Nemanja Maksimović sport

Nemanja Maksimović

Ko je Nemanja Maksimović?

Nemanja Maksimović istaknuti je srpski fudbaler i centralni vezni igrač. Njegova karijera počinje u Gučevu Banja Koviljača, a razvija se u Crvenoj Zvezdi i slovenačkom Domžaleu. Proslavio se igrajući za kazahstanski Astana, a zatim prelazi u španske klubove Valensiju i Getafe. Maksimović je takođe važan član srpske reprezentacije, učestvujući na međunarodnim takmičenjima. Njegova igra odlikuje se tehnikom, taktičkom disciplinom i izuzetnim radom na terenu, čineći ga cenjenim igračem kako na domaćoj, tako i na međunarodnoj fudbalskoj sceni.

Rani život i počeci u karijeri

Nemanja Maksimović je rođen 26. januara 1995. godine u Banja Koviljači, malom mestu koje je postalo poznato u svetu fudbala upravo zahvaljujući njemu. Od malih nogu, Maksimović je pokazivao izuzetan interes za fudbal, što je bilo očigledno u njegovoj strasti i posvećenosti igri. Njegova ljubav prema fudbalu brzo je prerasla u ozbiljnu ambiciju, a prvi koraci ka ostvarenju tog sna napravljeni su u lokalnom klubu Gučevo Banja Koviljača.

U Gučevu, Maksimović je brusio svoje veštine i razvijao se kao igrač. Njegov talent nije ostao nezapažen, a njegova sposobnost da dominira na terenu već u ranoj mladosti bila je jasan pokazatelj njegovog potencijala. Ovi rani dani u Gučevu postavili su temelje za njegovu buduću karijeru, dajući mu neophodno iskustvo i samopouzdanje koje će kasnije koristiti u profesionalnom fudbalu. Maksimovićev rani život u Banja Koviljači i počeci u Gučevu bili su ključni u oblikovanju njegove karijere i razvoju u jednog od najpoznatijih srpskih fudbalera svoje generacije.

Klupska karijera

Nemanja Maksimović je svoje formativne godine proveo u omladinskom pogonu jednog od najvećih srpskih klubova, Crvene Zvezde. Ovaj period u njegovoj karijeri bio je od suštinskog značaja za njegov razvoj kao igrača. U Crvenoj Zvezdi, Maksimović je imao priliku da radi sa nekim od najboljih trenera u regionu, što mu je omogućilo da unapredi svoje tehničke veštine, taktičko razumevanje igre i fizičku spremnost. Njegov napredak bio je očigledan, a Maksimović je brzo postao jedan od najistaknutijih igrača u omladinskim selekcijama kluba.

Međutim, uprkos svom talentu i potencijalu, Maksimović nije uspeo da se probije u prvi tim Crvene Zvezde. Ovo je dovelo do njegovog prelaska u slovenački Domžale, gde je potpisao svoj prvi profesionalni ugovor. Prelazak u Domžale bio je ključan trenutak u njegovoj karijeri, jer mu je pružio priliku da redovno igra na profesionalnom nivou. U Domžalama, Maksimović je brzo dokazao svoj kvalitet, postavši važan deo tima i privlačeći pažnju većih evropskih klubova. Njegove igre u Domžalama bile su presudne u daljem razvoju njegove karijere, otvarajući mu vrata ka međunarodnom uspehu i priznanju.

Astana

Nemanja Maksimović je svoj uspon na međunarodnoj sceni započeo potpisivanjem za kazahstanski klub Astana, što je predstavljalo značajan korak u njegovoj karijeri. Ovaj transfer je bio prekretnica, jer je Maksimoviću pružio priliku da igra na višem nivou i učestvuje u evropskim takmičenjima. U Astani, Maksimović se brzo istakao kao ključni igrač, pokazujući izuzetnu igru na sredini terena i doprinoseći kako defanzivno, tako i ofanzivno.

