Aleksandar Rakić sport

Aleksandar Rakić

Ko je Aleksandar Rakić?

Aleksandar Rakić je ime koje u svetu mešovitih borilačkih veština (MMA) odzvanja s poštovanjem i divljenjem. Rakić je svojim  izuzetnim talentom postao jedan od najistaknutijih boraca u poluteškoj kategoriji Ultimate Fighting Championship (UFC). Njegova strast prema borilačkim veštinama započela je još u mladosti. Profesionalnu karijeru je izgradio na temeljima discipline, tehničke superiornosti i taktičke inteligencije. Kroz godine, Rakić je svojim nastupima u oktagonu osvojio srca fanova širom sveta, dok je svojim rezultatima zacementirao mesto među elitom MMA boraca. 

Rani život i obrazovanje

Aleksandar Rakić, rođen 6. februara 1992. godine u Beču, Austrija. Iako je rođen u Austriji njegovo poreklo je iz Bosanskog Broda, Republika Srpska. Od malih nogu je pokazivao izuzetnu sportsku energiju. Njegova prva ljubav bila je fudbal, ali njegova agresivnost na terenu dovela je do toga da bude isključen iz tima. Tražeći način da usmeri svoju energiju, Rakić se okrenuo borilačkim sportovima, započinjući svoju karijeru u kickboksu i boksu sa samo 13 godina. 

Sa preko 40 borbi iza sebe, u 19. godini je odlučio da pređe u MMA, želeći da proširi svoje veštine borbe uključujući grappling i rvanje. Ovaj prelazak je bio ključan korak u njegovom razvoju kao borca, jer je kombinovanje udaračkih veština sa tehnikama borbe na tlu otvorilo put ka njegovoj dominaciji u ringu. Rakićeva strast i posvećenost sportu bili su očigledni od samog početka, a njegova sposobnost da se prilagodi i usvoji nove stilove borbe brzo su ga izdvojili kao jednog od najperspektivnijih mladih talenata u svetu MMA.

Karijera

Aleksandar Rakić započeo je svoju profesionalnu karijeru u MMA 2011. godine. Kao mladi borac stupio je na evropsku scenu i brzo se istakao, ostvarivši skor od 8 pobeda i samo jednog poraza. Ovaj impresivan niz borbi otvorio mu je vrata najprestižnije borilačke organizacije na svetu – Ultimate Fighting Championship (UFC), kojoj se pridružio u martu 2017. godine.

Debi u UFC-u 

Rakićev debi u UFC-u dogodio se 2. septembra 2017. godine protiv iskusnog Francimara Barrosoa. Sa stilom koji kombinuje tehničku disciplinu i agresivnost, Rakić je dominirao borbu i zasluženo odneo pobedu jednoglasnom odlukom sudija. Njegova druga zakazana borba u UFC-u protiv Gadzhimurada Antigulova je otkazana zbog povrede njegovog protivnika, ali to nije zaustavilo Rakića u njegovom usponu.

Nastavak pobedničkog niza 

Nastavio je niz pobeda protiv Justina Ledeta i Devina Clarka, pri čemu je borbu protiv Clarka završio impresivnim tehničkim nokautom u prvoj rundi. Međutim, prava senzacija usledila je u borbi protiv Jimija Manuwe. Rakićeva snažna šutnja nogom u glavu rezultirala je spektakularnim nokautom u prvoj minuti meča, što mu je donelo i prvu nagradu za Performansu večeri.

Prvi poraz i novi ugovor 

Kraj 2019. godine doneo je Rakiću prvi poraz u UFC-u, u veoma kontroverznoj borbi protiv Volkana Oezdemira, gde je većina medijskih posmatrača smatrala da je Rakić trebao biti proglašen pobednikom. Ipak, ovaj poraz nije umanjio njegovu borbenost ni želju za uspehom. Potpisivanjem novog šestobojnog ugovora sa UFC-om u februaru 2020. godine, Rakić je potvrdio svoju posvećenost sportu i svoje ambicije.

