Nemanja Radonjić sport

Nemanja Radonjić

Ko je Nemanja Radonjić?

Nemanja Radonjić predstavlja jednu od najsvetlijih zvezda savremenog srpskog fudbala. Kao igrač koji se ističe svojom brzinom, tehnikom i sposobnošću da donese preokret u igri, Radonjić je postao ključni igrač u svakom timu za koji je nastupao. Njegova karijera, koja je počela u modestnim klubovima u Srbiji, brzo je uzletela, dovodeći ga do velikih evropskih klubova kao što su Roma, Marseille, i Torino. Osim klupskog fudbala, Radonjić je takođe postao važan član srpske nacionalne reprezentacije, učestvujući na prestižnim međunarodnim turnirima.

Rani život i počeci u karijeri

Nemanja Radonjić, rođen 15. februara 1996. godine u Nišu, Srbija, započeo je svoj put ka fudbalskom uspehu u rodnom gradu. Njegova strast prema fudbalu bila je očigledna od ranih dana, a prve fudbalske korake napravio je u lokalnom klubu Železničar Niš. U ovom klubu, Radonjić je počeo da razvija osnovne veštine koje će kasnije definisati njegovu igru: brzinu, agilnost i osećaj za loptu.

Nakon Železničara, Radonjić je prešao u Medijanu, gde je nastavio da brusi svoj talenat. Njegove impresivne igre nisu ostale nezapažene, te je ubrzo usledio prelazak u jedan od najvećih srpskih klubova, Radnički Niš. U Radničkom, Radonjić je počeo da privlači pažnju šire fudbalske javnosti, pokazujući izuzetne sposobnosti i igračku zrelost uprkos mladosti.

Njegov talenat nije ostao neprimetan ni od strane velikih klubova. Usledio je prelazak u omladinsku školu FK Partizan, jednog od dva najveća kluba u Srbiji. U Partizanu, Radonjić je nastavio da se razvija i napreduje, što mu je omogućilo da postane deo Gheorghe Hagi Football Academy u Rumuniji. Ovaj period u njegovoj karijeri bio je ključan za dalji razvoj, jer je stekao međunarodno iskustvo i izloženost različitim stilovima igre.

Kulminacija Radonjićevih ranih godina bila je potpisivanje prvog profesionalnog ugovora sa italijanskim gigantom Romom. Ovaj transfer je bio značajan korak u njegovoj karijeri, obeležavajući njegov prelazak iz mladog talenta u profesionalnog fudbalera, spremnog da se suoči sa izazovima evropskog fudbala.

Klupska karijera

Radonjićev prelazak u Romu označio je početak njegove internacionalne karijere. U Romi, Radonjić je dobio priliku da trenira i razvija se sa nekim od najboljih igrača i trenera u Evropi. Međutim, kao mlad igrač u velikom klubu, Radonjić se suočavao sa ograničenim vremenom na terenu, što je dovelo do odluke o pozajmicama kako bi stekao potrebno iskustvo i igračku minutažu.

Pozajmica u Čukarički

Prva pozajmica vodila ga je nazad u Srbiju, u Čukarički. U Čukaričkom, Radonjić je brzo postao ključni igrač, pokazujući svoju sposobnost da dominira na terenu i doprinosi timu kako golovima tako i asistencijama. Njegove izvanredne igre u Superligi Srbije pomogle su mu da stekne neophodno samopouzdanje i iskustvo za dalji razvoj karijere.

Empoli

Nakon uspešnog perioda u Čukaričkom, usledila je pozajmica u italijanski Empoli. U Empoliju, Radonjić je nastavio da se razvija u zahtevnom okruženju Serie A, gde je njegova brzina i tehnička veština došla do izražaja protiv nekih od najboljih odbrambenih igrača u ligi.

Uspon u Crvenoj Zvezdi

Njegov pravi uspon usledio je nakon povratka u Srbiju, ovog puta u Crvenu Zvezdu. U Crvenoj Zvezdi, Radonjić je doživeo transformaciju iz perspektivnog mladog igrača u zvezdu tima. Njegove igre u domaćem prvenstvu i učešće u evropskim takmičenjima, posebno u UEFA Ligi šampiona, učinile su ga jednim od najcenjenijih igrača u regionu. Njegov doprinos Crvenoj Zvezdi bio je ključan u osvajanju domaćih titula i uspesima na međunarodnoj sceni.