Jedan od ključnih trenutaka njegove karijere u Astani bio je njegov doprinos u osvajanju nacionalnog prvenstva. Maksimovićeva sposobnost da kontroliše sredinu terena, njegova precizna dodavanja i taktička inteligencija bili su ključni u dominaciji Astane u domaćem prvenstvu. Osim toga, njegove izvanredne igre u UEFA Evropa ligi i UEFA Ligi šampiona pomogle su klubu da postigne značajne uspehe na evropskoj sceni.

Valensija

Nemanja Maksimović je svoju karijeru podigao na još viši nivo transferom u Valensiju, jedan od najprestižnijih španskih fudbalskih klubova. Ovaj transfer, koji se dogodio nakon impresivnih nastupa u Astani, bio je priznanje njegovog talenta i potencijala na međunarodnoj sceni. Dolazak u Valensiju predstavljao je veliki korak za Maksimovića, jer je La Liga jedna od najjačih i najkonkurentnijih liga u svetu fudbala.

U Valensiji, Maksimović je brzo pokazao svoju vrednost. Njegova sposobnost da se prilagodi visokom tempu i tehničkim zahtevima La Lige bila je impresivna. Maksimović se istakao svojom taktičkom disciplinom, preciznim pasovima i sposobnošću da čita igru, što je bilo ključno za sredinu terena Valensije. Njegove performanse su pomogle klubu u ostvarivanju značajnih rezultata, kako u domaćim, tako i u evropskim takmičenjima.

Nemanja Maksimović

Nemanja Maksimović trenutno igra za Getafe

Getafe

Nemanja Maksimović je započeo novo poglavlje svoje karijere prelaskom u Getafe, što je bio još jedan značajan korak u njegovom profesionalnom razvoju. Ovaj transfer je došao kao prilika za Maksimovića da nastavi svoj razvoj u jednoj od najjačih liga na svetu, La Ligi, ali u novom okruženju i sa novim izazovima. Getafe, poznat po svojoj čvrstoj i disciplinovanoj igri, bio je idealno mesto za Maksimovića da demonstrira svoje veštine.

U Getafeu, Maksimović je brzo postao ključni igrač u sredini terena. Njegova sposobnost da kontroliše igru, precizni pasovi i taktička inteligencija bili su od neprocenjive vrednosti za tim. Maksimović je igrao važnu ulogu u nekoliko ključnih utakmica, pomažući Getafeu da ostvari impresivne rezultate, kako u domaćem prvenstvu, tako i u evropskim takmičenjima.

Reprezentacija

Nemanja Maksimović, srpski fudbalski reprezentativac, započeo je svoj put na međunarodnoj sceni kao član U19 reprezentacije Srbije koja je osvojila UEFA Evropsko prvenstvo za mlade 2013. godine. Njegova zvezda nastavila je da sija na FIFA Svetskom prvenstvu za igrače do 20 godina 2015. godine u Novom Zelandu, gde je Srbija ostvarila istorijski uspeh. Maksimović je postigao pobedonosni gol u finalu protiv Brazila, donoseći Srbiji prvu međunarodnu titulu kao nezavisnoj naciji.

Maksimović je debitovao za seniorsku reprezentaciju Srbije 23. marta 2016. godine u porazu od Poljske. Iako je bio deo preliminarnog tima za Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji, nažalost, nije izabran za konačni sastav. Međutim, njegova karijera doživela je novi uspon 2022. godine, kada je izabran za tim Srbije za Svetsko prvenstvo u Kataru. Maksimović je igrao u svim utakmicama grupne faze protiv Brazila, Kameruna i Švajcarske, ali Srbija je završila kao četvrta u grupi. Njegov doprinos reprezentaciji ostaje neizbrisiv deo njegove impresivne karijere.

