Nebojša Stefanović politika

Nebojša Stefanović

Ko je Nebojša Stefanović?

Nebojša Stefanović je istaknuta figura u političkom pejzažu Srbije. Kroz godine, obavljao je niz značajnih funkcija, uključujući ulogu ministra odbrane i Potpredsednika Vlade Srbije. Njegova politička karijera je bila obeležena raznim prekretnicama, među kojima je i vođenje Gradskog odbora Beograd Srpske napredne stranke.

Jedan od njegovih najistaknutijih mandata bio je kao predsednik Narodne skupštine Srbije, funkciju koju je obavljao od jula 2012. do aprila 2014. Nakon toga, preuzeo je ulogu ministra unutrašnjih poslova, koju je obavljao sve do oktobra 2020. godine.

Iako je Stefanovićeva politička karijera započela u Srpskoj radikalnoj stranci, 2008. godine postao je jedan od osnivača Srpske napredne stranke, što je bila prekretnica u njegovoj karijeri. Pored svog političkog angažmana, Stefanović je stekao doktorat iz ekonomskih nauka. Međutim, njegova akademska titula bila je predmet kontroverzi zbog optužbi za navodno plagiranje.

Rani život i obrazovanje

Nebojša Stefanović, rođen 20. novembra 1976. godine u Beogradu, predstavlja značajnu figuru u srpskom društvenom i političkom životu. Odrastajući na Novom Beogradu, Stefanović je stekao svoje prve obrazovne korake završavajući osnovnu školu i Devetu gimnaziju poznatu kao “Mihailo Petrović Alas”.

Njegova akademska putanja vodila ga je ka Fakultetu za poslovne studije Megatrend univerziteta, gde je stekao diplomu. Nastavio je sa uspešnim akademskim radom, magistriravši ekonomiju 2011. godine sa tezom fokusiranom na “Savremene principe menadžmenta u lokalnoj samoupravi”. Njegova posvećenost akademskom radu kulminirala je doktoratom iz ekonomije 2013. godine, gde je istraživao “Novu ulogu strateškog menadžmenta u upravljanju lokalnom samoupravom”.

Pored akademskih dostignuća, Stefanović je takođe ostavio traga u poslovnom svetu. Svoju profesionalnu karijeru započeo je 2004. godine u kompaniji Interspeed Ltd, gde je obavljao funkciju direktora marketinga. Njegova sposobnost da prepozna i reaguje na poslovne izazove dovela ga je do pozicije zamenika finansijskog direktora u preduzeću Jabuka 2008. godine. Kroz godine, Stefanović je pokazao da je sposoban da kombinuje akademska dostignuća sa praktičnim poslovnim iskustvom, čineći ga relevantnim akterom u srpskom društvu.

Politička karijera

Politička karijera Nebojše Stefanovića obuhvata više od četvrt veka aktivnog angažmana u srpskom političkom životu. Njegova politička putanja započela je u redovima Srpske radikalne stranke (SRS). Međutim, ključni trenutak u njegovoj karijeri bio je 2008. godine kada je postao jedan od osnivača Srpske napredne stranke (SNS). Kao član Predsedništva i predsednik Gradskog odbora Beograd SNS-a, od 2008. do 2021. godine, Stefanović je bio ključna figura u stranačkom rukovodstvu.

Njegovo liderstvo na čelu Gradskog odbora Beograd donelo je značajne političke uspehe stranci. Na lokalnim izborima 2014. godine, SNS je osvojila vlast u Beogradu sa impresivnih 43,62% glasova. Njihova dominacija nastavila se i na izborima 2018. godine, gde su ponovno trijumfovali sa 44,99% glasova.

Pored svoje uloge u beogradskom odboru, Stefanović je imao značajnu ulogu i na nacionalnom nivou unutar SNS-a. Od osnivanja stranke pa sve do njene četvrte sednice održane 2016. godine, obavljao je funkciju potpredsednika Glavnog odbora SNS. Kroz sve ove godine, Stefanović je ostao dosledan svojim političkim principima i viziji, čineći značajan doprinos razvoju i uspehu Srpske napredne stranke.

Nebojša Stefanović

Nebojša Stefanović je prvobitno bio deo Srpske radikalne stranke ali je prešao u Srpsku naprednu stranku koju je osnovao Tomislav Nikolić.

 Narodni poslanik

Nebojša Stefanović je, kao predstavnik Srpske radikalne stranke (SRS), imao značajnu ulogu u političkom životu Beograda i Srbije tokom prve decenije 21. veka. U periodu od 2004. do 2008. godine, obavljao je funkciju odbornika u Skupštini grada Beograda, gde je aktivno učestvovao u donošenju odluka od značaja za prestonicu.

Njegova politička karijera na nacionalnom nivou dodatno je ojačana 2007. godine kada je, na parlamentarnim izborima, izabran za poslanika u Narodnoj skupštini Srbije. Osim što je bio aktivan član parlamenta, Stefanović je preuzeo i odgovornu ulogu predsednika Odbora za trgovinu i turizam Narodne skupštine Srbije, gde je radio na pitanjima od vitalnog značaja za ekonomski razvoj zemlje.