Marseille

Nakon impresivnih nastupa u Crvenoj Zvezdi, Radonjić je privukao pažnju Marseillea, jednog od vodećih francuskih klubova. Transfer u Marseille bio je značajan korak napred u njegovoj karijeri, pružajući mu priliku da igra u jednoj od najjačih evropskih liga. U Marseilleu, Radonjić je nastavio da pokazuje svoje kvalitete, doprinoseći timu svojom brzinom, driblingom i sposobnošću da postiže golove.

Pozajmice Hertha BSC i Benfica

Međutim, konkurencija za mesto u prvom timu Marseillea bila je velika, što je dovelo do pozajmica u Hertha BSC i Benficu. U oba kluba, Radonjić je nastojao da iskoristi svaku priliku za igru, pokazujući svoju adaptabilnost i sposobnost da se nosi sa različitim stilovima igre i taktičkim zahtevima.

Torino

Najnoviji korak u Radonjićevoj karijeri je njegov trenutni angažman u Torinu. U ovom klubu, Radonjić ima priliku da ponovo dokaže svoj kvalitet u jednoj od najtežih liga na svetu, Serie A. Njegov doprinos Torinu, kako na terenu tako i van njega, biće ključan za njihove ambicije u domaćem prvenstvu i evropskim takmičenjima.

Nemanja Radonjić

Nemanja Radonjić trenutno igra za Torino

Reprezentacija

Nemanja Radonjić, srpski fudbalski talenat, započeo je svoj put u nacionalnim selekcijama već sa 17 godina, kada je postao član omladinske reprezentacije Srbije. Tokom 2012. i 2013. godine, Radonjić je pokazao izuzetan talenat, postigavši pet golova u samo šest mečeva. Posebno se istakao het-trikom protiv Belorusije, nagoveštavajući svoj budući uspeh.

Njegov uspon nastavljen je u selekcijama Srbije do 18 i 19 godina, gde je od 2013. do 2015. godine odigrao 17 mečeva i postigao četiri gola. Radonjićev talenat i igračka zrelost doveli su ga do selekcije do 20 godina, gde je debitovao u novembru 2016. na poziv selektora Nenada Lalatovića, u meču protiv Crne Gore.

Lalatović je prepoznao Radonjićev potencijal i ponovo ga pozvao da bude deo tima za Evropsko prvenstvo za igrače mlađe od 21 godine. U ovoj selekciji, Radonjić je zabeležio osam nastupa, pokazujući svoje veštine iako bez postignutih golova.

Veliki preokret u Radonjićevoj karijeri dogodio se u novembru 2017. godine, kada ga je novo-izabrani selektor Mladen Krstajić pozvao u seniorsku reprezentaciju Srbije. Debitovao je 14. novembra 2017. godine protiv Južne Koreje, ulazeći u igru kao zamena za Andriju Živkovića.

Radonjić je bio važan član srpskog tima na Svetskim prvenstvima 2018. u Rusiji i 2022. u Kataru, gde je svojim igrama doprineo nacionalnom timu, potvrđujući svoj status kao jedan od ključnih igrača srpske reprezentacije.

Stil igre i pozicija

Nemanja Radonjić je igrač koji se ističe svojom izuzetnom brzinom i agilnošću, što ga čini izvanrednim krilnim napadačem. Njegov stil igre karakteriše sposobnost da se probije kroz odbranu protivnika, koristeći svoju brzinu i tehničku veštinu. Radonjić je poznat po svojim prodornim sprintevima duž bočnih linija, kao i sposobnosti da precizno centrira ili završi akciju šutem na gol.

U svakom timu za koji je igrao, Radonjić je uglavnom bio postavljen na poziciji krila, gde je njegova brzina i sposobnost driblinga najbolje iskorišćena. U klubovima poput Crvene Zvezde, Marseillea i Torina, Radonjić je često bio ključni igrač u napadu, koristeći svoje veštine da stvori šanse i postigne golove. Njegova sposobnost da iznenadi protivničke odbrane svojim brzim promenama pravca i prodorima čini ga nepredvidivim i opasnim protivnikom.

Dostignuća i priznanja

Nemanja Radonjić je tokom svoje karijere ostvario značajna dostignuća i priznanja. Najistaknutiji među njima je osvajanje Prvenstva Srbije sa Crvenom zvezdom u sezoni 2017/18. Ovaj trofej predstavlja ključni trenutak u njegovoj karijeri, simbolizujući njegov doprinos i važnost u timu.

Lični život

Nemanja Radonjić, poznati srpski fudbaler, privlači pažnju ne samo svojim sportskim dostignućima, već i svojim privatnim životom. Radonjić je bio povezan sa nekoliko poznatih ličnosti, uključujući Ivu Grgurić, učesnicu rijalitija. Međutim, njegova najpoznatija veza bila je sa Sofijom Šašić, ćerkom popularnog pevača Željka Šašića. Par je navodno živeo zajedno u Beogradu na početku pandemije virusa korona, a bilo je planova da se Sofija preseli sa Radonjićem u Francusku. Ipak, njihova veza nije opstala, i par se u međuvremenu rastao.

