Marinika Tepić politika

marinika tepić biografija

Srpska političarka i novinarka, borac za ljudska prava i prava manjina

Marinika Tepić, rođena Čobanu, rođena je 8. avgusta 1974. godine u Pančevu, koji je bio u sastavu SRS, odnsono Socijalističke Republike Srbije u SFRJ, u etničkoj rumunskoj porodici. 1955. godine je diplomirala rumunski i engleski jezik na Filološkom fakultetu u u Beogradu, i iste te godine je počela da predaje u osnovnoj školi engleski jezik. Od 1997. godine do 2009. godine bila je profesionalna novinarka, izveštavajući i pišući za Danas, Radio 021, Libertatea na rumunskom. 

Ona je borac za prava manjina i ljudska prava, a bila je i na poziciji zamenice direktora Nacionalnog saveta za decentralizaciju Republike Srbije. Marinika je srpska političarka i potpredsednica SSP, Stranke slobode i pravde, i bivša poslanica u Skupštini Srbije.

Rana karijera

Bila je urednica emisije “Vojvodina sat” kao i njihova novinarka. Tokom petnaest godina svoje karijere, sarađivala je sa mnogobrojnim časopisima, poput “Informera”, “CMYK”, i Radio Pančevo. Svoju političku karijeru je započela dručtvenim aktivizmom. Bavila se borbom za majinska prava, ljudska prava i dr. i 2009. godine je imenovana za zamenika direktora Nacionalnog saveta za decentralizaciju Republike Srbije. 

Tepićeva je 2008. godine imenovana u pančevačku izbornu komisiju. Takođe, 2012. godine zauzela je istaknuto mesto na listi LSV za izbore za Skupštinu grada Pančeva i pobedila sa pet mandata. Međutim, zbog njenog imenovanja za pokrajinskog izvršnog direktora kasnije te godine, 16. jula, povukla se sa svog mesta.

Na lokalnim izborima za Pančevo 2016. ponovo je predvodila listu LSV-a i ponovo je izabrana kada je lista obezbedila šest mandata. Otprilike mesec dana kasnije, 4. jula 2016, nakon što je obezbedila svoje mesto u parlamentu, podnela je ostavku na mesto gradonačelnika.

Politika

Politikom je počela da se bavi 2012. godine, i to kada je pristupila Ligi socijaldemokrata Vojvodine, LSV. Na izbornoj listi LSV-a bila je na 24. mestu na pokrajinskim izborima u Vojvodini 2012. Iako nije uspela da obezbedi mandat, njena stranka je uspešno ušla u koalicionu vladu, a Tepićeva je izabrana za jednog od njenih članova. Postavljena je na mesto pokrajinskog sekretara za sport i omladinu. 

Uz odbornike LSV-a, LDP-a i SDA Sandžaka, 27. juna 2016. godine, podnela je Skupštini Srbije rezoluciju kojom se priznaje genocid u Srebrenici. Ovaj predlog su dodatno podržali poslanici i Socijaldemokratske partije (SDP) i Srpskog pokreta obnove (SPO). 

U januaru 2017. je donela odluku da se povuče sa funkcije u Ligi socijaldemokrata. To je bilo nakon što je predsednik stranke Nenad Čanak izjavio da namerava da se kandiduje za predsedničku funkciju te godine i umesto toga dao podršku Saši Jankoviću kao kandidatu. Ona je čak bila i u njegovom političkom savetu tokom izbornog perioda.

U aprilu 2017. LSV je odlučio da ga ukloni sa svih stranačkih uloga. Nakon toga, istog meseca, pristupila je Novoj stranci pod vođstvom Zorana Živkovića i preuzela funkciju u njenom predsedništvu, kao i u pokrajinskom rukovodstvu Vojvodine. Zatim je krajem maja Tepić — u znak solidarnosti sa trojicom bivših članova Pokreta Dosta je bilo – Restart — ujedinio snage uz Živkovića i zvanično osnovao poslaničku grupu „Klub nezavisnih poslanika“.

Marinika Tepić je na kraju 2017. godine dobila pretnje smrću i podmetne grafite zbog kritika vladajuće većine, kao i javnih nastupa van parlamenta. Organizovala je i kampanju kojom bi se eliminisale aktivnosti Udruženja “Narodni srpski front” kada je doživela ove pretnje. U Beogradu su se pojavili grafiti koji je upozoravaju da ne nastavlja ovim putem za pravdom.

Tom prilikom je rukovodstvo Nove stranke objavilo saopštenje, a Meho Omerović, tadašnji predsednik skupštinskog odbora za ljudska i manjinska prava, osudio je ove pretnje i obavestio organe reda radi njene bezbednosti. Kada su u maju 2018. godine održani izbori za Skupštinu grada Beograda, sklopili su savez sa Demokratskom strankom (DS) i Socijaldemokratskom partijom, ali nisu uspeli da pribave dovoljno glasačkih listića da pređu izborni cenzus.