Povratak na pobednički put 

Povratak na pobednički put usledio je protiv Anthonyja Smitha i Thiaga Santosa. U oba meča pokazao je superiornost i odneo pobede jednoglasnim odlukama sudija. Ovi trijumfi su učvrstili njegovu poziciju kao jednog od vodećih boraca u poluteškoj kategoriji.

Izazovi i borba sa povredama 

Međutim, sport je nepredvidiv, a borilački put često ispresecan izazovima. Planirana borba protiv bivšeg šampiona poluteške kategorije Jana Błachowicza je morala biti odložena zbog povrede Poljaka. Kada je konačno došlo do susreta, Rakić je doživeo tešku povredu prednjeg ukrštenog ligamenta kolena, što je rezultiralo tehničkim nokautom u trećoj rundi. Ova povreda, koju je zadobio tokom sparinga tri nedelje pre borbe, pokazala je Rakićevu neustrašivost i odlučnost da se bori uprkos preprekama.

Aleksandar Rakić

Aleksandar Rakić je zabeležio senzacionalan nokaut protiv Jimija Manuwe, osvojivši nagradu za Performansu večeri

Lični život

Aleksandar Rakić, poznat je po svojim impresivnim nastupima u oktagonu, ali kada je reč o privatnom životu, on preferira diskreciju. Njegova supruga, Melani, igra ključnu ulogu u njegovom životu, pružajući mu podršku daleko od svetla javnosti.

Melani, koja je takođe iz Beča, deli Aleksandrovu strast prema jednostavnom životu, daleko od medijske pažnje. Njihova ljubav cveta od 2014. godine, a njihov odnos je ojačao kroz zajedničke izazove i trijumfe. Nakon četiri godine veze, par se verio 2018. godine, a sledeće godine su se i venčali, čime su ozvaničili svoju posvećenost jedno drugom.

Melani je bila Aleksandrova stena od samih početaka njegove borilačke karijere, bodreći ga i pružajući mu snagu kroz sve njegove borbe. Njihov sin Andrej, rođen u skladu njihove ljubavi, dodatno je učvrstio njihovu porodičnu vezu.

Iako Melani vodi računa o svojoj karijeri u zdravstvenom sektoru, ona je uvek tu da pruži podršku Aleksandru, bilo da je reč o pripremama za borbu ili oporavku posle meča. Njena sposobnost da balansira profesionalne obaveze i porodični život je nešto što Aleksandar duboko ceni.

Za kraj

Aleksandar Rakić je primer istrajnosti i sportskog duha u MMA. Njegova karijera u UFC-u, označena nagradom za “Performans večeri”, samo je početak njegovog uticaja na sport. Sa svakom pobedom, Rakić ne samo da podiže svoj standard, već i postavlja nove granice mogućeg u oktagonu. Njegova priča je motivacija za sve mlade sportiste, dokaz da su strast i posvećenost ključni za uspeh. Dok nastavlja da gradi svoju karijeru, MMA zajednica s pažnjom prati svaki njegov korak, očekujući još mnogo uzbudljivih borbi.

FAQ – često postavljana pitanja

  • Koje je borilačke veštine Rakić trenirao pre MMA? Pre nego što je prešao u MMA, Rakić se takmičio u kickboksu i boksu, gde je stekao osnovu za svoje impresivne udaračke sposobnosti.
  • Kako je Rakić postao poznat u UFC-u? Rakić se istakao u UFC-u zahvaljujući svojim dominantnim performansama i spektakularnim pobjedama, uključujući nokaut protiv Jimi Manuwe koji mu je doneo nagradu za “Performans večeri”.
  • Kakvi su Rakićevi planovi za budućnost? Rakić je izrazio svoju želju da nastavi da se penje po rang listi UFC-a i da se jednog dana bori za šampionski pojas u lakoj teškoj kategoriji.

Spoljne reference: