Marko Grujić sport

Marko Grujić

Ko je Marko Grujić?

Marko Grujić, srpski profesionalni fudbaler, svojim talentom i igrom privukao je pažnju mnogih evropskih klubova. Grujić je svoju karijeru započeo u Crvenoj Zvezdi, gde je brzo postao jedan od ključnih igrača i pomogao timu da ostvari značajne uspehe. Njegov prelazak u Liverpool 2016. godine bio je prekretnica, obeležavajući njegov ulazak na međunarodnu fudbalsku scenu. Iako nije imao mnogo prilika da igra u prvom timu Liverpoola, njegove pozajmice u Cardiff Cityju i Herthi BSC pokazale su njegovu sposobnost da se prilagodi različitim stilovima igre i ligama. Kasnije, njegov transfer u Porto otvorio je novo poglavlje u njegovoj karijeri, gde je nastavio da impresionira svojim igrama. Osim klupske karijere, Grujić je takođe bio deo mladih i seniorskih reprezentacija Srbije, doprinoseći svojim nastupima nacionalnom timu. 

Rani život i počeci u karijeri

Marko Grujić je rođen 13. aprila 1996. godine u Beogradu. U porodici gde je otac bio sportski novinar, a stariji brat fudbaler, sportski duh je bio neizbežan. Fudbal je brzo postao Markova strast, iako je zbog svoje visine kratko vreme bio posvećen i košarci. Njegova ljubav prema stonom tenisu takođe govori o njegovoj sportskoj svestranosti. Marko je svoje obrazovanje započeo u osnovnoj školi „1 300 kaplara“, a zatim nastavio u Sportskoj gimnaziji, gde je uspešno kombinovao akademsko obrazovanje i sportsku karijeru, postavljajući temelje za svoj budući uspeh.

Marko Grujić, čiji je fudbalski talenat zasijao već u ranom detinjstvu, započeo je svoj put u svetu fudbala sa samo sedam godina u FK Bulbulderac. Njegove impresivne veštine brzo su privukle pažnju na jednom lokalnom turniru, gde su ga skauti iz škole fudbala Viner iz Beča uočili i pozvali na turnir u Austriji. Na tom turniru, Grujić je osvojio pehar za najboljeg igrača, što je označilo početak njegove međunarodne karijere. Njegov neosporni talenat kasnije je primetio Tomislav Milević, koji ga je doveo u Crvenu Zvezdu, gde je Grujićev fudbalski san počeo da se ostvaruje.

Crvena Zvezda

Marko Grujić, čija je karijera u Crvenoj Zvezdi bila ključna za njegov razvoj kao igrača, započeo je svoj profesionalni put potpisivanjem prvog ugovora sa ovim prestižnim klubom. Ovaj korak bio je prirodan nastavak njegovog impresivnog napretka kroz omladinske redove kluba, gde je već stekao reputaciju kao jedan od najperspektivnijih mladih talenata u Srbiji.

Grujićev uticaj na terenu bio je odmah primetan. Njegova sposobnost da kontroliše sredinu terena, zajedno sa tehničkom veštinom i fizičkom snagom, brzo ga je učinila ključnim igračem u timu. Jedan od njegovih najznačajnijih trenutaka u dresu Crvene Zvezde bio je tokom sezone 2015/2016, kada je klub osvojio Superligu Srbije. Grujić je bio integralni deo tima, doprinoseći kako ključnim golovima, tako i asistencijama, što je dodatno učvrstilo njegov status kao jednog od najboljih mladih igrača u ligi.

Transfer u Liverpool i pozajmice

Marko Grujićev transfer u Liverpool 2016. godine bio je značajan korak u njegovoj karijeri, označavajući njegov prvi ulazak u svet engleskog fudbala. Liverpool je za njega platio 5,1 milion funti, čime je Grujić postao prvi potpis Jürgena Kloppa kao menadžera ovog kluba. Iako je ovaj transfer bio veliko priznanje za Grujićev talenat i potencijal, njegovo vreme u Liverpoolu bilo je obeleženo ograničenim prilikama za igru u prvom timu.

