Ana Đurić Konstrakta muzika

Ana Đurić Konstrakta

Ana Đurić Konstrakta (rođena Ignjatović; rođena 12. oktobra 1978), je srpska pevačica i kantautor. Pre nego što je započela solo karijeru 2019. godine, do tada je bila poznata javnosti kao vodeći vokal indi pop benda Zemlja gruva!, koji je osnovan 2007. godine.

Predstavljala je Srbiju na Pesmi Evrovizije 2022. u Torinu, Italija sa pesmom „In corpore sano“, gde je zauzela 5. mesto od 40 takmičarskih radova.

Rani život

Ana Ignjatović je rođena 12. oktobra 1978. godine od oca Slobodana Ignjatovića, bivšeg ministra informisanja u Vladi Savezne Republike Jugoslavije. Njen otac je poreklom iz sela Glibovac. Ignjatovićeva je odrasla u Beogradu gde je provela veći deo svog ranog života.

Karijera

2007–2019: Zemlja gruva!

Debitovala je kao članica manje poznate elektronske grupe Mistakemistake u ranim dve hiljaditim, ali se za nju tek čulo na Srbijanskoj sceni kada je nastupala kao vokal za grupu Zemlja gruva!. Grupa je Izdala tri studijska albuma: VTF Is Gruveland? (2010), Dino u Zemlji Gruva (Dino in Grooveland, 2013), sa obradama pesmi hrvatskog pevača Dina Dvornika, i Šta stvarno želiš? (Šta stvarno želiš?, 2016). Neki od najpoznatijih hitova benda su “Najlepše želje” (2010), “Nisam znala da sam ovo htela” (2011) i “Jače manijače” (Harder Iou Maniac , 2013). Zemlja gruva! učestvovao je na muzičkom festivalu Beovizija 2008. i 2009. sa “Čudesnim svetovima” i “Svejedno mi je”.

2019–2021: Solo karijera

Objavljivanjem singla „Žvake“ u junu 2019. Konstrakta nastavlja solo karijeru. U martu 2020. objavljuje  “Neam šamana” (I Ain't Got No Shaman), inspirisana tabloidnim člankom o tome kako Emina Jahović traži pomoć od šamana da prebrodi svoj razvod od Mustafe Sandala.

2022-danas: Triptih, Pesma Evrovizije i Exit

Konstrakta je 28. februara 2022. objavila svoj projekat Triptih (Triptih), 12-minutni muzički spot za tri pesme – „Nobl” (Noble), „In corpore sano” (U zdravom telu) i „Mekano” (Mekano). Koncept projekta je kreirala sama Konstrakta, uz Anu Rodić i Maju Uzelac.

Pesma „In corpore sano“ je 8. februara 2022. godine najavljena kao jedna od 36 prijava za festival nacionalne selekcije emitovane na Radio-televiziji Srbije za izbor predstavnika Srbije za Pesmu Evrovizije 2022. Ušavši u takmičenje kao autsajder, Konstrakta je brzo stekla popularnost nakon nastupa u prvom polufinalu 3. marta, gde je zauzela drugo mesto i tako se kvalifikovala u finale. U finalu, koje je održano 5. marta, „In corpore sano“ je pobedio i na glasanju žirija i na glasanju javnosti, dobivši 31,34% glasova javnosti i time pobedivši na takmičenju.

Pored ogromne podrške srpske javnosti, Konstrakta je dobila i otvorene pohvale brojnih regionalnih javnih ličnosti, poput Porfirija, Patrijarha srpskog i Novaka Đokovića. Takođe je dobila pohvale od kolega muzičara i kompozitora kao što su Tonči Huljić za svoje tekstove, muziku i vizuelni prikaz. Tokom drugog polufinala Evrovizije, održanog 12. maja, Konstrakta je nastupila na trećem mestu i plasirala se u veliko finale. Kasnije je otkriveno da je ona zapravo bila druga pratilja večeri sa 237 poena. Dana 14. maja, Konstrakta je nastupila pretposlednja u finalu, zauzevši ukupno peto mesto sa 312 poena. Uveče finala osvojila je nagradu za umetnički Marsel Bezenson. Dobila je i nagradu od poljskih medija za najkreativniji rad.

Krajem maja 2022. godine, Konstrakta je nastupila po prvi put nakon Evrovizije na festivalu Sea Star u Umagu, Hrvatska, pred procenjenom publikom od blizu 20.000 ljudi. Naknadno, Konstrakta i Zemlja gruva! postaju prvi lokalni hedlajneri na glavnoj bini Exita u julu 2022. godine.

Lični život

Diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Godine 2009. udala se za arhitektu Milana Đurića sa kojim ima sina Nikolu i ćerku Lenu. Konstrakta je otkrila da više voli da taji svoj privatni život i odbila je da javno deli svoje političke stavove.