Tamara Vučić politika

Tamara Vučić

Ko je Tamara Vučić?

Tamara Vučić, diplomirani politikolog i supruga Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, istaknula se kao javna ličnost koja svojim aktivnostima i interesovanjima nadilazi političku sferu. 

U ovom članku istražujemo različite aspekte života i karijere Tamare Vučić, ističući njenu svestranost i uticaj na društvo.

Tamara Vučić: Rani život i obrazovanje

Tamara Vučić, rođena kao Đukanović 1981. godine u Beogradu. Detinjstvo je provela u Loznici gde je završila osnovnu i srednju školu. 

Nakon završetka osnovne i srednje škole u Loznici, Tamara je upisala Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu, gde je uspešno završila svoje školovanje. Nakon sticanja diplome, odlučila se za karijeru u medijima i postala priznata televizijska novinarka.

Njena novinarska karijera bila je veoma uspešna, a radila je u različitim medijskim kućama i emisijama. Tokom tog perioda, stekla je veliko iskustvo u novinarstvu i postala poznato lice u medijskom svetu.

Međutim, nakon dugogodišnjeg rada u medijima, Tamara se odlučila za promenu karijere i prešla u diplomatske redove. Od 2010. godine, aktivno je angažovana u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije. Njena posvećenost i stručnost doprinela je jačanju diplomatskih odnosa Srbije sa drugim zemljama i institucijama.

Osim toga, Tamara Vučić je prošla kroz obuku u okviru Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova, gde je dodatno unapredila svoje veštine i znanje u diplomatskom okruženju.

Tamara i Aleksandar Vučić

Tamara Vučić je supruga premijera Srbije Aleksandra Vučića

Tamara Vučić: Humanitarni rad

Tamara Vučić je takođe istaknuta po svom humanitarnom angažmanu. Aktivno se posvećuje raznim humanitarnim aktivnostima i događajima, sa posebnim fokusom na dobrobit dece i podršku ranom razvoju. Njena posvećenost humanitarnom radu čini je važnom ličnošću u podršci i unapređenju humanitarnih inicijativa u Srbiji.

Jedan od značajnih trenutaka u njenoj humanitarnoj aktivnosti bilo je prisustvovanje prijemu koji je organizovala Mišel Obama, supruga bivšeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država, Baraka Obame, u Njujorku. Ovo svedoči o njenom angažmanu i prepoznavanju njenog doprinosa u humanitarnom radu.

Plaketa mira

Takođe, Tamara Vučić je dobila priznanje u vidu Plakete mira od Humanitarne organizacije “Nađi Raula” iz Niša. Ovo priznanje potvrđuje njenu posvećenost i doprinos miru i dobrobiti zajednice, posebno dece.

Dom za nezbrinutu decu

U maju 2018. godine, Tamara Vučić je zajedno s Eminom Erdogan, suprugom Redžepa Taipa Erdogana (Recep Tayyip Erdoğan), predsednika Turske, otvorila obnovljeni Dom za nezbrinutu decu Dragutin Filipović Jusa na Vračaru. Pored ceremonijalnog otvaranja, Tamara i Emine Erdogan su se posvetile i deci, podelivši im poklone i razgovarajući s njima. Osim toga, tokom posete, dve prve dame su razgovarale o izazovima nataliteta u Srbiji. Iznosile su ideje o mogućim rešenjima i istraživale načine za unapređenje situacije u vezi s porodičnim planiranjem i podrškom porodicama u Srbiji.

Poseta Pekingu

Tamara Vučić aktivno učestvovala u promociji kulturne saradnje između Srbije i Kine. Jedan od značajnih trenutaka u njenim diplomatskim aktivnostima bila je poseta Pekingu, gde je imala priliku da razgovara sa Peng Lijuan, suprugom kineskog predsednika Si Đinpinga (Xi Jinping). Na sastanku je istaknuta važnost kulturne razmene između ove dve zemlje. Kao rezultat ovog susreta, dogovorena je organizacija Dana kineske kulture u više gradova širom Srbije, uključujući Suboticu, Novi Sad, Niš, Leskovac i druge. 

Poseta Paragvaju

Krajem marta 2019. godine, Tamara Vučić posetila je Asunsion, prestonicu Paragvaja. Ova poseta nije bila samo diplomatskog karaktera. Tamara Vučić se istakla kao aktivistkinja za prava dece i humanitarka, pa je u Paragvaju razgovarala sa Silvanom Abdo, suprugom tamošnjeg predsednika.

Medijski izveštaji o ovoj poseti ističu da su Tamara Vučić i Silvana Abdo razmenile iskustva i ideje o unapređenju prava i dobrobiti dece. Ovaj susret naglašava važnost međunarodne saradnje i razmene iskustava u ostvarivanju boljeg pristupa u prepoznavanju i ispunjavanju potreba dece širom sveta.

Međunarodni odnosi

Osim posete Paragvaju, Tamara Vučić je pokazala angažovanje u jačanju diplomatskih odnosa i razumevanju između Srbije i drugih zemalja. Dva meseca kasnije, bila je domaćica Gotje Desteneju, partneru premijera Luksemburga Gzavijea Betela. Tokom ovog susreta, Vučićeva i Destenej su imali priliku da razgovaraju o međunarodnim odnosima i bilateralnoj saradnji.

Za svoj doprinos humanitarnom radu, Tamara Vučić je dobila Plaketu mira od Humanitarne organizacije “Nađi Raula” iz Niša.

Njenim angažovanjem na međunarodnoj sceni i humanitarnim naporima, Tamara Vučić doprinosi jačanju odnosa između Srbije i drugih zemalja, dok istovremeno radi na unapređenju dobrobiti dece širom sveta. Njen aktivizam je primer kako se diplomatski odnosi i humanitarni rad mogu spojiti kako bi se ostvarila pozitivna promena u svetu.

Njeni napori u oblasti humanitarnog rada igraju važnu ulogu u podršci najranjivijim članovima društva i doprinose stvaranju boljeg okruženja za sve građane.

Tamara Vučić: Lični život

Tamara Vučić je druga supruga Aleksandra Vučića. Pre nje, Aleksandar Vučić bio je u braku sa novinarkom Ksenijom Vučić.

O Tamari Vučićovoj životu pre udaje za Aleksandra Vučića ima malo dostupnih informacija. Zna se da su se par venčao 2013. godine, a svadbi je prisustvovalo oko dvestotinjak funkcionera Srpske napredne stranke (SNS), novinara i drugih javnih ličnosti.

Interesantno je da je 10. juna 2017. godine Aleksandar Vučić na svom Twitter nalogu objavio da su postali roditelji. Tamara je rodila dečaka po imenu Vukan petnaestak dana pre termina. Ovo je izazvalo veliku pažnju javnosti, a Tamara je podelila svoja iskustva o roditeljstvu putem kratkih intervjua u okviru UNICEF-ove kampanje “Svaki trenutak je važan”.

Iako su detalji o njenom privatnom životu često zaštićeni od medija, Tamara  je postala poznata kao majka i podrška suprugu Aleksandru Vučiću u javnom životu.

Za kraj

Tamara Vučić je istaknuta ličnost koja se angažuje u različitim sferama. Njen doprinos međunarodnim odnosima i zaštiti prava dece ističe je kao značajnu figura u savremenom društvu. 

Posebno je zanimljivo naglasiti njen angažman u razmeni iskustava sa suprugama lidera drugih zemalja, što dodatno unapređuje međunarodnu saradnju i promoviše humanitarne vrednosti.