strast prema glumi, pridruživši se omladinskom pozorištu DADOV. Ovo iskustvo bilo je presudno u njegovom odlučivanju da nastavi profesionalnu karijeru u glumi, što ga je dovelo do upisa na prestižni Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu. Na fakultetu, pod mentorstvom profesorke Biljane Mašić, Marić je razvio svoje glumačke veštine, što mu je omogućilo da se istakne među vršnjacima i postavi temelje za uspešnu karijeru.

Diplomiravši na Fakultetu dramskih umetnosti, Marić je brzo stekao priznanje na srpskoj teatarskoj sceni. Njegova sposobnost da se transformiše i prilagodi različitim ulogama omogućila mu je da ostvari niz zapamćenih nastupa u nekim od najpoznatijih pozorišta u zemlji, uključujući Jugoslovensko dramsko pozorište, Atelje 212, Bitef teatar, Kruševačko pozorište, kao i Kulturni centar Beograda. Kroz ove uloge, Marić je pokazao ne samo svoju svestranost, već i duboku posvećenost umetnosti glume, čime je zaslužio poštovanje i divljenje kako publike, tako i kritike.

Milan Marić

Milan Marić je jedan od najperspektivnijih srpskih glumaca mlađe generacije

Pozorišna karijera

Pozorišna karijera Milana Marića počela je da se oblikuje 2011. godine, kada je ostvario jednu od svojih prvih značajnih uloga u predstavi “Iza rešetaka” Kokana Mladenovića, na sceni Kruševačkog pozorišta. Ova predstava, koja je premijerno izvedena 14. oktobra, okupila je talentovanu glumačku postavu uključujući Branislava Baneta Trifunovića, Nikolu Rakića, Miliju Vukovića, među kojima se istakao i mladi Marić. Njegova sposobnost da se istakne u različitim žanrovima i temama nastavila se iste godine u Bitef teatru, gde je učestvovao u mjuziklu “Radnici umiru pevajući”, pod režijom Anđelke Nikolić.

Njegova pozorišna karijera nastavila je da se razvija kroz saradnju sa Vladanom Đurkovićem u predstavi “Balada o Pišonji i Žugi”, koja je premijerno izvedena 7. marta 2012. godine. Ubrzo nakon toga, Marić je sarađivao sa Jagošem Markovićem na predstavi “Sumnjivo lice” u Jugoslovenskom dramskom pozorištu

Tokom treće godine studija, Marić je prihvatio izazov da glumi u kontroverznoj predstavi Olivera Frljića o ubistvu srpskog premijera Zorana Đinđića, koja je premijerno izvedena u maju 2012. godine u “Ateljeu 212”. Uprkos oprečnim reakcijama publike, Marić je pokazao hrabrost i posvećenost umetnosti. Njegova sposobnost da se nosi sa teškim temama potvrđena je i u drami “Pedeset udaraca”.

Nakon diplomiranja, Mariću je Jugoslovensko dramsko pozorište (JDP) ponudilo stalni angažman, gde je jedna od prvih predstava bila “Gospođica” u režiji Gorčina Stojanovića. Njegova uloga poslovođe Veselina Vese Ružića bila je premijerno prikazana krajem aprila 2013. godine.

Marićeva sposobnost da interpretira istorijske likove došla je do izražaja u predstavi “Mali mi je ovaj grob”, gde je tumačio lik Gavrila Principa. Ova uloga mu je donela nagradu za najbolju mušku ulogu na regionalnom festivalu u Brčkom. Njegova predanost pozorišnoj umetnosti nastavila se kroz učešće u predstavama kao što su “Tartif”, “Lorencačo”, “Mletački trgovac”, “Glad”, kao i “Aveti” gde je delio scenu sa istaknutim glumcima poput Mirjane Karanović i Branka Cvejića.

Filmska i televizijska karijera

Milan Marić je svoju televizijsku i filmsku karijeru započeo ulogom kurira Ozrena Soldatovića u seriji “Bela lađa” 2009. godine. Već naredne godine, mladi reditelj Nikola Ljuca poverio mu je glavnu ulogu u kratkoj drami “Četvrtak”, dokaz njegovog rastućeg talenta i sposobnosti da nosi zahtevne uloge. Njegova uloga u TV komediji “Nova šansa” Marka Jeftića, kao i manja uloga u TV drami “Miris kiše na Balkanu” Ljubiše Samardžića, premijerno prikazanoj na RTS-u u decembru 2010, dodatno su učvrstile njegovu prisutnost na televizijskoj sceni.