Lični život

Nemanja Maksimović, poznati vezni igrač srpske reprezentacije, i njegova supruga Kristina Milić, uspešna sportska novinarka i blogerka, primer su skladnog spoja sporta i ljubavi. Par se venčao 2020. godine, nakon dugogodišnje veze koja je cvetala uprkos izazovima profesionalnih karijera. Njihova ljubavna priča dobila je novu dimenziju u januaru prošle godine, kada su postali roditelji male Andreje, dodajući još jedno slavlje u njihovim životima.

Kristina, koja je pre braka nosila prezime Milić, nije samo pratilja svog supruga u njegovim sportskim poduhvatima, već je i sama ostvarila značajan uspeh u svetu sportskog novinarstva. Njena autorska emisija “Sportsko popodne sa Kristinom” na Jutjubu bila je popularna među ljubiteljima sporta, gde je delila svoje uvide i analize.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

 • Kada je rođen Nemanja Maksimović? Nemanja Maksimović je rođen 26. januara 1995. godine.
 • Gde je Nemanja Maksimović započeo svoju fudbalsku karijeru? Svoju fudbalsku karijeru započeo je u lokalnom klubu Gučevo Banja Koviljača.
 • Za koje klubove je Nemanja Maksimović igrao tokom svoje karijere? Maksimović je igrao za nekoliko klubova, uključujući Domžale, Astanu, Valensiju i Getafe.
 • Koja su najveća postignuća Nemanje Maksimovića u reprezentaciji? Jedno od najvećih postignuća je njegov gol u finalu FIFA Svetskog prvenstva za igrače do 20 godina 2015. godine, gde je Srbija pobedila Brazil.
 • Da li je Nemanja Maksimović oženjen? Da, oženjen je Kristinom Milić, sportskom novinarkom i blogerkom.
 • Kada je Nemanja Maksimović debitovao za seniorsku reprezentaciju Srbije? Debitovao je za seniorsku reprezentaciju Srbije 23. marta 2016. godine.

Za kraj

Nemanja Maksimović, kao jedan od najistaknutijih srpskih fudbalera svoje generacije, ostavio je dubok trag u svetu fudbala. Njegov put od početaka u Gučevu Banja Koviljača do uspeha u najvećim evropskim klubovima i nacionalnom timu, svedoči o njegovoj izuzetnoj posvećenosti i talentu. Maksimovićev ključni gol na Svetskom prvenstvu za igrače do 20 godina i njegove igre u La Ligi ističu ga kao igrača svetskog kalibra. Njegova karijera, upotpunjena srećnim porodičnim životom, inspiracija je mnogima, pokazujući da se sa strašću, radom i posvećenošću mogu dostići visoki ciljevi.

Spoljne reference:

Klupske informacije

 • Trenutni tim: Getafe
 • Broj na dresu: 20

Juniorska karijera

 • Gučevo Banja Koviljača
 • 2002–2007: Omladinac Loznica
 • 2007–2013: Crvena Zvezda Beograd
 • 2013: Hellas Verona
 • 2013: Domžale

Seniorska karijera

 • 2013–2015: Domžale – Nastupi: 27, Golovi: 3
 • 2015–2017: Astana – Nastupi: 54, Golovi: 9
 • 2017–2018: Valensija – Nastupi: 15, Golovi: 0
 • 2018–: Hetafe – Nastupi: 184, Golovi: 6

Reprezentacija

 • 2013–2014: Srbija U19 – Nastupi: 16, Golovi: 3
 • 2015: Srbija U20 – Nastupi: 7, Golovi: 2
 • 2015–2017: Srbija U21 – Nastupi: 9, Golovi: 0
 • 2016–: Srbija – Nastupi: 48, Golovi: 0

Priznanja

Astana:

 • Prvenstvo Kazahstana: 2015, 2016
 • Kup Kazahstana: 2016
 • Superkup Kazahstana: 2015

Srbija:

 • UEFA Evropsko prvenstvo U-19: 2013
 • FIFA Svetsko prvenstvo U-20: 2015

Ordeni:

 • Medalja za zasluge (Republika Srpska)