Sergej Milinković Savić sport

Sergej Milinković Savić

Osobne informacije:

 • Datum rođenja: 27. februar 1995.
 • Mesto rođenja: Lleida, Španija
 • Trenutni tim: Al Hilal

Karijera:

 1. Vojvodina (2013-2014)
  • Nastupi: 13
  • Golovi: 3
  • Osvojio Srpski Kup u sezoni 2013-14
 2. Genk (2014-2015)
  • Nastupi: 24
  • Golovi: 5
 3. Lazio (2015-2023)
  • Nastupi: 267
  • Golovi: 57
  • Osvojio Coppa Italia i dva puta Supercoppa Italiana
  • Imenovan u Tim godine Serie A za sezonu 2017-18 i osvojio nagradu za najboljeg veznog igrača u sezoni 2018-19
 4. Al Hilal (2023-)
  • Nastupi: 15
  • Golovi: 6

Međunarodna karijera:

 • Član srpske reprezentacije koja je osvojila FIFA U-20 Svetsko prvenstvo 2015. godine i dobio Bronzanu loptu za svoje nastupe.
 • Debitovao za seniorsku reprezentaciju Srbije 2017. godine i predstavljao Srbiju na FIFA Svetskim prvenstvima 2018. i 2022. godine.

Rani život:

 • Rođen u sportskoj porodici u Lleidi, Katalonija, Španija. Njegov otac, Nikola Milinković, bio je profesionalni fudbaler, dok je njegova majka, Milana Savić, bila profesionalna košarkašica.

Stil igre:

 • Sergej Milinković-Savić je svestran centralni vezni igrač sposoban za igranje u više uloga. Njegov stil igre često se upoređuje sa Zinedineom Zidaneom i Yayom Touréom zbog kombinacije ofanzivnog kretanja, pozicioniranja i sposobnosti završetka.

Priznanja:

 • FIFA U-20 Svetsko prvenstvo Bronzana lopta: 2015
 • Tim godine Serie A: 2017-18, 2021-22
 • Najbolji veznjak Serie A: 2018-19

Rani život i porodica

sergej porodica

Sergej na slici sa porodicom

Sergej Milinković-Savić je rođen u Lleidi, Španija, u porodici koja je duboko ukorenjena u svetu sporta. Njegovo detinjstvo bilo je oblikovano strastima i talentima njegovih roditelja, što je neizbežno uticalo na njegovu odluku da se posveti fudbalu.

Njegov otac, Nikola Milinković, bio je profesionalni fudbaler. Njegova karijera vodila ga kroz različite evropske klubove, gde je stekao iskustvo i znanje koje je kasnije preneo na svog sina. Nikola je bio poznat po svojoj tehničkoj veštini i posvećenosti igri, vrednosti koje je usadio u Sergeja od malih nogu.

S druge strane, majka Milana Savić bila je profesionalna košarkašica. Njena agilnost, brzina i strateško razmišljanje na terenu bili su inspiracija za mladog Sergeja. Milana je često delila priče o svojim danima na terenu, podstičući svoju decu da prate svoje snove i postanu najbolji u onome što rade.

Međutim, Sergej nije jedini u porodici koji je nasledio sportski gen. Njegov mlađi brat, Vanja Milinković-Savić, takođe je izabrao fudbalsku karijeru, ali kao golman. Dva brata često su trenirala zajedno, gde je Vanja briljirao sa svojim golmanskim veštinama, dok je Sergej usavršavao svoje veštine na sredini terena.

Uz ovakvu sportsku pozadinu, nije čudo što je Sergej Milinković-Savić postao jedan od najtraženijih fudbalskih talenata svoje generacije.

Klupska karijera

Sergej Milinković-Savić je započeo svoju profesionalnu karijeru u fudbalskom klubu Vojvodina, koji se nalazi u Novom Sadu, Srbija. Ovaj klub je poznat po svom akademskom programu koji je proizveo mnoge talentovane igrače koji su kasnije postali zvezde u evropskom fudbalu.