Nakon osnivanja Srpske napredne stranke i njegovog prelaska u redove SNS-a, Stefanović je nastavio sa svojim uspešnim političkim angažmanom. Na parlamentarnim izborima 2012. godine, kao kandidat SNS-a, ponovo je izabran za poslanika u Narodnoj skupštini Srbije. Pored toga, njegova posvećenost lokalnoj politici i Beogradu potvrđena je ponovnim izborom za odbornika u Skupštini grada Beograda. Kroz sve ove godine, Stefanović je ostao jedan od ključnih političkih aktera, kako na lokalnom, tako i na nacionalnom nivou.

Predsednik Narodne skupštine

Nebojša Stefanović, kao predsednik Narodne skupštine Srbije od 2012. do 2014. godine, aktivno je doprineo parlamentarnom životu zemlje. Kao predsednik Odbora za prava deteta, inicirao je usvajanje Zakona o zdravstvenoj zaštiti dece, trudnica i porodilja, čime je unapredio prava najmlađih. 

Takođe, pokrenuo je akciju “Prioritet za decu i trudnice”, koja i danas postoji, sa ciljem pružanja bolje podrške trudnicama i deci u Srbiji. Stefanovićev rad kao predsednik skupštine ostavio je trajan uticaj na unapređenje prava građana.

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nakon parlamentarnih izbora 2014. godine, Nebojša Stefanović je postavljen na poziciju ministra unutrašnjih poslova. Dve godine kasnije, 2016. godine, ponovo je izabran za istu funkciju i dodatno imenovan za potpredsednika Vlade, mesto na kojem je ostao i posle rekonstrukcije Vlade 2017. godine.

Tokom njegovog mandata kao ministra, sprovedene su značajne reforme u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Stefanović je bio posebno posvećen bezbednosti dece, te je inicirao program “Osnovi bezbednosti dece” za osnovne škole u Srbiji. Cilj ovog programa bio je da se deca od malih nogu edukuju o potencijalnim opasnostima i kako da se zaštite.

Takođe, Stefanović je bio prvi ministar koji je pokrenuo izgradnju spomenika u čast palim policajcima u Beogradu.

Osim toga, obavljao je niz važnih funkcija, uključujući predsedavanje Savetom za borbu protiv trgovine ljudima, komandovanje Republičkim štabom za vanredne situacije, i predsedavanje Nacionalnim savetom za sprečavanje negativnih pojava u sportu. Bio je i na čelu Koordinacionog tima za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma. Od novembra 2018. godine, Stefanović je postao sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost.

Ministar odbrane

Nakon izbora 28. oktobra 2020. godine, Narodna skupština Srbije formirala je novu Vladu pod vođstvom Ane Brnabić. U ovoj rekonstrukciji, Nebojša Stefanović je imenovan za ministra odbrane, preuzevši dužnost od prethodnog ministra, Aleksandra Vulina, 29. oktobra iste godine.

Međutim, već u maju 2021. godine, počele su da kruže informacije o mogućoj smeni Nebojše Stefanovića sa njegovih stranačkih i državnih funkcija, što je potvrđeno glasanjem opštinskih odbora Srpske napredne stranke.

Kontroverze

U junu 2014. godine, grupa srpskih akademika iz Ujedinjenog Kraljevstva iznela je tvrdnje da su delovi doktorske disertacije Nebojše Stefanovića plagijati. Ova informacija izazvala je veliku pažnju javnosti i medija.

Reagujući na ove optužbe, Senat Megatrend univerziteta formirao je specijalnu komisiju sa zadatkom da proceni osnovanost tvrdnji i odluči o mogućem poništavanju Stefanovićevog doktorata. Nakon analize, Senat univerziteta je usvojio izveštaj komisije koji je zaključio da nema osnova za pokretanje postupka poništavanja doktorata.

Međutim, zbog nastavka kontroverzi i pritiska javnosti, u avgustu iste godine, Senat je odlučio da formira još jednu nezavisnu komisiju. Nakon dodatne analize, ova komisija je takođe jednoglasno zaključila da nema osnova za poništavanje Stefanovićevog doktorata.

Lični život

Početkom 2021. godine, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izneo je tvrdnje da je bio prisluškivan. Ova informacija izazvala je mnogo pažnje u javnosti, a novinari su tražili odgovore o mogućoj odgovornosti Nebojše Stefanovića, tadašnjeg ministra. Stefanović je reagovao na ove navode, ističući da neće dozvoliti da se njegovo ime i rad kompromituju kroz neosnovane optužbe. Takođe je naglasio da je Vučić njegov dugogodišnji prijatelj i mentor u politici i da niko ne treba da sumnja u njihov odnos.

Nebojša Stefanović tečno govori engleski i ruski jezik. Bio je oženjen Anom Filipović, koja je direktorka tabloida “Pravda”. Zajedno imaju decu, ćerku Ninu i sina Filipa.

Za kraj

Nebojša Stefanović je figura koja je ostavila dubok trag u političkom pejzažu Srbije. Njegova sposobnost da se prilagodi i reaguje na dinamične političke situacije čini ga istaknutim liderom u savremenoj srpskoj politici. Kroz različite uloge koje je obavljao, od ministra do potpredsednika Vlade, Stefanović je demonstrirao posvećenost reformama i unapređenju državnih institucija.

Njegova bliska saradnja s predsednikom Vučićem ukazuje na njegovu centralnu ulogu u vodećoj političkoj strukturi zemlje. Osim toga, njegova reakcija na kontroverze, kao što je slučaj prisluškivanja, pokazuje njegovu želju da očuva integritet i transparentnost u svom radu.