Vuk Kostić film

Vuk Kostić

Ko je Vuk Kostić?

Vuk Kostić, istaknuti srpski glumac, rođen je 22. novembra 1979. godine u Beogradu. Njegova glumačka karijera obuhvata širok spektar uloga u filmovima, televizijskim serijama i pozorištu, čime je stekao značajno priznanje i popularnost. Kostić je poznat po svojoj sposobnosti da se transformiše i prilagodi različitim likovima, što ga čini jednim od najfleksibilnijih glumaca svoje generacije. Njegove najpoznatije uloge uključuju nastupe u filmovima kao što su “Apsolutnih 100” i “Mala noćna muzika”, kao i u popularnoj televizijskoj seriji “Ubice mog oca”.

Rani život i obrazovanje

Vuk Kostić, rođen 22. novembra 1979. godine u Beogradu, od malih nogu bio je okružen umetnošću i glumom, što je neizbežno uticalo na njegovu karijeru. Sin je Mihajla Kostića Pljake, poznatog pozorišnog i filmskog glumca iz 1970-ih i 1980-ih godina, i unuk Nestora-Nega Kostića, jednog od osnivača i glumaca prvog pozorišta u Prokuplju pre Drugog svetskog rata. Ovakvo porodično okruženje pružilo mu je rano izlaganje svetu glume i umetnosti, postavljajući temelje za njegovu buduću karijeru.

Vuk je odrastao u Beogradu, gde je pohađao 11. Beogradsku Gimnaziju na Lekinom Brdu. Njegovo obrazovanje bilo je ključno u razvijanju njegovih interesovanja i talenata. Nakon trećeg razreda gimnazije, Vuk je započeo studije glume na prestižnom Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Tokom studija, bio je deo klase sa talentovanim kolegama kao što su Nenad Stojmenović, Sonja Kolacarić, Bojana Stefanović, Ana Maljević i Goran Jevtić, što je dodatno obogatilo njegovo obrazovanje i iskustvo.

Diplomirao je u junu 2001. godine predstavom “Mušica” (Rucante-a), čime je zvanično započeo svoj put u profesionalnoj glumi. Ovaj period njegovog života bio je ključan za razvoj njegovog glumačkog izraza i stila, koji će kasnije postati prepoznatljivi na srpskoj i regionalnoj glumačkoj sceni.

Vuk Kostić

Vuk Kostić je jedan od najistaknutijih srpskih glumaca

Počeci glumačke karijere

Vuk Kostić je svoje prve korake u glumačkoj karijeri napravio već kao dete, pokazujući rano interesovanje i talenat za glumu. Sa samo šest godina, imao je priliku da se pojavi na sceni prestižnog beogradskog pozorišta Atelje 212 u komadu “Sveti Georgije ubiva aždahu” Dusana Kovačevića, u režiji Ljubomira Mucija Draškića, gde je igrao ulogu Vane siročeta. Ovo iskustvo u tako mladom dobu bilo je izuzetno značajno za njegov dalji razvoj kao glumca.

Osim pozorišnih uloga, Vuk je istovremeno igrao i glavnu ulogu u dečjem komadu Kristine Nestlinger “Konrad” u režiji Zorana Ratkovića, zajedno sa Oljom Grašić. Ove rane uloge su mu pružile priliku da razvije svoje glumačke veštine i stekne iskustvo na sceni.

Na televiziji, Vuk je snimao drame kao što su “Vrenje” i “Dom Bergmanovih”, kao i brojne dečje obrazovne emisije i serije za decu, uključujući “Knjiga je da se čita”, “Jezički zabavnik”, “Ogledi iz stila”, “Strašna Priča”, i druge. Ove rane televizijske uloge bile su ključne u njegovom profesionalnom razvoju, omogućavajući mu da stekne vredno iskustvo i izgradi svoj glumački profil.

Ovi prvi koraci u glumačkoj karijeri bili su od suštinskog značaja za Vuka Kostića, jer su mu omogućili da razvije svoj jedinstveni glumački izraz i stekne prepoznatljivost u svetu glume. Njegov rani uspeh i iskustvo na sceni i televiziji postavili su temelje za njegovu kasniju uspešnu karijeru u filmskoj i televizijskoj industriji.

