Miraj Grbić film

Miraj Grbić

Ko je Miraj Grbić?

Miraj Grbić je istaknuti bosanskohercegovački glumac, poznat po svojim ulogama u filmovima, televizijskim serijama i pozorištu. Rođen 17. jula 1976. godine u Sarajevu, Grbić je svoju karijeru započeo nakon završetka Akademije scenskih umetnosti u Sarajevu. Tokom godina, ostvario je značajne uloge u domaćim i međunarodnim produkcijama, uključujući poznate naslove kao što su “Mission: Impossible – Ghost Protocol” i “American Horror Story”. Osim glume, Grbić je bio i deo muzičke scene kao član benda Karne

Miraj Grbić

Miraj Grbić je jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih glumaca

Rani život i obrazovanje

Miraj Grbić, rođen 17. jula 1976. godine u Sarajevu, od rane mladosti pokazivao je širok spektar interesa i talenata. Kao dečak, prvo je iskazao značajan interes za muziku, učeći svirati gitaru, što je ukazivalo na njegovu umetničku senzibilitet i kreativnost. Osim muzike, Grbić se posvetio i borilačkim sportovima, posebno tekvondou, u kojem je postigao značajne rezultate, stigavši do crnog pojasa. Ova disciplina i posvećenost sportu odrazila se i na njegovu kasniju glumačku karijeru, pružajući mu fizičku spremnost i mentalnu snagu koja je potrebna za izazove koje glumački poziv nosi.

Pred kraj srednje škole, Grbićev interes se proširio na pozorište, što je označilo početak njegove strasti prema glumi. Odlazak u pozorište i susret sa svetom scenskih umetnosti probudio je u njemu želju za istraživanjem glumačkog izraza i umetničkog stvaralaštva. Ovaj rani interes za pozorište usmerio je Grbića na putu ka profesionalnoj karijeri u glumi.

Nakon srednje škole, Grbić je upisao Akademiju scenskih umetnosti u Sarajevu, gde je od 1996. do 2000. godine stekao temeljito obrazovanje. Tokom studija, razvijao je svoj glumački talenat pod mentorstvom iskusnih profesora i umetnika, što mu je omogućilo da stekne znanja i veštine potrebne za uspešnu karijeru. Već od 2000. godine, Grbić počinje svoje profesionalno delovanje u Narodnom pozorištu u Sarajevu, gde se istakao glumeći u preko šezdeset pozorišnih premijera, čime je započeo svoj put ka međunarodnom priznanju i uspehu.

Pozorišna karijera

U svojoj bogatoj pozorišnoj karijeri, Miraj Grbić je ostvario impresivan opseg uloga, kako u savremenim tako i u klasičnim delima. Njegova sposobnost da oživi likove iz pera nekih od najvećih dramaturga, poput Vilijama Šekspira, Antona Pavloviča Čehova, Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, Alberta Kamija i Molijera, dokazuje njegovu svestranost i duboko razumevanje pozorišne umetnosti. Grbićeva interpretacija ovih kompleksnih likova donela mu je priznanje kako od publike, tako i od kritike, čineći ga jednim od najcenjenijih glumaca na sceni. Njegovo maestralno tumačenje klasičnih dela doprinelo je revitalizaciji i savremenom čitanju ovih vremenski neograničenih priča, potvrđujući njegov status kao izuzetnog pozorišnog umetnika.

Miraj Grbić

Miraj Grbić je stekao veliku popularnost igrajući ulogu Čombeta u seriji “Lud, zbunjen, normalan”

Filmska i televizijska karijera

Miraj Grbić je tokom svoje impresivne karijere ostvario uloge u brojnim filmskim naslovima, pokazujući izuzetnu svestranost i prilagodljivost različitim žanrovima i stilovima. Njegovo glumačko putovanje obuhvata učešće ne samo u domaćim, već i u međunarodnim filmskim produkcijama, uključujući hrvatske, makedonske, njemačke, italijanske, poljske, irske, turske, austrijske i američke. Ova raznolikost angažmana omogućila mu je da se etablira kao glumac sa globalnim prisustvom, čija se umetnost i talenat prepoznaju širom sveta.

