Saša Zdjelar sport

Saša Zdjelar

Ko je Saša Zdjelar?

Saša Zdjelar, rođen 20. marta 1995. godine u Beogradu, afirmisao se kao izuzetan srpski fudbaler. Poznat po svojim izvanrednim sposobnostima na sredini terena, Zdjelar trenutno brani boje CSKA iz Moskve. Ovaj talentovani vezni igrač je kroz svoju karijeru postao prepoznatljiv po preciznosti, taktičkoj disciplini i sposobnosti da utiče na tok igre, čineći ga ključnim delom svakog tima za koji je nastupao. Njegova posvećenost, radna etika i kontinuirani razvoj doprineli su njegovom statusu kao jednog od cenjenih igrača u modernom fudbalu.

Saša Zdjelar

Saša Zdjelar je istaknuti srpski fudbaler i reprezentativac

Početak karijere

Saša Zdjelar je svoj put u svetu fudbala započeo veoma rano, sa samo devet godina, kada se pridružio školi fudbala “Arena”. Njegov talent i posvećenost brzo su ga izdvojili među vršnjacima, što mu je omogućilo da napravi prelazak u mlađe kategorije OFK Beograda. U ovom klubu, Zdjelar je brzo napredovao i stekao priliku da debituje u prvoj ekipi.

Njegov prvi nastup za seniorke konkurencije dogodio se 3. decembra 2011. godine, u prvenstvenoj utakmici protiv Novog Pazara na stadionu u Karaburmi. Tada je, sa samo 16 godina, Zdjelar pokazao zavidne fudbalske veštine koje su nagovestile njegovu uspešnu karijeru. Njegov debitantski nastup bio je znak da OFK Beograd ima mladog igrača velikog potencijala koji može značajno doprineti timu.

Olimpijakos

Saša Zdjelar je svoju internacionalnu karijeru započeo septembra 2013. godine kada je prodan grčkom gigantu Olimpijakosu. Međutim, uprkos prelasku, ostao je još dvije sezone na pozajmici u OFK Beogradu, gde je nastavio da se razvija igrajući ukupno 67 utakmica. Tek u leto 2015. godine, Zdjelar se preselio u Grčku da se pridruži svom novom klubu. 

Njegov debi za Olimpijakos desio se 28. oktobra 2015. godine u remiju protiv Platanijasa u okviru nacionalnog Kupa Grčke, gde je odigrao svih 90 minuta. Saša je na svoj prvi gol u dresu Olimpijakosa čekao do 13. januara 2016. godine, kada je postigao gol protiv Kaniđe, takođe u okviru Kupa. Ovo razdoblje u Olimpijakosu bilo je ključno za njegovo sazrevanje kao igrača, gde je stekao iskustvo na visokom nivou takmičenja i počeo da privlači pažnju na međunarodnoj sceni.

Saša Zdjelar

Septembra 2013. godine Saša Zdjelar je prodan grčkom gigantu Olimpijakosu

Pozajmice

Uprkos početnom entuzijazmu zbog transfera u Olimpijakos, Saša Zdjelar nije uspeo da se nametne u prvi tim grčkog kluba, što je rezultiralo njegovom pozajmicom španskoj Majorki 13. januara 2017. godine. U Majorki, koja se takmičila u Segundi, Zdjelar je imao priliku da redovno igra, zabeleživši 15 nastupa do kraja sezone 2016/17, mada bez golova. Po povratku u Olimpijakos, situacija se nije promenila, što ga je dovelo do nove pozajmice u januaru 2018. godine, ovoga puta u Partizan iz Beograda. U Partizanu je Zdjelar brzo stekao važnu ulogu, a vrhunac njegovog boravka bio je osvajanje Kupa Srbije za sezonu 2017/18. Ovo iskustvo bilo je ključno za njegov dalji razvoj, omogućivši mu da stekne dragoceno takmičarsko iskustvo i ponovo dokaže svoje kvalitete na terenu.

Partizan

U svom periodu u Partizanu, Saša Zdjelar je ostavio značajan trag, posebno u finalu Kupa Srbije protiv Mladosti iz Lučana. U toj utakmici, Zdjelar je postigao ključni gol u 62. minutu, čime je prelomio rezultat u korist Partizana, dovodeći svoj klub do pobede od 2:1. Njegov učinak na terenu nije ostao nezapažen, pa je nakon te utakmice Partizan odlučio da otkupi njegov ugovor od Olimpijakosa, čime je Zdjelar postao stalni član tima iz Humske. U sezoni 2018/19, nastavio je sa uspešnim nastupima i ponovo je doprineo osvajanju Kupa Srbije sa klubom.

Tokom svoje karijere u Partizanu, Zdjelar je odigrao ukupno 197 utakmica, postigavši šest golova i zabeleživši 21 asistenciju. Ovi statistički podaci svedoče o njegovom značajnom doprinosu timu, kako u pogledu realizacije tako i u kreiranju igre. Njegovo prisustvo na terenu bilo je ključno u mnogim važnim momentima, što ga je učinilo jednim od favorita među navijačima i važnim delom tima.

Saša Zdjelar

Saša Zdjelar trenutno igra za CSKA iz Moskve

CSKA Moskva

Krajem jula 2022. godine, Saša Zdjelar je započeo novo poglavlje u svojoj karijeri potpisivanjem trogodišnjeg ugovora sa CSKA iz Moskve. Ovim potezom, Zdjelar je napustio srpski fudbal i preselio se u rusku Premier ligu, što je označilo značajan korak napred u njegovoj profesionalnoj karijeri. Transfer u CSKA Moskvu pružio mu je priliku da se takmiči na višem nivou i da svoje veštine dokaže na međunarodnoj sceni. CSKA Moskva, kao jedan od vodećih klubova u Rusiji, očekivala je da Zdjelar doprinese stabilnosti i jačanju sredine terena, koristeći njegovo iskustvo i taktičku disciplinu koju je razvio tokom godina.

