Marsel Prust književnost

marsel prust biografija

Marsel Prust (1871-1922) je bio francuski romanopisac, kritičar i esejista, koji se smatra jednim od najvećih pisaca 20. veka. Najpoznatiji je po svom romanu „U potrazi za izgubljenim vremenom“, prvobitno objavljenom u sedam tomova između 1913. i 1927. godine.

Prust je rođen u Auteuil-u u Francuskoj, a odrastao je u Parizu. Tokom svog života patio je od lošeg zdravlja, uključujući astmu, što je dovelo do toga da je veći deo svog odraslog života bio samotnjak. Uprkos svojoj izolaciji, Prust je bio plodan pisac, radeći na „U potrazi za izgubljenim vremenom“ veći deo svog odraslog života. Roman se smatra remek-delom modernističke književnosti i poznat je po upotrebi introspekcije, svom zamršenom i veoma deskriptivnom stilu pisanja i istraživanju tema sećanja, vremena i traženja smisla života.

Na Prustovo pisanje su u velikoj meri uticala njegova sopstvena iskustva i zapažanja, kao i njegovo proučavanje dela drugih pisaca i umetnika. Smatra se pionirom stila pisanja toka svesti i smatra se da je imao veliki uticaj na mnoge druge pisce, uključujući Džejmsa Džojsa i Virdžiniju Vulf.

Prust je umro u Parizu 1922. godine, u 51. godini, pre nego što je završio poslednji tom „U potrazi za izgubljenim vremenom“. Uprkos svom relativno kratkom životu, Prust je ostavio trajnu zaostavštinu u svetu književnosti, a njegovo delo se i danas naširoko čita i proučava.

Pogledaj: Knjige Marsela Prusta

Stil pisanja

Prustov stil pisanja smatra se veoma inovativnim, jer je koristio tehniku poznatu kao „nehotično pamćenje“ da bi istražio funkcionisanje ljudskog uma. Verovao je da se sećanja mogu pokrenuti čulnim iskustvima, kao što je ukus medlin, i da ta sećanja mogu pružiti prozor u unutrašnje funkcionisanje uma. Ovaj pristup je omogućio Prustu da se udubi u funkcionisanje ljudske psihe, istražujući teme vremena, sećanja i smisla života.

Prustovo delo je takođe poznato po svojim zamršenim i detaljnim opisima, koji se često kreću na nekoliko stranica. Koristio je ove opise da naslika živopisne slike sveta oko sebe i da oživi čulna iskustva koja pokreću sećanja. Njegova upotreba metafore i simbolizma takođe je naširoko hvaljena, a često se smatra majstorom jezika i stila.

U zaključku, Marsel Prust je bio suštinska ličnost u svetu književnosti i njegova dela su imala dubok uticaj na tok modernističke književnosti. On je i dalje široko cenjen kao jedan od najvećih pisaca 20. veka, a njegov roman „U potrazi za izgubljenim vremenom“ i danas se čita i proučava. Bez obzira da li ste ljubitelj modernističke književnosti ili jednostavno cenite sjajno pisanje, delo Marsela Prusta svakako vredi istražiti.

Bibliografija Marsela Prusta obuhvata sledeće radove:

  • „Les Plaisirs et les Jours“ (1896) – zbirka eseja, pesama i kratkih priča, uključujući „Combrai“, prvi deo „U potrazi za izgubljenim vremenom“.
  • „Contre Sainte-Beuve“ (1908) – Zbirka eseja koji istražuju odnos između biografije i književnosti, uključujući i čuvenu Prustovu kritiku književnog kritičara iz 19. veka Sainte-Beuvea.
  • „Du cote de chez Svann“ (1913) – Prvi tom „U potrazi za izgubljenim vremenom“, koji predstavlja naratora, njegovu porodicu i izmišljeni grad Kombrej.
  • „A l'ombre des jeunes filles en fleurs“ (1919) – Drugi tom „U potrazi za izgubljenim vremenom“, koji pokriva naratorovu adolescenciju i prvu ljubavnu vezu.
  • „Le Cote de Guermantes“ (1920-1921) – Treći tom „U potrazi za izgubljenim vremenom“, koji pokriva naratorov ulazak u visoko društvo i njegov susret sa aristokratijom.
  • „Sodome et Gomorrhe“ (1921-1922) – Četvrti tom „U potrazi za izgubljenim vremenom“, koji pokriva naratorova iskustva u homoseksualnom svetu Pariza.
  • „La Prisonniere“ (1923) – Peti tom „U potrazi za izgubljenim vremenom“, koji pokriva naratorov odnos sa Albertinom i njegovu sve veću opsesiju njom.
  • „Albertin Disparue“ (1925) – Šesti tom „U potrazi za izgubljenim vremenom“, koji pokriva naratorovu potragu za Albertinom nakon njenog nestanka.
  • „Le Temps retrouve“ (1927) – Sedmi i poslednji tom „U potrazi za izgubljenim vremenom“, koji pokriva naratorov povratak u svet i njegove pokušaje da povrati izgubljeno vreme.

Pored ovih dela, Prust je napisao brojna pisma, od kojih su mnoga objavljena i pružaju dragocen uvid u njegov život i misao. Smatra se jednim od najvećih pisaca 20. veka, a njegova dela se i danas naširoko čitaju i proučavaju.