Kako bi stekao iskustvo i razvio svoje veštine, Grujić je bio poslat na pozajmice. Prvo je 2017. godine otišao u Cardiff City, gde je imao ključnu ulogu u promociji tima u Premier ligu. Njegove impresivne igre na sredini terena, kao i sposobnost da postiže važne golove, učinile su ga cenjenim igračem među navijačima Cardiffa.

Nakon toga, Grujić je proveo dve sezone na pozajmici u Herthi BSC u Bundesligi. U Herthi, njegove igre su bile konstantno dobre, a njegova sposobnost da dominira u sredini terena i doprinosi kako u odbrani tako i u napadu, potvrdili su njegov kvalitet. Ovaj period u Nemačkoj bio je ključan za njegov dalji razvoj, omogućavajući mu da se prilagodi na različite stilove igre i pokaže svoju svestranost kao igrač.

Marko Grujić

Marko Grujić trenutno igra za Porto

Porto

Marko Grujić je svoju karijeru u Porto započeo 2020. godine, kada je iz Liverpoola stigao na jednogodišnju pozajmicu, koja je kasnije postala stalni transfer. Ovaj potez označio je novu fazu u njegovoj karijeri, pružajući mu priliku da igra u jednom od najprestižnijih klubova u Portugalu i da se takmiči na visokom evropskom nivou.

U Portu, Grujić je brzo pokazao svoju vrednost. Njegova sposobnost da kontroliše igru na sredini terena, kao i njegova fizička prisutnost i tehnička veština, učinili su ga ključnim igračem u timu. Njegove igre u domaćem prvenstvu i Liga šampiona bile su impresivne, pokazujući njegovu sposobnost da se prilagodi novom okruženju i stilu igre.

Jedno od najznačajnijih postignuća Marka Grujića u Portu bilo je osvajanje portugalskog prvenstva. Njegov doprinos timu bio je očigledan, kako u defanzivnim zadacima, tako i u kreiranju napadačkih akcija. Grujić je postao važan deo Portove sredine terena, doprinoseći stabilnosti i snazi tima.

Reprezentacija

Marko Grujić, čiji je put u reprezentaciji Srbije bio ispunjen značajnim trenucima, ostvario je jedan od svojih najvećih uspeha na Svetskom prvenstvu za igrače do 20 godina 2015. godine na Novom Zelandu. Tamo je, kao ključni član tima, doprineo osvajanju titule prvaka sveta, čime je Srbija postala svetski prvak u ovoj kategoriji. Ovaj uspeh ne samo da je potvrdio Grujićev talenat, već je i stavio Srbiju na mapu svetskog omladinskog fudbala.

Nakon uspeha u mlađim kategorijama, Grujić je bio deo reprezentacije Srbije do 21 godine koju je vodio Nenad Lalatović, i učestvovao na Evropskom prvenstvu 2017. godine u Poljskoj. Iako je Srbija takmičenje završila u grupnoj fazi, Grujićev doprinos i igre na turniru bili su zapaženi, pokazujući njegovu sposobnost da igra na visokom nivou.

Grujićev debi za seniorsku reprezentaciju Srbije desio se 25. maja 2016. godine u prijateljskom meču protiv Kipra u Užicu. Iako je bio deo tima na Svetskom prvenstvu 2018. godine u Rusiji, nije imao priliku da uđe u igru. Ipak, samo prisustvo na ovako velikom turniru bilo je potvrda njegovog kvaliteta i važnosti za nacionalni tim.

Lični život

Ljubavna priča Marka Grujića, poznatog fudbalera FK Porto, i Mie Zeremske počela je zahvaljujući zajedničkom prijatelju koji ih je upoznao. Nakon nekoliko meseci upoznavanja i flertovanja, njihova veza je procvetala 2017. godine, brzo postajući duboka emotivna veza. Grujić, poznat po svojim sportskim dostignućima, pokazao je i svoju romantičnu stranu kada je organizovao veridbu. Izveo je Miu na plažu, gde ju je iznenadio romantičnom večerom uz sveće i muziku, dok je muzičar svirao klavir, stvarajući nezaboravnu atmosferu.