Na televiziji, Grbić je takođe ostavio značajan trag, učestvujući u popularnim serijama koje su oblikovale regionalnu i međunarodnu televizijsku scenu. Njegove televizijske uloge uključuju nastupe u serijama kao što su “Viza za budućnost”, “Crna kronika”, “Lud, zbunjen, normalan”, “Dolina sunca”, “Ruža vjetrova”, “Gang Related”, “Project Greenlight”, “American Horror Story: Cult” i “Santa Clarita Diet”. Svaka od ovih uloga doprinela je njegovoj reputaciji kao izuzetno talentovanog i prilagodljivog glumca.

U filmskom svetu, Grbić je ostvario uloge u filmovima kao što su “Tunel”, “Igraj do kraja”, “Ljeto u zlatnoj dolini”, “Tu”, “Remake”, “Zaboravljena poslovica”, “Ram za sliku moje domovine”, “Go West”, “Sve džaba”, “Duhovi Sarajeva”, “Lov u Bosni”, “Teško je biti fin”, “Hop, Skip & Jump”, “As if I'm not there”, “Mission Impossible: Ghost Protocol”, “Little hands”, “Halimin put”, “Larin izbor: Izgubljeni princ”, “Body Complete”, “Kratki spojevi”, “All That Remains”, “Low Tide in the Serf City”, “Final Stop” i mnogi drugi. Svaki od ovih projekata doprineo je njegovom bogatom i raznovrsnom opusu, potvrđujući njegovu sposobnost da donese autentičnost i dubinu likovima koje tumači.

Muzička karijera

Od 2010. do 2014. godine, Miraj Grbić je bio glavni vokal pop-rock benda “Karne”, koji je formirao zajedno sa poznatim glumcem Goranom Navojcem i scenaristom Feđom Isovićem. Ovaj bend predstavljao je značajan umetnički projekat za Grbića, omogućavajući mu da svoju kreativnost izrazi i kroz muziku. “Karne” je bio rezultat zajedničke strasti prema muzici i želje da se kroz umetnički izraz komentarišu društvene pojave i realnost koja ih okružuje.

Godine 2012., bend je izdao svoj prvi i jedini album pod nazivom “Diktatura amatera”. Album se odlikovao originalnim tekstovima i melodijama koje su spajale elemente popa i rocka, dok su tekstovi pesama odražavali kritički stav prema društvenim anomalijama i izazovima savremenog života. “Diktatura amatera” nije samo muzički projekat; to je bio glas generacije koja teži promenama i boljem društvu. Kroz ovaj album, Grbić, Navojec i Isović su uspeli da prenesu svoje poruke široj publici, potvrđujući svoj umetnički integritet i svestranost.

Miraj Grbić

Miraj Grbić sa suprugom Marijom Omaljev na slici

Lični život

Godine 2008., Miraj Grbić je stupio u brak sa Marijom Omaljev, poznatom hrvatskom glumicom srpskog porekla. Njihov zajednički život obogaćen je ne samo ljubavlju i razumevanjem već i zajedničkom strašću prema glumi. Osim što dele privatne trenutke, Miraj i Marija delili su i profesionalne, s obzirom na to da su oboje studirali na Akademiji scenskih umetnosti u Sarajevu i glumili u Narodnom pozorištu Sarajevo. Njihove karijere su se međusobno isprepletale i kroz zajedničke uloge u televizijskim serijama poput “Ruža vjetrova”, “Lud, zbunjen, normalan” i “Dolina sunca”, što je dodatno učvrstilo njihovu profesionalnu i ličnu povezanost.

Od 2013. godine, Miraj i Marija žive u Los Anđelesu, u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, gde su nastavili svoje glumačke i profesionalne aspiracije. Miraj, pored glume, predaje i glumu na Filmskoj akademiji u Njujorku, prenoseći svoje bogato iskustvo i znanje na mlade nade filmske umetnosti. Njihov život u SAD-u predstavlja novu fazu u njihovim karijerama i privatnom životu, dok zajedno nastavljaju da grade svoj put u svetu glume. Miraj i Marija imaju dvoje dece, ćerku Bili i sina Rivera.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