Filmska i televizijska karijera

Vuk Kostić je svoju filmsku karijeru započeo 2001. godine, debitovanjem u filmu Srđana Dragojevića “Apsolutnih sto”, gde je tumačio glavnu ulogu Saše Gordića, strelca koji se suočava sa teškim životnim izazovima. Iste godine, pojavio se u sporednoj ulozi u filmu “Munje”. Njegov talent i sposobnost da dočara kompleksne likove brzo su ga učinili prepoznatljivim na srpskoj filmskoj sceni.

Godine 2002, Kostić je dobio glavnu ulogu Spasoja u filmu “Mala noćna muzika”, a 2003. godine se pojavio u popularnoj seriji “M(j)ešoviti brak”. Nastavio je sa zapaženim ulogama, 2004. godine u filmu Emira Kusturice “Život je čudo”, a 2005. godine u ljubavnoj drami “Stvar srca”. U filmu “Sinovci” iz 2006. godine, igrao je Mihajla Japundžu, a iste godine se pojavio i u francuskom filmu “IvoEva”.

Narednih godina, Kostić je nastavio da gradi svoju karijeru kroz različite uloge. U filmu “Klopka” iz 2007. godine, kao i u “S. O. S. – Spasite naše duše”, pokazao je svoj glumački raspon. Takođe, 2007. godine počeo je sa snimanjem serije “Ulica lipa”. U filmu “Ljubav i drugi zločini” iz 2008. godine, imao je glavnu ulogu Stanislava, a iste godine se pojavio u seriji “Gorki plodovi”.

Godine 2009, Kostić se pojavio u filmu “Rode u magli”, a 2010. godine imao je sporedne uloge u filmovima “Žena sa slomljenim nosem” i “Šišanje”. U filmu “Neprijatelj” iz 2011. godine, igrao je Čakija, a u “Beli lavovi” Amonijaka. Godine 2015, glumio je u filmovima “Otadžbina” i “Igra u tami”, a iste godine je sa kolegama osnovao produkcijsku kuću Inat entertainment.

Jedna od njegovih najznačajnijih uloga je u seriji “Ubice moga oca” iz 2016. godine, gde igra inspektora Aleksandra Jakovljevića. Druga sezona serije prikazana je 2017. godine. Takođe, snimio je film “Meso” u Bosni i Hercegovini i režirao spot “Ironija” pevačice Goge Stanić, pokazujući svoj talenat i van glumačkog domena.

Vuk Kostić

Vuk Kostić u ulozi Miroslava Filipovića u filmu “Dara iz Jasenovca”

Novi projekti

U poslednjih nekoliko godina, Vuk Kostić je nastavio sa impresivnim radom, učestvujući u nizu značajnih projekata koji su dodatno učvrstili njegov status u srpskoj i regionalnoj filmskoj i televizijskoj industriji.

Godine 2020., Kostić se pojavio u ulozi Sparte u filmu “Južni vetar”, koji je postigao veliki uspeh. Iste godine, igrao je lika Danijela Kinakovića “Kineza” u TV seriji “Močvara”, kao i ulogu Miroslava Filipovića u filmu “Dara iz Jasenovca”, koji je privukao pažnju zbog svoje tematike.

U 2021. godini, Kostić je tumačio lik pukovnika Triva Vujica u filmu “Koridor 92”, a takođe se pojavio u ulozi Milorada Ulemeka Legije u seriji “Porodica”. Ove uloge su pokazale njegovu sposobnost da se prilagodi različitim žanrovima i likovima.

Godine 2022., igrao je Radoslava Đurića u seriji “Vera”, a 2023. godine ponovio je tu ulogu u mini-seriji “Dara iz Jasenovca”. Takođe se iste godine pojavio u seriji “Pevačica” kao numerolog Vanja Isaković.

Za 2024. godinu, najavljeni su njegovi nastupi u TV seriji “Koža”, gde igra fudbalera, kao i u filmovima “Seti me se” i “Kruna”. Ovi projekti pokazuju Kostićev kontinuirani rad i prisutnost u srpskoj kinematografiji, kao i njegovu sposobnost da se prilagodi različitim ulogama i izazovima u svojoj karijeri.

Nagrade i priznanja

Vuk Kostić je tokom svoje karijere osvojio brojne nagrade i priznanja, što potvrđuje njegovu izuzetnost i talent u glumačkom svetu. Njegove nagrade su priznanje za njegovu posvećenost i strast prema glumi.

