Jelena Tanasković

Od | 21 Oktobra, 2023
Jelena Tanasković

Ko je Jelena Tanasković?

Jelena Tanasković je ime koje se ističe u svetu ekonomije i finansija u Srbiji. Poznata kao stručnjak za finansijske poslove, svojom izuzetnom stručnošću i angažmanom, stekla je značajnu reputaciju u svojoj oblasti. Međutim, njena karijera nije ograničena samo na ekonomske sfere, jer je postala ključna figura u srpskoj politici.

Jelena Tanasković je svoj profesionalni put gradila pažljivo i sa posvećenošću. 26. oktobra 2022. godine, imenovana je za ministarku poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u kabinetu Ane Brnabić.

Međutim, njen politički angažman nije bio njen prvi korak u javnom servisu. Već od 2018. godine, Jelena Tanasković je obavljala visoku dužnost državnog sekretara u Ministarstvu finansija. Njen talenat i posvećenost su bili prepoznati, pa je 2020. godine preuzela poziciju državne sekretarke u Ministarstvu zaštite životne sredine, gde je demonstrirala snažnu posvećenost očuvanju prirode i okoline.

Jelena Tanasković: Obrazovanje i profesionalna karijera

Jelena Tanasković je rođena 9. avgusta 1976. godine u Beogradu. Svoje obrazovanje započela je u Beogradu, gde je završila osnovnu i srednju školu. Nastavila je svoje obrazovanje na fakultetu, gde je stekla diplomu diplomiranog ekonomiste sa specijalizacijom u izvršnom upravljanju. Ovo obrazovanje joj je pružilo čvrste temelje za njenu buduću karijeru.

Tečno govori engleski jezik, što joj je omogućilo da se pozicionira kao globalna igračica u svetu finansija. Njen radni put započeo je 2003. godine u privatnoj spoljnotrgovinskoj firmi u sektoru finansija, gde je do 2005. godine obavljala poslove finansijskog kontrolora.

Nakon toga, 2005. godine, Jelena je prešla u bankarski sektor, gde je provela narednih 10 godina u firmi za otkup kratkoročnih potraživanja pri NLB banci. Tokom tog perioda, postigla je izvanredne uspehe radeći na različitim pozicijama u oblasti faktoringa, uključujući analitičara rizika, rizik-menadžera, finansijskog direktora i zamenika direktora.

Njen profesionalni vrhunac postignut je 2010. godine kada je postala generalna direktorka firme za faktoring unutar NLB grupe. Ova firma je bila prva u Srbiji koja se bavila faktoring poslovima, a Jelena je igrala ključnu ulogu u postavljanju temelja za razvoj faktoringa u zemlji.

Jelena Tanasković

26. oktobra 2022. godine, Jelena je imenovana za ministarku poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Jelena Tanasković: Politička karijera

Njena profesionalna priča počinje 2017. godine, kada je imenovana za gradsku sekretarku za finansije u Gradskoj upravi grada Beograda. Na ovom položaju, Jelena je igrala značajnu ulogu u upravljanju finansijama jednog od najvećih gradova u regionu.

Njeno stručno znanje i sposobnosti nisu prošli nezapaženo. Već u junu 2018. godine postavljena je na ključnu poziciju državne sekretarke u Ministarstvu finansija Republike Srbije. Na ovom mestu, bila je zadužena za širok spektar oblasti, uključujući budžet, makroekonomske i fiskalne analize, finansijski sistem, kontrolu javnih sredstava i upravljanje fiskalnim rizicima. Jelena je rukovodila i Upravom za trezor, Upravom za javni dug i Poreskom upravom.

Njena stručnost nije ograničena samo na finansijsku sferu, već se proširuje i na oblast zaštite životne sredine. Godine 2020., imenovana je za državnu sekretarku u Ministarstvu zaštite životne sredine, gde je bila odgovorna za kapitalne projekte, finansije i međunarodnu saradnju. Ova pozicija ju je postavila kao ključnog aktera u promociji održivog razvoja i zaštite životne sredine u Srbiji.

Jelena Tanasković takođe igra značajnu ulogu u privatnom sektoru. U julu iste godine, imenovana je za člana Izvršnog odbora Dunav osiguranja, a kasnije i za člana Nadzornog odbora ove kompanije.

Takođe, Jelena je bila koordinator za klastar 4 u okviru Poglavlja 27 Evropske unije, koje se odnosi na zelenu agendu i održivo povezivanje.

Za kraj

Jelena Tanasković je izuzetna ličnost koja je ostavila  pozitivan trag u oblastima finansija, zaštite životne sredine i održivosti u Srbiji. Njena impresivna karijera, svedoči o njenom stručnom znanju, posvećenosti i sposobnosti vođenja u različitim sektorima.

Jelena Tanasković nije samo uspešna poslovna žena, već i predana supruga i majka dvoje dece. Njen doprinos očuvanju životne sredine i promociji održivog razvoja u Srbiji takođe je od izuzetnog značaja.

Njen život i karijera služe kao primer kako se stručnost, posvećenost i rad mogu spojiti kako bi se postigli izvanredni rezultati u različitim aspektima života.