Sajsi MC muzika

Sajsi MC

Ko je Sajsi MC?

Ivana Rašić, široj javnosti poznata kao Sajsi MC, istaknuta je figura na srpskoj hip-hop sceni. Rođena u Beogradu, svojim jedinstvenim stilom i provokativnim tekstovima brzo je privukla pažnju publike i kritike. Kroz svoju muziku, Sajsi MC istražuje teme kao što su seksualnost, feminizam i društvena pravda, čime je postala glas generacije i važan uzor u srpskoj muzičkoj industriji. Njena sposobnost da spaja umetnost i aktivizam, uz neosporni muzički talenat, učinila ju je jednom od najprepoznatljivijih i najuticajnijih ličnosti na srpskoj hip-hop sceni.

Rani život i obrazovanje

Ivana Rašić, poznatija kao Sajsi MC, rođena je 12. oktobra 1981. godine u Beogradu, gde je prošla kroz osnovno i srednje obrazovanje, a kasnije i završila Fakultet političkih nauka, specijalizujući se za međunarodne odnose. Njena porodična pozadina je zanimljiva; njen otac, Jovan Rašić, bio je prvi pevač i jedan od osnivača poznatog rok benda Generacija 5. Iako je bend bio veoma uspešan, Jovan je odlučio da se povuče i posveti stomatologiji. 

Ivana je odrasla u Beogradu sa svojom mlađom sestrom Tijanom, u atmosferi koja je bila ispunjena muzikom, ali i akademskim interesovanjima. Za razliku od svoje sestre koja je pokazivala interesovanje za muziku od malih nogu, Ivana nije bila posebno privučena muzičkim obrazovanjem. Međutim, tokom studija, shvatila je da je njena strast prema muzici, posebno hip-hopu, nešto čime želi da se bavi profesionalno. Nakon kratke pauze u obrazovanju, usmerila se na muzičku karijeru, ali nije zanemarila akademski put – diplomirala je 2017. godine, stekavši čvrstu osnovu za svoj umetnički izraz i društveni aktivizam kroz muziku.

Sajsi MC

Sajsi MC je jedna od najistaknutijih srpskih rep pevačica

Početak muzičke karijere i bend “Sajsi”

Muzička karijera Ivane Rašić, poznatije kao Sajsi MC, započela je 2002. godine na rep festivalu u beogradskom klubu Barutana. Na ovom festivalu, gde su nastupali poznati izvođači kao što su Bad Copy, Prti Bee Gee i V.I.P., Ivana je dobila priliku da nastupi zahvaljujući Dekiju, koji joj je prepustio jednu od svojih pesama. Bez pripremljenog teksta ili matrice, Ivana je izvela freestyle rap, koristeći delove svojih ranije napisanih tekstova i improvizujući na licu mesta. Iako nastup nije bio strukturiran sa jasnim refrenima i stihovima, to je bio njen prvi korak na hip-hop sceni.

Nakon ovog nastupa, Ivana formira bend Sajsi. Bend se postepeno širio, a poslednja članica koja se pridružila bila je Ivanina sestra Tijana. Prve godine benda Ivana opisuje kao period traganja za svojim muzičkim identitetom, odbijajući savete iskusnijih kolega i insistirajući na svojim tekstovima.

Bend Sajsi je do 2009. godine snimio nekoliko pesama, uključujući “Vozi me”, i izdao album “Misi nači naaš”. Međutim, zbog visokih troškova održavanja benda i Ivaninih solo projekata, kao i ličnih izazova poput borbe sa hipotireozom, bend se raspao. Ivana je nastavila solo karijeru, postajući jedna od najprepoznatljivijih figura na srpskoj hip-hop sceni, poznata po svojim oštrim tekstovima i jedinstvenom stilu koji spaja muziku sa društvenim aktivizmom.

Solo karijera

Ivana Rašić, poznatija kao Sajsi MC, započela je svoju solo karijeru izdavanjem albuma “Daleko je Dizni” 2010. godine. Ovaj album predstavlja njen lični potpis i kombinaciju ljubavnih, društvenih i političkih tema. Album je bio korak ka jasnijem i razumljivijem izrazu, razlikujući se od njenih ranijih, apstraktnijih radova sa bendom. Naziv albuma simbolično odražava osećaj udaljenosti od sreće i bezbrižnosti detinjstva.

Njena saradnja sa Damjanom Eltechom 2011. godine rezultirala je pesmom “Mama”, koja je izazvala kontroverze zbog svoje tematike. Pesma je bila predmet kritike na Radio-televiziji Srbije, gde su neki stručnjaci izrazili zabrinutost za njen uticaj na kulturu. Unatoč kritikama, Ivana je nastavila sa svojim muzičkim putem, istražujući nove zvukove i teme.