 • Ko je Miraj Grbić? Miraj Grbić je bosansko-američki glumac poznat po svojim ulogama u filmovima, televizijskim serijama i pozorištu. Rođen je 17. jula 1976. godine u Sarajevu.
 • Gde je Miraj Grbić stekao obrazovanje? Miraj Grbić je diplomirao na Akademiji scenskih umetnosti u Sarajevu, gde je stekao temeljno obrazovanje u glumi.
 • U kojim poznatim projektima je Miraj Grbić učestvovao? Miraj Grbić je glumio u brojnim domaćim i međunarodnim projektima, uključujući “Mission: Impossible – Ghost Protocol”, “American Horror Story”, i “Santa Clarita Diet”, kao i u regionalno poznatim serijama poput “Lud, zbunjen, normalan” i “Ruža vjetrova”.
 • Da li Miraj Grbić ima muzičku karijeru? Da, Miraj Grbić je bio glavni vokal i jedan od osnivača pop-rock benda “Karne” od 2010. do 2014. godine. Bend je izdao album “Diktatura amatera” 2012. godine.
 • Ko je supruga Miraja Grbića? Supruga Miraja Grbića je Marija Omaljev, poznata hrvatska glumica srpskog porekla. Par se venčao 2008. godine.
 • Gde Miraj Grbić trenutno živi i šta radi? Od 2013. godine, Miraj Grbić živi u Los Anđelesu, Kalifornija, SAD, gde nastavlja svoju glumačku karijeru. Takođe, predaje glumu na Filmskoj akademiji u Njujorku.

Za kraj

Miraj Grbić je istinski polivalentan umetnik čija karijera obuhvata impresivne glumačke domete u pozorištu, filmu i televiziji, kao i značajne uspehe u muzici. Njegov rad odražava duboku posvećenost umetnosti, sposobnost transformacije i neprekidnu želju za istraživanjem novih izražajnih mogućnosti. Brak sa Marijom Omaljev i život u Los Anđelesu dodatno su obogatili njegovu umetničku i ličnu perspektivu, dok predavanje glume mladim talentima pokazuje njegovu želju da znanje i iskustvo prenese na nove generacije. Miraj Grbić ostaje inspiracija mnogima, simbolizujući snagu, talent i posvećenost umetnosti.

Spoljne reference:

Filmografija

2000 – e

 • Nepitani (1999)
 • Tunel (Milan) (2000)
 • Hop, Skip & Jump (2000)
 • Buđenje (2000)
 • Igraj do kraja (2002)
 • Viza za budućnost (advokat) (2002—2004)
 • Rimejk (Stražar Mitar) (2003)
 • Zaboravljena poslovica (Crvenokosi) (2003)
 • Leto u zlatnoj dolini (Čupko) (2003)
 • Tu (Žutan) (2003)
 • Crna hronika (zebra) (2005)
 • Go West (Četnik na gliseru) (2005)
 • Ram za sliku moje domovine (Serbian soldier) (2005)
 • Sve džaba (Rođo) (2006)
 • Klopka (TV serija) (Zebra) (2006)
 • Teško je biti fin (recepcioner) (2007)
 • Duhovi Sarajeva (Amel) (2007)
 • Lov u Bosni (lopov Goran) (2007)
 • Mörderischer Frieden (Nazim) (2007)
 • Lud, zbunjen, normalan (Dragan Čombe Čmar) (2007—2021)
 • Dolina sunca (Odvetnik) (2009)
 • Kućni ljubimci (Rade) (2009/10)

2010 – e

 • As If I Am Not There (Komandante) (2010)
 • Little Hands (Maršel) (2011)
 • Nemoguća misija: Protokol Duh (Bogdan Anasenko) (2011)
 • Body Complete (Majog) (2012)
 • Halimin put (Mustafa) (2012)
 • Larin izbor: Izgubljeni princ (Džin) (2012)
 • Larin izbor (Džin) (2012)
 • Ruža vjetrova (Ranko Mrčela) (2012/13)
 • Selam (Nikolai) (2013)
 • Kratki spojevi (Ahmet) (2013)
 • Gang Related (Ivan Letnov) (2014)
 • Friendly Soviet Puppet Show (Ujka Jubkinski) (2014)
 • Project Greenlight Finalist (Riki) (2014)
 • Deformity Prays for Radiation (Deda) (2015)
 • The Painter (Nikola) (2015)
 • All That Remains (Milan) (2015)
 • Final Stop (Gabrijel) (2016)
 • Rounds (Daniel) (2017)
 • Američka horor priča (Vojčeh Frikovski) (2017)
 • After Hours Trading (Nik) (2018)
 • S.W.A.T. (Melvin) (2018)
 • Santa Clarita Diet (Vlado) (2019)

2020 – e

 • Bolje stvari (Šef Cesario) (2020)
 • Paklene ulice 9 (Rusijan) (2021)
 • The Accursed (Dani) (2021)
 • Babylon (2022)
 • Dyad (Niko) (2022)
 • Paklene ulice 10 (2023)