Dejan Joveljić sport

Dejan Joveljić

Ko je Dejan Joveljić?

Dejan Joveljić, rođen 7. avgusta 1999. godine, srpski je profesionalni fudbaler koji igra na poziciji napadača za klub LA Galaxy i reprezentaciju Srbije. Njegova igra karakteriše izuzetna brzina, tehnička sposobnost i oštrina u završnici, čime je stekao reputaciju jednog od najperspektivnijih mladih talenata u američkoj Profesionalnoj fudbalskoj ligi. Joveljićeva karijera obuhvata impresivne nastupe kako na klubskom, tako i na internacionalnom nivou, gde svojim golovima i igrama doprinosi uspesima svojih timova.

Dejan Joveljić

Dejan Joveljić je srpski profesionalni fudbaler i reprezentativac

Crvena Zvezda

Dejan Joveljić, rođen u Bijeljini, Bosna i Hercegovina, svoje prve fudbalske korake započeo je u lokalnom klubu Sloga Junajted. Talentovani napadač ubrzo je privukao pažnju velikih klubova, što ga je dovelo do Crvene zvezde, jednog od vodećih klubova u Srbiji. Njegov boravak u ovom klubu trajao je skoro sedam godina, tokom kojih je prošao kroz sve omladinske kategorije, stekavši temelj za profesionalnu karijeru.

Joveljić je profesionalni ugovor sa Crvenom zvezdom potpisao 16. marta 2016. godine, zajedno sa nekoliko svojih saigrača. Iako je 2016. godine bio predviđen za prvi tim pod vođstvom trenera Miodraga Božovića, nije uspeo da igra zvanične utakmice tokom sezone u Superligi zbog mononukleoze dijagnostikovane u avgustu iste godine. Ovo ga nije obeshrabrilo; nakon oporavka, vratio se na teren početkom 2017. godine, igrajući za omladinski tim do kraja sezone.

Njegov povratak bio je impresivan, a njegove igre na terenu učvrstile su njegov status kao jednog od najboljih mladih igrača, što je potvrđeno i nominacijom za prestižnu nagradu “Zlatni dečak” 2017. godine. Joveljić je takođe uvršten u listu 60 najboljih mladih fudbalera sveta po izboru The Guardian, što dodatno potvrđuje njegovu kvalitetu i potencijal.

Sezona 2017/2018

Tokom leta 2017. godine, Dejan Joveljić istaknut je kao jedan od deset najperspektivnijih mladih igrača Crvene zvezde, što mu je omogućilo da prođe celu predsezonsku pripremu sa prvim timom. Njegove izvanredne igre u omladinskoj ligi Srbije učinile su ga redovnim članom prvog tima od septembra te godine, gde je započeo kao treći izbor za napadača, iza Ričmonda Boaćija i Aleksandra Pešića.

Joveljić je 19. septembra iste godine produžio ugovor sa Crvenom zvezdom do 2021. godine, što je potvrdilo klubovo poverenje u njegov potencijal. Iako je prvi put bio u protokolu za seniorsku utakmicu 22. oktobra 2017. godine protiv Mladosti iz Lučana, nije ulazio u igru. Međutim, priliku da zaigra za prvi tim dobio je 10. decembra 2017. godine, kada je ušao umesto Aleksandra Pešića u 70. minutu meča Superlige Srbije protiv Borca iz Čačka.

Njegov prvi start u startnoj postavi za seniorski tim desio se 5. maja 2018. godine, kada je postigao dva gola u pobedi od 5-0 nad Spartakom iz Subotice. Sezona je završena trijumfom, a Joveljić je postigao gol u poslednjoj utakmici sezone protiv Voždovca 19. maja 2018. godine, obezbeđujući svoj prvi trofej u profesionalnoj karijeri.

Sezona 2018/2019

Tokom leta 2018. godine, Dejan Joveljić je napustio omladinske redove Crvene zvezde, koje su se kvalifikovale za UEFA Omladinsku ligu za sezonu 2018/2019, i ušao u potpunosti u seniorski tim. Nakon što je proveo kompletno predsezonski period sa prvim timom, Joveljić je licenciran za kvalifikacije UEFA Lige šampiona za sezonu 2018/2019. Iako je propustio oba meča protiv Spartaksa iz Jurmale u prvom kolu kvalifikacija, svoj prvi zvanični meč u novoj sezoni Superlige Srbije započeo je na impresivan način. Postigao je gol u pobedi od 3-0 nad Dinamom iz Vranja, koja se odigrala 20. jula 2018. godine, efektno obeležavajući svoj punopravni debi u seniorima.