Ova romantična gesta bila je samo početak njihove zajedničke sreće. Marko i Mia su svoju ljubav krunisali brakom, čime su započeli novu fazu života kao supružnici. Njihova sreća je dodatno uvećana rođenjem sina Save, čime su postali ponosni roditelji.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

 • Kako je Marko Grujić započeo svoju fudbalsku karijeru? Marko Grujić je počeo da trenira fudbal u FK Bulbulderac sa sedam godina. Nakon što je primetio njegov talenat, Tomislav Milević ga je odveo u Crvenu Zvezdu.
 • Koje su ključne tačke u Grujićevoj karijeri u Crvenoj Zvezdi? Grujić je potpisao svoj prvi profesionalni ugovor sa Crvenom Zvezdom, gde je imao ključne trenutke i postignuća, uključujući osvajanje Superlige Srbije.
 • Kako je tekao Grujićev transfer u Liverpool i njegove pozajmice? Grujić je prešao u Liverpool, a zatim bio na pozajmicama u Cardiff City i Hertha BSC, gde je nastavio da razvija svoje veštine i iskustvo.
 • Kakav je bio Grujićev uticaj u Portu? Nakon stalnog transfera u Porto, Grujić je imao značajan uticaj u klubu, doprinoseći osvajanju više trofeja.

Za kraj

Marko Grujić, sa svojom impresivnom karijerom, ističe se kao primer izuzetnog talenta i profesionalizma u svetu fudbala. Njegovi uspesi sa Crvenom Zvezdom, Liverpoolom, Portom, i doprinos reprezentaciji Srbije, govore o njegovoj sposobnosti da se istakne na svakom nivou. Grujić nije samo igrač velike tehničke veštine, već i inspiracija mladim sportistima. Njegova karijera, obogaćena klupskim trofejima i individualnim priznanjima, odražava njegovu strast, rad i posvećenost fudbalu, čineći ga jednim od najznačajnijih srpskih fudbalera svoje generacije.

Spoljne reference:

Klupske informacije

 • Trenutni klub: Porto
 • Broj: 8

Juniorska karijera

 • 2005—2013: Crvena Zvezda

Seniorska karijera

 • 2013—2016: Crvena Zvezda – Nastupi: 31, Golovi: 5
 • 2014: → Kolubara (na pozajmici) – Nastupi: 5, Golovi: 2
 • 2016—2021: Liverpool – Nastupi: 8, Golovi: 0
 • 2016: Crvena Zvezda (na pozajmici) – Nastupi: 8, Golovi: 1
 • 2018: Cardiff City (na pozajmici) – Nastupi: 13, Golovi: 1
 • 2018—2020: Hertha (na pozajmici) – Nastupi: 51, Golovi: 9
 • 2020—2021: Porto (na pozajmici) – Nastupi: 23, Golovi: 2
 • 2021—: Porto – Nastupi: 45, Golovi: 2

Reprezentacija

 • 2011—2012: Srbija do 16 – Nastupi: 4, Golovi: 2
 • 2012: Srbija do 17 – Nastupi: 1, Golovi: 1
 • 2014—2015: Srbija do 19 – Nastupi: 3, Golovi: 0
 • 2015: Srbija do 20 – Nastupi: 7, Golovi: 0
 • 2015—2017: Srbija do 21 – Nastupi: 16, Golovi: 0
 • 2016—: Srbija – Nastupi: 21, Golovi: 0

Uspesi

Crvena Zvezda:

 • Superliga Srbije (1): 2015/16.

Porto:

 • Prvenstvo Portugala (1): 2021/22.
 • Kup Portugala (2): 2021/22, 2022/23.
 • Liga kup Portugala (1): 2022/23.
 • Superkup Portugala (2): 2020, 2022.

Pojedinačni uspesi:

 • Idealni tim Superlige Srbije (1): 2015/16.
 • Nagrada grada Beograda (1): 2015.