Aleksandar Ćirković sport

Aleksandar Ćirković

Ko je Aleksandar Ćirković?

Aleksandar Ćirković, rođen 21. septembra 2001. godine, ističe se kao značajno ime u svetu srpskog fudbala. Poznat po svojim izvanrednim sposobnostima na poziciji levog krila, Ćirković trenutno igra za ruski klub Krylia Sovetov. Njegova karijera obuhvata niz uspeha i važnih trenutaka, od ranih dana u srpskim i inostranim klubovima do izazova na međunarodnoj sceni. Ovaj talentovani fudbaler svojim igrama ne samo da doprinosi timovima za koje nastupa, već i inspiriše mlade sportiste širom Srbije.

Aleksandar Ćirković

Aleksandar Ćirković je istaknuti srpski fudbaler

Početak karijere

Aleksandar Ćirković rođen je u Smederevskoj Palanci. Započeo je svoju fudbalsku karijeru u Austriji, gde je prošao kroz školu fudbala i stekao prva iskustva na profesionalnom nivou. Njegovi rani dani na terenu obeleženi su igrama za rezervni tim Admire Wacker. Tu je pokazao značajan talenat i sposobnost da se nosi sa izazovima profesionalnog sporta. Njegova igra u rezervnom timu privukla je pažnju i omogućila mu nekoliko nastupa za prvi tim, gde je nastavio da razvija svoje veštine.Početkom 2021. godine, Ćirković je prešao u šabačku Mačvu, gde je nastavio da gradi svoju karijeru i stiče dalje iskustvo u srpskom fudbalu. 

Gimnastic Tarragona

Aleksandar Ćirković prelazi u Španiju 20. jula 2021. godine i potpisuje trogodišnji ugovor sa klubom iz Primera Division RFEF, Gimnastic de Tarragona. Ovaj potez označio je novu fazu u njegovoj karijeri, donoseći mu priliku da se takmiči u jednom od španskih fudbalskih liga. Međutim, iako je transfer bio ispunjen velikim očekivanjima, Ćirkovićeva avantura u Tarragoni nije se odvijala kako je planirano.

Unatoč potencijalu i sposobnostima koje je pokazao u prethodnim klubovima, Ćirković nije uspeo da se izbori za mesto u prvom timu Gimnastica. Iz razloga koji nisu javno objašnjeni, nije zabeležio nijedan zvanični nastup za klub. Ovo je dovelo do toga da Ćirković, nezadovoljan svojom situacijom, prekine ugovor sa španskim klubom. Odluka o raskidu ugovora doneta je 22. decembra iste godine, samo nekoliko meseci nakon njegovog dolaska, čime je završio svoje kratko i neostvareno poglavlje u Gimnasticu de Tarragona.

Aleksandar Ćirković

Aleksandar Ćirković trenutno nastupa za TSC

Krylia Sovetov i TSC

Dvadeset šestog avgusta 2022. godine, Aleksandar Ćirković započeo je novo poglavlje u svojoj karijeri potpisivanjem četvorogodišnjeg ugovora sa ruskim klubom Krylia Sovetov. Ovaj transfer predstavljao je značajan korak napred za mladog srpskog igrača, dajući mu priliku da se takmiči u jednoj od jačih evropskih liga. Krylia Sovetov, poznat po svojoj ambiciji da se takmiči na najvišem nivou ruskog fudbala, vidio je u Ćirkoviću potencijalno ključnu figuru u ostvarivanju svojih ciljeva.

Međutim, njegova avantura u Rusiji ubrzo je doživela preokret, kada je na kraju sezone, 30. juna 2023. godine, Ćirković poslat na pozajmicu u srpski klub TSC za sezonu 2023/24. Ovaj potez omogućio je Ćirkoviću da dobije dodatno igračko iskustvo i vreme na terenu, što je ključno za njegov dalji razvoj. Pozajmica u TSC predstavlja priliku za Ćirkovića da unapredi svoje veštine i demonstrira svoje sposobnosti, nadajući se da će impresionirati kako u domaćem tako i u međunarodnom okruženju.

Reprezentacija

U junu 2022. godine, Aleksandar Ćirković doživeo je značajan trenutak u svojoj karijeri kada ga je selektor mlade reprezentacije Srbije, Goran Stevanović, uvrstio u tim za susrete sa Francuskom i Farskim Ostrvima. Ovo priznanje došlo je kao rezultat njegovih izvanrednih igara na klubskom nivou, a debi za reprezentaciju obilježio je novi početak u njegovom razvoju kao međunarodnog igrača. 

Ćirković je svoj prvi nastup za reprezentaciju imao protiv Francuske, gde je na terenu proveo 70 minuta, pokazujući solidne performanse i adaptabilnost na visokom nivou takmičenja. U drugom meču, protiv Farskih Ostrva, ušao je u igru u drugom poluvremenu, dodatno doprinoseći timu svojom energijom i tehničkim veštinama. Ovi nastupi su bili prilika da Ćirković pokaže svoje sposobnosti i da se istakne kao važan član nacionalnog tima.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

 • Kako je Aleksandar Ćirković započeo svoju fudbalsku karijeru? Aleksandar je svoju karijeru započeo u Austriji. Igrao je za rezervni tim Admire Wacker, pre nego što je stekao iskustvo i u prvom timu.
 • Za koje klubove je Ćirković igrao pre nego što je potpisao za Krylia Sovetov? Pre dolaska u Krylia Sovetov, Ćirković je igrao za šabačku Mačvu i španski Gimnastic de Tarragona.
 • Kakav je bio Ćirkovićev učinak u mladoj reprezentaciji Srbije? Aleksandar Ćirković debitovao je za mladu reprezentaciju Srbije u junu 2022. godine. Nastupao je protiv Francuske i Farskih Ostrva, gde je pokazao obećavajuće performanse.

Za kraj

Aleksandar Ćirković predstavlja primer uspešnog srpskog fudbalera čija karijera ilustruje put od domaćih terena do međunarodnih stadiona. Njegove avanture u Austriji, Srbiji, Španiji i Rusiji pokazuju kako prilike i izazovi oblikuju profesionalni razvoj mladih talenata. Učestvovanje u mladoj reprezentaciji Srbije dodatno potvrđuje njegov potencijal i važnost na sportskoj sceni. Aleksandar Ćirković nastavlja da bude inspiracija za mlade sportiste, pokazujući važnost upornosti i prilagodljivosti u izgradnji uspešne sportske karijere.

Spoljne reference:

Klupske informacije

 • Trenutni klub: TSC Bačka Topola
 • Na pozajmici iz: Krylia Sovetov
 • Broj: 32

Juniorska krijera

 • 2009—2010: Admira Wacker
 • 2010—2011: Perchtoldsdorf
 • 2011—2012: Fischamend
 • 2012—2018: Admira Wacker

Seniorska krijera

 • 2018—2021: Admira Wacker II – Nastupi: 21, Golovi: 7
 • 2019—2021: Admira Wacker – Nastupi: 3, Golovi: 0
 • 2021: → Mačva Šabac (na pozajmici) – Nastupi: 15, Golovi: 1
 • 2021: Gimnastic Tarragona – Nastupi: 0, Golovi: 0
 • 2022: Voždovac – Nastupi: 21, Golovi: 5
 • 2022—: Krylia Sovetov – Nastupi: 12, Golovi: 1
 • 2023—: → TSC Bačka Topola (na pozajmici) – Nastupi: 16, Golovi: 4

Reprezentacija

 • 2022: Srbija do 21 – Nastupi: 2, Golovi: 0