Ponovna saradnja sa Nikolom Ljucom na ljubavnoj drami “Narednik” 2012. godine, gde je delio scenu sa Jasminom Avramović i Milošem Timotijevićem, pokazala je njegovu svestranost i dubinu kao glumca. U drami “Branio sam Mladu Bosnu” Srđana Koljevića, Marić je utelovio lik Danila Ilića, dok je u filmu i seriji “Santa Marija Della Salute” Zdravka Šotre igrao Milana Obrenovića.

Njegova uloga mladog Vukana Nemanjića u seriji “Nemanjići – rađanje kraljevine”, premijerno prikazanoj na RTS-u 2018. godine, i naslovna uloga u biografskom filmu o Sergeju Dovlatovu, pod režijom Alekseja Germana mlađeg, predstavljaju vrhunac njegove karijere. Za ulogu u filmu “Dovlatov”, Marić je intenzivno učio ruski jezik i fizički se transformisao, što je rezultiralo velikim uspehom filma u Rusiji i priznanjem na Berlinskom filmskom festivalu.

Nastavak njegove karijere obuhvata uloge u serijama “Jutro će promeniti sve”, “Vojna akademija”, “Pet”, i “Besa”, gde je njegova uloga Luke doprinela brojnim priznanjima seriji. Glavna uloga u dramskoj seriji “Žmurke”, kao i uloga Lazara Stanojevića u seriji “Državni službenik”, potvrdile su njegov status jednog od vodećih srpskih glumaca.

Značajan uspeh u 2021. godini uključuje glavnu ulogu u filmu “Toma”. Uloge u serijama “Pad” (2022. godine), “Toma” (TV serija 2023. godine), “Vreme smrti”, “Zlatni rez 42”, “Konstantinovo raskršće” i “Zvečarke” (2024. godine), pokazuju Marićevu neprekidnu posvećenost i evoluciju kao glumca. 

Milan Marić

Milan Marić u ulozi Tome Zdravkovića u filmu “Toma”

Lični život

Milan Marić, poznat po svojoj impresivnoj glumačkoj karijeri, često je predmet interesovanja javnosti, ne samo zbog svojih profesionalnih dostignuća, već i zbog ličnog života. Iako se trudi da privatni život drži daleko od očiju javnosti, neki detalji ipak dospeju u medije. Zbog istog imena, ponekad dolazi do zabune sa glumcem Milanom Marićem Švabom. Marićeva retka javna izlaganja o privatnom životu otkrivaju da je emotivan, ali ne voli dominaciju u društvenim situacijama, preferirajući skromnost i autentičnost u međuljudskim odnosima.

Njegovo političko angažovanje 2018. godine, kao kandidata Liberalno-demokratske partije na izborima za odobornike Skupštine grada Beograda, pod nazivom “Nova lica, nova nada Beograda”, koje je osvojilo 0,2% glasova, pokazuje njegovu spremnost da se angažuje i van glumačkih okvira, iako se politička karijera nije dalje razvijala.

U ljubavnim odnosima, Marićeva veza sa hrvatskom glumicom Ninom Violić izazvala je pažnju javnosti zbog razlike u godinama, kao i njegova veza sa Jelenom Pavlović. Međutim, prava ljubav pronašla je put do njega na snimanju filma “Toma”, gde je upoznao Miju Bjelogrlić, ćerku poznatog Dragana Bjelogrlića. Njihova veza simbolizuje spoj profesionalnog i privatnog, dokazujući da ljubav ne poznaje granice.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

 • Ko je Milan Marić? Milan Marić je srpski glumac rođen 31. jula 1990. godine u Beogradu. Poznat je po svojim ulogama u pozorištu, filmu i televizijskim serijama, te se smatra jednim od vodećih glumaca mlađe generacije u Srbiji.
 • U kojim poznatim projektima je Milan Marić učestvovao? Marić je ostvario zapažene uloge u projektima kao što su “Dovlatov”, “Nemanjići – rađanje kraljevine”, “Toma”, kao i u serijama “Besa” i “Državni službenik”.
 • Da li je Milan Marić bio politički aktivan? Da, Milan Marić je bio kandidat Liberalno-demokratske partije na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda 2018. godine, na listi “Nova lica, nova nada Beograda”.
 • Da li Milan Marić govori ruski jezik? Da, za potrebe uloge u filmu “Dovlatov”, Milan Marić je naučio ruski jezik. Osim toga, morao je da se fizički transformiše, uključujući i dobijanje na težini, kako bi što verodostojnije prikazao lik Sergeja Dovlatova.

