Dijana Hrkalović  politika

dijana hrkalović biografija

Dijana Hrkalović je srpska političarka i nekadašnja državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova. Rođena je u Beogradu 18. jula 1987. godine. Njena porodica je poreklom iz Doljana u Lici. Njen otac, Dane bio je direktor Požarevačke poljoprivredno savetodavne i stručne službe. Dijana je osnovnu školu i gimnaziju završila u Beogradu, zatim je diplomirala psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Na istom fakultetu završava kasnije i master studije.

Politika počinje da je interesuje već u ranim danima kada je pohađala Filozofski fakultet. Već 2008. godine kandidovala se za poslanika u Skupštini Srbije. U međuvremenu, ona se pridružila Srpskoj naprednoj stranci Aleksandra Vučića (SNS), a na izborima 2012. Dijana osvaja mandat odbornika u Skupštini grada Beograda. Funkciju odbornika obavljala je od 12. juna do 14. decembra 2012. godine. 

Nakon što je diplomirala, šest meseci je radila u BIA na operativnim pitanjima. Krajem aprila 2014. godine MUP i BIA sačivavaju i potpisuju Ugovor o zapošljavanju službenog lica državne institucije, pa je 30. aprila te godine Dijana raspoređena na mesto zamenika načelnika Generalštaba u Ministarstvu unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića. Ona na novoj funkciji u Ministarstvu Unutrašnjih poslova dobija novu funkciju tkz. policijskog inspektora. Sredinom jula 2015. godine izabrana je za sekretara Uprave kriminalističke policije. 

Ona je 10. jula 2017. Godine dodeljena joj je funkcija državnog sekretara Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije. Biva i jedna od članica delegacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije na Generalnoj skupštini Interpola 20. novembra 2018. godine. 

Nakon što je afera “Prisluškivanje” isplivala na površinu krajem 2020. godine, Dijana Hrkalović se ponovo našla u centru pažnje. Naime, javnost otkriva da je policija tajno prisluškuje predsednika Srbije Aleksandra Vučića i sve članove njegove porodice. Mnogi optužuju Dijanu Hrkalović da ona tajno naređuje poslove prisluškivanja, te da pokušava predsedniku i njegovim pristalicama da naštima tkz. tihi puč. 

Bivša državna sekretarka Dijana Hrkalović privedena je u petak, 15. oktobra 2021. godine po nalogu MUP-a jer se sumnjalo da je ona jedan od saučesnika ubistva Vlastimira Miloševića 30. januara 2017. godine kada policija takođe privodi Veljka Belivuka zvanog “Velja Nevolja”, ali ga Viši sud u maju 2018. godine oslobađa svih optužbi. 

Ime Dijane Hrkalović provlači se i u istragama još tri ubistva – advokata Dragoslava Miše Ognjanovića, Vladimira Popovića Popa i Dragoslava Miloradovića. Ove tri osobe se na neki način takođe divide u vezu sa Lukom Bojovićem. Bojović se smatra kao veoma blizak čovek Crnogorskom klanu Škaljar. Hrkalovićeva se dovodila i u vezu sa drugim klanom koji je u ratu sa škaljarskim. Taj klan se zove “Kavkački”.

Nakon ubistva Popovića, Hrkalovićeva ide u bekstvo u Izrael i u tom trenutku se plaši da svoju sigurnost. Vraća se u prestonicu Srbije nakon samo četrdeset i pet dana, jer saznaje da su “prevaranti”, istražujući ubistva sopstvenih ljudi, došli do zaključka da je po navodima umešana u pomenute likvidacije ljudi. Vraća se u Srbiju ali još uvek strahuje da bi “skalperi” mogli da krenu u osvetu na njenu porodicu. Kada se vratila, odmah je napustila Ministarstvo unutrašnjih poslova, i promenila ime u Nika Rina kako bi se sakrila od “prevaranata”. Menja i druge lične podatke, a nedugo zatim ponovo uzima svoje originalno ime i prezime.

Izvor: Vikipedija