Dragan J. Vučićević novinarstvo

Dragan J. Vučićević

Ko je Dragan J. Vučićević?

Dragan J. Vučićević, srpski novinar, postao je prepoznatljivo ime u svetu novinarstva zbog svoje uredničke uloge u listu “Informer”. Međutim, on nije samo običan novinar. Vučićević je poznat po svojim često kontroverznim izjavama i čvrstom stavu u podršci vlasti. 

Ovaj članak će istražiti život i karijeru Dragana J. Vučićevića, istražujući njegovu profesionalnu pozadinu, njegove stavove prema politici i društvu, kao i uticaj koji je ostavio na medijsku scenu u Srbiji. 

Dragan J. Vučićević: Rani život i obrazovanje

Dragan J. Vučićević rođen je 9. oktobra 1973. godine u Socijalističkoj Federativnoj Republici Čehoslovačkoj. Zanimljivo je da je odrastao u jednom vremenu kada se svet oko njega menjao brže nego ikada. Nakon završene osnovne i srednje škole, odlučio je da se posveti novinarstvu.

Svoje akademske korene vuče iz Beograda, gde je diplomirao novinarstvo na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Njegova odluka da studira novinarstvo bila je samo početak njegove impresivne karijere u medijskom svetu.

Nakon sticanja diplome, Dragan J. Vučićević se upustio u dinamičan svet novinarstva, gde je postao poznat po svojoj uredničkoj ulozi u listu “Informer” i svojoj podršci vlasti. Njegovo obrazovanje i profesionalni put čine ga važnim akterom medijske scene u Srbiji.

Karijera

Drage J. Vučićević je imao izuzetno zanimljivu karijeru u svetu novinarstva. U svojim ranim godinama, radio je za dnevne novine kao što su “Politika”, “Blic”, “Glas javnosti” i “Demokratija”, koja je bila glasilo Demokratske stranke. Njegova novinarska karijera nije bila bez izazova, a jedan od najozbiljnijih incidenata desio se tokom kasnih 1990-ih. Marko Milošević, sin tadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića, pretnjama mu je stavio život u opasnost zbog teksta koji je napisao o rođenju Miloševićevog sina.

Tokom 2000-ih godina, Dragan J. Vučićević bio je među osnivačima novina “Nacional”, “Kurir” i “Press”, gde je takođe radio kao novinar. “Nacional” je privremeno bio zabranjen nakon atentata na premijera Zorana Đinđića, što je pokazalo koliko je novinarski posao u Srbiji bio izazovan u to vreme.

U maju 2012. godine, Vučićević je osnovao “Informer”, novine kojima je stekao reputaciju zbog senzacionalističkog i pristrasnog izveštavanja. Ove novine često su bile naklonjene vlasti, istovremeno blateći opoziciju, nezavisne medije, NVO-ove i druge subjekte koje su smatrali neprijateljima režima, vladajuće Srpske napredne stranke i predsednika Aleksandra Vučića.

Dragan J. Vučićević: Kazna zbog klevete

Vučićević je osuđen da plati novčanu kaznu od 200.000 dinara zbog svoja dva tvita koje je uputio novinaru i bivšem direktoru televizije N1, Jugoslavu Ćosiću. Međutim, umesto da jednostavno plati kaznu, Vučićević je donio hrabru odluku – odlučio je da izdrži zatvorsku kaznu kako bi ukazao na “potrebu dekriminalizacije slobode govora.”Ova odluka je izazvala kontroverze i postala predmet široke rasprave o slobodi izražavanja i odnosu novinara prema zakonima o kleveti. Neki su podržali Vučićevića i isticali da je njegova odluka hrabra i da ukazuje na potrebu za reformom zakona koji se odnose na slobodu govora. S druge strane, bilo je i onih koji su kritikovali ovu odluku, tvrdeći da niko nije iznad zakona i da plaćanje kazne predstavlja odgovoran pristup u sudskim sporovima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se u vezi sa slučajem i izjavio da je telefonom razgovarao sa Draganom J. Vučićevićem, izražavajući zabrinutost zbog njegove odluke da ide u zatvor. Dodatno, predsednik je istakao da je ponudio da plati kaznu umesto njega.

Dragan J. Vučićević

Vučićević ostaje dosledan svojim zahtevima – reviziji postupka u kojem je osuđen i dekriminalizaciji uvrede.

Štrajk glađu

Vučićević je stupio je na odsluženje zatvorske kazne s odlučnošću da neće uzimati hranu sve dok se ne ispune njegovi zahtevi. Ovaj hrabar čin bio je njegov odgovor na nedavnu osudu na plaćanje novčane kazne od 200.000 dinara zbog uvrede, a njegovi zahtevi su bili jasni – tražio je reviziju postupka u kojem je osuđen i dekriminalizaciju uvrede.

Ova odluka privukla je pažnju javnosti i postavila ozbiljna pitanja o slobodi govora i pravdi u Srbiji. Vučićević je svojim štrajkom glađu izrazio svoju duboku zabrinutost zbog pravosudnog sistema i insistirao na potrebi za promenama.

Iako je štrajk gladju nosio ozbiljne rizike po zdravlje, Dragan J. Vučićević je bio odlučan u svojoj borbi za promene koje je smatrao ključnim za zaštitu slobode izražavanja.

Dragan J. Vučićević: Podrška i peticija

Marija Đurišić, majka njihovih šestoro dece, odlučila je da plati kaznu od 200.000 dinara umesto svog supruga, koji je prethodno odlučio da izdrži zatvorsku kaznu umesto da plati novčanu.

Ovaj potez Marije Đurišić izazvao je duboke emocije i podršku javnosti. Ona je istakla da je ovu odluku donela na svoju inicijativu, bez prethodnog dogovora sa suprugom, iz razloga što se duboko brinula za njegovo zdravlje, koje je već bilo narušeno pre njegovog odlaska u zatvor.

Onlajn peticija

Redakcija lista “Informer” pokrenula je onlajn peticiju s ciljem da se uvreda više ne smatra krivičnim delom i da se spreči da se situacija u kojoj novinar odlazi u zatvor zbog izgovorene ili napisane reči ikada ponovi u Srbiji. Samo za jedan dan, ova peticija dobila je podršku od više od 17.000 građana, što svedoči o značaju i hitnosti ove teme za srpsku javnost.

Ova priča ukazuje na složenost pitanja slobode medija i slobode govora, a gest Marije Đurišić i podrška koju je dobila putem peticije jasno pokazuju koliko je ovo pitanje važno za mnoge građane Srbije. 

Nakon uplaćene kazne i dva dana provedena u zatvoru Vučićević je pušten na slobodu. Nakon izlaska iz zatvora, Dragan J. Vučićević izrazio je svoje iznenađenje i zbunjenost oko nedavnih dešavanja. Rekao je da nije znao ko je platio novčanu kaznu koja je bila uslov za izlazak iz pritvora. Vučićević ostaje dosledan svojim zahtevima – reviziji postupka u kojem je osuđen i dekriminalizaciji uvrede.