Reprezentacija

Saša Zdjelar je svoju reprezentativnu karijeru započeo još kao tinejdžer, prošavši kroz sve mlađe selekcije Srbije, od U17 do U21. Prvi put je obukao dres sa nacionalnim grbom 2011. godine u ekipi do 17 godina, a njegov talenat i igračke sposobnosti omogućili su mu da postane standardni član i u starijim selekcijama. Jedan od vrhunaca njegove mlade karijere dogodio se 2015. godine, kada je bio deo tima koji je na Svetskom prvenstvu do 20 godina na Novom Zelandu osvojio titulu svetskog šampiona.

Nakon impresivnih nastupa u mlađim selekcijama, Zdjelar je 2016. godine dobio priliku da zaigra za seniorski tim Srbije. Debitovao je 31. maja u prijateljskom meču protiv Izraela, a ubrzo potom nastupio je i protiv Rusije na stadionu Luj Drugi u Monte Karlu. Ovi mečevi označili su početak njegove karijere u seniorskoj reprezentaciji, gde je nastavio da doprinosi svojim igračkim veštinama i iskustvom stečenim u klubovima i mlađim nacionalnim timovima.

Lični život

Saša Zdjelar, osim svoje profesionalne karijere, ima ispunjen i lični život. Oženjen je Andreom Petrić, a venčanje je održano u Moskvi, u prisustvu njihovih prijatelja. Saša je o svojoj odluci da se venča u Rusiji govorio pozitivno, naglašavajući svoju udobnost i prijatnost života tamo. Na pitanje ruskog novinara da li se plašio venčanja u Rusiji, Saša je odgovorio negativno, ističući da se ni on ni njegova porodica ne osećaju nesigurno ili neudobno u toj zemlji. Ovakvi momenti otkrivaju Sašinu sposobnost da se prilagodi novim okruženjima, što je veština koju je svakako razvio i kroz svoju sportsku karijeru.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

 • Koje godine je Saša Zdjelar počeo svoju profesionalnu karijeru? Saša Zdjelar je svoju profesionalnu karijeru počeo 2011. godine u OFK Beogradu.
 • Za koje klubove je Saša Zdjelar igrao pre nego što je potpisao za CSKA Moskvu? Pre CSKA Moskve, Zdjelar je igrao za OFK Beograd, Olimpijakos, a bio je na pozajmici u Majorki i Partizanu iz Beograda.
 • Koji je najveći uspeh Saše Zdjelara sa reprezentacijom Srbije? Najveći uspeh mu je titula svetskog prvaka sa reprezentacijom Srbije do 20 godina, osvojena 2015. godine na Novom Zelandu.
 • Kada je Saša Zdjelar debitovao za seniorsku reprezentaciju Srbije? Za seniorsku reprezentaciju Srbije debitovao je 31. maja 2016. godine u prijateljskoj utakmici protiv Izraela.
 • Da li je Saša Zdjelar oženjen i gde živi? Saša Zdjelar je oženjen Andreom Petrić, a venčanje je održano u Moskvi, gde trenutno živi sa svojom porodicom.

Za kraj

Saša Zdjelar, od svojih početaka u OFK Beogradu, preko uspeha u Olimpijakosu i Partizanu, do trenutnih dana u CSKA Moskvi, ilustruje put uspeha u fudbalu. Njegov doprinos na međunarodnoj sceni, posebno sa mladom reprezentacijom Srbije, potvrđuje njegovu posvećenost sportu. Njegovo prilagođavanje različitim kulturama i uslovima života u inostranstvu, kao i uspešan privatni život, čine ga primerom uspešnog sportiste koji uspeva da održi balans između profesionalnih obaveza i ličnog života, pružajući inspiraciju mnogima kako na terenu, tako i van njega.

Spoljne reference:

Klupske informacije

 • Trenutni klub: CSKA Moskva
 • Broj dresa: 5

Juniorska karijera

 • OFK Beograd

Seniorska karijera

2011—2013. OFK Beograd

 • Nastupi: 16
 • Golovi: 0

2013—2018. Olimpijakos

 • Nastupi: 12
 • Golovi: 0

2013—2015. → OFK Beograd (pozajmica)

 • Nastupi: 46
 • Golovi: 0

2017. → Majorka (pozajmica)

 • Nastupi: 15
 • Golovi: 0

2018. → Partizan (pozajmica)

 • Nastupi: 12
 • Golovi: 2

2018—2022. Partizan

 • Nastupi: 126
 • Golovi: 3

2022— CSKA Moskva

 • Nastupi: 27
 • Golovi: 0

Reprezentacija

2011—2012. Srbija do 16

 • Nastupi: 2
 • Golovi: 0

2011—2013. Srbija do 17

 • Nastupi: 13
 • Golovi: 2

2013—2015. Srbija do 19

 • Nastupi: 17
 • Golovi: 1

2014—2015. Srbija do 20

 • Nastupi: 12
 • Golovi: 0

2016— Srbija

 • Nastupi: 3
 • Golovi: 0

Trofeji

Olimpijakos: Superliga Grčke (1): 2015/16

Partizan: Kup Srbije (2): 2017/18, 2018/19

CSKA Moskva: Kup Rusije (1): 2022/23

Srbija do 20: Svetsko prvenstvo do 20 godina (1): 2015