 • Golden Alexander – Nagrada za najboljeg glumca za ulogu u filmu “Apsolutnih sto” na Međunarodnom filmskom festivalu u Tesaloniki, 2001. godine. Ova nagrada je bila značajan međunarodni priznanje za Kostića, potvrđujući njegov talent na globalnoj sceni.
 • Nagrada za najboljeg glumca – Osvojena na Međunarodnom filmskom festivalu u Parizu 2002. godine, takođe za ulogu u filmu “Apsolutnih sto”. Ovo priznanje je dodatno učvrstilo njegovu reputaciju kao izuzetnog glumca.
 • Zlatna mimosa – Nagrada za najboljeg glumca za istu ulogu, na Jugoslovenskom filmskom festivalu u Herceg Novom, 2002. godine. Ova nagrada je bila priznanje njegovog rada u domaćoj kinematografiji.
 • Gran pri “Naisa” – Za najbolje ostvarenje u filmu “Apsolutnih sto” na 37. Filmskim susretima u Nišu, 2002. godine. Ova nagrada je potvrdila njegovu dominaciju na domaćoj filmskoj sceni.
 • Prva nagrada za najboljeg glumca – Na Filmskom festivalu u Sopotu 2002. godine, ponovo za ulogu u “Apsolutnih sto”. Ovo priznanje je dodatno istaklo njegovu sposobnost da se izdvoji u konkurenciji.
 • Sterijina nagrada – Za najbolje glumačko ostvarenje u predstavi “Velika drama”, 2002. godine. Ova nagrada je pokazala njegovu svestranost i uspeh ne samo u filmu, već i u pozorištu.
 • Nagrada “Bora Stanković” – Za ulogu u predstavi “Jastučko”, 2004. godine. Ovo priznanje je bilo potvrda njegovog talenta u pozorišnoj umetnosti.
 • Nagrada Beogradskog dramskog pozorišta – Za najbolje ostvarenje u predstavi “Villa Sachino”, 2004. godine. Ova nagrada je dodatno istakla njegovu pozorišnu karijeru.
 • Cezar – Nagrada Francuske akademije za ulogu u filmu “Život je čudo”, 2005. godine. Ova prestižna međunarodna nagrada je bila priznanje njegovog rada na međunarodnom nivou.

Ove nagrade su dokaz Kostićevog izuzetnog doprinosa filmskoj i pozorišnoj umetnosti, kao i njegove sposobnosti da ostavi neizbrisiv trag u svakoj ulozi koju tumači.

Vuk Kostić

Vuk Kostić je odlikovan Zlatnom medaljom za doprinos kulturi

Lični život

Iza uspešne karijere Vuka Kostića, nalazi se i njegov privatni život koji je, kao i kod mnogih javnih ličnosti, bio predmet interesovanja javnosti. Jedan od zapaženijih aspekata njegovog privatnog života bila je petogodišnja veza sa koleginicom Jelisavetom Orašanin. Iako su njih dvoje delili zajedničke trenutke i iskustva, na kraju su odlučili da krenu različitim putevima.

Gubitak oca, koga je Vuk smatrao svojim idolom, teško je uticao na njega. Ovaj gubitak je bio jedan od ključnih trenutaka u njegovom životu, koji je ostavio dubok trag. Takođe, smrt kolege Marinka Madžgalja, sa kojim je delio scenu i sa kojim je želeo da odigra još mnogo uloga, bila je još jedan udarac za Kostića.

Iako je Vuk Kostić ostvario značajne profesionalne uspehe i stekao priznanje u svetu glume, on ističe da mu za potpunu životnu sreću nedostaju skladan brak i dete. Ove izjave odražavaju njegovu želju za harmonijom ne samo u profesionalnom, već i u privatnom životu, naglašavajući važnost porodičnih vrednosti i ličnog ispunjenja van okvira karijere.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

 • Kada je rođen Vuk Kostić? Vuk Kostić je rođen 22. novembra 1979. godine u Beogradu.
 • Koje su neke od najpoznatijih uloga Vuka Kostića? Među najpoznatijim ulogama su njegove role u filmovima “Apsolutnih sto”, “Mala noćna muzika”, “Život je čudo”, kao i u serijama “Ubice mog oca” i “M(j)ešoviti brak”.
 • Da li Vuk Kostić dolazi iz glumačke porodice? Da, njegov otac, Mihajlo Kostić Pljaka, bio je poznati glumac, a i njegov deda, Nestor-Nega Kostić, bio je glumac i jedan od osnivača prvog pozorišta u Prokuplju.
 • Koje obrazovanje ima Vuk Kostić? Vuk Kostić je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.
 • Koje nagrade je osvojio Vuk Kostić? Osvojio je brojne nagrade, uključujući “Golden Alexander” na Međunarodnom filmskom festivalu u Tesaloniki, “Zlatnu mimoza” na Jugoslovenskom filmskom festivalu u Herceg Novom, i “Cezar” Francuske akademije.

