Gorica Popović film

Gorica Popović - Biografija

Ko je Gorica Popović?

Gorica Popović je srpska je pozorišna, filmska i televizijska glumica i rediteljka. Njeno ime je sinonim za izuzetnu glumačku veštinu i doprinos srpskoj umetničkoj sceni. Kroz višedecenijsku karijeru, Gorica Popović osvojila je srca publike svojim talentom, odigravši brojne nezaboravne uloge na pozornici, filmu i televiziji. 

U ovom članku istražujemo život i karijeru ove izvanredne umetnice koja je ostavila neizbrisiv trag u svetu srpskog glumišta.

Gorica Popović: Rani život i obrazovanje

Gorica Popović je rođena u Kragujevcu 13. avgusta 1952. godine, a njeno umetničko nasleđe seže duboko unazad. Njen deda-ujak bio je čuveni predratni glumac Aleksandar Cvetković, čime je već u ranoj mladosti bila okružena uticajem glume i umetnosti.

Obrazovanje 

Gorica Popović je svoje znanje i veštinu sticala na prestižnom Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Studirala je u klasi profesora Predraga Bajčetića, zajedno sa talentovanim kolegama kao što su Tanja Bošković, Radmila Živković, Ljiljana Dragutinović i drugi. Ova grupa talentovanih mladih glumaca obeležila je jugoslovensku glumačku scenu svojim izvanrednim radom.

Umetnički razvoj

Gorica je brzo napredovala u svetu glume. Nakon završetka studija, postala je asistent na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gde je prenosila svoje znanje i iskustvo studentima na predmetima Dikcija i Gluma. Njen prvi korak na profesionalnoj sceni bio je 19. januara 1973. godine, kada je odigrala svoju prvu predstavu.

Gorica Popović: Pozorišna karijera

Nakon svojih početaka, Gorica je brzo postala poznata po svojoj izvanrednoj glumačkoj veštini i talentu. Prvu predstavu u Ateljeu 212 odigrala je u maju 1976. godine u drami “Muške stvari”, gde je tumačila ulogu Slavice Savić. Ova predstava je privukla pažnju na njenu talentovanu interpretaciju lika.

Samo par meseci kasnije, imala je priliku da glumi ulogu Njuše u Babeljovoj drami “Marija” reditelja Ljubomira Draškića. Ovom ulogom je još jednom pokazala svoju svestranost kao glumica.

Jedan od značajnih trenutaka u njenoj karijeri bio je nastup u predstavi “Oj, Srbi'o nigde lada nema”, u kojoj su igrali Zoran Radmilović, Miloš Žutić, Vlastimir Stojiljković i drugi. Ova predstava je postala kultna i odigrana je čak 67 puta tokom devet godina.

Gorica je stekla veliku popularnost ulogom Vasilije Mirčetić u komediji “Kosančićev venac 7”. Sa ovom predstavom, obišli su ceo region i izveli je više od 230 puta.

Godine 1982, Gorica Popović postala je stalni član ansambla “Ateljea 212”. Tokom svoje dugogodišnje karijere u ovom ansamblu, odigrala je brojne značajne uloge u predstavama kao što su “Leti u goru kao ptica”, “Cigansko groblje”, “Život i priključenija vojnika Ivana Čonkina”, “Metastabilni graal”, “Bel tempo”, “Zakleti spasilac davljenika”, “Čaplja” i mnoge druge.

Gorica Popović: Filmska karijera

Gorica Popović je započela svoju filmsku karijeru 1969. godine, kada je dobila svoju prvu filmsku ulogu u ratnoj drami Branimira Torija Jankovića pod nazivom “Krvava Bajka”. Ova rana uloga označila je njen ulazak u svet sedme umetnosti.

Njen talenat i prisutnost na ekranu postali su sve očigledniji kako je karijera napredovala. Šest godina kasnije, igrala je u televizijskom filmu “U Orfeumu kod Brane” . Takođe je snimila televizijski film pod nazivom “Velebitske saonice ili tri švalera i jedna devojka”.

Filmski debi

Njen filmski debi bio je izuzetno zapažen ulogom novinarke u filmu “Miris poljskog cveća” iz 1977. godine, koji je režirao beogradski reditelj Srđan Karanović. Međutim, priznanje je stekla već za svoju prvu veću ulogu u filmu “Nacionalna klasa” iz 1979. godine. U ovom filmu je tumačila lik devojke koja sumnja u ljubav svog mladića i za tu ulogu je nagrađena Zlatnom arenom na nacionalnom festivalu u Puli.

Prepoznatljive uloge u filmovima

Gorica Popović ostvarila je impresivne uloge u nizu filmova, uključujući “Dorotej”, “Pad Italije”, “U raljama života”, “Halo taksi”, “Boj na Kosovu”, “Seljaci” i “Kozje uši”. Njene izvanredne interpretacije likova na filmu bile su ključne za njenu reputaciju kao jedne od najcenjenijih srpskih glumica.

Televizijska karijera

Televizijska publika pamti Goricu Popović po nizu zapaženih uloga u popularnim TV serijama. Postala je poznata kao sekretarica Dara u kultnoj TV seriji “Bolji život” (sa Markom Nikolićem i Svetlanom Bojković). Takođe je ostvarila uloge u serijama kao što su “Karađorđeva smrt”, “Sivi dom”, “Seljaci”, “Ljubav navika panika”, “Sva ta ravnica”, “Jagodići” i “Pogrešan čovek”.