U aprilu iste godine Marinika Tepić je napustila funkciju predsednice Nove stranke. Ona nije u potpunosti napustila stranku, već njenu lidersku poziciju. Njen razlog za ostavku zasnivao se na „nerazumevanju onoga što beogradski birači impliciraju” i nespremnosti da prihvati odgovornost za svoj loš rezultat. Ubrzo nakon toga, udružila se sa Strankom slobode i pravde gde je preuzela potpredsedničku funkciju – sve dok se još uvek predstavljala kao nezavisni poslanik u Parlamentu.

Marinika Tepić je često održavala konferencije za štampu kako bi razotkrila nedoslednosti i parlamenta i državnih lidera. Ona je u novembru 2019. otkrila da je Jugoiport-SDPR bio umešan u nezakonitu trgovinu oružjem – tvrdnju koju je uprava SNS-a nedvosmisleno demantovala. Zbog toga je SSP odlučio da preskoči izbore koji su održani u junu 2020. godine; pa je gđa Tepić ostala nekonformista van svih državnih organa.

Ona je 9. februara 2021. godine na konferenciji za novinare osudila saradnju srpske vlade sa bandama. Svi smo bili svedoci šta je Tomislav Lovreković (novinar i član Srpske napredne stranke) uradio kao odgovor – gađao ju je živom kokoškom! U aprilu 2021. godine ponovo je došlo do kontroverzi kada je Slobodanka optužila Dragana Marinkovića Palmu (gradonačelnika Jagodine i lidera Jedinstvene Srbije) da je umešan u podvođenje maloletnika preko svojih partija održanih u Jagodini. To je izazvalo negodovanje javnosti širom Srbije, ali ga ipak nije sprečilo da redovno nastupa na nacionalnoj televiziji.

Kao njen odgovor, Tepićeva je odbila poziv na televizijski duel sa Palmom i umesto toga predložila da se suoči sa pravdom pred sudom. 

Stranka slobode i pravde

Tepićeva je 19. aprila 2019. godine imenovan za potpredsjednika novoosnovane Stranke slobode i pravde (SSP). Zajedno sa nekim drugim opozicionim partijama, SSP je 2019. godine pokrenula protokol protiv učešća koji je uključivao bojkot parlamentarnih izbora 2020. godine. Shodno tome, odbijali su da se angažuju u bilo kakvim državnim aktivnostima, uključujući i one koje se tiču narodne skupštine.

Pošto je postala sastavni deo SSP, Tepićeva se istakla kao jedan od najglasnijih kritičara administracije Aleksandra Vučića i SNS u Srbiji. Ona je ukazala na veze organizovanog kriminala sa vladom, tvrdeći da je ona bila odgovorna za uspostavljanje ozloglašene grupe Belivuk pre nego što je na kraju krenula protiv njih. U aprilu 2021. godine dodatno je optužila Dragana Markovića, lidera Jedinstvene Srbije (Jedinstvene Srbije) i bliskog saveznika sadašnjeg režima, da organizuje usluge prostitucije u jednom veoma priznatom klubu u njegovom rodnom gradu Jagodini – od kojih su neke bile žene i devojke mlađe od 18 godina.

Ona je takođe smatrala vladu odgovornom za zaštitu Markovića od optužbe. Ubrzo nakon što je Tepićeva iznijela svoje tvrdnje, pokrenuta je istraga. Uprkos tome, Marković je ove optužbe na njegov račun proglasio neistinitim i početkom 2022. godine tužio Tepića; međutim, slučaj tek treba da se reši.

Opozicione stranke u Srbiji su 2022. godine okončale bojkot izbornog procesa, a Tepić je bio na čelu liste Ujedinjeni za pobedu Srbije. SNS i njeni saveznici ponovo su trijumfovali na izborima, dok je Tepić dobio treći mandat kada je njegova stranka osvojila trideset osam mandata. Kao rezultat toga, SSP sada služi kao opoziciona snaga onima na vlasti.

Uoči maja 2022. godine, najavljeno je da će Tepić biti na čelu koalicije koju čine SSP, Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret, Sindikat „Sloga” i nezavisni članovi. Potom je sada deo kontrolnog panela službi bezbednosti, kao i zamenik člana u odborima za odbranu i unutrašnje poslove. Štaviše, njena poslednja uloga bila je vođenje delegacije Srbije u Odboru za stabilizaciju i pridruživanje Evropska unija-Srbija.

Porodica

Marinika Tepić rođena je 1974. godine u Pančevu. Imala je etnički rumunsko poreklo, odrastala je okružena porodicom i prijateljima. Zanimljivo je da je Milana Tepića, bivšeg funkcionera DSS-a, upoznala kroz sport: dok je trenirao fudbal, a ona se bavila  baletom.

Na novinarsko pitanje kako su se mladenci snašli u braku sa različitim političkim opredeljenjima, Marinika je odgovorila da „ljubav ima prednost nad strankama“, navodeći da su njihovom venčanju prisustvovali predstavnici obe strane politike. Ona i njen suprug su 2015. godine dobili ćerku Milu, a Marinika ima i sina iz ranijeg braka. Tražeći veću sigurnost za sebe i porodicu, 2018. godine preselili su se u Novi Sad gde i dalje žive zajedno.

Više: Marinika Tepić vikipedija