Dejan Joveljić

Dejan Joveljić je 2019. godine potpisao ugovor sa nemačkim klubom Eintracht Frankfurt

Eintracht Frankfurt i pozajmice

Na početku leta 2019. godine, 14. juna, Dejan Joveljić napravio je veliki korak u svojoj karijeri. Potpisao je ugovor sa nemačkim timom Eintracht Frankfurt, za transfernu sumu od 4 miliona evra. Ovaj transfer predstavljao je značajan napredak za mladog srpskog napadača, dajući mu priliku da se dokaže na još većoj sceni evropskog fudbala.

Njegov boravak u Frankfurtu, međutim, nije dugo trajao. Već krajem januara 2020. godine, Joveljić je poslat na pozajmicu u belgijski Anderlecht, gde je ostao do kraja sezone. Pozajmica u Anderlechtu omogućila mu je dodatno iskustvo i igračko sazrevanje u različitom takmičarskom okruženju.

Nakon Belgije, usledila je nova pozajmica za sezonu 2020-2021, ovaj put u austrijski Wolfsberger AC. U Austriji je Joveljić brzo stekao status ključnog igrača, završavajući sezonu kao najbolji strelac kluba. Ove pozajmice bile su ključne za njegovo profesionalno razvijanje. Omogućile su mu da stekne vredno internacionalno iskustvo i pokaže svoje sposobnosti na višim nivoima evropskog fudbala.

LA Galaxy

Dejan Joveljić potpisao je četvorogodišnji i po ugovor sa američkim fudbalskim klubom LA Galaxy 5. avgusta 2021. godine. Joveljić je pristupio timu kao igrač u okviru U22 Inicijative, koja omogućava MLS klubovima da angažuju mlade talente sa manjim uticajem na ograničenja budžeta za plate. Ovaj transfer je bio značajan korak u Joveljićevoj karijeri, pružajući mu priliku da svoje veštine pokaže na jednoj od najvećih fudbalskih scena u Americi. Dolazak u LA Galaxy ne samo da je potvrdio Joveljićev rastući ugled kao izuzetnog napadača, već je takođe nagovestio njegove ambicije da se dokaže i van evropskih terena.

Reprezentacija

Dejan Joveljić je svoj put kroz mlade reprezentativne selekcije Srbije započeo nastupima za kadetske timove. Debitovao je za U18 selekciju 15. decembra 2015. godine protiv Ukrajine. Nakon što je izgubio veći deo sledeće godine zbog bolesti, vratio se na teren 20. aprila 2017. godine. Postigao je gol u pobedi nad Uzbekistanom. U tom uzrastu, Joveljić je za šest utakmica postigao šest golova, uključujući po dva gola protiv selekcija Češke i Francuske, pokazujući svoj golgeterski talent.

Njegov impresivan učinak na terenu doveo je do prvog poziva u omladinsku reprezentaciju Srbije od strane selektora Miloša Velebita krajem avgusta 2017. godine. Njegove sposobnosti bile su posebno uočljive na memorijalnom turniru “Stevan Ćele Vilotić”. Nakon postizanja dva gola protiv Izraela proglašen je za najperspektivnijeg igrača turnira. Krajem te iste godine, selektor Goran Đorović pozvao je Joveljića u mladu reprezentaciju za prijateljsku utakmicu protiv Katara, gde je debitovao u decembru 2017. godine.

Nastavio je da bude stalni član mladih selekcija. Učestvovao je u utakmicama protiv Crne Gore i Severne Makedonije u novembru 2018. godine. 

Dejan Joveljić

Dejan Joveljić trenutno igra za LA Galaxy

Stil igre

Dejan Joveljić se izdvaja kao visoko efikasan napadač visok 180 centimetara, koji se ističe svojom sposobnošću da igra kako na poziciji centralnog napadača tako i na krilnim pozicijama. Njegova igra obuhvata brzinu, tehničku veštinu i izražen instinkt za postizanje golova. Joveljić je posebno poznat po svojim impresivnim performansama u mlađim kategorijama, gde je često bio najbolji strelac, uključujući i utakmice gde je postigao tri ili više golova.