Trenutno, Nemanja Radonjić je u vezi sa Isidorom Kadijević, 24-godišnjom manekenkom. Iako su oboje javne ličnosti, Radonjić i Kadijević su odlučili da svoju vezu drže daleko od očiju javnosti. Na društvenoj mreži Instagram, oboje su podelili samo po jednu fotografiju na kojoj su zajedno, ali na tim fotografijama njihova lica nisu vidljiva.

Isidora Kadijević, koja je stekla reputaciju ugledne manekenke, često je upoređivana sa Kendal Džener zbog svoje fizičke sličnosti sa poznatom crnokosom lepoticom. Iako su detalji njihove veze skriveni od javnosti, čini se da Radonjić i Kadijević uživaju u svojoj diskretnoj romansi, daleko od svetla reflektora.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

Ko je Nemanja Radonjić? Nemanja Radonjić je profesionalni srpski fudbaler koji igra na poziciji krilnog napadača.

Za koje klubove je Nemanja Radonjić igrao? Radonjić je tokom svoje karijere igrao za nekoliko klubova, uključujući Crvenu Zvezdu, Marseille, Romu, kao i za druge klubove na pozajmicama poput Empolija, Hertha BSC i Benfice.

Kada je Nemanja Radonjić debitovao za reprezentaciju Srbije? Radonjić je za seniorsku reprezentaciju Srbije debitovao 14. novembra 2017. godine u prijateljskom meču protiv Južne Koreje.

Kakvi su bili Nemanja Radonjićevi nastupi na Svetskim prvenstvima? Radonjić je bio član srpske reprezentacije na Svetskim prvenstvima 2018. u Rusiji i 2022. u Kataru, gde je svojim igrama doprineo timu.

Za kraj

Nemanja Radonjić je imao značajan uticaj na srpski fudbal, ne samo kroz svoje igre na terenu, već i kao uzor mladim igračima. Njegova posvećenost, radna etika i uspesi, kako u domaćim tako i u međunarodnim klubovima, postavili su visoke standarde za mlade srpske fudbalere koji teže profesionalnoj karijeri. Radonjićeva sposobnost da se izbori sa izazovima i da se istakne na međunarodnoj sceni služi kao inspiracija mnogim mladim talentima u Srbiji. Njegov doprinos srpskom fudbalu ogleda se ne samo u njegovim performansama, već i u njegovom uticaju na razvoj i motivaciju mladih igrača koji teže da slede njegove korake.

Spoljne reference:

Klupske informacije

 • Trenutni klub: Torino
 • Status: Na pozajmici iz Olimpik Marselja
 • Broj dresa: 49

Juniorska karijera

 • Železničar Niš
 • Medijana
 • Radnički Niš
 • 2013: Partizan
 • 2013—2014: Vitorul Konstanca
 • 2014—2015: Roma Primavera
 • 2014—2015: Empoli Primavera (na pozajmici)

Seniorska karijera

2014—2018: Roma

 • Nastupi: 0
 • Golovi: 0

2016—2017: Čukarički (na pozajmici)

 • Nastupi: 27
 • Golovi: 4

2017—2018: Crvena zvezda (na pozajmici)

 • Nastupi: 28
 • Golovi: 5

2018: Crvena zvezda

 • Nastupi: 0
 • Golovi: 0

2018: Olimpik Marselj

 • Nastupi: 51
 • Golovi: 7

2021: Herta Berlin (na pozajmici)

 • Nastupi: 12
 • Golovi: 1

2021—2022: Benfika (na pozajmici)

 • Nastupi: 6
 • Golovi: 0

2022: Torino (na pozajmici)

 • Nastupi: 18
 • Golovi: 2

Reprezentacija

2012—2013: Srbija do 17

 • Nastupi: 6
 • Golovi: 5

2013—2014: Srbija do 18

 • Nastupi: 5
 • Golovi: 0

2014—2015: Srbija do 19

 • Nastupi: 12
 • Golovi: 4

2016—2017: Srbija do 20

 • Nastupi: 3
 • Golovi: 0

2016—2019: Srbija do 21

 • Nastupi: 11
 • Golovi: 0

2017: Srbija (seniorska reprezentacija)

 • Nastupi: 39
 • Golovi: 5

Trofeji

Crvena zvezda:

 • Prvenstvo Srbije (1): 2017/18.