U 2012. godini, Sajsi MC je sarađivala sa DJ B.k.o.-om i grupom Leskovac za klošare (L2K), rezultirajući singlom “Džesika” i mini-albumom “KNVK”, koji uključuje pesme poput “Ulazim u disko” i “Antifa kučke”. Njena sposobnost da kombinuje oštre tekstove sa zaraznim melodijama nastavila je da privlači pažnju publike.

Sajsi je nastavila sa aktivnim nastupima, predstavljajući nove pesme kao što su “Sa devojkom u šoping mol” i “Ti si moj”, te izdavanjem EP-a “Pokvarenica” 2014. godine, koji sadrži pesme poput “Nadrkano hodanje” i “8 ujutru”. Ovaj EP odražava njen kontinuirani eksperimentalni pristup muzici, dokazujući da je Sajsi MC neustrašiva u istraživanju novih muzičkih teritorija i izražavanju svojih stavova kroz umetnost.

Sajsi MC

Sajsi MC sa suprugom Markom Trmčićem na slici

Lični život

Ivana Rašić, poznatija kao Sajsi MC, ušla je u bračne vode 21. avgusta 2021. godine, kada je rekla “da” Marku Trmčiću, poznatom kao Krsmi, članu beogradskog pank sastava JNA. Bend JNA je osnovan 2010. godine. Posvećen je fudbalskom klubu Partizan i njegovim navijačima, poznatim kao Grobari, te nastoji oživeti subkulturu koja je bila karakteristična za navijače ovog kluba.

Sajsi MC je 12. marta 2023. godine postala majka, dočekavši na svet devojčicu Natašu. Zanimljivo je da je Sajsi MC odlučila da ne sazna pol deteta sve do porođaja, želeći da to ostane iznenađenje. Ovaj događaj predstavlja novu, važnu fazu u njenom životu, dodajući još jednu dimenziju njenom već bogatom i dinamičnom ličnom i profesionalnom iskustvu.

Sajsi MC je, zbog svog aktivnog zalaganja za prava i podrške queer zajednici, dobila posebno priznanje tokom EuroPridea održanog u Beogradu, proglašena je za kumu Pridea 2022. godine. U oktobru iste godine, Sajsi MC je proširila svoje aktivističko delovanje sudjelovanjem u kampanji UN Women protiv rodno uvjetovanog nasilja u Srbiji.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

 • Ko je Sajsi MC? Sajsi MC, pravim imenom Ivana Rašić, je poznata srpska reperka.
 • Zašto je Sajsi MC važna na srpskoj muzičkoj sceni? Ona je jedna od najistaknutijih figura u srpskom hip-hopu. Poznata je po svojoj originalnosti, društvenoj angažovanosti i zalaganju za prava queer zajednice.
 • Kako je Sajsi MC doprinela društvenim pokretima? Proglašena je za kumu EuroPridea u Beogradu 2022. godine. Takođe, učestvovala je u kampanji UN Women protiv rodno uvjetovanog nasilja.
 • Da li je Sajsi MC udata i ima li dece? Udata je za Marka Trmčića, člana pank benda JNA, i majka je devojčice po imenu Nataša.

Za kraj

Sajsi MC predstavlja značajnu figuru na srpskoj muzičkoj sceni, ističući se svojim autentičnim pristupom hip-hopu i tekstovima koji provociraju razmišljanje. Kroz svoju muziku i javno delovanje, ona ne samo da oblikuje lokalnu hip-hop scenu, već se aktivno zalaže za društvene promene, podržavajući queer zajednicu i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja. Njena umetnost i aktivizam čine je inspiracijom mnogima, dokazujući da muzika može biti moćan alat za društvenu angažovanost i promenu.

Spoljne reference:

Diskografija

Albumi

 • Misi nači naaš (2009)
 • Daleko je Dizni (2010)
 • Od dvanaest do šest (2012)
 • Rad, rad i samo bleja (2018)

EP – ovi

 • KNVK (2012)
 • Pokvarenica (2014)

Dueti

 • „Liz Taylor“ (sa grupom Krankšvester) (2014)
 • „Papa“ (sa grupom Riot 87) (2014)
 • „Silikoni“ (sa Severinom Kojić) (2016)
 • „Derište“ (sa Savom Perovićem) (2016)
 • „Svi“ (sa Frenkijem) (2018)