Filip Stanković sport

Filip Stanković

Ko je Filip Stanković?

Filip Stanković, rođen 25. februara 2002. godine u Rimu, istaknuti je srpski profesionalni fudbaler koji brani mrežu za Seriju A klub Inter Milan. Kao sin proslavljenog fudbalera Dejana Stankovića, Filip je uspešno kročio na put koji obećava značajnu sportsku karijeru. Njegovo fudbalsko putovanje počelo je u omladinskim redovima Intera, odakle se probio do pozicije prvotimca i započeo izgradnju svog imena u svetu fudbala.

Filip Stanković

Filip Stanković je srpski golman koji trenutno nastupa za Inter Milan

Rani život i počeci u fudbalu

Filip Stanković, rođen 25. februara 2002. godine u Rimu, srednji je sin Dejana Stankovića, istaknutog srpskog fudbalera i trenera. Odrastanje u Italiji usko je povezano s karijerom njegovog oca koji je tada igrao za Lacio, a kasnije za Inter Milan. Ove okolnosti omogućile su Filipu da od najranijih dana bude okružen fudbalom. Filipov put u profesionalni fudbal započeo je upravo u Interu, gde je prošao sve omladinske kategorije kluba. Kroz ovaj proces, stekao je temeljne veštine i znanja potrebna za karijeru na vrhunskom nivou, istovremeno slijedeći stopama svog oca ali na poziciji golmana.

Inter Milan

Filip Stanković, mladi golman iz akademije Intera, započeo je svoju profesionalnu karijeru na impresivan način. Njegova avantura van matičnog kluba počela je 4. avgusta 2021. godine, kada je potpisao ugovor o jednogodišnjoj pozajmici sa holandskim klubom Volendam. Već dva dana kasnije, Stanković je debitovao u profesionalnom fudbalu, gde je njegov tim igrao nerešeno 2-2 protiv FC Eindhovena. Tokom te sezone, odigrao je 28 ligaških utakmica i bio ključni faktor u promociji Volendama u Eredivisie, najviši rang holandskog fudbala.

Nakon uspešne prve sezone, 20. jula 2022, Volendam je ponovo potpisao Stankovića na još jednogodišnju pozajmicu. Ovaj potez potvrđuje njegov rast i razvoj kao mladog talentovanog golmana koji nastavlja da gradi svoju karijeru, korak po korak, van granica Italije. Njegove impresivne igre u Holandiji nagovestile su svetlu budućnost u svetu fudbala, dok on nastavlja da pridobija iskustvo koje je neophodno za povratak u Inter kao iskusniji igrač.

Sampdoria

Nakon što je odigrao većinu predsezonskih utakmica kao prvi golman Intera, usled odlaska Andréa Onane, Filip Stanković prelazi u Sampdoriju 11. avgusta 2023. godine. Ovaj prelazak u klub Serije B realizovan je na osnovu jednogodišnje pozajmice uz opciju otkupa i protivopciju u korist Intera. Ovaj potez predstavlja značajan korak u karijeri mladog golmana, pružajući mu priliku da stekne dodatno iskustvo i razvija svoje veštine na višem nivou takmičenja. Sampdoria, klub sa bogatom istorijom i ambicijama za povratak u najviši rang italijanskog fudbala, vide u Stankoviću potencijalno dugoročno rešenje na poziciji golmana. Filipova sposobnost da se nosi sa izazovima u Seriji B biće ključna za njegov dalji razvoj i potencijalni povratak u Inter kao još sposobniji i iskusniji igrač.

Filip Stanković

Filip Stanković je sin srpske fudbalske legende Dejana Stankovića

Lični život

Filip Stanković, mladi srpski golman, uživa u stabilnoj i srećnoj vezi sa Federikom Andriolo, koja je aktivna na društvenim mrežama gde često deli zajedničke fotografije sa Filipom. Federika, za koju se pretpostavlja da je influenserka u Italiji, privlači pažnju svojim postovima koji uključuju slike sa egzotičnih lokacija. Par koristi svaku priliku da zajedno putuje na ove destinacije, što dodatno oslikava njihov blizak odnos. Osim toga, njihovom društvenom krugu pripada i Virdžinija Mihajlović, ćerka poznatog srpskog fudbalera i trenera Siniše Mihajlovića, što ukazuje na njihove zajedničke veze unutar fudbalskog sveta.

FAQ – najčešće postavljana pitanja

 • Ko je Filip Stanković? Filip Stanković je srpski profesionalni fudbaler, golman, poznat po igranju za klubove kao što su Inter Milan i Sampdoria na pozajmicama.
 • Za koje klubove je Filip Stanković igrao? Filip je igrao za Inter Milan i na pozajmici za holandski Volendam i italijansku Sampdoriju.
 • Kada je Filip Stanković debitovao za profesionalni tim? Debitovao je 6. avgusta 2021. godine igrajući za Volendam u utakmici protiv FC Eindhoven koja je završena nerešeno 2-2.
 • Da li je Filip Stanković ikada igrao za nacionalni tim Srbije? Filip je bio deo mlađih reprezentativnih selekcija Srbije i nedavno je pozvan u A tim.
 • Koje je poreklo Filipa Stankovića? Filip je sin Dejana Stankovića, bivšeg srpskog reprezentativca i trenera, i ima slovenačke korene preko majke.

Za kraj

Filip Stanković, mladi srpski golman, obećava značajnu karijeru u svetu fudbala. Njegova putanja, od omladinskih redova Intera do pozajmica u Volendamu i Sampdoriji, demonstrira njegovu tehničku sposobnost i profesionalni razvoj. Kroz uspešne nastupe i međunarodno iskustvo, Stanković se priprema za buduće izazove u vrhunskom fudbalu. Njegov uspon je inspiracija za mnoge mlade sportiste i jasan dokaz da talent i upornost vode ka uspehu na globalnoj sportskoj sceni.

Klupske informacije

 • Trenutni tim: Inter Milan

Juniorska karijera

 • 2014–2021: Inter Milan

Seniorska karijera

 • 2021–: Inter Milan, 0 nastupa (0 golova)
 • 2021–2023: → Volendam (na pozajmici), 61 nastup (0 golova)
 • 2023–2024: → Sampdoria (na pozajmici), 37 nastupa (0 golova)

Reprezentacija

 • 2017: Srbija U16, 1 nastup (0 golova)
 • 2019: Srbija U17, 7 nastupa (0 golova)
 • 2019: Srbija U19, 1 nastup (0 golova)
 • 2022–: Srbija U21, 2 nastupa (0 golova)