Prva decenija 21. veka bila je obilježena izuzetnim prisustvom Gorice Popović na televizijskim ekranima. Postala je neizostavan deo televizijske produkcije Srbije, ostvarujući značajne uloge u serijama koje su privukle široku publiku.

Prepoznatljive uloge u serijama

Neke od serija koje su obeležile ovu deceniju u kojima je Gorica Popović igrala ključne uloge uključuju “Budi fin”, “Metla bez drške”, “Najbolje godine”, “M(j)ešoviti brak”, “Crni Gruja”, “Lift”, “Praonica” i druge. Njene izvanredne glumačke veštine su doprinele uspehu ovih serija, a njeni nastupi su ostavili dubok utisak na gledaoce.

Stvaralački rad

Gorica Popović nije samo izvanredna glumica, već i talentovani kreativac. Napisala je scenario za kratku TV komediju pod nazivom “Preline đakonije”, u kojoj je igrala glavnu ulogu. Njen rad kao scenariste i glumice pokazuje njen višestruki talenat i doprinos televizijskoj umetnosti.

Gorica Popović

Gorica Popović je tokom svoje karijere osvojila brojne nagrade i priznanja, a jedna od njih je i nagrada “Žanka Stokić”

Gorica Popović: Lični život

Pored glumačke karijere, Gorica Popović je takođe bila angažovana u muzičkom svetu. Postala je član vokalno-instrumentalnog sastava po imenu “Suncokret”. Njihova muzika je privukla pažnju i stekla popularnost, doprinoseći raznolikosti njenog umetničkog iskustva.

Režija pozorišnih predstava

Gorica Popović nije samo izvanredna glumica, već je i talentovani reditelj. Režirala je brojne pozorišne predstave, uključujući “Jedva steče zeta”, “Au, poplava”, “Izvol’te sličicu”, “Gospođa Milićbrot”, “Zvezdarske zvezdice”, i mnoge druge. Njen rad kao reditelja dodatno ilustruje njen kreativni doprinos umetničkoj sceni.

Muzička predstava “Brod plovi za Beograd”

Posebno treba napomenuti da je Gorica Popović osmislila i režirala muzičku predstavu pod nazivom “Brod plovi za Beograd”, koja se tradicionalno održava u Ateljeu 212 oko Nove godine već više od 20 godina. Ova predstava je postala kultna i dragoceni deo kulturnog kalendara Beograda.

Brak

Gorica Popović je udata za saksofonistu Nenada Nešu Petrovića, što predstavlja dodatnu vezu između sveta glume i muzike u njenom životu. Njeni lični i profesionalni izbori odražavaju njenu strast prema umetnosti u svim njenim oblicima. Gorica i dalje živi i radi u Beogradu.

Gorica Popović: Nagrade i priznanja

Gorica Popović je tokom svoje izuzetne karijere osvojila mnoge prestižne nagrade i priznanja za svoj izvanredan doprinos umetnosti glume. Evo nekih od najvažnijih nagrada i priznanja koja je primila:

  • Nagrada Velika Žanka (2019): Ova nagrada je dodeljena Gorici Popović za njen izuzetan doprinos srpskoj filmskoj, televizijskoj i pozorišnoj umetnosti.
  • Nagrada Pavle Vuisić (2019): Dobila je ovu nagradu za njen izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem filmu.
  • Nušićeva nagrada za životno delo glumcu komičaru (2013): Ovo prestižno priznanje je dodeljeno Gorici Popović za njen izvanredan doprinos komediji i glumi.
  • Prsten sa likom Joakima Vujića (2012): Ova nagrada se dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju Knjaževsko-srpskog teatra i afirmaciji njegovog ugleda u zemlji i inostranstvu.
  • Zlatna arena u Puli (1979): Osvojila je Zlatnu arenu za najbolju žensku ulogu u filmu “Nacionalna klasa”, što je bilo značajno priznanje za njenu glumačku veštinu i doprinos domaćem filmu.
  • Nagrada Carica Teodora (1981): Dvaput je osvojila ovu prestižnu nagradu za najbolje glavne ženske uloge u filmovima “Dorotej” i “Pad Italije” na Filmskim susretima u Nišu.
  • Nagrada Carica Teodora (1984): Ponovno je osvojila ovu nagradu za najbolju glavnu žensku ulogu u filmu “U raljama života” na Filmskim susretima u Nišu.

Ove nagrade i priznanja svedoče o njenom izvanrednom talentu i doprinosu srpskoj umetničkoj sceni, kako na filmu tako i na pozornici. 

Za kraj

U zaključku, Gorica Popović je izuzetno talentovana i cenjena srpska glumica koja je svojom bogatom karijerom ostavila dubok trag u svetu pozorišta, filma i televizije. 

Kroz svoje brojne uloge na pozornici, filmu i televiziji, Gorica je demonstrirala svoju svestranost i sposobnost da tumači različite likove sa dubinom i autentičnošću. Njeni brojni glumački i rediteljski poduhvati, kao i nagrade koje je osvojila, svedoče o njenom izuzetnom talenatu i doprinosu srpskoj umetnosti.

Gorica Popović ostaje jedna od najcenjenijih i najvoljenijih glumica u Srbiji, čija je karijera obeležila mnoge generacije gledalaca i umetnika.