Za kraj

Vuk Kostić, sa svojim bogatim i raznovrsnim glumačkim portfoliom, ostaje jedna od ključnih figura u srpskoj kinematografiji. Od ranih dana na sceni Ateljea 212 do značajnih uloga u filmovima i serijama, Kostić je dokazao svoj talent i posvećenost umetnosti glume. Njegove nagrade i priznanja su odraz njegove strasti i sposobnosti da oživi svaki lik koji tumači. Iza profesionalnog uspeha, njegov lični život i težnje za porodičnom srećom odražavaju njegovu ljudsku stranu. Vuk Kostić ostaje inspiracija mnogima, kako na profesionalnom, tako i na ličnom nivou, dok nastavlja da obogaćuje svet glume svojim izvanrednim doprinosom.

Spoljne reference:

Filmografija

1980 – e

 • Smešne i druge priče (serija) – Branko kao dete (1986)
 • Vrenje (TV) (1986)
 • Razgovori stari (1986)
 • Dom Bergmanovih – Ajaks (1987)

1990 – e

 • Otvorena vrata – Miličin prijatelj (1995)

2000 – e

 • Munje! (2001)
 • Apsolutnih sto – Saša Gordić (2001)
 • Mala noćna muzika – Spasoje (2002)
 • M(j)ešoviti brak – Boriša (2003)
 • Život je čudo – Miloš Đurić (2004)
 • Stvar srca – Aleksa (2005)
 • Život je čudo (TV serija) – Miloš Đukić (2006)
 • IvoEva – Ivo (2006)
 • Sinovci – Mihajlo Japundža (2006)
 • Klopka – Ivkovićev brat (2007)
 • S. O. S. – Spasite naše duše – Veselin (2007)
 • Ljubav i drugi zločini – Stanislav (2008)
 • Ulica lipa – Ladni (2007–2009)
 • Gorki plodovi – Mirko Gagulić “Gagula” (2008)
 • Rode u magli – Šeširić (kriminalac) (2009)

2010 – e

 • Žena sa slomljenim nosem – Stefan (2010)
 • Šišanje – Navijač (2010)
 • Neprijatelj – Čaki (2011)
 • Beli lavovi – Amonijak (2011)
 • Branio sam Mladu Bosnu – Veljko Čubrilović (2014)
 • Otadžbina – Jovan (2015)
 • Branio sam Mladu Bosnu (TV serija) – Veljko Čubrilović (2015)
 • Ulica lipa – Ladni (2015)
 • Igra u tami – Obrad (2015)
 • Ubice mog oca – Aleksandar Jakovljević (2016–danas)
 • Meso (TV serija) – Glava (2017)

2020 – e

 • Južni vetar – Sparta (2020)
 • Močvara (TV serija) – Danijel Kinaković “Kinez” (2020)
 • Dara iz Jasenovca – Miroslav Filipović (2020)
 • Koridor 92 – pukovnik Trivo Vujić (2021)
 • Porodica – Milorad Ulemek Legija (2021)
 • Vera – Radoslav Đurić (2022)
 • Vera (serija) – Radoslav Đurić (2023)
 • Dara iz Jasenovca (mini-serija) – Miroslav Filipović (2023)
 • Pevačica (serija) – numerolog Vanja Isaković (2023)
 • Koža (TV serija) – fudbaler (2024)
 • Seti me se (2024)
 • Kruna (film) (2024)

Pozorište

 • “Velika drama”, Siniša Kovačević (Narodno pozorište Beograd)
 • “Boeing-boeing”, Mark Kamolete (Zvezdara teatar)
 • “Transilvanija”, Dragan Nikolić (Beogradsko dramsko pozorište)
 • “Višnje u čokoladi”, Anatolij Marijengof (Zvezdara teatar)
 • “Jastučko”, Martin Makdona (Beogradsko dramsko pozorište)
 • “Villa Sachino”, Goran Marković (Beogradsko dramsko pozorište)
 • “Zečiji nasip”, Siniša Kovačević (Narodno pozorište Beograd)
 • “Damin gambit” (Slavija teatar)
 • “Neodoljivi ljubavnik Selimar”, Žorž Fejdo (Malo pozorište Duško Radović)
 • “Srpska drama”, Siniša Kovačević (Malo pozorište Duško Radović)