Za kraj

Milan Marić, istaknuti srpski glumac, ostavio je neizbrisiv trag na filmskoj, televizijskoj i pozorišnoj sceni Srbije. Njegova sposobnost da se transformiše i prilagodi različitim ulogama, od istorijskih figura do kompleksnih savremenih likova, dokazuje njegovu izuzetnu glumačku veštinu. Uprkos uspehu, Marić ostaje skroman i posvećen svom umetničkom izrazu, dok privatni život drži daleko od javnosti. Njegova karijera, obogaćena raznolikim ulogama i međunarodnim priznanjima, čini ga jednim od najpoštovanijih glumaca svoje generacije, čija dela i dalje inspirišu i oduševljavaju publiku.

Spoljne reference:

Filmografija

2000 – e

 • Ranjeni orao (2009) – Jefta
 • Bela lađa (2009) – kurir Ozrena Soldatovića

2010 – e

 • Četvrtak (2010) – Filip
 • Nova šansa (2010)
 • Miris kiše na Balkanu (2011) – Koki
 • Narednik (2012)
 • Izgledaš do jaja kad sam odvaljen (2013)
 • Branio sam Mladu Bosnu (2014) – Danilo Ilić
 • Branio sam Mladu Bosnu (TV mini-serija, 2015) – Danilo Ilić
 • Dobra žena (2016) – Davor
 • Vlažnost (2016) – Đorđe
 • Santa Maria della Salute (film, 2016) – Milan Obrenović
 • Santa Maria della Salute (TV serija, 2017) – Milan Obrenović
 • Život traje tri dana (2017)
 • Pet (2018) – Magda
 • Nemanjići — rađanje kraljevine (2018) – mladi Vukan Nemanjić
 • Dovlatov (2018) – Sergej Dovlatov
 • Paviljoni (2018)
 • Beogradska trilogija (2018) – Miloš
 • Jutro će promeniti sve (2018) – Miroslav
 • Vojna akademija (2018) – Ognjen
 • Pet (2019) – Magda
 • Besa (2019) – Luka
 • Žmurke (2019) – Srd

2020 – e

 • Otac (2020) – pomoćnik ministra
 • Porodica (2021) – Čedomir Jovanović
 • Vreme zla (TV serija, 2021) – Zigmas Angaretis
 • Toma (film, 2021) – Toma Zdravković
 • Državni službenik (2019 — još traje) – Lazar Stanojević
 • Pad (TV serija, 2022) — Ivan Maslać
 • Toma (TV serija, 2023) – Toma Zdravković
 • Vreme smrti (TV serija, 2024) – Gavrilo Stanković
 • Zlatni rez 42 (2024)
 • Konstantinovo raskršće (TV serija, 2024) – Hajnrih Han
 • Zvečarke (2024)

Pozorište

 • “Iza rešetaka” – Kruševačko pozorište (14. 10. 2011.)
 • “Radnici umiru pevajući” – Bitef teatar (16. 12. 2011.)
 • “Balada o Pišonji i Žugi” – Bitef teatar (07. 03. 2012.)
 • “Sumnjivo lice” – Jugoslovensko dramsko pozorište (09. 04. 2012.)
 • “Zoran Đinđić” – Atelje 212 (18. 05. 2012.)
 • “Pedeset udaraca” – Atelje 212 (18. 01. 2013.)
 • “Gospođica” – Jugoslovensko dramsko pozorište (26. 04. 2013.)
 • “Mali mi je ovaj grob” – Bitef teatar (12. 03. 2014.)
 • “Zmajeubice” – Jugoslovensko dramsko pozorište (07. 06. 2014.)
 • “Hinkeman: Šta mora neka bude” – Jugoslovensko dramsko pozorište (14. 05. 2013.)
 • “Dnevnik o Čarnojeviću” – Jugoslovensko dramsko pozorište (17. 12. 2014.)
 • “Tartif” – Jugoslovensko dramsko pozorište
 • “Lorencačo” – Jugoslovensko dramsko pozorište
 • “Mletački trgovac” – Jugoslovensko dramsko pozorište
 • “Glad” – Kulturni centar Beograd
 • “Aveti” – Bitef teatar