Jedna od njegovih najupečatljivijih karakteristika je njegova sposobnost da koristi obe noge, što ga čini opasnijim u završnici. Pored toga, Joveljić je poznat i po svojoj igri glavom i efikasnosti u izvođenju kaznenih udaraca. To dodatno potvrđuje njegovu sveobuhvatnost kao napadača. Često poređen sa poznatim napadačima poput Maura Icardia i Luke Jovića, Joveljić nastavlja da razvija svoj stil igre, koji mu omogućava da bude jedan od ključnih igrača svakog tima za koji nastupa. Njegove sposobnosti i instinkt za gol čine ga dragocenim igračem na međunarodnoj sceni.

Lični život

Dejan Joveljić, čiji privatni život privlači pažnju ljubitelja fudbala, vodio je prilično aktivan i zanimljiv život van terena. Nakon prelaska na profesionalni fudbal, odlučio je da upiše privatnu školu u Novom Sadu kako bi se uspešno nosio sa svojim obavezama. Iako živi sam u Beogradu, Joveljić ističe da je njegova porodica najveća podrška u njegovom životu i karijeri. 

Pored fudbala, Joveljić ima raznovrsne interese, uključujući igranje bilijara i šaha, a takođe je i entuzijasta za Rubikovu kocku, sa ličnim rekordom od 39 sekundi. Ovi hobiji mu pomažu da se opusti i mentalno ostane agilan. Takođe, Joveljić ima devojku po imenu Anđela, s kojom je u dugoj vezi. Anđela, koja je izuzetno atraktivna, igra važnu ulogu u njegovom životu. Njegovi uspesi na terenu paralelno rastu sa srećnim i ispunjenim ličnim životom.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

 • Za koje timove je Dejan Joveljić igrao? Dejan Joveljić je tokom svoje karijere igrao za nekoliko klubova, uključujući Crvenu zvezdu, Eintracht Frankfurt, Anderlecht i Wolfsberger AC. Trenutno je član LA Galaxyja.
 • Kako se Dejan Joveljić istakao u svojoj karijeri? Joveljić se istakao kao efikasan napadač, poznat po svojoj sposobnosti da postiže golove u ključnim trenucima. Njegove igre u omladinskim kategorijama, posebno njegovi nastupi i golovi za reprezentativne selekcije Srbije, doprineli su njegovoj reputaciji.
 • Koje su lične strasti i hobiji Dejana Joveljića? Pored fudbala, Joveljić uživa u igranju bilijara i šaha. Takođe je i veliki entuzijasta za Rubikovu kocku, sa rekordom od 39 sekundi.

Za kraj

Dejan Joveljić je primer fudbalera čija karijera oslikava upornost i prilagodljivost. Njegov razvoj od omladinskih kategorija Crvene zvezde do internacionalnih angažmana u Eintracht Frankfurtu, Anderlechtu i LA Galaxyju ističe njegovu sposobnost da se izbori sa izazovima u različitim ligama. Kroz sve ove faze, Joveljić je ostao istaknuti strelac, često preuzimajući ključnu ulogu u timovima. Njegova karijera je takođe primer kako mladi talenat, uz podršku i prave prilike, može da raste i evoluira u uspešnog međunarodnog sportistu, doprinoseći kako klubovima tako i nacionalnom timu.

Spoljne reference:

Klupske informacije

 • Trenutni klub: LA Galaxy
 • Broj: 9

Juniorska karijera

 • 2010: Sloga Junajted
 • 2010—2018: Crvena zvezda

Seniorska karijera

 • Crvena zvezda (2016—2019): Nastupi: 21, Golovi: 11
 • Eintracht Frankfurt (2019—2021): Nastupi: 4, Golovi: 0
 • → Anderlecht (2020, na pozajmici): Nastupi: 5, Golovi: 1
 • → Wolfsberger (2020—2021, na pozajmici): Nastupi: 34, Golovi: 18
 • LA Galaxy (2021—): Nastupi: 49, Golovi: 14

Reprezentacija

 • Srbija U16 (2014—2015): Nastupi: 14, Golovi: 6
 • Srbija U17 (2015—2016): Nastupi: 17, Golovi: 11
 • Srbija U18 (2015—2017): Nastupi: 6, Golovi: 6
 • Srbija U19 (2017—2018): Nastupi: 11, Golovi: 4
 • Srbija U20 (2018): Nastupi: 6, Golovi: 6
 • Srbija U21 (2017—): Nastupi: 12, Golovi: 3
 • Srbija seniori (2021—): Nastupi: 1, Golovi: 2

Trofeji

Crvena Zvezda

 • Superliga Srbije u fudbalu (2): 2017/18, 2018/19.