Vojvodina (2013-2014) U Vojvodini, Sergej je brzo pokazao svoj potencijal i postao ključni igrač za tim. Njegova tehnička veština, fizička snaga i sposobnost da kontroliše sredinu terena doneli su mu mnoge pohvale. Tokom svoje sezone u Vojvodini, pomogao je timu da osvoji Srpski Kup, što je bilo veliko dostignuće za mladog igrača njegovog kalibra.

Transfer u Genk (2014-2015) Nakon impresivne sezone u Vojvodini, Sergej je privukao pažnju mnogih evropskih klubova. Na kraju, odlučio je da pređe u belgijski klub Genk. U Genku, nastavio je sa svojim impresivnim nastupima, postajući ključni igrač za tim i doprinoseći sa pet golova tokom sezone.

Lazio (2015-2023) Nakon samo jedne sezone u Belgiji, Sergej je napravio još jedan veliki korak u svojoj karijeri, prelazeći u italijanski Lazio. U Rimu, postao je jedan od najvažnijih igrača tima, pomažući Laziu da osvoji Coppa Italia i dva puta Supercoppa Italiana. Njegova sposobnost da dominira sredinom terena, kao i njegova tehnička veština, doneli su mu mnoge pohvale i usporedbe sa nekim od najvećih srednjih veznih igrača u istoriji fudbala. Tokom svoje karijere u Laziu, postigao je 57 golova u 267 nastupa, što je impresivan učinak za srednjeg veznog igrača.

Za vreme u Laziu, Sergej je takođe stekao reputaciju kao jedan od najboljih srednjih veznih igrača u Evropi. Njegova sposobnost da kombinuje fizičku snagu sa tehničkom veštinom činila ga je noćnom morom za protivničke timove. Njegove igre u Laziu doneli su mu mnoge individualne nagrade, uključujući mesto u Timu godine Serie A za sezonu 2017-18 i nagradu za najboljeg veznog igrača u sezoni 2018-19.

Transfer u Al Hilal (2023-) Nakon osam uspešnih sezona u Laziu, Sergej je odlučio da pređe u saudijski klub Al Hilal. Iako je ovo bio neočekivan potez za mnoge, Sergej je brzo pokazao da i dalje ima mnogo toga da ponudi na terenu. U svojoj prvoj sezoni u Al Hilalu, postigao je šest golova u 15 nastupa, pomažući timu da se bori za titulu u saudijskoj Pro ligi.

Internacionalna karijera

Sergej Milinković-Savić je svoju internacionalnu karijeru započeo igrajući za mlađe selekcije Srbije. Njegova izuzetna tehnička veština, vizija igre i sposobnost da dominira sredinom terena brzo su ga izdvojili kao jednog od najsvetlijih talenata u srpskom fudbalu.

Mlađe selekcije Srbije Kao član mlađih selekcija, Sergej je igrao ključnu ulogu u mnogim međunarodnim turnirima. Njegova sposobnost da kontroliše tempo igre i donosi ključne odluke u presudnim trenucima često je bila presudna za uspeh tima. Njegovo učešće u FIFA U-20 Svetskom prvenstvu 2015. godine bilo je posebno zapaženo. Srbija je osvojila prvenstvo, a Sergej je dobio Bronzanu loptu za svoje izvanredne nastupe tokom turnira.

Debitovanje za seniorsku reprezentaciju Nakon uspešnih nastupa za mlađe selekcije, bilo je samo pitanje vremena kada će Sergej debitovati za seniorsku reprezentaciju Srbije. Njegov debi dogodio se 2017. godine, a od tada je postao ključni igrač za tim. Njegova sposobnost da povezuje igru, pravi prostor i doprinosi u napadu činila je srpski vezni red mnogo jačim.

Učešće na Svetskim prvenstvima 2018. i 2022. Sergej je bio ključni igrač za Srbiju na FIFA Svetskom prvenstvu 2018. godine u Rusiji. Iako Srbija nije prošla grupnu fazu, Sergejeve igre bile su jedan od svetlih trenutaka za tim. Njegova sposobnost da kontroliše sredinu terena i pruža podršku napadu bila je ključna za srpske napore na turniru.

Na Svetskom prvenstvu 2022. godine, Sergej je ponovo bio ključni igrač za Srbiju. Njegova iskustva iz prethodnog prvenstva, kao i njegova stalna forma u klubu, činili su ga jednim od najvažnijih igrača za tim.

Stil igre

Sergej Milinković-Savić je često upoređivan sa fudbalskim legendama poput Zinedinea Zidanea i Yaye Touréa zbog svog jedinstvenog stila igre. Kao Zidane, Sergej poseduje izuzetnu tehničku veštinu, sposoban je da kontroliše loptu u skučenom prostoru i izvodi precizne pasove pod pritiskom. Njegova sposobnost da se okreće i menja pravac sa loptom podseća na Zidanove čuvene driblinge.

S druge strane, sličnosti sa Yayom Touréom dolaze iz njegove fizičke snage i sposobnosti da dominira sredinom terena. Kao Touré, Sergej je sposoban da se probije kroz protivničke linije svojom snagom, ali i da zadrži loptu i stvori prostor za svoje saigrače.

Osim toga, ono što ga izdvaja od mnogih srednjih veznih igrača su njegove taktičke sposobnosti. Sergej poseduje izuzetnu taktičku inteligenciju, što mu omogućava da često bude korak ispred protivnika i da anticipira njihove poteze. Ova kombinacija fizičkih sposobnosti, tehničkih veština i taktičkog razumevanja igre čini Sergeja Milinković-Savića jednim od najkompletnijih srednjih veznih igrača u modernom fudbalu.

Dostignuća i nagrade

Tokom svoje impresivne karijere, Sergej Milinković-Savić je osvojio niz klupskih i individualnih nagrada koje svedoče o njegovom talentu i doprinosu fudbalu.

Klupska dostignuća: U Vojvodini, Sergej je igrao ključnu ulogu u osvajanju Srpskog Kupa u sezoni 2013-14, što je bilo veliko priznanje za njegov doprinos timu. Dok je igrao za Lazio, bio je integralni deo tima koji je osvojio Coppa Italia i dva puta Supercoppa Italiana, potvrđujući svoj status kao jedan od najboljih igrača u Italiji.

Individualne nagrade i priznanja: Za svoje izvanredne nastupe, Sergej je nagrađen mestom u Timu godine Serie A za sezonu 2017-18. Takođe je osvojio prestižnu nagradu za najboljeg veznog igrača Serie A u sezoni 2018-19. Na međunarodnom nivou, njegov doprinos srpskoj reprezentaciji na FIFA U-20 Svetskom prvenstvu 2015. godine prepoznat je kroz Bronzanu loptu koju je osvojio.

Ova dostignuća i priznanja samo potvrđuju Sergejevu izvanrednu karijeru i njegov neosporni talent na fudbalskom terenu.

FAQ

P: Gde je Sergej Milinković-Savić započeo svoju profesionalnu karijeru? O: Sergej je započeo svoju profesionalnu karijeru u fudbalskom klubu Vojvodina.

P: Za koje sve klubove je Sergej igrao tokom svoje karijere? O: Nakon Vojvodine, igrao je za belgijski Genk, italijanski Lazio i saudijski Al Hilal.

P: Kako se Sergej kotirao u mlađim selekcijama Srbije? O: Bio je ključni igrač za Srbiju na FIFA U-20 Svetskom prvenstvu 2015. godine, gde je Srbija osvojila prvenstvo.

P: Koje individualne nagrade je Sergej osvojio tokom svoje karijere? O: Nekoliko puta je uvršten u Tim godine Serie A i osvojio je nagradu za najboljeg veznog igrača Serie A za sezonu 2018-19.

Za kraj

Sergej Milinković-Savić je neosporno postao jedan od najsvetlijih simbola srpskog fudbala u poslednjoj deceniji. Njegova tehnička superiornost, taktička zrelost i nepokolebljiva posvećenost igri postavili su ga na vrh liste najcenjenijih srpskih fudbalera. Njegova sposobnost da predstavlja Srbiju na međunarodnoj sceni, kao i njegovi doprinosi u klubovima širom Evrope, čine ga inspiracijom za mlade talente koji teže da postanu profesionalci. Sergejev značaj za srpski fudbal prevazilazi samo njegove igračke veštine; on je postao simbol posvećenosti, strasti i izvanrednog talenta koji će ostati upamćen u srpskoj fudbalskoj istoriji.

Spoljne reference: